Συμβουλές & tips για καθαρισμό & φύλαξη χαλιών
Το yellowday σού προτείνει

Βρισκόμαστε λίγο πριν μπει το Καλοκαίρι! Τα πουλάκια κελαηδάνε, η θερμοκρασία ανεβαίνει και μαζί της ανεβαίνουν τα χειμωνιάτικα, κατεβαίνουν τα καλοκαιρινά και η εποχή να μαζέψεις χαλιά είναι εδώ! Αν βαριέσαι να το κάνεις μόνος ή μόνη σου, απευθύνσου στους Συνεργάτες του Προγράμματος yellow, τους ειδικούς στον καθαρισμό! Ο Οίκος χαλιών Εφραίμογλου και η Βιοκαρπέτ θα σου προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες καθαρισμού και φύλαξης, καθώς και πολλά yellows, χρησιμοποιώντας τις κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.

Αν όμως φέτος το πήρες απόφαση και θες να κάνεις «homemade καθαρισμό και φύλαξη» η ομάδα του yellow blog συγκέντρωσε και σου παρουσιάζει τα καλύτερα tips για να το κάνεις σωστά! Από το σκούπισμα και τους απρόβλεπτους λεκέδες μέχρι τον εποχιακό καθαρισμό και τη φύλαξή τους, σου αποκαλύπτουμε πώς θα δώσεις στα ευαίσθητα χαλιά σου λάμψη και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής! Γιατί το σωστά καθαρισμένο χαλί… ζει περισσότερο!

Τι να κάνεις!

 • Πριν ξεκινήσεις τη διαδικασία του μαζέματος των χαλιών, θα πρέπει να τα καθαρίσεις με ηλεκτρική σκούπα, έτσι ώστε να φύγουν όλα τα σκουπιδάκια που τυχόν υπάρχουν. Σε γενικές γραμμές, να ξέρεις πως πρέπει εβδομαδιαίως να καθαρίζεις με ηλεκτρική σκούπα, πάντα με τη φορά του πέλους.
 • Εάν αποφασίσεις να πλύνεις το χαλί με τη χρήση ειδικών απορρυπαντικών πρέπει να προσέξεις τα εξής: 1) Να βουρτσίσεις το χαλί με την φορά του πέλους, με μια μαλακή βούρτσα (ποτέ σκληρή). 2) Να το ξεπλύνεις με καθαρό νερό. 3) Να προσέξεις στο τελευταίο ξέβγαλμα να φύγει κάθε ίχνος απορρυπαντικού.
 • Αν επιλέξεις απορρυπαντικό σε σπρέι που κυκλοφορεί στο εμπόριο, χρησιμοποίησέ το ως εξής: ψεκάζεις, περιμένεις λίγο και μετά περνάς το χαλί με την ηλεκτρική σκούπα. Το ίδιο ισχύει και με τα απορρυπαντικά σε σκόνη ή κόκκους, τα οποία όμως είναι κατάλληλα για τις σκληρές μοκέτες. 
 • Εάν αντιμετωπίζει κάποιος μέσα στο σπίτι αλλεργία στην επαφή με τα χημικά καθαριστικά, δημιούργησε ένα δικό σου οικολογικό καθαριστικό με 2 κ.σ. οικιακή αμμωνία σε 1 φλ. νερό ή ανακάτεψε 1 φλ. λευκό ξύδι σε 2 φλ. νερό. Το ξύδι είναι κατάλληλο για τη συντήρηση του χαλιού καθώς προσθέτει μια ξεχωριστή γυαλάδα στα χρώματά του και τα αναζωογονεί. Ξέπλυνέ το καλά με άφθονο νερό και άφησέ το να στεγνώσει καλά.
 • Πριν αποθηκεύσεις το χαλί σου, να τσεκάρεις ότι έχει στεγνώσει καλά, και ότι δεν έχει πουθενά υγρασία.
 • Το στέγνωμα πρέπει να πραγματοποιείται όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ένα χρώμα να μην είναι σταθερό και να χρωματίσει τα υπόλοιπα.
 • Μπορείς να απλώσεις το χαλί να στεγνώσει πάνω σε καθαρό πάτωμα (ίσιωσέ το αν χρειάζεται και δώσε το σωστό σχήμα) και μετά να το γυρίσεις από την ανάποδη και άφησέ το να στεγνώσει τελείως.
 • Παρόλο που την χρησιμοποιούμε κατά κόρον, η νάιλον συσκευασία δεν είναι η ιδανική. Προτίμησε, καλύτερα, κάποιο υλικό που βοηθάει στο σωστό αερισμό του  χαλιού (σεντόνι, ύφασμα, κλπ).
 • Η φύλαξη των χαλιών πρέπει να γίνει αυστηρά σε μέρος που δεν το “βλέπει” ο ήλιος (δηλαδή ξέχνα το μπαλκόνι), ενώ πρέπει να αποφύγεις και τα μέρη με υγρασία.
 • Προστάτεψε το χαλί σου από τον σκώρο τοποθετώντας λευκά χαρτιά περιτυλίγματος πάνω στο χαλί και ρίχνοντας εντομοαπωθητική σκόνη. Με τη χρήση του χαρτιού τα προστατεύεις από την υγρασία και αποφεύγεις να αλλοιωθεί το χρώμα από τη σκόνη.

Τι να μην κάνεις!

 • Εάν πατάς με τα παπούτσια στα χαλιά, ή έχεις κατοικίδιο, ή για διάφορους λόγους τα χαλιά σου δεν χρειάζονται απλά ένα φρεσκάρισμα το καλύτερο θα είναι να επιλέξεις μια εταιρία καθαρισμού χαλιών για έναν βαθύ καθαρισμό.
 • Αν έχεις χαλί από μετάξι μη χρησιμοποιείς ηλεκτρική σκούπα γιατί είναι πολύ ευαίσθητα. Προτίμησε μια μαλακή βούρτσα για χαλιά και σκούπισέ τα με απαλές κινήσεις.
 • Μη σκουπίζεις ποτέ τα κρόσσια με την ηλεκτρική! Είναι άσπονδοι εχθροί!
 • Μην τινάζεις τα χαλιά στο μπαλκόνι (καταστρέφει το ρέλι και το στημόνι) να το κάνεις με αγάπη και απαλές κινήσεις.
 • Απαγορεύεται το τρίψιμο με σκληρή βούρτσα.
 • Μην επιχειρήσεις να πλύνεις τα χαλιά με ακατάλληλα απορρυπαντικά.
 • Μη χρησιμοποιείς χλωρίνη για να καθαρίσεις τα κρόσσια. Βάλε σόδα και τρίψε απαλά με μια μαλακή βούρτσα. Επίσης, φρόντισε να τα ξεμπλέκεις, κατά τη διαδικασία του καθαρισμού.
 • Μη δοκιμάσεις να πλύνεις τα hand-tufted χάλια (δέρματα αγελάδας & αρνιών). Πρέπει να απευθυνθείς σε εξειδικευμένα καθαριστήρια.
 • Μην αφήνεις τα χαλιά πολλή ώρα βρεγμένα! Το μούλιασμα καταστρέφει τις ίνες και το πέλος των χαλιών.
 • Μη βάζεις το αντισκορικό (ναφθαλίνη, κλπ) απευθείας στην επιφάνεια του χαλιού, προτίμησε να το τυλίξεις πρώτα σε ένα σακουλάκι και εν συνεχεία να το τοποθετήσεις στο εσωτερικό του χαλιού. Μην χρησιμοποιήσεις εφημερίδες για την προστασία από τον σκώρο γιατί με την ελάχιστη υγρασία μπορεί να λερωθεί το χαλί από το μελάνι. 
 • Μην διπλώνεις ποτέ το χαλί γιατί θα δημιουργηθούν μόνιμες ανωμαλίες στην ύφανση του. Πάντα να το τυλίγεις σε ρολό. 
 • Κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης, τοποθέτησε το χαλί οριζόντια στο πάτωμα, και όχι κάθετα, διότι υπάρχει κίνδυνος να τσακίσουν οι άκρες του.

Τώρα, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για κάτι εξίσου σημαντικό με τα «Do's and Don'ts» του σωστού καθαρισμού και μαζέματος χαλιών: για τους λεκέδες! Οι λεκέδες στο χαλί μπορούν να προκληθούν από πάρα πολλά πράγματα και σίγουρα μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο πονοκέφαλο! Όπως θα δεις και παραπάνω στο πινακάκι, κάθε λεκές έχει δικό του τρόπο καθαρίσματος, υπάρχουν όμως και κάποιοι γενικοί κανόνες που ισχύουν για όλους και κάνουν τη δουλειά σου πιο εύκολη:

 1. Μόλις λερωθεί μία μοκέτα και όσο είναι φρέσκο ακόμα αφαιρείς τα στερεά με ένα κουτάλι ή μαχαίρι ή απορροφάς το υγρό πιέζοντας πετσέτες.
 2. Προτού ασχοληθείς με τον καθαρισμό του λεκέ, έλεγξε τη σταθερότητα των χρωμάτων σε μία γωνία του χαλιού.
 3. Επίλεξε τη μέθοδο καθαρισμού σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα.
 4. Δώσε προσοχή στο τρίψιμο! Χρησιμοποίησε μια μαλακή βούρτσα ή ένα πανί. Τρίψε από το εξωτερικό προς το εσωτερικό του λεκέ για να αποφύγεις την εξάπλωσή του. Επίσης μην το μουλιάζεις αλλά αφαίρεσε ταμποναριστά με ένα μαλακό πανί για να μην εισχωρήσει ο λεκές βαθύτερα στις ίνες.
 5. Βεβαιώσου ότι η μοκέτα είναι στεγνή (για να μη μουλιάσει), προτού προχωρήσεις στο επόμενο βήμα καθαρισμού.
 6. Ξέπλυνε χρησιμοποιώντας χλιαρό νερό, καθαρό ύφασμα ή σφουγγάρι.
 7. Μην περπατάς στη μοκέτα μέχρις ότου στεγνώσει.

Το διάλυμα σαμπουάν που αναφέρεται στον παραπάνω πίνακα είναι: νερό, λευκό ξύδι & λίγο απορρυπαντικό πιάτων. Θέλει απαλό τρίψιμο (ειδικά στα χειροποίητα χαλιά) και να το αφήσεις να στεγνώσει πολύ καλά. Δεν πρέπει να μουλιάσει το χαλί με το διάλυμα γιατί μπορεί να αλλοιωθεί το χρώμα του.

Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε! Σου μεταλαμπαδεύσαμε τις γνώσεις σχετικά με το πως θα περιποιηθείς τα χαλιά σου! Η παραπάνω λίστα είναι απλές συμβουλές, και δεν αντικαθιστούν τα επαγγελματικά καθαριστήρια ταπήτων. Αν έχεις τις παραμικρές αμφιβολίες μη δυστάσεις να απευθυνθείς αμέσως στους ειδικούς για καθαρισμό λεκέδων.

Top