Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου: «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο»
Το yellowday σού προτείνει

Με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (SID) 2019, που ήταν την Τρίτη, στις 5 Φεβρουαρίου και που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο Insafe/INHOPE - με την υποστήριξη της Κομισιόν- με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ανοίγουμε αυτό το τεράστιο θέμα που αφορά μικρούς και μεγάλους. Η SID γιορτάζεται ετησίως κάθε δεύτερη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα, και φέτος είχε θέμα «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο», γιατί πολύ απλά, αυτό το θέμα μας αγγίζει όλους όσους χρησιμοποιούμε το internet.

Το internet είναι ένα φανταστικό εργαλείο και έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, τόσο μέσα από τον Η/Υ όσο και μέσα από τα smartphones, που οι περισσότεροι έχουμε. Η αλήθεια είναι ότι όση πληροφόρηση και ευκολία προσφέρει στην καθημερινότητά μας, άλλη τόση παραπληροφόρηση και προβληματισμό μπορεί να κρύβει. Η επικοινωνία μέσω του διαδικτύου είναι πολύ πιο έμμεση, γρήγορη, εύκολη, διασκεδαστική, αλλά και γεμάτη «παγίδες», που όλοι μπορεί να πέσουμε μέσα. Γιατί, ας μη γελιόμαστε, για να γραφτεί αυτό το άρθρο σερφάραμε στο internet, άρα μας αφορά όλους ισόποσα και όλοι μας πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν, πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε ή πώς πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε –είτε ως χρήστες είτε ως γονείς – και φυσικά, πού μπορούμε να απευθυνθούμε σε περίπτωση που πέσουμε θύματα ηλεκτρονικής απάτης ή που υποπέσει κάτι στην αντίληψή μας.

Δεν είναι όλα και τόσο αθώα!

Από την πρόσφατη «Μπλε Φάλαινα» που συντάραξε την παγκόσμια κοινή γνώμη αφήνοντας πίσω της ανήλικα θύματα, μέχρι το Fortnite που έχει πάρει εκτάσεις μάστιγας, τα παιχνίδια σίγουρα μπορούν να χαρακτηριστούν ως μία αρκετά επικίνδυνη κατηγορία, ειδικά στα μάτια των παιδιών. Βέβαια, αυτό δεν αφήνει απ’ έξω τους ενήλικες, καθώς και οι ενήλικες επιδίδονται σε online τυχερά παιχνίδια τα οποία μπορούν να αποδειχθούν μία τεράστια οικονομική καταστροφή για τον παίκτη. Τα μεν παιχνίδια μίμησης και ρόλων (σαν αυτά που αναφέραμε πιο πάνω) βασίζονται στη συναισθηματική ανασφάλεια των παιδιών και των εφήβων καθώς και στη ροπή τους προς τον κίνδυνο (η γνωστή άγνοια κινδύνου) αλλά και στον εθισμό. Τα δε παιχνίδια ενηλίκων βασίζονται ξεκάθαρα στο κίνητρο (οικονομικό, ως επί το πλείστων, το οποίο σε περιόδους κρίσης ανθεί δραματικά) αλλά και στον εθισμό που προσφέρουν οι σποραδικές «νίκες».

Μία άλλη κατηγορία η οποία από μόνη της αποτελεί ένα μεγάλο αγκάθι είναι τα social media. Τα social media είναι πραγματικά υπέροχα! Διαδραστικά, κοινωνικά, διασκεδαστικά, χρήσιμα… σίγουρα ήρθαν για να μας προσφέρουν μία πληθώρα χαρακτηριστικών προς όφελός μας. Αλλά (πάντα υπάρχει ένα «αλλά») όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και εδώ υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Από απάτες με ψεύτικα προφίλ και μηνύματα που μόνο σκοπό έχουν την εξαπάτηση, μέχρι το φαινόμενο - που όλο μοιάζει να γιγαντώνεται – του cyber bulling και το hacking προσωπικών στοιχείων, τα social media μπορούν να γίνουν πολύ παραπλανητικά και με εξαιρετικά ολέθριες επιπτώσεις. Και φυσικά, μην ξεχάσουμε να κάνουμε μία αναφορά στην τελευταία τάση των ημερών, το mobile malware, στο οποίο όλο και περισσότεροι από εμάς πέφτουν θύματα. Διάβασε περισσότερα για το mobile malware στο cyber alert. Και η λίστα δεν τελειώνει εδώ… παραπλανητικά mails, online shops που αποσπούν στοιχεία πιστωτικών καρτών, κακόβουλο λογισμικό, πειρατεία λογισμικού, διαδικτυακή πειρατεία και φυσικά πορνογραφία ανηλίκων που είναι ένα τεράστιο πρόβλημα.

Να είσαι σε εγρήγορση!

Όπως καταλαβαίνεις η λίστα είναι μεγάλη, και οι κίνδυνοι πραγματικά μπορεί να κρύβονται σε κάθε κλικ. Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, η οποία έγινε υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σε 14.000 μαθητές για τις συνήθειες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στο διαδίκτυο, τo 14% μοιράζεται προσωπικό υλικό στο διαδίκτυο – 41% των παιδιών αποδέχεται αιτήματα φιλίας από αγνώστους – το 21% έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο διαδίκτυο – το 70% ανοίγει προφίλ σε κοινωνικό δίκτυο κάτω από την επιτρεπτή ηλικία των 13 ετών – και το 61% έχει συναντήσει ακατάλληλο περιεχόμενο- σχεδόν οι μισοί γονείς δε βάζουν όρια στη χρήση του διαδικτύου (διάβασε περισσότερα στη σελίδα saferinternet4kids.gr).

Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι πρέπει να βγάλουμε από τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών σου, το internet και να ξαναγυρίσουμε στις σπηλιές. Σημαίνει, ότι θα πρέπει να μάθουμε να προσέχουμε, να μη φοβόμαστε, να μιλάμε όταν κάτι μας συμβαίνει και να ξέρουμε πώς θα αντιμετωπίσουμε κάτι σε περίπτωση που μας συμβεί. Για αυτόν το σκοπό έχει δημιουργηθεί το safeinternet4kids όπου υπό την αιγίδα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς διαδικτύου μπορείς να βρεις οδηγίες, παρουσιάσεις, φυλλάδια και υλικό που θα σε βοηθήσουν να είσαι προετοιμασμένος για κάθε περίπτωση. Εμείς σου παραθέτουμε εδώ ένα φυλλάδιο με οδηγίες και συμβουλές αλλά μη διστάσεις να περιηγηθείς στο site και να βρεις αυτό που ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες. Επίσης, αν είσαι γονιός μπορείς να περιηγηθείς και στο www.cyberkid.gov.gr  όπου θα βρεις ενδιαφέροντα άρθρα, παιχνίδια ειδικά για κάθε ηλικία και συνδέσμους που θα κάνουν το internet προσιτό και εύκολο. Το Cyberkid είναι και εφαρμογή για έξυπνα κινητά και σίγουρα προσφέρει την ασφάλεια που αποζητάς.

Πού να απευθυνθείς!

Αυτό το άρθρο δεν θα μπορούσε να είναι ολοκληρωμένο, αν δεν αναφερόταν και στο πού μπορείς να απευθυνθείς εάν το χρειαστείς. Νούμερο 1 αρχή που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι πρέπει να μιλάς και να συζητάς αυτό που σου συμβαίνει, και αυτό πρέπει να το καταλάβουν και οι μικρότεροι σε ηλικία, μόνο έτσι μπορούν να προληφθούν τα χειρότερα και μόνο έτσι μπορούν να δράσουν οι αρμόδιες αρχές.

Οι άνθρωποί σου, λοιπόν, σε περίπτωση ανάγκης βρίσκονται στους παρακάτω συνδέσμους:

  • Στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όπου μπορείς να βρεις ενδιαφέρουσες πληροφορίες, οδηγίες, δράσεις ΔΙΔΗΕ και φυσικά το 11188 , το τηλέφωνο που σε βγάζει απευθείας στη γραμμή της αστυνομίας που ασχολείται με τις ηλεκτρονικά εγκλήματα και τις καταγγελίες.
  • Στο Cyber Alert, από τη διεύθυνση δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, είναι ένας ιστότοπος που σε ενημερώνει για τις εξελίξεις γύρω από το ηλεκτρονικό έγκλημα τόσο σε επιχειρήσεις και ενήλικες, όσο και σε παιδιά, ενώ σε παραπέμπει για καταγγελίες στο 11188.
  • Στη Γραμμή Βοηθείας help-line 210 6007686, η οποία απευθύνεται σε παιδιά & εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Επίσης στη help-line, για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα παρέχεται εξατομικευμένη και ανώνυμη υποστήριξη μέσω chat από εξειδικευμένο προσωπικό.
  • Last but not least, στην Ελληνική Ανοικτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, η οποία δέχεται καταγγελίες για περιεχόμενο που εντοπίζεται στο Διαδίκτυο και περιέχει εικόνες κακοποίησης παιδιών σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, ρατσιστικό και ξενοφοβικό υλικό που παραβαίνει την ελληνική νομοθεσία, οτιδήποτε άλλο θεωρείται ότι είναι παράνομο. Πρωταρχικό μέλημα της SafeLine είναι η εξάλειψη από το Διαδίκτυο περιεχομένου παιδικής πορνογραφίας. Σκοπός της είναι η καταπολέμηση κάθε είδους παράνομου περιεχομένου του Διαδικτύου.

Το internet είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο, το ίδιο και τα smartphones. Ήρθαν για να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να μάθουμε να τα χρησιμοποιούμε.


Top