10 τεχνολογικά επιτεύγματα που θα αλλάξουν τη ζωή μας
Το yellowday σού προτείνει

Smartphones, social media, e-shopping και live streaming: ο κόσμος μας απέχει αρκετά από αυτό που οραματίζονταν για τη γενιά μας οι μελλοντολόγοι των δεκαετιών του ’50 και του ’60, με τα ρετροφουτουριστικά τους σκίτσα, τα γεμάτα ιπτάμενα αυτοκίνητα και ρομπότ. Ωστόσο, δεν είναι τόσο τα τεχνολογικά επιτεύγματα στα οποία έπεσαν έξω, όσο ο χρόνος στον οποίο όλα αυτά θα συμβούν. Γιατί, η αλήθεια είναι ότι οι τεχνολογικές βάσεις για κάποια από αυτά έχουν ήδη τεθεί. Δικαιούσαι, δηλαδή, να περιμένεις ότι σε λίγα χρόνια δε θα σιχτιρίζεις κολλημένος στην κίνηση, αφού θα οδηγεί το ίδιο το αυτοκίνητό σου, επιλέγοντας τη βέλτιστη και πιο ασφαλή διαδρομή για τη δουλειά σου, στην οποία, βέβαια θα σε βοηθούν έξυπνα ρομπότ. 

Βρισκόμαστε, λοιπόν, στην αυγή μιας πολύ ενδιαφέρουσας εποχής. Που μπορεί από τη μία να μας φοβίζει με τις τρομακτικές αλλαγές που φέρνει η κλιματική αλλαγή, από την άλλη, όμως, μας γοητεύει με τα συνταρακτικά τεχνολογικά επιτεύγματά της. Και δεν πρόκειται για τεχνολογίες που υπάρχουν μόνο ως ιδέες ή, έστω, ως ακριβείς προβλέψεις. Υπάρχει πια το υπόβαθρο, ώστε αυτά που φαντάζονταν οραματιστές επιστήμονες να μπορούν να γίνουν πραγματικότητα – και να αλλάξουν τη ζωή μας, ξεκινώντας, μάλιστα, από τη δική μας γενιά. 

Αυτά είναι τα τεχνολογικά επιτεύγματα που θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ζωή μας, μέσα στα επόμενα χρόνια:

1. Υγεία πάνω απ' όλα
Η μέθοδος CRISPR/Cas9 κάνει πραγματικότητα αυτό που χρόνια προσπαθούσε να πετύχει η γενετική μηχανική: μπορεί να διορθώσει ένα μεταλλαγμένο, υπεύθυνο για κληρονομικές ασθένειες γονίδιο, και μάλιστα με ακρίβεια, επιτυχία και χαμηλό κόστος. Το CRISPR ανακαλύφθηκε το 2013, μέσω της έρευνας για το πώς το ανοσοποιητικό σύστημα των βακτηρίων εξουδετερώνει τους ιούς. Οι επιστήμονες μελέτησαν τη λογική και τον τρόπο λειτουργίας του στο γονιδίωμα των βακτηρίων και κατάφεραν να το αντιγράψουν. Έτσι, με το CRISPR, μπορούν να βρουν το ελαττωματικό γονίδιο, να το αφαιρέσουν, και να το αντικαταστήσουν. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να εξαλείψει πλήρως μια κληρονομική ασθένεια αλλά και να χρησιμοποιηθεί ώστε να σχεδιαστούν εξατομικευμένες θεραπείες για κάθε ασθενή!

2. Ζωή σε 3D

Σίγουρα έχεις ακούσει για τους 3D printers! Έχεις συνειδητοποιήσει όμως, τον βαθμό στον οποίο η τεχνολογία τους θα επηρεάσει το μέλλον σου; Η τρισδιάστατη εκτύπωση λειτουργεί προσθετικά, τοποθετώντας, δηλαδή, τη μία πάνω στην άλλη, αλλεπάλληλες στρώσεις υλικού. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι μπορούν να κατασκευαστούν (ή «τυπωθούν») αντικείμενα από μεγάλη γκάμα υλικών. Ένας 3D printer μπορεί να χρησιμοποποιήσει πλαστικό, μέταλλο, πούδρα, τσιμέντο, ακόμα και σοκολάτα ή ανθρώπινο ιστό! Αυτό σημαίνει ότι στο (όχι και τόσο μακρινό) μέλλον, η φράση «θα τυπώσω μία πίτσα» ίσως έχει νόημα (για το σουβλάκι κάπως αμφίβολο). Για την ακρίβεια, εκτιμάται ότι κάθε σπίτι θα έχει έναν τέτοιο εκτυπωτή μέχρι το 2036: θα αγοράζεις, λοιπόν, από το internet, αυτό που θέλεις, θα κατεβάζεις το αντίστοιχο αρχείο και θα το τυπώνεις! Το πιο εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι ότι από 3D printer θα δημιουργούνται ανθρώπινα όργανα, για να χρησιμοποιηθούν ως μοσχεύματα! Κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει μέχρι το 2024.

3. Εγώ, (και) το ρομπότ
Είτε φαντάζεσαι απειλητικές μηχανές που απέκτησαν συνείδηση και προσπαθούν να εξολοθρεύσουν τους ανθρώπους, είτε ψυχρά, πάλλευκα ανθρωποειδή που μοιάζουν στην Björk, το βέβαιο είναι ότι τα ρομπότ ήρθαν και θα μείνουν - και θα σου γίνουν και απαραίτητα. Εκτός από τις μηχανές που χρησιμοποιούνται σε μεγάλα εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων, λόγου χάρη, μεγάλες εταιρείες έχουν ήδη αναπτύξει ρομπότ-βοηθούς που μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα και στον αληθινό κόσμο. Δες, για παράδειγμα, αυτό! Και στους φόβους ότι τα ρομπότ (όπως και γενικότερα οι αυτοματισμοί) θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους σε βασικά επαγγέλματα, όπως, για παράδειγμα τους οδηγούς ταξί, οι ειδικοί απαντούν πως ναι, αυτό θα γίνει. Αλλά αυτός ο νέος τρόπος λειτουργίας της κοινωνίας δημιουργεί την ανάγκη για νέα επαγγέλματα: για μηχανικούς που θα φτιάχνουν αυτά τα ρομπότ – όπως και για γενετιστές, bio-engineers, αγρότες εξειδικευμένους στις κάθετες καλλιέργειες…

4. Άσε το τιμόνι
Τους ταξιτζήδες, λοιπόν, ίσως σταδιακά τους αντικαταστήσουν τα αυτόνομα οχήματα. Μεγάλες εταιρείες, όπως η Tesla, η General Motors και η Volvo έχουν ήδη αναπτύξει ημι-αυτόνομα οχήματα, αλλά είμαστε κιόλας πολύ κοντά στα απολύτως αυτο-οδηγούμενα. Το όφελος δεν είναι μόνο ότι θα φτάνεις ξεκούραστα στον προορισμό σου. Το αυτόνομο όχημα φιλοδοξεί να εξαλείψει τον βασικότερο παράγοντα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων: τον άνθρωπο. Όταν δεν θα οδηγείς εσύ (χωρίς να θέλουμε να θίξουμε τις οδηγικές σου ικανότητες), η πορεία του αυτοκινήτου δεν θα επηρεάζεται από τη νύστα σου, τα νεύρα σου, το (ένα ποτηράκι, μωρέ) κρασί που ήπιες, την αβεβαιότητά σου για την έξοδο της Εθνικής… Λιγότερα ατυχήματα, λιγότερη κίνηση (αφού αναλόγως θα ρυθμίζονται τα φανάρια και η κυκλοφορία), ενώ εσύ διαβάζεις, μιλάς στο τηλέφωνο, τρως, ετοιμάζεσαι για τη συνάντησή σου.

5. Επαυξημένο μέλλον
Θυμάσαι εκείνο το καλοκαίρι που όλοι κυκλοφορούσαν με το κινητό στο χέρι ψάχνοντας για Pokémon; Το Pokémon Go ήταν ένα παιχνίδι AR (Augmented Reality), επαυξημένης πραγματικότητας, δηλαδή. Φαντάσου, λοιπόν, να βρίσκεσαι ως τουρίστας σε μια ξένη πόλη, και στα stylish γυαλιά ηλίου σου να βλέπεις τη μετάφραση των καταστημάτων και των δρόμων. Ή καθώς χαζεύεις ρούχα, να τα βλέπεις φορεμένα σε κούκλες με τον σωματότυπό σου, και να προσθέτεις και στο σύνολο μια τσάντα που επιλέγεις από μια ποικιλία που μόνο σε online store θα έβρισκες. Ή να παρακολουθείς έναν αγώνα και για κάθε παίκτη να βλέπεις σε πραγματικό χρόνο τα στατιστικά που θέλεις. Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με ατέλειωτα παραδείγματα. Η ουσία είναι ότι η πραγματικότητά μας στο μέλλον είναι επαυξημένη…


6. Τα πάντα συνδέονται…
…στο Internet of Things ή αλλιώς, IoT. Σταδιακά, όλες οι συσκευές θα γίνουν smart, όπως το κινητό σου. Στο σπίτι σου, θα μπορείς να ελέγχεις τα πάντα από μία μόνο συσκευή. Αλλά το Internet of Things δεν αφορά μόνο τον οικιακό εξοπλισμό και το να μην ξεμένεις ποτέ από γάλα χάρη στο έξυπνο ψυγείο σου. Οι έξυπνες συσκευές θα συγκεντρώνουν διαρκώς δεδομένα και θα τα μοιράζονται, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, προς όφελος όμως του ανθρώπου. Για παράδειγμα, τα αυτό-οδηγούμενα αυτοκίνητα που λέγαμε πιο πάνω, θα συμμετέχουν κι αυτά σ’ αυτό το «πλέγμα» δεδομένων, με αποτέλεσμα καλύτερη ρύθμιση της κίνησης στους δρόμους. Στο μέλλον θα μπορούμε να μιλάμε για «smart cities», που εξοικονομούν ενέργεια και είναι λειτουργικές και ασφαλείς για όλους. 


7. Ρεύμα χωρίς καλώδια
Άσε που όλες αυτές οι συσκευές, όπως φαίνεται, θα λειτουργούν ασύρματα… Το καλώδιο που μπαίνει σε πρίζα θα τους είναι, πλέον, περιττό. Το όνειρο του Nikola Tesla, που ήδη από το 1890 ήταν πεπεισμένος ότι η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να μεταδοθεί ασύρματα, γίνεται σιγά σιγά πραγματικότητα – έστω και με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι φανταζόταν. Βέβαια, η τεχνολογία αυτή αφορά τη φόρτιση συσκευών μέσα στο σπίτι σου, παρόλ’ αυτά εξελίσσεται γρήγορα, έτσι ώστε να ξεπεράσει τους ασύρματους φορτιστές της Apple. Η φιλοδοξία είναι να μειωθεί η ανάγκη για μπαταρίες – που είναι και ακριβές, και συχνά αναξιόπιστες, αλλά, κυρίως, εξαιρετικά βλαβερές για το περιβάλλον.


8. Απογείωση με κβάντα
Σ’ έναν κόσμο που οι συσκευές «μιλούν» μεταξύ τους για να λύσουν τα προβλήματα της ανθρώπινης καθημερινότητας, που οι προβλέψεις λένε ότι ακόμα και το πλαστικό χρήμα θα ξεπέσει, προς όφελος των cryptocurrencies όπως τα bitcoins και των mobile πληρωμών με τη χρήση βιομετρικών δεδομένων (θα σκανάρεις με το κινητό σου το μάτι σου, για παράδειγμα, για να ολοκληρώσεις τη συναλλαγή σου), είναι λογικό ότι οι σημερινοί υπολογιστές φαντάζουν κάπως… παρωχημένοι, με τους άσσους και τα μηδενικά τους. Ήδη, εταιρείες όπως η Microsoft επενδύουν δισεκατομμύρια για να αναπτύξουν κβαντικούς υπολογιστές. Χρησιμοποιώντας κβάντα για τη μεταφορά δεδομένων, οι υπολογιστές αυτοί θα είναι εκατομμύρια φορές γρηγορότεροι και πιο αποτελεσματικοί από τους σημερινούς, γεγονός που θα τους επιτρέψει να «μαθαίνουν» και να βελτιώνονται συνεχώς. 


9. Ποιος χρειάζεται αεροπλάνα…
…όταν θα υπάρχουν τρένα που ταξιδεύουν γρηγορότερα; Ο Elon Musk της Tesla και της SpaceX οραματίστηκε το 2013 το Hyperloop, ένα σύστημα συγκοινωνίας με τρένα που ταξιδεύουν μέσα σε σωλήνες με πολύ χαμηλή πυκνότητα αέρα και χωρίς τροχούς – και όπως φαίνεται, τα πράγματα προχωρούν γρηγορότερα απ’ ό,τι φαντάστηκε και ο ίδιος. Όχι μόνο έχουν μπει και άλλες εταιρείες στο παιχνίδι, αποδεικνύοντας ότι αυτό το project είναι απολύτως εφικτό, αλλά και η ίδια η εταιρεία του Musk ετοιμάζεται για την κατασκευή ενός τούνελ που θα συνδέει την Ουάσιγκτον με τη Νέα Υόρκη σε μισή ώρα. Η χρήση τέτοιων τρένων, εκτός του ότι δε θα επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες, θα αλλάξει ακόμη τον τρόπο και τον τόπο που δουλεύουμε, καθώς θα είναι εφικτό να ταξιδεύουμε από τη μία πόλη στην άλλη σαν να κάναμε τη διαδρομή Δουκίσσης Πλακεντίας – Σύνταγμα… Οι δοκιμαστικές διαδρομές αναμένεται να ξεκινήσουν σε 2 χρόνια!


10. Ενέργεια από τ’ άστρα
Οι επιστήμονες πάντα ήξεραν ποια είναι η ιδανική λύση για το ενεργειακό πρόβλημα και τι θα μπορούσε μια για πάντα να αντικαταστήσει όλες τις γνωστές ηλεκτροπαραγωγικές πηγές, χωρίς καμία επιβάρυνση για το περιβάλλον. Απλώς δεν ήταν ποτέ εφικτό – μέχρι τώρα. Λέγεται πυρηνική σύντηξη, παράγει καθαρή, απεριόριστη ενέργεια και είναι ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο δημιουργούνται τα αστέρια, χρησιμοποιώντας το άφθονο στο σύμπαν στοιχείο υδρογόνο. Σήμερα, βρίσκονται στα σκαριά δύο διαφορετικά projects που φιλοδοξούν να την πετύχουν, το ένα από το MIT και το άλλο – και σε πιο προχωρημένο στάδιο, μάλιστα – είναι αποτέλεσμα της μεγαλύτερης διακρατικής επιστημονικής συνεργασίας. Το ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor - Διεθνής Θερμοπυρηνικός Πειραματικός Αντιδραστήρας), ετοιμάζεται στη Νότια Γαλλία, συνεργάζονται για την επιτυχία του η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Η.Π.Α., η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Νότια Κορέα και φιλοδοξεί να διεξάγει τα πρώτα τεστ το 2025…
Top