10+1 μικρές αγγαρείες στο σπίτι που αναβάλλουμε επ' αόριστον!
Το yellowday σού προτείνει

Σου 'χει τύχει να ανοίγεις το ντουλαπάκι του μπάνιου και να πέφτουν όλα πάνω σου και να σκέφτεσαι "κάποια στιγμή πρέπει να το φτιάξω"; Είναι αυτές, οι μικρές δουλειές μέσα στο σπίτι, που όλο τις σκέφτεσαι, αλλά συνέχεια τις αναβάλλεις. Δεν απαιτούν πολύ χρόνο, ούτε και πολύ κόπο, αλλά όλο κάτι συμβαίνει και... μένουν στο ράφι! Για όλες αυτές τις μικροδουλειές, το μόνο που χρειάζεται είναι να το πάρεις απόφαση και να κάνεις την αρχή. Άπαξ και κάνεις την αρχή, θα δεις, ότι θα πάρει το δρόμο του και η μία δουλειά θα φέρει την άλλη! Δε χρειάζεται απαραίτητα να το προγραμματίσεις, απλώς να το αποφασίσεις. Εκείνη τη στιγμή που σου έρχεται η "έμπνευση" και όχι… κάποια άλλη στιγμή! 

Μήπως είναι η κατάλληλη στιγμή να το πάρεις απόφαση και να βρεις λίγο χρόνο... 

Λίγο το τάπερ που δεν έκλεισε καλά, λίγο ένα φρούτο που χάλασε ή το γάλα που χύθηκε, δε θέλει και πολύ να γεμίσουν τα ράφια και τα συρτάρια του ψυγείου με λεκέδες και υπολείμματα τροφίμων. Ένα θέαμα που - είμαστε σίγουροι πως - κάθε φορά που ανοίγεις το ψυγείο και το αντικρίζεις σκέφτεσαι ότι "πρέπει κάποια στιγμή να το καθαρίσω"! Ιδανικά, προτίμησε να το κάνεις πριν πας στο super market, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο άδειο. Είναι μια καλή ευκαιρία να πετάξεις και όποιο χαλασμένο ή ληγμένο τρόφιμο έχει ξεμείνει στο πίσω μέρος ή και στις θήκες της πόρτας. Δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις κάποιο ειδικό καθαριστικό προϊόν. Αρκεί ένα απλό καθαριστικό ή ακόμα και ζεστό νερό με ξίδι, απλώς θυμήσου να αφήσεις να στεγνώσουν καλά όλα τα γυάλινα και πλαστικά μέρη πριν τα τοποθετήσεις ξανά στη θέση τους και, σίγουρα, πριν βάλεις πίσω τα τρόφιμα. Μην ξεχάσεις να πλύνεις και τα λάστιχα! Δεν θα σου πάρει περισσότερο από μισή ώρα!


Και εκεί που πας να κόψεις το κρέας για να μαγειρέψεις, το μαχαίρι έχει πλέον κοπτικές δυνατότητες μαχαιριού βουτύρου. Κάπου εκεί εμφανίζεται εκείνο το συννεφάκι στο μυαλό σου που διχάζεται ανάμεσα στο να αγοράσεις καινούργια μαχαίρια ή να ακονίσεις τα παλιά. Δεν υπάρχει λόγος να μπαίνεις σε έξοδα, γιατί ακόμα και το πιο ακριβό και κοφτερό μαχαίρι που είχες ή θα πάρεις, χρειάζεται συντήρηση για να κόβει καλά. Με εξαίρεση τα οδοντωτά, τα περισσότερα μαχαίρια μπορείς να τα ακονίσεις μόνος σου στο σπίτι είτε με το κλασικό μασάτι είτε με κάποια πέτρα ακονίσματος. Χρειάζεται λίγη εξάσκηση και ακόμα πιο λίγος χρόνος, για να έχεις στο συρτάρι σου πάντα μαχαίρια που κόβουν!

  

Μεγαλύτερο ή μικρότερο, όλοι μας έχουμε ένα ντουλαπάκι ή συρταράκι στο μπάνιο με βασικά καλλυντικά και προϊόντα καθημερινής περιποίησης. Και ακριβώς επειδή το χρησιμοποιούμε καθημερινά, είναι πολύ συχνό, κάποιες φορές που βιαζόμαστε, να μη βάζουμε τα πράγματα εκεί ακριβώς που τα βρήκαμε, να τοποθετούμε και άλλα που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί κ.ο.κ. Ναι, όπως και με το ψυγείο, αν θες να κάνεις σωστή δουλειά, πρέπει να τα βγάλεις όλα έξω και να τα τοποθετήσεις εκ νέου και τότε, σίγουρα, θα ανακαλύψεις συσκευασίες που έχουν λίγη ακόμα ποσότητα μέσα, αλλά βιάστηκες να ανοίξεις την επόμενη, και άλλες που δεν έχουν τίποτα πια μέσα και απλώς αμέλησες να τις πετάξεις! Και κάπως έτσι θα καταλάβεις ότι το ντουλαπάκι δεν είναι τόσο μικρό, απλώς έχει πολλά άχρηστα πράγματα.


Το να βάλεις ένα πλυντήριο δεν παίρνει πάνω από 2-3 λεπτά και σίγουρα είναι κομμάτι της καθημερινότητάς σου και της εβδομαδιαίας (για να μην πούμε ημερήσιας) ρουτίνας σου! Κι όμως, πόσες φορές σου έχει τύχει να κάθεσαι στον καναπέ και να σκέφτεσαι πως πρέπει να πλύνεις τα καλύμματα των μαξιλαριών του καναπέ, τις κουρτίνες, αλλά και τις αθλητικές, τις υφασμάτινες τσάντες και τα διάφορα τσαντάκια, τα λούτρινα, τα γάντια του φούρνου, τα μαξιλάρια, την κουρτίνα του μπάνιου, τα καλύμματα από τις καρέκλες που έχεις στο μπαλκόνι/τον κήπο, τα αθλητικά παπούτσια και όλα όσα - ενώ δεν είναι ρούχα - πλένονται εύκολα στο πλυντήριο, χωρίς να απαιτούν κάτι ιδιαίτερο από σένα! Μήπως να πας να βάλεις ένα πλυντήριο πριν συνεχίσεις…; Στην τελική, το πλυντήριο κάνει όλη τη δουλειά, εσύ, απλά, απόφαση πρέπει να το πάρεις!


Είναι από αυτές τις δουλειές που τις σκέφτεσαι την ώρα που πας να βάλεις το τηγάνι ή την κατσαρόλα στην εστία και βλέπεις, ότι εξωτερικά ο πάτος δεν είναι τόσο γυαλιστερός και καθαρός όπως αρχικά. Αν και είναι φυσικό να συμβεί κάτι τέτοιο με τον καιρό, δεν είναι φυσικό να παραμείνει έτσι, γιατί όσο το αφήνεις σε αυτήν την κατάσταση τόσο πιο δύσκολο θα είναι να καθαριστεί μία μέρα! Ουσιαστικά ο χρόνος που θα χρειαστεί να ξοδέψεις είναι ελάχιστος (γιατί η περισσότερη δουλειά γίνεται από μόνη της), το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει σαν να είχες κοπιάσει ώρες ολόκληρες! Το μόνο που χρειάζεσαι είναι το κατάλληλο καθαριστικό που θες να χρησιμοποιήσεις (λιποκαθαριστή, καθαριστικό για τον φούρνο, ειδικά προϊόντα σε μορφή gel ή spray για τα ξεραμένα λίπη ή και πιο φυσικά προϊόντα, όπως ξίδι και σόδα) και να αφήσεις το προϊόν να δράσει για κάποιες ώρες! Μετά, ξεβγάζεις και απολαμβάνεις, εντάξει, μπορεί να χρειαστεί και λίγο τρίψιμο.  


Εξ ορισμού, οι αποθηκευτικοί χώροι, έχουν αντικείμενα που δεν πολυχρησιμοποιούμε, αλλά πολλές φορές γεμίζουν με πράγματα που στην πραγματικότητα δεν χρησιμοποιούμε ποτέ. Και αν οι χώροι αυτοί δεν είναι αρκετά… ευρύχωροι, καταλήγουν να είναι πολλές φορές τόσο “πηγμένοι” ώστε τελικά γίνονται εντελώς δύσχρηστοι. Για θυμήσου τα Χριστούγεννα που αγκομαχώντας προσπαθούσες να βγάλεις την κούτα με το δέντρο από την αποθήκη... Για να μη συμβεί το ίδιο και φέτος τα Χριστούγεννα, πάρ' το απόφαση και ξεκίνα! Σίγουρα, δεν είναι από τις δουλειές που γίνονται σε μισή ώρα, αλλά κάποια στιγμή πρέπει και αυτή να γίνει!


Φαρμακείο! Άλλη μία επικίνδυνη αποστολή… του ενός τετάρτου! Γιατί τόσο θέλει για να δεις ποια φάρμακα έχουν λήξει, ποια έχουν τελειώσει και έχει απομείνει μόνο το κουτί και ποια τέλος πάντων δε χρειάζεσαι. Και μετά θα είναι πολύ πιο εύκολο να βρεις αυτό που θες, όταν το θες, αλλά και -το κυριότερο- να αναπληρώσεις τυχόν ελλείψεις ώστε να μη σου λείψει κάτι, όταν θα το χρειαστείς! Μην ξεχάσεις να σημειώνεις σε ένα χαρτί τι σου έχει τελειώσει και τι χρειάζεσαι, και μετά να περάσεις από το φαρμακείο της γειτονιάς σου για ανεφοδιασμό!


Πόσες φορές δεν έχεις φυλάξει για την επόμενη χρονιά εκείνο το παλιό αγαπημένο παντελόνι σου που έχεις να το βάλεις... κάτι περισσότερο από 5 χρόνια, είτε γιατί… αδυνάτισες και δεν σου κάνει πια, είτε γιατί δεν είναι της μόδας τα τελευταία… 10 χρόνια, αλλά και πάλι δεν παίρνεις την απόφαση να το αποχωριστείς; Μήπως είναι η ώρα για μικρούς αποχαιρετισμούς; Σε όλα εκείνα τα παπούτσια, τα μπλουζάκια, τα μπουφάν και τα παντελόνια που απλώς τα αποθηκεύεις κάθε σεζόν με την υπόσχεση να τα δώσεις την επόμενη χρονιά αν δεν τα φορέσεις; Σίγουρα δεν είναι ένα εύκολο project, όμως όσο πιο αποφασιστικός είσαι, τόσο λιγότερη ώρα θα σου πάρει και τόσο περισσότερο χώρο θα εξασφαλίσεις! Τώρα που αλλάζει ο καιρός είναι η κατάλληλη εποχή για αυτό το project, όπως έχουμε πει και σε προηγούμενο blog post!

Τραβάς δεκάδες πόζες, δε σβήνεις σχεδόν καμία - γιατί δεν μπορείς να αποφασίσεις ποια είναι η καλύτερη πριν τη δεις στο laptop - κάποια στιγμή η μνήμη γεμίζει και εσύ μεταφέρεις τις φωτογραφίες στον σκληρό σου, ενώ την ίδια στιγμή υπόσχεσαι πως θα βρεις οπωσδήποτε χρόνο να φτιάξεις φακέλους ανά θεματολογία & ημερομηνία, να διαλέξεις και μερικές για να τυπώσεις και, πριν καλά-καλά να το καταλάβεις, το κινητό σου/η φωτογραφική σου έχει γεμίσει εκ νέου και μεταφέρεις τις νέες φωτογραφίες στον σκληρό σου κ.ο.κ. Sounds familiar? Αν ναι, τότε δες το σαν διασκέδαση και πάρε απόφαση να ξεχωρίσεις όλες αυτές τις αναμνήσεις!


Διαβάζεις συχνά πυκνά στο internet ότι κάποια σημεία του σπιτιού συγκεντρώνουν τα περισσότερα μικρόβια, και εκείνη τη στιγμή αναρωτιέσαι πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανες μία σχετική απολύμανση στα μέρη αυτά. Κινητά, tablet, πληκτρολόγια, διακόπτες, πόμολα, ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους καθημερινά, για την ακρίβεια πολλές φορές μέσα στη μέρα. Πόσο συχνά όμως τα καθαρίζουμε επαρκώς; Πόσο χρόνο - αλήθεια - χρειάζεται για να καθαρίσει κανείς την οθόνη του tablet του;;;


Όλοι έχουμε ένα συγκεκριμένο μέρος με μικρούς - άχρηστους συνήθως - θησαυρούς, που όταν πέφτουν μπροστά μας είτε δεν έχουμε όρεξη να τους βάλουμε στη θέση τους εκείνη τη στιγμή, είτε… δεν υπάρχει θέση μέσα στο σπίτι γι’ αυτούς. Μπορεί να είναι ντουλαπάκι, συρτάρι ή απλώς ένα μπολάκι, μία πιατέλα ή κάτι άλλο, και σε αυτό μπορείς να βρεις από κέρματα και συνδετήρες μέχρι κοκαλάκια για τα μαλλιά, κάποιο μπρελόκ που δε χρησιμοποιείς, στυλό, διαφημιστικά, μικροπράγματα που χρειάζονται επισκευή – αλλά δεν έχεις βρει τον χρόνο γι’ αυτά- και άλλα πολλά! Το πιο πιθανό είναι ότι κάνοντας ένα ξεκαθάρισμα θα καταλήξεις να πετάξεις περισσότερα από τα μισά και πιθανότατα να ανακαλύψεις ότι όλα τα υπόλοιπα έχουν τη θέση τους κάπου μέσα στο σπίτι!Αν δεν ταυτίστηκες με τίποτα από τα παραπάνω... Συγχαρητήρια! Είσαι το πρότυπό μας! Αν πάλι βρήκες ένα-δύο, πέντε-δέκα ή και περισσότερα πράγματα που μετανιώνεις να αναβάλλεις, τότε join the club και την επόμενη φορά που θα σού 'ρθει η σκέψη, προχώρα και στην πράξη και ίσως -λέμε ίσως- ακολουθήσουμε και εμείς! 

Top