Νερό, πηγή ζωής & υγιεινής
Το yellowday σού προτείνει

Τον τελευταίο καιρό ακούμε συνεχώς «πλένουμε καλά τα χέρια μας» ή «τηρούμε τους κανόνες υγιεινής». Κανείς μας, όμως, δε σκέφτηκε πόσο δύσκολες ή ακόμα και αδύνατες μπορεί να φαντάζουν αυτές οι τόσο απλές προτάσεις για κάποιους συνανθρώπους μας. Σίγουρα, όλοι μας έχουμε ακούσει ή διαβάσει για την κλιματική αλλαγή και το πώς αυτή επηρεάζει τα αποθέματα του νερού. Ειδικά τώρα, το καλοκαίρι που η κατανάλωση του νερού αυξάνεται κατακόρυφα, το μήνυμα που επικρατεί είναι «οικονομία στο νερό», γιατί τα αποθέματα δεν είναι ανεξάντλητα. Αλλά το πρόβλημα του νερού δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά και κοινωνικό. Γιατί, το νερό, ο κοινός παρονομαστής στο πλύσιμο των χεριών, στην καθαριότητα, στους κανόνες υγιεινής, στην ίδια μας την επιβίωση, είναι τόσο αβέβαιος για κάποιες περιοχές του κόσμου. Και με αυτό ακριβώς το θέμα θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο.

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το νερό από τη UNICEF

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς νερό. Αλλά η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική: χρειάζεται κάτι περισσότερο από νερό, χρειάζεται καθαρό και ασφαλές νερό για να επιβιώσουμε!

Επιπλέον, είναι απαραίτητη η ύπαρξη τόσο αποχέτευσης ή σαπουνιού, όσο και η λειτουργία ασφαλών χώρων υγιεινής, ούτως ώστε να διατηρείται το περιβάλλον καθαρό, αλλά και να αποφευχθεί η εξάπλωση ασθενειών.

Γιατί λοιπόν είναι τόσο απαραίτητο το ασφαλές νερό και η αποχέτευση; Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους!

  1. Η πρόληψη των ασθενειών δεν είναι τόσο εύκολη όσο θα έπρεπε! Όπως πολύ καλά μάθαμε φέτος, το πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό είναι ένας από τους πιο απλούς και αποτελεσματικούς τρόπους για την πρόληψη της εξάπλωσης των ασθενειών. Όμως 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι - περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού - εξακολουθούν να μην έχουν βασικές συνθήκες  πλυσίματος χεριών στο σπίτι.
  2. Υπάρχει κρίση νερού και συμβαίνει τώρα! 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό.
  3. Το νερό πρέπει να είναι περισσότερο από καθαρό, πρέπει να είναι "ασφαλές"! Το ασφαλές νερό σημαίνει να έχουμε νερό στο σπίτι σε κάθε ζήτηση και όχι μολυσμένο.
  4. Χωρίς ασφαλή αποχέτευση, οι ασθένειες εξαπλώνονται γρήγορα! 4,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι – περισσότερο από τον μισό κόσμο - δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλή αποχέτευση.
  5. Η ανισότητα δεν πρέπει να υφίσταται… ούτε στα αυτονόητα, όπως οι κλειστές τουαλέτες! 673 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν ως τουαλέτα τον δρόμο, τα χωράφια ή τους θάμνους.
  6. Τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο! Κάθε μέρα, πάνω από 700 παιδιά πεθαίνουν από διάρροια που συνδέεται με μη ασφαλές νερό, αποχέτευση και υγιεινή.
  7. Τα μωρά γεννιούνται σε ανθυγιεινές συνθήκες! Στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, 17 εκατομμύρια γυναίκες γεννούν σε κέντρα υγείας με ανεπαρκές νερό, αποχέτευση και υγιεινή, θέτοντας τες σε κίνδυνο μόλυνσης, ασθένειας και θανάτου.
  8. Η αλλαγή του κλίματος επιδεινώνει την κατάσταση! Η κλιματική αλλαγή καταστρέφει, ξεραίνει και μολύνει τις πηγές νερού. Μέχρι το 2040, υπολογίζεται ότι 600 εκατομμύρια παιδιά θα ζουν σε περιοχές έλλειψης νερού, εκτός εάν ενεργήσουμε άμεσα.
  9. Οι αγροτικοί πληθυσμοί μειονεκτούν! 8 στα 10 άτομα που στερούνται ακόμη και βασικού πόσιμου νερού και 7 στους 10 ανθρώπους που δε διαθέτουν βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής ζουν σε αγροτικές περιοχές.
  10. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα! Ο κόσμος δεν είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη του Στόχου 6 από τους παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης: Καθαρό νερό και αποχέτευση. Απαιτείται μεγαλύτερη πολιτική προτεραιότητα και αυξημένη χρηματοδότηση.

Πηγή: https://www.unicef.org/stories/10-things-you-didnt-know-about-water

Για να μην πούμε το νερό νεράκι… κοιτάμε τα νούμερα!

Το νερό, είναι η πιο διαδεδομένη χημική ένωση (H2O) στην επιφάνεια της Γης, καθώς καλύπτει το 71% του πλανήτη. Το 96,5% του νερού της Γης βρίσκεται στους ωκεανούς και τις θάλασσες), 1,7% στα υπόλοιπα επιφανειακά νερά (λίμνεςποτάμιαέλη, κ.τ.λ.), 1,7% στα παγοκαλύμματα και στις παγωμένες σπηλιές της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας, και 0,001% ως υγρασία της ατμόσφαιρας και σε σύννεφα. Μόνο το 2,5% του νερού της Γης είναι «γλυκό» και λιγότερο από 0,3% αυτού βρίσκεται σε ποτάμια, λίμνες και στην ατμόσφαιρα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πόσιμου νερού βρίσκεται στα παγοκαλύμματα και στα υπόγεια ύδατα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ευτυχώς καλή πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό. Οι χώρες πρέπει να παρέχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό σε όλους τους πολίτες, κυρίως στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που έχουν περιορισμένη  πρόσβαση σε αυτό, μέσω της κατασκευής βρυσών σε δημόσιους χώρους, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να ενθαρρύνουν την παροχή νερού βρύσης στα εστιατόρια. Η κατανάλωση νερού βρύσης είναι πιο οικονομική για τους καταναλωτές και πιο φιλική για το περιβάλλον.  Η πρόσβαση σε καλύτερης ποιότητας νερού βρύσης μπορεί να μειώσει την κατανάλωση πλαστικών μπουκαλιών νερού κατά 17%, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναμφισβήτητα,  λοιπόν, το νερό αποτελεί το σημαντικότερο φυσικό πόρο καθώς χωρίς αυτό δεν υπάρχει ζωή. Όταν ρυπαίνεται, κινδυνεύει η υγεία µας. Όταν σπανίζει, περιορίζονται οι επιλογές µας. Όταν στερεύει, ξεσπούν διαμάχες. Κι όμως, θεωρούμε την αδιάλειπτη παροχή καθαρού νερού ως κάτι αυτονόητο, σε σημείο που να ξεχνάμε να κλείσουμε τη βρύση!

Καλό είναι, λοιπόν, να μη λειτουργούμε σα να είμαστε μόνοι μας, να γνωρίζουμε τους αριθμούς για να μην εκτιμήσουμε την αξία του νερού όταν δεν θα το έχουμε πια (όπως ήδη συμβαίνει σε λαούς άλλων χωρών).

Top