11+1 γυναίκες που έγραψαν τη δική τους ιστορία
Το yellowday σού προτείνει
Μπορεί η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας να καθιερώθηκε στη δυτική Ευρώπη μετά το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, οι ρίζες της όμως βρίσκονται αρκετές δεκαετίες πίσω, στις αρχές του 20ου αιώνα και στις κινητοποιήσεις των γυναικών σε Ευρώπη και Αμερική, με αίτημά τους τις καλύτερες συνθήκες εργασίας. Όμως, από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρχαν γυναίκες που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας σε εποχές που η θέση τους ήταν κατακριτέα και αμφισβητήσιμη. Αξίζει, λοιπόν, μία μέρα σαν και τη σημερινή να θυμηθούμε 12 γυναίκες που έγραψαν τη δική τους ιστορία, έδρασαν “μπροστά από την εποχή τους” και ξεχώρισαν!

Κλεοπάτρα (69 π.Χ. - 30 π.Χ.)

Η Κλεοπάτρα, η τελευταία Βασίλισσα των Φαραώ, ήταν μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες της αρχαιότητας και μία από τις πιο διάσημες στην ιστορία. Αρχικά συμβασίλευσε στην Αίγυπτο με τον πατέρα της και μετά με τους αδερφούς της, και στην συνέχεια ορίστηκε Βασίλισσα της Αιγύπτου. Έχοντας με το μέρος της τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Καίσαρα, σηματοδοτήθηκε μία ιστορική περίοδος όπου δύο από τους σημαντικότερους πολιτισμούς υπήρξαν σύμμαχοι. Στο απόγειο της δύναμής της εξουσίαζε σχεδόν όλα τα παράλια της Μεσογείου, τη μεγαλύτερη έκταση που έφτασε ποτέ η Αυτοκρατορία της Αιγύπτου.

Ελισάβετ Α (1533 - 1603)


Η Ελισάβετ έγινε Βασίλισσα της Αγγλίας και της Ιρλανδίας το 1558 και βασίλεψε για μία περίοδο 45 ετών, έως τον θάνατό της. Έμεινε γνωστή ως η “Παρθένος” ή “Άμωμος” Βασίλισσα. Κατά τη διάρκεια της Βασιλείας της η παγκόσμια ισχύς και επιρροή της Αγγλίας ενισχύθηκαν σημαντικά, ενώ στο εσωτερικό η βασιλεία της σημαδεύτηκε από έντονες θρησκευτικές ζυμώσεις. 


Αικατερίνη Β’ ή Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας (1729-1796)

Η πολιτική της συνδέθηκε με την αναγέννηση των Ελλήνων, λόγω της συνθήκης Κιουτσούκ-Καϊναρτζή. Υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές πολιτικές φιγούρες του 18ου αιώνα καθώς πραγματοποίησε διοικητική μεταρρύθμιση, εδαφική διαίρεση της χώρας και μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. Τα ρωσικά εδάφη κατά την αυτοκρατορία της, αυξήθηκαν με την προσθήκη της Κριμαίας, της Μαύρης Θάλασσας και του ανατολικού τμήματος της Πολωνό-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας, ενώ ο πληθυσμός το 1796 άγγιζε τους 37.4 εκ. κατοίκους.

Μαρί Κιουρί (1867-1934)

Η ιστορία της Marie Skłodowska-Curie είναι λίγο-πολύ γνωστή. Η διάσημη φυσικός ανακάλυψε, μαζί με τον σύζυγό της, Pierre, το ράδιο και το πολώνιο. Είναι η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, η πρώτη γυναίκα που βραβεύτηκε με βραβείο Νόμπελ και η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο σε δύο διαφορετικές κατηγορίες. Το 1903 κέρδισε το Νόμπελ Φυσικής για την έρευνά της στη ραδιενέργεια και το 1911 κέρδισε το δεύτερο Νόμπελ αυτήν τη φορά Χημείας. Συνέβαλε σημαντικά μαζί με τον σύζυγό στη δημιουργία των πρώτων μηχανημάτων με ακτίνες Χ. 

Κοκό Σανέλ (1883-1971)


Μία από τις πιο πρωτοπόρες και επιτυχημένες σχεδιάστριες μόδας του 20ου αιώνα, που οι δημιουργίες της έγιναν συνώνυμο της ποιότητας, της κομψότητας και του απαράμιλου στυλ. “Εφηύρε” το μικρό μαύρο φόρεμα. Το 1923 δημιούργησε το πασίγνωστο και διαχρονικό άρωμα Chanel No 5. Οι ιδέες της ήταν επαναστατικές για την εποχή της στον χώρο της μόδας. Συχνά μάλιστα, έπαιρνε κομμάτια από την ανδρική γκαρνταρόμπα και τα μετέτρεπε σε γυναικεία.



Αιμίλια Έκχαρτ (1897 – 1939)


Η Amelia Mary Earhart ήταν Αμερικανίδα πρωτοπόρος της αεροπορίας, συγγραφέας και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών. Ήταν η πρώτη γυναίκα που πέταξε μόνη της πάνω από τον Ατλαντικό (1928) και για αυτό τιμήθηκε με τον Σταυρό Διακεκριμένης Πτήσης. Έκανε πολλά ρεκόρ, έγραψε βιβλία για τις εμπειρίες της και συνέβαλε στη δημιουργία της οργάνωσης The Ninety-Nines, για τις γυναίκες πιλότους. Εξαφανίστηκε πάνω από τον κεντρικό Ειρηνικό ωκεανό, κατά την προσπάθειά της να κάνει τον γύρο της Γης, το 1937 και κηρύχθηκε νεκρή το 1939.

Σιμόν ντε Μποβουάρ (1908-1986)

Η Γαλλίδα συγγραφέας, φιλόσοφος και φεμινίστρια θεωρήθηκε η μητέρα του (μετά το 1968) φεμινισμού, με φιλοσοφικά γραπτά που συνδέθηκαν, αν και ήταν ανεξάρτητα, με τον Σαρτριανό υπαρξισμό. Το γνωστότερο έργο της υπήρξε “Το Δεύτερο Φύλο”, μια φεμινιστική ανάλυση της γυναικείας ύπαρξης και της καταπίεσης των γυναικών. Το 1981 συνέγραψε το “La Cérémonie Des Adieux” (Η Τελετή του Αποχαιρετισμού), μια οδυνηρή εξιστόρηση των τελευταίων χρόνων του Σαρτρ. Πέθανε από πνευμονία και τάφηκε δίπλα στον Σαρτρ στο Κοιμητήριο Μονπαρνάς του Παρισιού.


Μητέρα Τερέζα (1910-1997)


Η καθολική μοναχή με σημαντικό φιλανθρωπικό έργο, με καταγωγή από της Αλβανίας. Ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο και για περισσότερα από 45 χρόνια, βοήθησε φτωχούς και αρρώστους, με αποτέλεσμα να αγιοποιηθεί από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ το 2003. Εκτιμάται, ότι φρόντισε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους στην Καλκούτα, όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής της. Τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 1979 για “τις εκστρατείες της σχετικά με την ενημέρωση για τη φτώχεια”.


Ιντίρα Γκάντι (1917-1984)

Η πρώτη - και μοναδική μέχρι και σήμερα - γυναίκα πρωθυπουργός της Ινδίας. Εξελέγη σε αυτό το αξίωμα 4 φορές και παρέμεινε σε αυτό συνολικά για 15 χρόνια, από το 1966 μέχρι την δολοφονία της από σωματοφύλακές της, το 1984. Έγινε ιδιαίτερα γνωστή για τον καθοριστικό της ρόλο στον πόλεμο μεταξύ Ινδίας-Πακιστάν και για την προσπάθεια εκμοντερνισμού της χώρας. Το 1999 ψηφίστηκε σε δημοσκόπηση του BBC ως η μία από τις σημαντικότερες γυναίκες της τελευταίας χιλιετηρίδας.


Βαλεντίνα Βλαντίμιροβνα Τερεσκόβα (1937-)


Η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα, τον Ιούνιο του 1963. Επιλέχθηκε μεταξύ 400 και πλέον υποψηφίων. Κατά τη διάρκεια της αποστολής της πραγματοποίησε δοκιμές και συνέλεξε στοιχεία για τις αντιδράσεις του γυναικείου σώματος στη διαστημική πτήση. Έγινε μέλος του Σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος και κατέλαβε διάφορες πολιτικές θέσεις. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης δεν ασχολήθηκε με την πολιτική. Εξακολουθεί να τιμάται ως ηρωίδα στη μετασοβιετική Ρωσία.


Μπεναζίρ Μπούτο (1953 – 2007)

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός μουσουλμανικής χώρας, κόρη του πρωθυπουργού της χώρας Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο, συνέβαλε στην μετάβαση του Πακιστάν από τη δικτατορία στη δημοκρατία. Ασχολήθηκε με την πολιτική μετά τη σύλληψη και την εκτέλεση του πατέρα της, το 1977. Συνελήφθει και η ίδια και κρατήθηκε φυλακισμένη σε απομόνωση. Όταν αφέθηκε ελεύθερη κατέφυγε στην Αγγλία, όπου έγινε ηγέτης εν εξορία του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν (το κόμμα που είχε ιδρύσει ο πατέρας της). Δολοφονήθηκε το 2007. Αφιέρωσε τη ζωή της στον αγώνα για τα δικαιώματα των φτωχών και των γυναικών.


Μελίνα Μερκούρη (1920 -1994)

Υπήρξε πολύμορφη προσωπικότητα και κορυφαία αγωνίστρια της Δημοκρατίας στον αγώνα κατά της χούντας (1967-1974). Σπουδαία ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου με διεθνή καριέρα και με ερμηνείες που έχουν καταγραφεί στις σελίδες της Έβδομης Τέχνης. Η Μελίνα υπήρξε πολιτικός που σημάδεψε με την παρουσία της τον πολιτισμό της Ελλάδας, τον έφερε στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων. Τιμήθηκε με μετάλλια και διακρίσεις από πολλούς αρχηγούς κρατών, πανεπιστήμια (Βοστόνη, Οξφόρδη κ.α) διεθνείς οργανισμούς (Unesco κ.α) οργανώσεις, αλλά και από δήμους ολόκληρης της χώρας για την κοινά παραδεκτή προσφορά της στην τέχνη, στον πολιτισμό, στο κοινωνικό σύνολο. Η Μελίνα συνέβαλε ιδιαίτερα στο να γίνει η Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1997. Τέλος, το Βραβείο Μελίνα Μερκούρη  απονεμήθηκε για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2007 και το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη δίνεται από το 2010 στις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης κάθε χρονιά.

ΠΗΓΕΣ: www.alexiptoto.com και www.ektiesthisi.blogspot.gr 

Μία ημέρα με άρωμα γυναίκας, λοιπόν, η σημερινή, και γύρω μας υπάρχουν αμέτρητες γυναίκες, από τη μητέρα μας και τη γυναίκα μας μέχρι τη συνάδελφό μας, που δίνουν τον δικό τους καθημερινό αγώνα για να ξεχωρίσουν, να επιβιώσουν και να επιβεβαιώσουν όλους τους ρόλους τους. Αν θες να δείξεις την εκτίμησή σου στο πρόσωπό της προσφέροντάς της ένα δώρο, τίμησε τη γυναικεία της φύση και επίλεξε μία από τις μοναδικές προσφορές του yellowday!

Top