5 καλοί λόγοι για να κάνεις check up
Το yellowday σού προτείνει

Οι περισσότεροι από εμάς κλείνουμε ραντεβού με τον γιατρό μόνο όταν αντιμετωπίζουμε συγκεκριμένο πρόβλημα, όταν αναζητάμε διάγνωση ή έχουμε ανάγκη από κάποια θεραπεία. Ακόμα και στις μέρες μας δεν είναι λίγοι αυτοί που παραγνωρίζουν τη σημασία του τακτικού ελέγχου της υγείας τους. Άλλοι επειδή πιστεύουν ότι δεν συντρέχει λόγος εξετάσεων εφόσον αισθάνονται καλά, άλλοι από φόβο ότι μπορεί κάτι να τους συμβαίνει, άλλοι από έλλειψη χρόνου και άλλοι από απλή αμέλεια και αναβλητικότητα. Οι στατιστικές όμως αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι ο προληπτικός έλεγχος είναι κυριολεκτικά “ζωτικής” σημασίας για την πορεία της υγείας μας και ένας πολύ εύκολος τρόπος να βελτιώσουμε την ποιότητα και να παρατείνουμε τη διάρκεια της ζωής μας και εδώ θα δεις γιατί:

1. Πρόληψη

Σε αντίθεση με πρακτικές περασμένων δεκαετιών, η σύγχρονη ιατρική στρέφεται στο να αποτρέψει μία πιθανή ασθένεια να εκδηλωθεί, πριν χρειαστεί να την θεραπεύσει. Ως πρωτογενής πρόληψη ο τακτικός έλεγχος στοχεύει στον εντοπισμό των παραγόντων κινδύνου για κοινές χρόνιες ασθένειες, λαμβάνοντας υπόψη την κληρονομικότητα και την προδιάθεση ενός ατόμου.

2. Έγκαιρη διάγνωση

Ένα πλήρες και τακτικό check up θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση και στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κάποιας ασθένειας, πριν προλάβει να εξελιχθεί, πριν ακόμα εμφανίσει συμπτώματα. H έγκαιρη ανίχνευση μίας νόσου, που δεν έχει εμφανή συμπτώματα, αυξάνει εντυπωσιακά τις πιθανότητες για αποτελεσματική θεραπεία, ενώ μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό παράγοντα στην πλήρη αποκατάσταση της υγείας. Ο έλεγχος της πίεσης του αίματος και της χοληστερίνης, το τεστ ΠΑΠ και η μαστογραφία για τις γυναίκες και η παρακολούθηση καρκινικών δεικτών είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα στα οποία ο εντοπισμός μη φυσιολογικών αποτελεσμάτων μπορούν να οδηγήσουν σε σωτήριες παρεμβάσεις και να αποτρέψουν σοβαρές ασθένειες.

3. Παρακολούθηση υπάρχουσας πάθησης

Το check up είναι απαραίτητο για όσους αντιμετωπίζουν κάποια χρόνια πάθηση. Η παρακολούθηση τόσο των τιμών που αφορούν την πάθηση αυτή, αλλά και της γενικότερης υγείας είναι σημαντική, καθώς πολλές φορές η θεραπεία που λαμβάνει κάποιος παύει να είναι αποτελεσματική και χρειάζεται προσαρμογή. Επίσης είναι σημαντικό να παρακολουθούνται οι επιπτώσεις από την θεραπεία αυτή και τυχόν ασυμπτωματικές βλάβες ή παρενέργειες.

4. Ιατρικό ιστορικό- Ανάπτυξη σχέσης με τον γιατρό

Ξεκινώντας από νωρίς τους τακτικούς ελέγχους έχεις τη δυνατότητα να γνωρίζεις σε ποια επίπεδα κυμαίνονται οι δείκτες σου ώστε να μπορείς να παρατηρήσεις έγκαιρα οποιαδήποτε αλλαγή.  Είναι επίσης σημαντικό για τον γιατρό που σε παρακολουθεί να γνωρίζει όλο το ιστορικό της πορείας της υγείας σου ώστε να σε συμβουλεύει έχοντας ολοκληρωμένη εικόνα. Η τακτική αυτή επίσκεψη στον γιατρό βοηθάει στην ανάπτυξη μιας σχέσης εμπιστοσύνης, ώστε -ανεξάρτητα από τις εξετάσεις- να μπορείς να τον συμβουλεύεσαι για κάθε θέμα που προκύπτει.

5. Μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης

Αν οικονομικοί λόγοι είναι αυτοί που σε αποτρέπουν από το να πραγματοποιείς τον τακτικό έλεγχο της υγείας σου, σκέψου πόσο λιγότερο μπορεί να κοστίζει η πρόληψη από μία θεραπεία. Μία μαστογραφία, για παράδειγμα, από την θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού.  Η συχνότητα αλλά και το είδος των εξετάσεων που θα χρειαστεί να κάνεις εξαρτώνται από την ηλικία, το φύλο, τον τρόπο ζωής, την κληρονομικότητα και φυσικά το ατομικό ιατρικό ιστορικό και ο γιατρός σου είναι ο μόνος αρμόδιος να τα καθορίσει. Και -για να μην χρειαστείς δεύτερη σκέψη- το yellowday εξασφάλισε μοναδικές προσφορές για διαγνωστικές εξετάσεις σε προνομιακές τιμές, σε μερικά από τα καλύτερα ιατρικά κέντρα της χώρας.  Κλείσε λοιπόν άμεσα το ραντεβού για το φετινό σου check up!

Top