Δραστηριότητες & παιχνίδια για να αγαπήσουν τα παιδιά τη μουσική
Το yellowday σού προτείνει

Η μουσική ανήκει στους πιο δημιουργικούς τρόπους έκφρασης, οργάνωσης του συναισθηματικού μας κόσμου και ανακάλυψης του κόσμου γύρω μας. Τα οφέλη της επαφής ενός παιδιού με τη μουσική είναι πολύ σημαντικά για την ψυχοσωματική του ανάπτυξη όπως παρατηρούν οι ειδικοί, που τοποθετούν την έναρξη αυτής της σχέσης, μάλιστα, στην εμβρυϊκή ηλικία.

Πώς μπορούμε λοιπόν ως γονείς να ενθαρρύνουμε μια υγιή σχέση με τη μουσική από νωρίς στα παιδιά μας, ώστε να τα ακολουθεί σε όλη τη μετέπειτα ζωή τους και να αποτελεί ένα κεφάλαιο δημιουργικότητας, έκφρασης κι επικοινωνίας;

Ο πιο φυσικός τρόπος επαφής των παιδιών με τον κόσμο της μουσικής είναι μέσα από βιωματικά παιχνίδια και δραστηριότητες αλλά και μέσα από μια καθημερινότητα που εντάσσει δημιουργικά τη μουσική στους ρυθμούς της και τις συνήθειές της.

Με αφορμή, λοιπόν, την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, που εδώ και 19 χρόνια γιορτάζεται στις 21 Ιουνίου, σε προσκαλούμε, φέτος να γιορτάσουμε μαζί με τα παιδιά! Να βάλουμε τον ρυθμό στη ζωή τους και να σου προτείνουμε ιδέες για να αναπτύξεις με έξυπνα κολπάκια τη μουσική παιδεία τους!

Digital music routine

Η ψηφιακή τεχνολογία, σ’ αυτό το κομμάτι, είναι με το μέρος μας. Μπορείς να δημιουργήσεις διαφορετικές playlists στο smartphone ή σ’ ένα στικάκι και ανάλογα με την περίπτωση να επιλέξεις την πιο ταιριαστή. Άλλη μουσική, δηλαδή, για την ώρα πριν τον ύπνο που τα παιδιά θέλουν να ηρεμήσουν, άλλη για όταν θέλουν να τραγουδήσουν, άλλη για όταν είναι ώρα να μαζέψουν τα δωμάτιά τους ή ακόμα και λίστα με μουσική και για την ώρα του διαβάσματος – για τα μεγαλύτερα παιδιά -εφόσον θέλουν κάτι τέτοιο και δεν τα ενοχλεί. Η επανάληψη συμβάλλει στην καλλιέργεια μιας σχέσης ασφάλειας και οικειότητας με τη μουσική, με αποτέλεσμα να γίνεται μέρος της καθημερινότητάς τους.

Η γλώσσα της μουσικής

Έλα να μιλήσουμε τη γλώσσα της μουσικής! Δοκίμασε να μετατρέψεις τον καθημερινό διάλογο με το παιδί σου σε… τραγούδι! Απλώς πες αυτά που σκέφτεσαι ή ζήτα κάτι από το παιδί τραγουδιστά, πατώντας στις νότες μιας γνωστής μελωδίας ή απλά αυτοσχεδίασε! Στη συνέχεια παρότρυνέ το να σε μιμηθεί και να κάνει το ίδιο, απαντώντας σου και ντύνοντας τα λόγια του με μελωδία. Το αποτέλεσμα θα είναι εγγυημένα διασκεδαστικό και θα απελευθερώσει τους μικρούς συνθέτες, σοπράνο και βαρύτονους που όλοι κρύβουμε μέσα μας.

Μάντεψε τι!

Άκου ένα τραγούδι με το παιδί και ζήτα του να μαντέψει τα όργανα που διακρίνει σε αυτό. Θα σε εκπλήξει η παρατηρητικότητα, το “μουσικό αυτί” που διαθέτουν τα παιδιά αλλά και η έμφυτη μουσική ευφυΐα τους, που τα κάνει ικανά να ονομάζουν όργανα που ακόμα κι εσύ δεν είχες εντοπίσει πίσω από την ενορχήστρωση...

The Voice

Επίλεξε μαζί με το παιδί ένα τραγούδι που του αρέσει και ενθάρρυνέ το να το τραγουδήσει με δυο τρόπους. Πρώτα ψιθυριστά, συγκρατώντας τη φωνή του και μετά σαν να ήταν τεράστιο και γεμάτο ενέργεια. Πρότεινέ του να μην καταπιεστεί και να συνοδεύει τις δύο εκτελέσεις με ανάλογες κινήσεις του σώματος. Αυτή η αντίθεση θα το βοηθήσει να αποκτήσει τον έλεγχο των φωνητικών του χορδών και θα το κάνει να συνειδητοποιήσει τον συναισθηματικό κόσμο που κρύβεται πίσω από κάθε τρόπο ερμηνείας.

Η μελωδία γίνεται εικόνα

Πες στο παιδί να ζωγραφίσει κάτι και μετά χρησιμοποιήστε μαζί παιδικά μουσικά όργανα ή απλά αντικείμενα που βγάζουν ήχους για να ντύσετε αυτήν τη ζωγραφιά με ήχους και μελωδίες. Μια υπέροχη άσκηση που καλλιεργεί τη φαντασία ενώ συνδέει τη μουσική με τα συναισθήματα και τις άλλες μας αισθήσεις.

Παραλλαγή: Ακούστε μαζί μια μελωδία ή ένα μικρό μουσικό θέμα και ζήτα από το παιδί να ζωγραφίσει... αυτό που ακούει, να συλλάβει το αίσθημα της μελωδίας, την “εικόνα” και τα σχήματα που κρύβει μέσα της.

Music Walker

Συνόδευσε το περπάτημα του παιδιού με ένα tempo που θα κρατάς χτυπώντας ένα τύμπανο ή τα δάχτυλά σου στο τραπέζι. Άλλαξε κάθε τόσο τον ρυθμό ανάλογα με την κατάσταση που περιγράφεις στο παιδί, ζητώντας του να προσαρμόζει ανάλογα και τον ρυθμό του περπατήματός του, αποκομίζοντας τα οφέλη της μουσικοκινητικής αγωγής. Κάθε σενάριο θα δημιουργεί και διαφορετικά tempo στο περπάτημα του παιδιού π.χ. τώρα περπατάμε σε ένα πάρκο και θαυμάζουμε τα λουλούδια (αργό περπάτημα), τώρα συναντάμε έναν φίλο και τρέχουμε γρήγορα να τον χαιρετήσουμε (γρηγορότερα βήματα), τώρα πιάνει ξαφνική μπόρα (τρέξιμο).

Μουσική γωνιά

Δημιούργησε σε έναν χώρο στο σπίτι μια μικρή γωνιά μουσικής που θα έχει μόνο μουσικά όργανα ή παιχνίδια και αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παράγουν ήχους: ξυλόφωνα, φλογέρες, κρουστά, κιθάρα, ντέφι, σφυρίχτρες, μαράκες, κτλ. Διερεύνησε μαζί με το παιδί τους διαφορετικούς ήχους που μπορεί να βγάλει το κάθε όργανο, ενθάρρυνέ το να το παίξει και... από την καλή και από την ανάποδη, χωρίς να υποδεικνύεις απαραίτητα τον σωστό τρόπο. Θα είναι η δική του γωνιά έκφρασης- έννοιες όπως «λάθος» και «σωστό» δεν θα έχουν θέση στον δημιουργικό του οίστρο.

Τυφλόμυγα μετά μουσικής

Το παιχνίδι της τυφλόμυγας μπορεί να γίνει ο ιδανικός καμβάς πάνω στον οποίο θα προσαρμόσουμε ένα ομαδικό παιχνίδι που κινητοποιεί την αίσθηση της ακοής, την αντίληψη του χώρου αλλά και την εμπιστοσύνη ανάμεσα στα μέλη της ομάδας. Στόχος του παιχνιδιού είναι το παιδί με τα δεμένα μάτια να φτάσει στο παιδί που παράγει το ηχητικό ερέθισμα (με μια μαράκα, ένα κρουστό) χρησιμοποιώντας μόνο την αίσθηση της ακοής. Παραλλαγή: Συνδύασε τις οδηγίες για την πλοήγηση σε έναν χώρο με ήχους από συγκεκριμένα μουσικά όργανα και καθοδήγησε το παιδί (το οποίο βέβαια, θα έχει κλειστά τα μάτια του – μην ξεχνάς πως παίζουμε τυφλόμυγα). Το “δεξιά”, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ο ήχος της μαράκας, το “αριστερά” ο ήχος ενός τυμπάνου και το “ευθεία” ο ήχος μια φλογέρας.

Σώμα μου φτιαγμένο από… ρυθμό

Το σώμα μας είναι από μόνο του ένα μουσικό όργανο! Ούτως ή άλλως, η αίσθηση του ρυθμού είναι συστατικό στοιχείο της ύπαρξής μας, που την υποδηλώνει η ρυθμικότητα της αναπνοής και του χτύπου της καρδιάς μας. Γι’ αυτό, από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά μπορούν να συνοδεύσουν μια μελωδία με αντίστοιχες σωματικές κινήσεις, σχεδόν ενστικτωδώς. Παλαμάκια, χτυπήματα των χεριών στους μηρούς, σφύριγμα, χτυπήματα των ποδιών στο πάτημα μπορούν να γίνουν οι φυσικοί ήχοι που θα συνοδεύσουν ένα τραγούδι, τονώνοντας το κινητικό και ακουστικό ρυθμικό αισθητήριο των παιδιών και, κυρίως, διασκεδάζοντάς τα!

Στο yellowblog θα βρίσκεις tips και προτάσεις από τους ειδικούς της Nannuka, σχετικά με θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα της σύγχρονης οικογένειας, ώστε η ζωή στο σπίτι να γίνει πιο εύκολη και δημιουργική!


Top