Δραστηριότητες για να ταξιδέψεις ευχάριστα με τα παιδιά
Το yellowday σού προτείνει

Με αεροπλάνα και βαπόρια… και με αυτοκίνητο, και με τραίνο… με όποιο τρόπο και αν ταξιδεύεις, τα πολύωρα ταξίδια με τα παιδιά είναι πάντα θέμα! Αυτά τα “φτάσαμε;”, “κουράστηκα” ή “πότε φτάνουμε;” δημιουργούν συχνά άγχος στους γονείς που ξέρουν ότι δεν είναι εύκολο να απασχολήσεις ένα παιδί, όταν η διαδρομή είναι μεγάλη και οι ώρες… πολλές!

Υπάρχουν, όμως, τρόποι να γίνει το ταξίδι λιγότερο κουραστικό, ακόμα και απολαυστικό, αρκεί να καταφέρετε να αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες που προσφέρονται έξυπνα και με διάθεση για επικοινωνία και σύνδεση...
Στο τέλος, όλη η οικογένεια θα βγει κερδισμένη και οι διακοπές σας δε θα μετρούν μόνο από τη στιγμή που φτάνετε στον προορισμό σας αλλά από το πρώτο λεπτό που μπαίνετε στο αυτοκίνητο. Ξεκινάμε;

Playlist

Φρόντισε να έχεις ετοιμάσει από πριν ένα στικάκι ή cd με τα αγαπημένα τους τραγούδια. Μια τέτοια playlist θα τους κρατήσει την πιο διασκεδαστική παρέα και θα τα αποσπάσει από την κούρασή τους. Μπορείς, επίσης, να έχεις αρχεία με ιστορίες και παραμύθια (audio books) στο tablet ή στο smartphone. Αυτό θα τα κάνει να ξεχάσουν ότι βρίσκονται καθηλωμένα σε ένα καρεκλάκι και θα τα πάρει μαζί τους στον μαγικό κόσμο της αφήγησης.
 
Βουτιά στις αναμνήσεις
Σίγουρα θα έχεις καταγράψει στο κινητό σου τις φωνούλες τους, τις πρώτες τους λέξεις και φράσεις… Μετάφερε αυτά τα αρχεία σε ένα στικάκι και βάλ’το να παίξει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Τα παιδιά θα εκπλαγούν ευχάριστα και θα προσπαθούν να καταλάβουν τι τους θυμίζουν αυτές οι φωνές διασκεδάζοντας με τους μικρότερους εαυτούς τους. Αναμνήσεις που θα γεμίσουν με χαρά όλη την οικογένεια!
 
Ναι ή όχι; 
Σε αυτό το παιχνίδι απαγορεύεται να απαντήσεις σε μια ερώτηση με “ναι” ή “όχι”.  Όλες οι άλλες απαντήσεις επιτρέπονται εκτός από τις δύο αυτές λέξεις. Είναι διασκεδαστικό και για τους μεγάλους, που συχνά πέφτουν και οι ίδιοι στην παγίδα! Επίσης, μπορείτε να το παίξετε και στην αντίστροφη εκδοχή του, όπου μόνο οι απαντήσεις με “ναι” ή “όχι” επιτρέπονται. Ο ένας παίκτης βάζει στο νου του ένα πρόσωπο, πράγμα ή μέρος και οι άλλοι παίκτες πρέπει να μαντέψουν ποιο είναι αυτό, κάνοντας μέχρι 20 ερωτήσεις που δέχονται σαν απάντηση μόνο ένα “ναι” ή ένα “όχι”.
 
Εικονικό Κρυφτό
Πες στο παιδί να φανταστεί ότι έχει “κρυφτεί” σε μια γωνιά του σπιτιού και μετά όλοι οι άλλοι προσπαθήστε να βρείτε (με τη φαντασία σας) πού έχει κρυφτεί. Θα πρέπει να ρωτάς ερωτήσεις και το παιδί θα απαντάει μονολεκτικά, με “ναι” ή “όχι”. Όταν “βρεις” την κρυψώνα του, το παιχνίδι τελειώνει και μετά μπορεί να ξεκινήσει πάλι από την αρχή. Επίσης, αυτό το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί και από τους ενήλικες. Μόνο που θα πρέπει να σκεφτείς μία πρωτότυπη κρυψώνα, μην ξεχνάς ότι έχεις να κάνεις με τη φαντασία των παιδιών.
 
Κουτί έκπληξη
Ετοίμασε από πριν ένα κουτί (από παπούτσια για παράδειγμα) με διάφορα είδη που θα αιφνιδιάσουν ευχάριστα το παιδί και θα κερδίσουν το ενδιαφέρον του! Βάλε μέσα αυτοκινητάκια, legos, τις αγαπημένες του φιγούρες ή κουκλάκια, χρώματα και μικρά μπλοκ, ένα βιβλίο ζωγραφικής, ένα πίνακα γραφής με μαρκαδόρο που σβήνει, ένα καινούριο παιχνιδάκι ή ό,τι άλλο ξέρεις ότι τους αρέσει. Αν μπορείς να τα τυλίξεις όλα αυτά ώστε να απασχοληθεί ακόμα περισσότερο ξετυλίγοντάς τα αλλά και να αισθανθεί περισσότερο την προσμονή, ακόμα καλύτερα! Χρησιμοποιήστε το σαν «plan Β», όταν όλες οι άλλες λύσεις έχουν εξαντλήσει τη... δυναμική τους. Προσοχή όμως! Αν το παιδί ζαλίζεται όταν κοιτάζει ή ζωγραφίζει, σταμάτησέ το για να μην έχεις δυσάρεστες εκπλήξεις!

Αυτοκόλλητα
Ειδικά για τα μικρότερα παιδάκια, το να ξεκολλάνε αυτοκόλλητα από τις καρτέλες τους και να τα κολλάνε σε μια άλλη επιφάνεια είναι μια από τις αγαπημένες τους ασχολίες και... life saver για τους γονείς. Προμηθεύσου, λοιπόν, αυτοκόλλητα με τους αγαπημένους τους ήρωες σε διαφορετικά μεγέθη και ένα μπλοκ με θήκες διαφανείς για αρχειοθέτηση, δώσ’ τα στα παιδιά και μετά από λίγο θα αρχίσεις να αναρωτιέσαι και οι εσύ πώς είναι τόσο ήσυχα! Μόνο πρόσεξε μην τα κολλήσουν στα τζάμια!
 
Ντετέκτιβ
Εκτύπωσε ή κόψε από περιοδικά φωτογραφίες με εικόνες, γνώριμες στα παιδιά, που μπορούν να βρουν τις αντίστοιχές τους κοιτώντας από το παράθυρο του αυτοκινήτου σας: δέντρα, αγελάδες, πρόβατα, μπλε αυτοκίνητα, κόκκινα αυτοκίνητα, πουλιά, κτλ. Ζήτησέ τους να ψάξουν να βρουν αυτό που δείχνει η κάθε φωτογραφία και κάθε φορά αντάμειψέ τα με ενθουσιασμό. Είναι απίστευτο πόσο σοβαρά μπορούν να πάρουν τα παιδιά αυτό το παιχνίδι και να νιώσουν αληθινοί Πουαρό, ξεχνώντας την κούραση τους και τον χρόνο που δε λέει να περάσει... Βοηθάει, για να μπουν στον ρόλο, να τους δώσεις ένα ζευγάρι παιδικά κιάλια και έναν πλαστικό μεγεθυντικό φακό.

Αινίγματα, γρίφοι, γλωσσοδέτες
Ανάσυρε όλες τις γνώσεις σου (ή στην ανάγκη κάνε μία αναζήτηση και συγκέντρωσε αρκετά από το διαδίκτυο) σε αινίγματα και γλωσσοδέτες και κέρδισε το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό τους! Ανάλογα με την ηλικία, προσάρμοσε τον βαθμό δυσκολίας. Κι αν δε θυμάσαι περισσότερα, αυτοσχεδίασε. Για παράδειγμα (εύκολο): Τι είναι κίτρινο, στρογγυλό και είναι ψηλά; Η απάντηση είναι φυσικά ο ήλιος... Τα παιδιά θα νιώσουν μεγάλη ικανοποίηση που καταφέρνουν να λύσουν τα αινίγματα και θα σε προκαλούν συνέχεια για καινούρια!

Προφορικές λίστες
Αν είσαι στην αρχή των διακοπών και το ταξίδι μόλις ξεκίνησε, φτιάξτε όλοι μαζί λίστες με αυτά που θέλετε να κάνετε αυτό το καλοκαίρι. Ξεκίνα πρώτα εσύ, εκφράζοντας τις επιθυμίες σου και ενθάρρυνε τα παιδιά να μοιραστούν τις δικές τους. Κάθε μέλος θα λέει κάθε φορά μία ευχή και θα συνεχίζει το επόμενο, για να έχει περισσότερο ενδιαφέρον το παιχνίδι. Επίσης, αν έχεις μωράκι στην οικογένεια που δεν μπορεί να μιλήσει, ανάθεσε στο αδερφάκι του να πει εκείνο εκ μέρους του τις δικές του επιθυμίες.

Κράτα κάτι και για τον γυρισμό...
Μη νομίζεις πώς το παιχνίδι τελειώνει φτάνοντας στον προορισμό! Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε και στη διαδρομή της επιστροφής, που ναι μεν η αγωνία είναι ελάχιστη (γιατί οι διακοπές έχουν τελειώσει), αλλά η κούραση είναι ένας σταθερός παράγοντας που δε θα πρέπει να κάνεις το λάθος να παραβλέψεις. Γιατί, λοιπόν, δε δοκιμάζεις στην επιστροφή να κάνετε ένα ακόμα παιχνίδι. Να πει ο καθένας ξεχωριστά ποια ήταν η ωραιότερη και η ποια η πιο αστεία στιγμή των διακοπών. Δώσε ένα επιπλέον κίνητρο ανταμοιβής για να γίνει η επιστροφή στο σπίτι λίγο πιο ελκυστική.


Στο yellowblog θα βρίσκεις tips και προτάσεις από τους ειδικούς της Nannuka, σχετικά με θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα της σύγχρονης οικογένειας, ώστε η ζωή στο σπίτι να γίνει πιο εύκολη και δημιουργική!

Top