6+1 ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου για να δεις αν είσαι έτοιμος για κατοικίδιο
Το yellowday σού προτείνει

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των ζώων ετοιμάσαμε για σένα ένας μίνι ερωτηματολόγιο για να δεις αν είσαι έτοιμος να μπεις στο club των τυχερών που έχουν την πιο όμορφη και χνουδωτή παρέα!

Αν έχεις αρχίσει να γλυκαίνεσαι από τις ιδέες που σου βάζουν τα παιδιά σου για κατοικίδιο ή έχεις γραφτεί σε όλες τις φιλοζωικές ομάδες των social και ψάχνεις το σκυλάκι ή το γατάκι που θα γίνει το νέο μέλος της οικογένειάς σου, τότε έχεις ήδη αρχίσει να φλερτάρεις με την ιδέα να αποκτήσεις κατοικίδιο.

Πριν όμως επισκεφθείς ένα κατάστημα ειδών κατοικιδίων (pet shop) για να κάνεις τις αγορές σου για τροφές, σπιτάκια, λουριά, παιχνίδια και όλα τα απαραίτητα του νέου σου φίλου πρέπει να δεις αν είσαι 100% έτοιμος να γίνεις κατοικιδιο-γονέας!

Q1: Σου αρέσουν τα ζώα;

Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, αλλά δεν είναι. Ίσως, η πιο σημαντική ερώτηση είναι αν πραγματικά σου αρέσουν τα ζώα. Αν θυμάσαι από παιδί τον εαυτό σου διστακτικό με τα χάιδεμα χαριτωμένα τετράποδα (είτε μιλάμε για γατάκι είτε για άλογο) και αν αυτός ο δισταγμός δε σε εγκατέλειψε ποτέ πραγματικά…. ή αν η όλη η ιδέα (βόλτες, τάισμα, καθάρισμα, παιχνίδι κλπ.) ενός κατοικίδιου δε σε ενθουσιάζει, αλλά την αισθάνεσαι πιο πολύ σαν συμβιβασμό, μάλλον πρέπει να ξανασκεφτείς.


Q2: Γιατί θέλεις να αποκτήσεις κατοικίδιο;

Το «γιατί» είναι εξίσου σημαντικό με το «αν, πραγματικά, θες». Αν απάντησες «δε θέλω», τότε θα πρέπει να προβληματιστείς λίγο παραπάνω! Αν σκέφτεσαι να υιοθετήσεις ένα κατοικίδιο για να κάνεις το χατίρι κάποιου άλλου τότε… ξανασκέψου το! Το ήξερες ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των παρατημένων ζώων προέρχεται από σπίτια που η απόφαση πάρθηκε επιπόλαια και με ελάχιστο αίσθημα ευθύνης; Ένα κατοικίδιο έχει ψυχή και ανάγκες και οφείλεις να πάρεις μία υπεύθυνη και απόλυτα συνειδητή απόφαση πριν ξεκινήσετε την κοινή σας πορεία.

Q3: Μένεις σε ενοίκιο ή είναι ιδιόκτητο το σπίτι σου;
Αν μένεις σε δικό σου σπίτι και έχεις κήπο ή μεγάλο μπαλκόνι τότε προχώρα στην επόμενη ερώτηση. Αν όμως είσαι ενοικιαστής τότε πρέπει να κοιτάξεις κάποια πραγματάκια πριν πεις το μεγάλο "ναι". Παρόλο που ο νόμος είναι αρκετά ξεκάθαρος στο ότι κάθε ένοικος μπορεί να έχει μέχρι 2 κατοικίδια, καλό θα ήταν - για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις - να επικοινωνήσεις με τον ιδιοκτήτη και να ενημερώσεις για την πρόθεσή σου να πάρεις κατοικίδιο. Επίσης, καλό είναι να έχεις διαβάσει τον κανονισμό της πολυκατοικίας για να είσαι καλυμμένος σε σχέση με “περίεργους” γείτονες. Για όλα τα άλλα και για να μη βρεθείς προ εκπλήξεων συμβουλεύσου τη σχετική νομοθεσία.

Q4: Ποια είναι η οικογενειακή σου κατάσταση;
Είτε έχεις παιδιά, είτε ζεις μόνος, είτε με παρέα δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για να μην έχεις και ένα κατοικίδιο. Η συνύπαρξη με ζώα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για σένα όσο και για τα παιδιά. Η ύπαρξη μίας γάτας ή ενός σκύλου συμβάλλει στη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, αναπτύσσει το αίσθημα της υπευθυνότητας (εφόσον αφήσεις το παιδί να αναλάβει ευθύνες και δεν τις επωμιστείς όλες εσύ) και γίνεται πιο κοινωνικό. Και φυσικά υπάρχουν και τα οφέλη για την υγεία μικρών και μεγάλων από τη συγκατοίκηση με ένα ζώο. Πέρα από την καθημερινή άσκηση (λόγω της βόλτας) που κάνει καλό σε όποιον αναλάβει αυτήν την υποχρέωση, υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει πως τα μωρά που μεγαλώνουν με ζώα αναπτύσσουν πιο γερό ανοσοποιητικό και αρρωσταίνουν λιγότερο, ενώ έχουν και λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργίες ή άσθμα.

Q5: Έχεις αλλεργίες στα ζώα;
Αν όμως ήδη ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που έχει κάποια αλλεργία σε ζώο, καλό θα είναι να επικοινωνήσεις πρώτα με τον γιατρό σου. Μη σε παίρνει όμως από κάτω και μην αφήσεις την αλλεργία σου να σταθεί εμπόδιο στην απόκτηση του πολυαγαπημένου σου κατοικίδιου. Ψάξ’ το!

Q6: Δουλεύεις/λείπεις πολλές ώρες από το σπίτι;
Το κατοικίδιο δεν είναι αστεία υπόθεση! Χρειάζεται χρόνο και διάθεση. Δεν αρκεί μόνο να το βγάζεις βόλτα, να το ταΐζεις, να του έχεις μπολ για το νερό, να του αλλάζεις την άμμο και να του κάνεις τα εμβόλιά του όταν πρέπει. Και μη κρίνεις από την τρέχουσα χρονική περίοδο που μπορεί να είσαι σπίτι με τηλεργασία… Αν λοιπόν - υπό κανονικές συνθήκες - λείπεις από το πρωί μέχρι το βράδυ και δεν προλαβαίνεις καλά καλά να ασχοληθείς με τον ίδιο σου τον εαυτό, η απόκτηση ενός κατοικίδιου δεν είναι και η πιο υπεύθυνη απόφαση. Η ουσιαστική ερώτηση, λοιπόν, που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου είναι αν είσαι έτοιμος να διαθέσεις τον απαιτούμενο χρόνο στο κατοικίδιό σου, από τη βόλτα του και τα παιχνίδια του μέχρι τον γιατρό του και το χρόνο σε χάδια που χρειάζεται.

Q7: Τα οικονομικά σου πώς είναι;

Είδες τη φωτογραφία του σε ένα post φιλοζωικής στα social και το έχεις ερωτευτεί; Είσαι έτοιμος να στείλεις μήνυμα και να ετοιμάσεις τα χαρτιά υιοθεσίας; Πριν, όμως, προχωρήσεις στο επόμενο βήμα πρέπει να σκεφτείς το “άχαρο” κομμάτι αυτής της συνύπαρξης: το οικονομικό. Αν θες να είσαι πλήρως υπεύθυνος και ολοκληρωτικά δοσμένος σε αυτό που πας να κάνεις πρέπει να αναρωτηθείς αν μπορείς ν' αντέξεις οικονομικά ένα κατοικίδιο. Από τη διατροφή του, την κτηνιατρική του κάλυψη μέχρι τα αξεσουάρ και την –πιθανή- εκπαίδευσή του, ένα κατοικίδιο έχει κάποια έξοδα στα οποία θα πρέπει να ανταπεξέλθεις. Αν τα οικονομικά σου δε βλέπουν και τις πιο καλές τους μέρες, ίσως θα έπρεπε να το αφήσεις για αργότερα! Αυτό που προσπαθούμε να σου πούμε είναι να κάνεις προϋπολογισμό πριν πάρεις κατοικίδιο.


Τώρα, λοιπόν ξέρεις τι πρέπει να υπολογίσεις για να είσαι, τόσο εσύ όσο και το κατοικίδιό σου, ευτυχισμένοι μέσα από αυτήν τη συμβίωση!

Αν, λοιπόν, είσαι έτοιμος για το μεγάλο βήμα, τότε πέρα από τα χαρτιά ιδιοκτησίας, τα εμβόλια και το τσιπάρισμα που θα αναλάβει ο κτηνίατρός σου, επισκέψου το Pet City και βρες όλα τα υπόλοιπα! Παιχνίδια, τροφές, γυμναστήρια, λουριά, κλουβιά, και ειδικά αξεσουάρ για κάθε λογής κατοικίδιο σε περιμένουν στη μεγαλύτερη αλυσίδα ειδών κατοικιδίων, στο Pet City! Κάνε τις αγορές σου με κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα yellow και κέρδισε έως x10 yellows ή εξαργύρωσε yellows για να μειώσεις ακόμα πιο πολύ την αξία της αγοράς σου! Μπες στη σελίδα του Pet City, του Συνεργάτη του yellow, του Προγράμματος Επιβράβευσης της Τράπεζας Πειραιώς και ανακάλυψε πώς μπορείς να προσφέρεις τα πάντα για το νέο σου κατοικίδιο, ενώ ταυτόχρονα να κερδίζεις yellows!  


Top