Μια φορά και έναν καιρό ήταν το internet!
Το yellowday σού προτείνει

«You’ve got mail» έλεγε το 1998 ο υπολογιστής του Τομ Χάνκς και της Μεγκ Ράιαν και μας έδειχναν πως μία νέα εποχή στην επικοινωνία είχε ήδη ξεκινήσει. Και όντως, 21 χρόνια μετά, το internet και όσα το απαρτίζουν μας έχουν βάλει σε μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα, που όλα σχεδόν είναι «ιντερνετοεξαρτώμενα»!

Από το 1969, που δημιουργήθηκε από το ARPA το ARPANET, το πρώτο δίκτυο, έχουν περάσει περισσότερα από 50 χρόνια, και η εξέλιξη του διαδικτύου είναι τερατώδης. Πλέον βρίσκεται… ΠΑΝΤΟΥ! Δεδομένα να έχεις και πραγματικά μπορείς να συνδεθείς από όπου και αν βρίσκεσαι! 

Από την εποχή, λοιπόν, που για να μπεις στο ίντερνετ έπρεπε να μη μιλάς στο τηλέφωνο, και που αν σε καλούσαν έπεφτε η σύνδεση – η οποία για να συνδεθεί έκανε εκείνον τον χαρακτηριστικό και ταυτόχρονα τόσο εκνευριστικό ήχο – είμαστε πλέον στην απόλυτη smart εποχή, όπου οι συσκευές που χρησιμοποιούν internet έχουν γίνει η προέκτασή μας. Είναι μέσα στη ζωή μας, το χρησιμοποιούμε καθημερινά στη δουλειά μας, στις σχέσεις μας, σε κάθε τι που μας προβληματίζει, και – για να είμαστε ειλικρινείς – δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτό. Αυτό το πολύτιμο εργαλείο, που όταν δεν το έχουμε νοιώθουμε πώς κάτι μας λείπει, έχει στις πλάτες του μία ιστορία που ξεπερνά τον μισό αιώνα και που σίγουρα αξίζει να σερφάρεις πάνω στο timeline της εξέλιξης του internet και να ανακαλύψεις πώς κάτι που χρησιμοποιούμε καθημερινά έχει τις ρίζες του στον ψυχρό πόλεμο!

8+1 περίεργα πράγματα που - μάλλον - δεν ήξερες για το Internet!

Όμως πέρα από τα ιστορικά γεγονότα υπάρχουν και τόσα περίεργα που θα μάθεις, με το yellow, για το internet! Εξάλλου, το yellow, είναι ξεκάθαρα παιδί του internet, άρα κάτι ξέρει παραπάνω για το διαδίκτυο!Εκτιμάται ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να συγκρατήσει στη μνήμη του 1-10 Terabytes. Αυτό σημαίνει πως θα χρειάζονταν 1 εκατ. ανθρώπινοι εγκέφαλοι (με μέσο όρο μνήμης τα 5 terabytes) για να αποθηκευτεί όλος ο όγκος των δεδομένων του Internet.


Υπολογίζεται ότι 247 δις e-mail αποστέλλονται καθημερινά, παγκοσμίως! Με το 81% να είναι SPAM (δηλαδή περίπου 200 δις)! Ενώ, ετησίως αυτός ο αριθμός αγγίζει τα 90 τρις.

Υπάρχουν περισσότερα από 234 εκατ. websites και 126 blogs! Αριθμός, όμως, που καθημερινά αλλάζει. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως το 51% των bloggers είναι γυναίκες.

Κάθε λεπτό γίνονται upload στο youtube βίντεο 20 ωρών. Αριθμός που ισοδυναμεί σε 86.000 νέες ταινίες – επιπέδου Hollywood – κάθε εβδομάδα!


Το Facebook έχει περισσότερες από 6 εκατ. ενεργές σελίδες ανά λεπτό, αυτό σημαίνει 37,4 τρις τον χρόνο!
Το twitter έχει περίπου 105 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες, το facebook περισσότερους από 400 εκατ. ενεργούς χρήστες, ενώ το youtube έχει 120-124 εκατ. θεατές μόνο από τις U.S., δηλαδή το 1/3 του πληθυσμού της Αμερικής.


To περίφημο www προέρχεται από τις λέξεις «World Wide Web» και τα εύσημα παίρνει ο Tim Berners-Lee το 1990!

Το 2020 αναμένεται οι χρήστες του internet να φτάσουν τους 5 δις, όταν το 2010 ήταν 1,8 δις. Σκέψου ότι ο συνολικός πληθυσμός της γης είναι περίπου 6,7 δις.

Σήμερα, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 574 εκατ. υπολογιστές είναι συνδεδεμένοι στο internet, ενώ για το 2020 το νούμερο αυτό υπολογίζεται ότι θα ξεπερνάει τις δισεκατομμύρια συσκευές!

Κατά μέσο όρο, οι έφηβοι περνάνε στο internet 31 ώρες εβδομαδιαίως, ξοδεύοντας όμως, για μελέτη, έρευνα και διάβασμα μόνο 4 από τις 31 ώρες!


Πηγή: infographic 1 & infographic 2

Top