10+1 μικρές αγγαρείες στο σπίτι που αναβάλλουμε επ' αόριστον!
Το yellowday σου προτείνει

Είναι αυτές οι μικρές δουλειές μέσα στο σπίτι, που τις σκέφτεσαι συχνά, και που όλο λες να βρεις λίγο χρόνο να τις κάνεις, αλλά… δεν τον βρίσκεις ποτέ. Και πολλές φορές μάλιστα ξέρεις πολύ καλά ότι δεν απαιτούν καν πολύ χρόνο ούτε και πολύ κόπο. Το μόνο που χρειάζεται είναι η απόφαση. Να πάρεις την απόφαση να κάνεις την αρχή. Να μην το προγραμματίσεις. Απλώς να το αποφασίσεις. Εκείνη τη στιγμή και όχι… κάποια στιγμή! Συμβαίνει και σε σένα; Μήπως είναι η κατάλληλη στιγμή να το πάρεις απόφαση; 

Να βρω λίγο χρόνο...

Λίγο το τάπερ που δεν έκλεισε καλά, λίγο ένα φρούτο που χάλασε ή το γάλα που χύθηκε, δεν θέλει και πολύ να γεμίσουν τα ράφια και τα συρτάρια του ψυγείου με λεκέδες και υπολείμματα τροφίμων, οπότε πρέπει κάποια στιγμή, μια στις τόσες, να βγάλεις τα πράγματα έξω και να πλύνεις το εσωτερικό του ψυγείου σου. Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να πετάξεις και όποιο χαλασμένο ή ληγμένο τρόφιμο έχει ξεμείνει στο πίσω μέρος ή και στις θήκες της πόρτας. Ιδανικά προτίμησε να το κάνεις πριν πας στο super market, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο άδειο. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις κάποιο ειδικό προϊόν. Αρκεί ένα απλό καθαριστικό ή ακόμα και νερό με ξίδι, απλώς θυμήσου να αφήσεις να στεγνώσουν καλά όλα τα γυάλινα και πλαστικά μέρη πριν τα τοποθετήσεις ξανά στη θέση τους και, σίγουρα, πριν βάλεις πίσω τα τρόφιμα. Μην ξεχάσεις να πλύνεις και τα λάστιχα! Δεν θα σου πάρει περισσότερο από μισή ώρα!


Η πρώτη σκέψη όταν προσπαθείς να κόψεις το κρέας και δεν τα καταφέρνεις τόσο καλά είναι "πρέπει να αγοράσω καινούριο μαχαίρι". Η δεύτερη, "πρέπει να ακονίσω το μαχαίρι". Ακόμα και το πιο ακριβό μαχαίρι που έχεις στην κουζίνα σου, χρειάζεται συντήρηση για να κόβει, όπως όταν το αγόρασες. Με εξαίρεση τα οδοντωτά, τα περισσότερα μαχαίρια μπορείς να τα ακονίσεις μόνος σου στο σπίτι είτε με το κλασικό μασάτι είτε με κάποια πέτρα ακονίσματος. Χρειάζεται λίγη εξάσκηση και ακόμα πιο λίγος χρόνος, για να έχεις στο συρτάρι σου πάντα μαχαίρια που κόβουν!  Μεγαλύτερο ή μικρότερο, όλοι μας έχουμε ένα ντουλαπάκι ή συρταράκι στο μπάνιο με βασικά καλλυντικά και προϊόντα καθημερινής περιποίησης. Και ακριβώς επειδή το χρησιμοποιούμε καθημερινά, είναι πολύ συχνό, κάποιες φορές που βιαζόμαστε, να μην βάζουμε τα πράγματα εκεί ακριβώς που τα βρήκαμε, να τοποθετούμε και άλλα που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί κ.ο.κ. Ναι, όπως και με το ψυγείο, αν θες να κάνεις σωστή δουλειά, πρέπει να τα βγάλεις όλα έξω και να τα τοποθετήσεις εκ νέου και τότε, σίγουρα, θα ανακαλύψεις συσκευασίες που έχουν λίγη ακόμα ποσότητα μέσα, αλλά βιάστηκες να ανοίξεις την επόμενη, και άλλες που δεν έχουν τίποτα πια μέσα και απλώς αμέλησες να τις πετάξεις! Και κάπως έτσι θα καταλάβεις ότι το ντουλαπάκι δεν είναι τόσο μικρό, απλώς έχει πολλά άχρηστα πράγματα.


Το να βάλεις ένα πλυντήριο δεν παίρνει πάνω από 2-3 λεπτά! Κι όμως, πόσες φορές έχεις αναβάλει να πλύνεις εκείνα τα καλύμματα των μαξιλαριών του καναπέ, τις αθλητικές και τις υφασμάτινες τσάντες και τα διάφορα τσαντάκια, τα λούτρινα, τα γάντια του φούρνου, τα μαξιλάρια, την κουρτίνα του μπάνιου, τα καλύμματα από τις καρέκλες που έχεις στο μπαλκόνι/τον κήπο, τα αθλητικά παπούτσια και όλα όσα -ενώ δεν είναι ρούχα- πλένονται εύκολα στο πλυντήριο, χωρίς να απαιτούν κάτι ιδιαίτερο από σένα! Μήπως να πας να βάλεις ένα πλυντήριο πριν συνεχίσεις…;Είναι από αυτές τις δουλειές που, ενώ στην ουσία ο χρόνος που θα χρειαστεί να ξοδέψεις είναι ελάχιστος (γιατί η περισσότερη δουλειά γίνεται από μόνη της), το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει σαν να είχες κοπιάσει ώρες ολόκληρες! Διάλεξε το καθαριστικό που θες να χρησιμοποιήσεις (λιποκαθαριστή, καθαριστικό για τον φούρνο, ειδικά προϊόντα σε μορφή gel ή spray για τα ξεραμένα λίπη ή και πιο φυσικά προϊόντα, όπως ξίδι και σόδα), άφησε το προϊόν να δράσει και μετά από κάποιες ώρες απλώς ξέβγαλε καλά (εντάξει, μπορεί να χρειαστεί και λίγο τρίψιμο).  
Πόσες φορές δεν έχεις φυλάξει για την επόμενη χρονιά εκείνο το παλιό αγαπημένο παντελόνι σου που έχεις να το βάλεις.. κάτι περισσότερο από 5 χρόνια, είτε γιατί… αδυνάτισες και δεν σου κάνει πια, είτε γιατί δεν είναι της μόδας τα τελευταία… 10 χρόνια, αλλά και πάλι δεν παίρνεις την απόφαση να το αποχωριστείς; Μήπως είναι η ώρα για μικρούς αποχαιρετισμούς; Σε όλα εκείνα τα παπούτσια, τα μπλουζάκια, τα μπουφάν και τα παντελόνια που απλώς τα αποθηκεύεις κάθε σεζόν με την υπόσχεση να τα δώσεις την επόμενη χρονιά αν δεν τα φορέσεις; Σίγουρα δεν είναι ένα εύκολο project, όμως όσο πιο αποφασιστικός είσαι, τόσο λιγότερη ώρα θα σου πάρει και τόσο περισσότερο χώρο θα εξασφαλίσεις! Φαρμακείο! Άλλη μία επικίνδυνη αποστολή… του ενός τετάρτου! Γιατί τόσο θέλει για να δεις ποια φάρμακα έχουν λήξει, ποια έχουν τελειώσει και έχει απομείνει μόνο το κουτί και ποια τέλος πάντων δεν χρειάζεσαι. Και μετά θα είναι πολύ πιο εύκολο να βρεις αυτό που θες, όταν το θες, αλλά και -το κυριότερο- να αναπληρώσεις τυχόν ελλείψεις ώστε να μη σου λείψει κάτι, όταν θα το χρειαστείς! 
Οι εξ’ ορισμού αποθηκευτικοί χώροι, δικαιολογημένα έχουν αντικείμενα που δεν πολυχρησιμοποιούμε, αλλά πολλές φορές γεμίζουν με πράγματα που στην πραγματικότητα δεν χρησιμοποιούμε ποτέ. Και αν οι χώροι αυτοί δεν είναι αρκετά… ευρύχωροι καταλήγουν να είναι πολλές φορές τόσο “πηγμένοι” ώστε τελικά γίνονται εντελώς δύσχρηστοι, αφού δεν μπορούμε να βρούμε ούτε τα αντικείμενα αυτά που τελικά χρειαζόμαστε. Σίγουρα δεν είναι από τις δουλειές που γίνονται σε μισή ώρα, αλλά κάποια στιγμή πρέπει και αυτή να γίνει!
Όλοι έχουμε ένα συγκεκριμένο μέρος με μικρούς-άχρηστους συνήθως θησαυρούς, που όταν πέφτουν μπροστά μας είτε δεν έχουμε όρεξη να τους βάλουμε στη θέση τους εκείνη τη στιγμή, είτε… δεν υπάρχει θέση μέσα στο σπίτι γι’ αυτούς. Μπορεί να είναι ντουλαπάκι, συρτάρι ή απλώς ένα μπολάκι, μία πιατέλα ή ό,τι άλλο, και σε αυτό μπορείς να βρεις από κέρματα και συνδετήρες μέχρι κοκαλάκια για τα μαλλιά, κάποιο μπρελόκ που δεν χρησιμοποιείς, στυλό, διαφημιστικά, μικροπράγματα που χρειάζονται επισκευή –αλλά δεν έχεις βρει τον χρόνο γι’ αυτά- και άλλα πολλά! Το πιο πιθανό είναι ότι κάνοντας ένα ξεκαθάρισμα θα καταλήξεις να πετάξεις περισσότερα από τα μισά και πιθανότατα να ανακαλύψεις ότι όλα τα υπόλοιπα έχουν τη θέση τους κάπου μέσα στο σπίτι!


Διαβάζεις συχνά πυκνά ότι κάποια σημεία του σπιτιού συγκεντρώνουν τα περισσότερα μικρόβια και εκείνη τη στιγμή αναρωτιέσαι πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανες μία σχετική απολύμανση στα μέρη αυτά. Κινητά, tablet, πληκτρολόγια, διακόπτες, πόμολα, ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους καθημερινά, για την ακρίβεια πολλές φορές μέσα στη μέρα. Πόσο συχνά όμως τα καθαρίζουμε επαρκώς; Πόσο χρόνο -αλήθεια- χρειάζεται για να καθαρίσει κανείς την οθόνη του tablet του;;;Τραβάς δεκάδες πόζες, δε σβήνεις σχεδόν καμία -γιατί δεν μπορείς να αποφασίσεις ποια είναι η καλύτερη πριν τη δεις στο laptop, κάποια στιγμή η μνήμη γεμίζει και εσύ μεταφέρεις τις φωτογραφίες στον σκληρό σου, ενώ την ίδια στιγμή υπόσχεσαι πως θα βρεις οπωσδήποτε χρόνο να φτιάξεις φακέλους ανά θεματολογία & ημερομηνία, να διαλέξεις και μερικές για να τυπώσεις και, πριν καλά-καλά να το καταλάβεις, το κινητό σου/η φωτογραφική σου έχει γεμίσει εκ νέου και μεταφέρεις τις νέες φωτογραφίες στον σκληρό σου κ.ο.κ. Sounds familiar?Αν δεν ταυτίστηκες με τίποτα από τα παραπάνω... Συγχαρητήρια! Είσαι το πρότυπό μας! Αν πάλι βρήκες ένα-δύο, πέντε-δέκα ή και περισσότερα πράγματα που μετανιώνεις να αναβάλλεις, τότε join the club και την επόμενη φορά που θα σού 'ρθει η σκέψη, προχώρα και στην πράξη και ίσως -λέμε ίσως- ακολουθήσουμε και εμείς! 

Top