Στροφή στον Εναλλακτικό Τουρισμό
Το yellowday σού προτείνει

Αααχ διακοπές! Ήλιος, θάλασσα, καράβι, αλμυρίκια, ταβερνάκια, καρπούζι, κοκτέιλ, διασκέδαση, ύπνος στην ξαπλώστρα… τόσες εικόνες που για τον καθένα σημαίνουν διακοπές. Όλο τον χρόνο τις περιμένουμε με αγωνία, τις σχεδιάζουμε - προσεκτικά με κάθε λεπτομέρεια ή εντελώς αυθόρμητα και «ό,τι κάτσει» - και τις απολαμβάνουμε! Με αυτόν τον τρόπο ξεκουραζόμαστε, απολαμβάνουμε τις ελληνικές ομορφιές, αλλά και ενισχύουμε -όπως και εκατομμύρια άνθρωποι τον ελληνικό τουρισμό (Το 2018 αποτέλεσε την καλύτερη χρονιά σε επιδόσεις στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού, οι διεθνείς αφίξεις άγγιξαν τα 33 εκατομμύρια και τα έσοδα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο). Και μπορεί αυτό να είναι θετικό για όσους βιοπορίζονται από τον τουρισμό, αλλά δεν είναι πάντα θετικό για το περιβάλλον.

Άλλωστε σε κανέναν δε θα άρεσε να επισκεφθεί μια περιοχή όπου ο μαζικός τουρισμός έχει καταστρέψει την εξοχή και έχει ρυπάνει τις παραλίες. Και μπορεί να νομίζεις ότι η ρύπανση των τουριστικών περιοχών σε αφορά μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με τα σκουπίδια, τα αποτσίγαρα και τα πλαστικά στις παραλίες, αλλά, όπως αναλύουμε και παρακάτω, δεν είναι έτσι ακριβώς. Ας σκεφτούμε όλοι πώς θα μπορούσαμε να διαλέγουμε τουριστικά καταλύματα & διακοπές που σέβονται το φυσικό περιβάλλον, την κοινωνία και τον τόπο στον οποίο βρίσκονται.


«Σεβασμός», η λέξη κλειδί στον Αειφόρο Τουρισμό!

Σίγουρα έχεις ακούσει τον «αειφόρο τουρισμό», αλλά ξέρεις τι είναι; Με απλά λόγια, θα σου πούμε πως είναι η ιδέα του να επισκέπτεσαι ένα μέρος με σεβασμό και παράλληλα να προσπαθείς να επιφέρεις θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία. Με αυτόν τον τρόπο δεν «εισβάλεις επιθετικά» και αφήνεις το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα. Ο αειφόρος τουρισμός σέβεται το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό περιβάλλον, εκτιμώντας τις αξίες και την αυθεντικότητα του κάθε τόπου, ενώ ταυτόχρονα ο επισκέπτης έρχεται με διάθεση ενσωμάτωσης. Ακούγεται ιδανικό, ίσως και εύκολο, αλλά απέχει πολύ από τη συμπεριφορά του μέσου τουρίστα.

Τάσεις και προκλήσεις για το 2019: το μεγάλο βήμα για τον αειφόρο τουρισμό

Πέρα από το τι θα επιλέξεις εσύ ως τουρίστας (κλασικός vs αειφόρος τουρισμός) αξίζει να δεις μέσα από τα μάτια των ειδικών τις τρέχουσες τάσεις και προκλήσεις για έναν πιο αειφόρο τουρισμό, από διαφορετική κάθε φορά σκοπιά και χώρα.
Σλοβενία: Η τάση είναι να δίνεις στους τουρίστες που επισκέπτονται έναν προορισμό την ευκαιρία να ζήσουν όπως οι ντόπιοι. Η αυθεντικότητα και η αλληλεπίδραση μεταξύ τους ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. 
Ολλανδία: Όποιος ήξερε το Άμστερνταμ 40 χρόνια πριν, θα καταλάβει πως εκεί η αυθεντικότητα έχει οριστικά χαθεί. Ο «υπερ-τουρισμός» (overtourism), απασχολεί πολλές ακόμη χώρες, μεταξύ των οποίων οι Η.Π.Α, η Ταϊλάνδη,  η Πορτογαλία αλλά και η Ελλάδα (για μέρη όπως η Σαντορίνη). Σε αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν, η Ολλανδία επιχειρεί να κατευθύνει τον τουρισμό σε περισσότερες πόλεις με στόχο την αυθεντικότητα των διακοπών.
Αμερική: Καίριο θέμα των ημερών μας θα είναι η κυκλική οικονομία και πώς οι επιχειρήσεις θα εφαρμόσουν τις αρχές της στον αειφόρο τουρισμό.
Ινδία: η «επανάσταση» των γυναικών για να ακουστούν οι φωνές τους και στον τουρισμό είναι γεγονός και αναμένεται να βοηθήσουν στο να ενισχυθεί η ισότητα των φύλων και η ισορροπία σε επίπεδο μάνατζμεντ,  σε έναν κατεξοχήν ανδροκρατούμενο κλάδο, όπως ο τουρισμός.

Εναλλακτικός τουρισμός… η αλλαγή που χρειάζεσαι!

Ωραίος ο κλασικός τουρισμός, αλλά η εποχή για αλλαγή έχει φτάσει! Ναι, ακόμα και στις διακοπές! Δοκίμασε κάτι διαφορετικό, που πέρα από τη χαλάρωση των διακοπών θα σου προσφέρει εμπειρίες, νέες εικόνες και θα σε κάνει να νιώσεις το μοναδικό αίσθημα την προσφοράς. Σε αυτή τη φιλοσοφία λειτουργεί ο εναλλακτικός τουρισμός, που ουσιαστικά  περιλαμβάνει το σύνολο των τουριστικών υπηρεσιών, οι οποίες διακρίνονται ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες, τις προτιμήσεις και τα κίνητρα των τουριστών, απευθύνονται σε ένα εξειδικευμένο κοινό, τηρούν τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και συμβάλλουν στην άμβλυνση της εποχικότητας της τουριστικής ζήτησης. Αποτελεί μια καινούρια φιλοσοφία, προσελκύει τουρίστες με ειδικά ενδιαφέροντα και επιδιώκει την αποφυγή αρνητικών και τη δημιουργία θετικών κοινωνικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το πιο σημαντικό στον εναλλακτικό τουρισμό είναι πως έχει ως στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων, την αποφυγή των κλασσικών τουριστικών πρακτικών του μαζικού τουρισμού, την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τα πολιτιστικά μνημεία, τη στήριξη αγροτικών περιοχών, την επίλυση του προβλήματος της εποχικότητας του τουρισμού. Και το καλύτερο είναι ότι ο εναλλακτικός τουρισμός έχει πολλές μορφές, άρα είναι ιδανικός για όλους!


Αγροτουρισμός… επιστροφή στη φύση!

Οικοτουρισμός, αγροτουρισμός, οινοτουρισμός, πολιτιστικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός είναι μόνο μερικές μορφές του εναλλακτικού τουρισμού που μπορείς να απολαύσεις. Ειδικά ο αγροτουρισμός έχει μεγάλο ενδιαφέρον στη χώρα μας γιατί συνδέεται με την αγροτική παραγωγή και το πολιτιστικό περιβάλλον των αγροτικών περιοχών, τις αγροτικές ασχολίες, τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και τοπική γαστρονομία, καθώς και τη φιλοξενία σε χώρους ενοποιημένους ή μη με αγροτικές εγκαταστάσεις. Και όπως καταλαβαίνεις, κάτι τέτοιο σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που έχει πλούσια αγροτική δραστηριότητα μπορεί να είναι μία εξαιρετική εμπειρία που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους και που σίγουρα θα δώσει μία διαφορετική διάσταση στις διακοπές σου. Από το μάζεμα της ελιάς και την μεταφορά της σε κάποιο παραδοσιακό ελαιοτριβείο, μέχρι τη διαδικασία του τρύγου και του πατήματος των σταφυλιών για την παραγωγή κρασιού, στη χώρα μας σίγουρα μπορείς να βρεις έναν αγροτουριστικό προορισμό που θα σου προσφέρει ανεπανάληπτες εμπειρίες, όλο τον χρόνο, χωρίς να επιβαρύνεις το περιβάλλον!

Top