Ημέρα της Γης 2018: End of Plastic Pollution
Το yellowday σού προτείνει

Στις 22 Απριλίου γιορτάζει η… Γη! Η «Διεθνής Ημέρα της Μητέρας Γης» - όπως ορίσαν την 22η Απριλίου τα Ηνωμένα Έθνη, το 2009 – διαφέρει από άλλες διεθνείς ημέρες, όπως για παράδειγμα της μητέρας ή της γυναίκας. Η Γη ούτε λουλούδια θέλει, ούτε χρόνια πολλά και, φυσικά, ούτε, ένα τηλέφωνο περιμένει για ευχές!


Η Γη θέλει πράξεις!


Και με αυτήν τη φιλοσοφία ξεκίνησε και η ιδέα της ευαισθητοποίησης γύρω από το περιβάλλον και την εξυγίανση του πλανήτη μας στις 22 Απριλίου 1970 στην Αμερική και έχει φτάσει σήμερα να έχει εξαπλωθεί και να γιορτάζεται σε περισσότερες από 190 χώρες κάθε χρόνο, με εκδηλώσεις που στόχο έχουν να αφυπνίσουν την οικολογική σου συνείδηση.

Όπως κάθε χρόνο, λοιπόν, έτσι και φέτος η Ημέρα της Γης έχει ένα συγκεκριμένο θέμα και αυτό είναι η Πλαστική Ρύπανση! Ναι, πλέον υπάρχει και αυτό το είδος ρύπανσης και είναι πολύ πιο σοβαρή από όσο ίσως νόμιζες!

Ήδη από 1/1, και η Ελλάδα εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Οδηγία που ορίζει περιβαλλοντικό τέλος (σύμφωνα με τον Νόμο 4496/2017) στις λεπτές πλαστικές σακούλες, με σκοπό να μειωθεί η χρήση τους. Γιατί όμως, ίσως να αναρωτιέσαι, και εμείς είμαστε εδώ για να σου πούμε με νούμερα και δεδομένα όσα δεν γνώριζες τόσο για τις πλαστικές σακούλες όσο και το Πλαστικό Πρόβλημα που μαστίζει αυτήν τη στιγμή τον πλανήτη!

Plastic Pollution in numbers ή αλλιώς 13+1 λόγοι για να κόψεις τα... πλαστικά!

Έως το 2050 αναμένεται να κολυμπάνε στις θάλασσες ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πλαστικά παρά ψάρια.

Στην Ελλάδα καταναλώνουμε 1.000.000 πλαστικά ποτήρια μίας χρήσης ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ!

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ περισσότεροι από 5.000.000 ΤΟΝΟΙ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ καταλήγουν στους ελληνικές θάλασσες, με το 94% αυτών να παραμένει στον βυθό.


Το 80% της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ προέρχεται από τα ΠΛΑΣΤΙΚΑ.

Από τα 8.000.000 ΤΟΝΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ που καταλήγουν ετησίως στις θάλασσες – ποσότητα που ΙΣΟΥΤΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΟ ΤΟ ΛΕΠΤΟ - το 93% είναι πλαστικά σκουπίδια από καταναλωτικά προϊόντα.

Από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα έχουν παραχθεί περισσότεροι από 9.000.000.000 ΤΟΝΟΙ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ και το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών ΚΑΤΕΛΗΞΕ σε χωματερές ή στη ΘΑΛΑΣΣΑ.

Τα ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ (πλαστική σακούλα, καλαμάκια, ποτήρια μίας χρήσης κλπ.) ΚΟΛΥΜΠΑΝΕ ΣΤΟΝ ΒΥΘΟ ΜΑΣ, σκοτώνουν τα θαλάσσια είδη, εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα και πιθανότατα να καταλήξουν και στο πιάτο μας.


Στη Μεσόγειο ΕΠΙΠΛΕΟΥΝ 1.455 ΤΟΝΟΙ πλαστικού!

500.000.000! Τόσα είναι τα ΚΑΛΑΜΑΚΙΑ που ΠΕΤΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ οι Αμερικανοί! Ποσότητα που σε βάρος αντιστοιχεί όσο 1000 αυτοκίνητα ή αν τα ενώσεις φτάνεις στο… φεγγάρι (384.472,28 km).

Ο 6ος πιο ΣΥΧΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ, παγκοσμίως, είναι τα ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΑΛΑΜΑΚΙΑ (αξίζει να θυμηθείς - και να αναζητήσεις - το βίντεο του 2015, που έδειχνε τις προσπάθειες ανθρώπων να βγάλουν ένα καλαμάκι που είχε “καρφωθεί” στο ρουθούνι μίας θαλάσσιας χελώνας).

Είναι ΣΧΕΔΟΝ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ λόγω της σύνθεσής του, αλλά και της διάσπασής σε πολύ μικρότερα κομμάτια και μικροπλαστικά. 


Οι χώρες που προκαλούν το 60% ΤΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ είναι η ΚΙΝΑ, η ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ, οι ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ, η ΤΑΪΛΑΝΔΗ και το ΒΙΕΤΝΑΜ.

Από τα ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΕΤΙΟΥΝΤΑΙ, κατά μέσο όρο, μόνο το 10% ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΤΑΙ και το 12% ΑΠΟΤΕΦΡΩΝΕΤΑΙ. Η αποτέφρωση πλαστικού συμβάλλει δραστικά στην ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ και επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία.


1 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ για να παραχθεί. 20 ΛΕΠΤΑ για να χρησιμοποιηθεί. 450 ΧΡΟΝΙΑ για να αποσυντεθεί (στο νερό). Αυτά είναι τα νούμερα που συνοδεύουν την ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΑΚΟΥΛΑ.


Και αν όλα τα παραπάνω δεν σε έπεισαν για το πόσο κακό κάνει το πλαστικό στο περιβάλλον μας ώστε να μειώσεις στο ελάχιστο τη χρήση του, τότε αξίζει να σου πούμε πως δεν είναι λίγα αυτά που ακούγονται – και δυστυχώς επιβεβαιώνονται - για τις ουσίες που περιέχουν τα πλαστικά και που εισέρχονται στον οργανισμό μας όταν τα χρησιμοποιούμε. Η αλήθεια είναι ότι όλο αυτό το θέμα της πλαστικής ρύπανσης έχει αρχίσει να μοιάζει με θρίλερ: όπου και αν κοιτάξουμε υπάρχει πλαστικό που μας απειλεί με διάφορους τρόπους. Είτε με την ακαταλληλότητα στη σύνθεσή του είτε με τις επιπτώσεις του στη φύση. Όχι, δεν πρέπει να είσαι ντετέκτιβ για να βρεις τη γωνία στον κύκλο και πώς να μη βλάπτεις ούτε τον εαυτό σου, ούτε το περιβάλλον! Αρκεί να υιοθετήσεις κάποιες καλές συνήθειες και – γιατί όχι – να τις μεταφέρεις και στους φίλους σου, στην οικογένειά σου, στη δουλειά σου… the more the better! Εμείς, σου προτείνουμε 4 απλoύς τρόπους για να κάνεις μία δυναμική αρχή στην antiplastic περίοδο της ζωής σου!

1# Ξεκίνα να ανακυκλώνεις! Ενημερώσου! Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να βάλεις την ανακύκλωση στη ζωή σου χωρίς να αλλάξει η καθημερινότητά σου (όπως ίσως πιστεύεις).

2# Πάρε οικολογικές σακούλες ή επαναχρησιμοποιούμενες για τα ψώνια του σούπερ μάρκετ.

3# Επίλεξε γυάλινα σκεύη για αποθήκευση και όχι πλαστικά.

4# Φτιάξε τον καφέ σου το πρωί σπίτι! Έτσι και οικονομία κάνεις και μπορείς να χρησιμοποιήσεις οικολογικά, επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια και καλαμάκια.
Top