Εξωσχολικές δραστηριότητες
Το yellowday σού προτείνει

Κάθε Σεπτέμβριο, εκτός από τα σχολεία, ξεκινούν και όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες των παιδιών, μικρών και μεγάλων. Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, γονείς και μαθητές προσπαθούν να φτιάξουν το πρόγραμμα της χρονιάς, να επιλέξουν τις εξωσχολικές δραστηριότητες που τους αρέσουν και να ταιριάξουν τα προγράμματα όλων των μελών της οικογένειας, διατηρώντας παράλληλα το κόστος όσο πιο χαμηλά γίνεται. Οι επιλογές που έχουν σήμερα τα παιδιά είναι πολλές και διαφορετικές και κάθε μία έχει κάτι ξεχωριστό να τους προσφέρει. Κάποιες από αυτές θεωρούνται αναγκαίες ενώ άλλες επιλέγονται με βάση τις προτιμήσεις των παιδιών, την κλίση τους ή και την επιθυμία των γονέων… Το yellowday συγκέντρωσε τις πιο δημοφιλείς αλλά και μερικές λιγότερο δημοφιλείς δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες και εξασφάλισε για εσάς τις καλύτερες προσφορές για τη φετινή έξω… σχολική χρονιά!

Ομαδικά & ατομικά αθλήματα

Εδώ οι επιλογές είναι πάρα πολλές. Μερικά από τα πιο δημοφιλή αθλήματα είναι το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, το βόλεϊ, το τένις και το κολύμπι ενώ κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος, το χάντμπολ και το πόλο. Τα αθλήματα αυτά μπορούν –σύμφωνα με τους ειδικούς- να τα ξεκινήσουν τα παιδιά ήδη από την ηλικία των 5-6 ετών και προσφέρουν εκτός από άσκηση και ανάπτυξη των σωματικών τους δεξιοτήτων, κοινωνικοποίηση, ομαδικότητα, πειθαρχία και αυτοπεποίθηση. Πολλές είναι οι επιλογές και στις πολεμικές τέχνες, που βοηθούν τα παιδιά να αποκτήσουν πειθαρχία, σωματικό έλεγχο, ισορροπία, γρήγορα αντανακλαστικά και ταχύτητα, με τις σχολές να ειδικεύονται σε κάποια από αυτές, με πιο δημοφιλή -ιδίως για τις μικρότερες ηλικίες- το Τάε κβον ντο, το Καράτε και το Τζούντο, ενώ τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας βρίσκουν ενδιαφέρον και σε Αϊκίντο, Ζίου Ζίτσου ή Κουνγκ Φου. Τα κορίτσια, ήδη από 4 χρονών, μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα ρυθμικής γυμναστικής και λίγο αργότερα και συγχρονισμένης κολύμβησης, αλλά και ενόργανης και ακροβατικής γυμναστικής (και για αγόρια). 

Ξένες γλώσσες

Ένα εφόδιο απαραίτητο για όλους τους μαθητές, που τους συνοδεύει μάλιστα τα περισσότερα από τα σχολικά τους χρόνια. Η πρώτη επαφή με μια ξένη γλώσσα μπορεί να γίνει ήδη από την προσχολική ηλικία, αν και η ουσιαστική εκμάθησή της ξεκινά κατά βάση από τη Β΄ Δημοτικού, όταν το παιδί έχει ήδη κατακτήσει τις βάσεις της μητρικής του γλώσσας. Σαν πρώτη γλώσσα επιλέγεται συνήθως η αγγλική ενώ από την Πέμπτη τάξη πολλά παιδιά ξεκινούν και δεύτερη ξένη γλώσσα, που μπορεί να είναι είτε η ίδια που παρακολουθεί στο σχολείο είτε και κάποια λιγότερο συνηθισμένη που επιλέγει το ίδιο. Στο yellowday μπορείς να βρεις τις καλύτερες προσφορές για μαθήματα ξένων γλωσσών κάθε επιπέδου.

Χορός

Ο χορός είναι μία άσκηση για όλες τις ηλικίες αλλά και μία καλλιτεχνική έκφραση και μία δυναμική εκτόνωση. Στις σχολές χορού διδάσκονται διάφορα είδη, όπως κλασικό μπαλέτο, σύγχρονος χορός, Hip Hop, Latin, Ballroom, αλλά και ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί. Οι πιο μοντέρνοι χοροί είναι ιδιαίτερα αγαπητοί ιδίως από τους έφηβους, καθώς συνοδεύονται από τη μουσική που ακούνε. Η ένταση και η δυναμική που χρησιμοποιεί το παιδί για να αντεπεξέλθει σε μια χορογραφία,  το γυμνάζει και το βοηθά στην υγιή ψυχοσωματική ανάπτυξή του, ανεξάρτητα από το είδος χορού που θα επιλέξει.

Μουσική

Μία δραστηριότητα που την επιλέγουν πολλά παιδιά και την προτιμούν οι γονείς γιατί εκτός των άλλων βοηθά το παιδί να συγκεντρώνεται, να συντονίζει τις κινήσεις του και να καλλιεργεί τη φαντασία του. Ήδη από 6-7 ετών τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν κάποιο έγχορδο, όπως κιθάρα, μπάσο και βιολί ή κάποιο όργανο με πλήκτρα όπως πιάνο και αρμόνιο, ενώ από τα πνευστά, η φλογέρα είναι ιδανική για αυτές τις ηλικίες. Τα τελευταία χρόνια πολλά παιδιά επιλέγουν και τα ντραμς. Παρ΄όλα αυτά υπάρχουν πολλά ακόμα μουσικά όργανα που μπορεί το παιδί σε οποιαδήποτε μεγαλύτερη ηλικία να ξεκινήσει σε κάποιο ωδείο. 

Άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες

Παιδιά με καλλιτεχνική φλέβα επιλέγουν προγράμματα που πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά καλλιτεχνικά εργαστήρια αλλά και σε πολλούς δήμους της χώρας. Αυτά περιλαμβάνουν θεατρικό παιχνίδι για παιδιά από 5-6 ετών ή εφηβικό θέατρο για τα μεγαλύτερα, εργαστήρια ζωγραφικής, εικονογράφησης, χειροτεχνίας, πηλού κ.ά., όπου τα παιδιά ψυχαγωγούνται αποκτώντας συγχρόνως καλλιτεχνική παιδεία.

Πληροφορική

Από πολύ νωρίς πλέον τα παιδιά εκπαιδεύονται στις εφαρμογές του Office ώστε να είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιήσουν στις σχολικές στους εργασίες. Τα παιδιά από τα μέσα περίπου του Δημοτικού μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και αποκτήσουν πιστοποιήσεις. Για τα μεγαλύτερα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου υπάρχουν προχωρημένα σεμινάρια με γλώσσες προγραμματισμού, γραφιστικά πακέτα, Hardware/Software κ.ά. 

Ρομποτική

Τα μαθήματα ρομποτικής είναι μία σύγχρονη όσο και ενδιαφέρουσα δραστηριότητα για παιδιά, τα οποία μαθαίνουν να συναρμολογούν ρομπότ και να χρησιμοποιούν ρομποτικές συσκευές ήδη από την ηλικία των 6-7 ετών. Μαθαίνουν να πειραματίζονται και να δημιουργούν τις δικές τους κατασκευές, ενώ τα παιδιά γυμνασίου και λυκείου, έχοντας ήδη γνώσεις προγραμματισμού, καταφέρνουν να κατασκευάσουν το δικό τους ρομπότ! Μία δραστηριότητα που απευθύνεται σε λάτρεις της τεχνολογίας και τους βοηθά να εξασκήσουν τη λογική και να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους.

Σκάκι

Από την πρώτη Δημοτικού ένα παιδί μπορεί να παρακολουθήσει μαθήματα για σκάκι και να συμμετάσχει, αν το επιθυμεί, στα σχολικά πρωταθλήματα. Τα οφέλη σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πολλά, μεταξύ των οποίων ότι βελτιώνει την μνήμη, την αυτοσυγκέντρωση και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Σε πολλές χώρες του εξωτερικού μάλιστα το σκάκι έχει ενσωματωθεί στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των σχολείων!

Προσκοπισμός

O προσκοπισμός είναιμια διεθνής εθελοντική μη-πολιτική παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, που είναι ανοικτή σε όλους, χωρίς διάκριση καταγωγής, φυλής ή πίστης”. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, σε αγόρια και κορίτσια και προσφέρει γνώσεις, διασκέδαση, φιλίες, περιπέτεια, εκδρομές και επαφή με τη φύση. 

Top