Κηπουρική το Φθινόπωρο
Το yellowday σου προτείνει

Βρισκόμαστε στην καρδιά του Φθινοπώρου. Είναι η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσουμε τα φυτά μας για τον Χειμώνα! Άλλωστε κάτι ξέρουν οι γεωπόνοι που αποκαλούν το φθινόπωρο “μικρή Άνοιξη”. Ο καιρός δροσίζει και είναι κατάλληλος για να φυτέψεις, να προετοιμάσεις και να περιποιηθείς τα φυτά σου. Είτε τα έχεις σε μπαλκόνι είτε σε κήπο, σου παρουσιάζουμε τον οδηγό επιβίωσης του καλού - ερασιτέχνη - κηπουρού, για το Φθινόπωρο!

Ώρα για μεταφύτευση (και φύτευση)! Το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για να φυτεύσεις ή να μεταφυτεύσεις. Το χώμα έχει αρκετή υγρασία (ειδικά αν έχουν αρχίσει οι βροχούλες), το έδαφος είναι ακόμα ζεστό από το καλοκαίρι και τα φυτά έχουν ακόμα αρκετό χρόνο για να συνηθίσουν τη νέα τους θέση και να σχηματίσουν νέες ρίζες. Για παράδειγμα, για τις τριανταφυλλιές είναι η ιδανική εποχή πριν τον πρώτο παγετό.


Η γλάστρα έχει σημασία! Πρέπει να διαλέξεις το σωστό μέγεθος γλάστρας (ανάλογα με τις ρίζες και την ανάπτυξη του κάθε φυτού) ενώ θα πρέπει, επίσης, να προσέξεις να έχει αρκετές τρύπες στον πάτο της για να φεύγουν τα νερά.


Χώμα και… άλλα! Δεν χρειάζονται όλα τα φυτά το ίδιο χώμα. Άλλο χώμα θέλουν τα εσωτερικού χώρου από τα εξωτερικού ή - για παράδειγμα - οι γαρδένιες και οι καμέλιες θέλουν όξινο χώμα (με χαμηλό ph). Σαν γενικό κανόνα να θυμάσαι πως καλό θεωρείται το χώμα που έχει καλή στράγγιση (να μην λασπώνει) αλλά και κρατά μια μικρή υγρασία, ενώ είναι και πολύ σημαντικό να είναι απαλλαγμένο από σκουλήκια, σπόρους, πέτρες κτλ. Σε ειδικές γραμμές, όταν βρεθείς στο φυτώριο ενημέρωσε τον ειδικό για το τι ακριβώς θες να φυτέψεις για να σου δώσει το αντίστοιχο χώμα. Μην ξεχάσεις, πριν τοποθετήσεις το χώμα στη γλάστρα να βάλεις ελαφρόπετρα ή άλλο αποστραγγιστικό υλικό.


Ξεχορτάριασε! Πριν αρχίζεις να φυτεύεις ή να μεταφυτεύεις, είναι ζωτικής σημασίας – για τα λουλούδια σου – να ξεχορταριάσεις πρώτα! Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ξεριζώσεις τα εποχικά φυτά (του καλοκαιριού και της Άνοιξης), ιδανικά μάλιστα, πριν μαραθούν. Αν έχεις τριανταφυλλιές αφαίρεσε οποιαδήποτε φύλλα έχουν μαύρα στίγματα και βάλε ένα  καλό οργανικό λίπασμα!


Ενίσχυση ανοσοποιητικού με… σίδηρο & λίπασμα! Και τα φυτά θέλουν τις βιταμίνες τους για να ενισχύσουν τον οργανισμό τους και να “βγάλουν” τον Xειμώνα! Αυτή είναι η τέλεια εποχή για να εμπλουτίσεις το έδαφος με το κατάλληλο λίπασμα (ανάλογα το φυτό) και κοπριά, να κλαδέψεις και να ψεκάσεις τα φυλλοβόλα καρποφόρα. Συμβουλεύσου το φυτώριο της γειτονιάς σου για το ιδανικό λίπασμα. Extra Tip! Πρόσθεσε – μαζί με το λίπασμα -  λίγο σίδηρο στα φυτά σου, για να τραφούν σωστά τους κρύους μήνες που πλησιάζουν. Καλό θα ήταν το λίπασμα που θα βάλεις να είναι κοκκώδες, ώστε την Άνοιξη να ενεργοποιηθεί αμέσως.


Ώρα για κλάδεμα! Το Φθινόπωρο θεωρείται η ιδανική εποχή για κλάδεμα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ξέρεις και πώς να το κάνεις ή πού να κόψεις! Αλλά μην ανησυχείς, για αυτό είμαστε εμείς εδώ! Αν έχεις θάμνους ή χαμόδεντρα που κιτρινίζουν, τα στελέχη τους γέρνουν προς το έδαφος ή αρχίζουν να ξεραίνονται, τότε είναι ώρα να πιάσεις κλαδευτήρι και να τα κόψεις μέχρι το ένα τέταρτο περίπου του μεγέθους τους! Σαν γενικό οδηγό να θυμάσαι πως όταν τα κλαδιά - ή γενικότερα το φύλλωμα - ενός φυτού αρχίζει να κιτρινίζει και να ξεραίνεται, αυτό σημαίνει ότι στέλνει τους χυμούς του πίσω στις ρίζες του και αν δεν κλαδευτεί, μπορεί να καταστραφεί.  Αν θες κλαδέψεις φράχτη, τώρα είναι η ώρα, για να αποφευχθεί η αποσύνθεση και η συσσώρευση υγρασίας. Να κλαδεύεις τους φυλλοβόλους φράχτες μόνο μέχρι εκεί που φτάνεις και να προσέχεις να μην δημιουργούνται τρύπες, γιατί δεν θα ξαναφυτρώσουν στη διάρκεια του χειμώνα και ο φράχτης θα δείχνει σαν τυρί έμενταλ που τον έφαγε ποντίκι! Μην υποτιμάς τα πεσμένα φύλλα επάνω στον φράχτη, γιατί εμποδίζουν την κυκλοφορία του καθαρού αέρα και του ήλιο και μπορεί να σαπίσει ο φράχτης (είδες τι μπορούν να κάνουν μερικά πεσμένα φυλλαράκια)!


Με το βλέμμα στον ήλιο! Να θυμάσαι ότι η επιβίωση των φυτών σου συνδέεται άμεσα με τον προσανατολισμό του κήπου ή του μπαλκονιού σου, δηλαδή πόσος ήλιος το βλέπει ή όχι. Άρα δεν επιλέγουμε ένα λουλούδι που δεν αγαπάει τον ήλιο για να το βάλουμε σε έναν κήπο που είναι συνεχώς εκτεθειμένο σε αυτόν.


Τι να φυτέψεις; Και ερχόμαστε στο βασικό ερώτημα “Τι να φυτέψω;”! Αρχικά πρέπει να ξεχωρίσεις αν θες να στολίζουν τον κήπο σου ή το μπαλκόνι σου λουλούδια ή λαχανικά!  Αν θες λουλούδια, τότε να σε ενημερώσουμε πως το Φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για βοβλούς (για να απολαύσεις τα άνθη τους την Άνοιξη) και πιο συγκεκριμένα: ζουμπούλια, πανσέδες, κυκλάμινα, αζαλέες, χρυσάνθεμα, νεραγκούλες, φρέζες, τουλίπες, ανεμώνες, υάκινθοι και φούλια. Οι βολβοί θα πρέπει να φυτεύονται - με τη μύτη τους προς τα επάνω - σε βάθος ίσο με δύο έως τρεις φορές το ύψος τους και να καλύπτονται καλά με το χώμα από πάνω. Αν πάλι, θέλεις να φτιάξεις το μποστανάκι σου με τα δικά σου λαχανικά, τότε προτίμησε κουνουπίδι, σπανάκι, μπρόκολο, πράσο, κρεμμύδι, κουκιά, σκόρδο, πατάτες, ραδίκια, ρόκα, σέλινο και αρακά. Αν όμως θες να έχεις φρέσκα αρωματικά τόσο για να ευωδιάζουν τον κήπο σου όσο και τα φαγητά σου τότε τώρα είναι η κατάλληλη εποχή να φυτέψεις αρωματικά! Φύτεψε λεβάντα, δεντρολίβανο φασκόμηλο, δυόσμο και χειμερινό βασιλικό.


Κάνε συνδυασμούς! Η κηπουρική είναι μία ενασχόληση που αποδίδει πολύχρωμους και μοσχοβολιστούς καρπούς, άρα έχει σημασία τι χρώματα θα συνδυάσεις! Φτιάξε ομάδες φυτών σε τριάδες και παίξε με τα χρώματα! Συνδύασε σκυλάκια με πανσέ ή γεράνι. Πάντρεψε τα κυκλάμινα με τα  χρυσάνθεμα και τα χειμωνιάτικα βολβώδη (τουλίπες, νάρκισσους ή φρέζες) που ανθοφορούν τον Χειμώνα. Δώσε χρώμα στη βεράντα σου με ανθοφόρους θάμνους όπως καπένσια - με το χαρακτηριστικό πορτοκαλί λουλούδι - χειμώνανθο με άσπρα αρωματικά άνθη, ή - αν ο χώρος δεν είναι εκτεθειμένος στον βοριά - αναρριχώμενα όπως οι μπουκαμβίλιες.


Βάλε ένα δεντράκι - ακόμα και - στο μπαλκόνιΖεις σε διαμέρισμα, αλλά θα ‘θελες να έχεις ένα δεντράκι στο μπαλκόνι σου; Το Φθινόπωρο αποτελεί την ιδανική στιγμή για να βάλεις ένα καρποφόρο (όπως ελιά, ροδακινιά, αχλαδιά) ή ένα εσπεριδοειδές (πορτοκαλιά και λεμονιά) στο μπαλκόνι σου (αλλά και στον κήπο, εννοείται) γιατί οι πρώτες βροχές τα βοηθούν να ριζώσουν και να αναπτυχθούν καλά μέχρι την Άνοιξη.


Πότισμα! Το καλό με το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα είναι ότι η φύση αναλαμβάνει το πότισμα! Σε γενικές γραμμές, οι απαιτήσεις των φυτών αλλάζουν μαζί με τον καιρό, τα φυτά χρειάζονται λιγότερο πότισμα (μιας και ξεκινάνε οι πρώτες βροχές) και διατηρούν την υγρασία στο χώμα τους. 


Γκαζόν! Τον Χειμώνα, η υγρασία, οι χαμηλές θερμοκρασίες και η μικρή ηλιοφάνεια επηρεάζουν αρνητικά τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη του γκαζόν. Όσο και αν σου φαίνεται αστείο (ή ίσως και περιττό) αλλά είναι πολύ βασικό κατά το Φθινόπωρο, που πέφτουν τα φύλλα, να σκουπίζονται τακτικά. Και αυτό γιατί τα πεσμένα φύλλα στερούν το φως και βοηθούν στο σχηματισμό ξερών, καφέ κηλίδων και στην ανάπτυξη βρύων. Κάνε το τελευταίο κούρεμα του γκαζόν μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου και βεβαιώσου ότι το γρασίδι έχει ύψος τουλάχιστον 5cm (όσο ψηλότερο γρασίδι τόσο καλύτερα αξιοποιεί τον ήλιο). Μην παραλείψεις να χρησιμοποιήσεις ειδικό λίπασμα για το Φθινόπωρο με χαμηλή περιεκτικότητα σε άζωτο και υψηλά επίπεδα καλίου (αυξάνει την αντοχή του στον παγετό). 


Winter Is coming… προετοιμάσου! Ο χειμώνας είναι η εποχή που ο ερασιτέχνης κηπουρός μπορεί να ξεκουραστεί! Πριν όμως αφήσεις το κλαδευτήρι και το ποτιστήρι στην άκρη προετοιμάσου – εσύ και τα φυτά σου -  κατάλληλα για τον Χειμώνα:

• Τοποθέτησε τα ευαίσθητα φυτά σε απάγγειο μέρος και - όταν με το καλό έρθει ο Χειμώνας - κάλυψέ τα για να τα προστατεύσεις από την παγωνιά.
• Κάλυψε τα ευαίσθητα στον παγετό φυτά (παρτέρια, τριαντάφυλλα, κλπ.) με κλαδάκια, φύλλα ή τύλιξέ τα με πλαστικό με φυσαλίδες ή παρόμοιο υλικό. Κάποιοι χρησιμοποιούν σεντόνια και υφάσματα, μία μέθοδος που όμως δεν είναι σωστή γιατί μόλις νοτιστεί το ύφασμα πλέον όχι μόνο δεν προστατεύει, αλλά αντιθέτως, κάνει κακό στο φυτό. 
• Ξέθαψε τους καλοκαιρινούς βολβούς και αποθήκευσέ τους σε ένα καλά αεριζόμενο κουτί στο υπόγειο. 
• Φέρε μέσα στο σπίτι τα φυτά γλάστρας (που δεν ευδοκιμούν τον Χειμώνα) ή τοποθέτησέ τα σε προστατευμένη θέση. 
• Κλείσε τις παροχές νερού, αδειάστε τις βρύσες και τα συστήματα ποτίσματος και αποσύνδεσε τις αντλίες των τεχνητών λιμνών (αν υπάρχουν), ώστε να μην προκληθούν ζημιές από το παγωμένο νερό. 
Top