Καλή Σαρακοστή με 5 πρωτότυπες & νηστίσιμες συνταγές!
Το yellowday σού προτείνει

Καλή Καθαρά Δευτέρα σε όλους και καλή Σαρακοστή!

Τέρμα η αποκριά και το καρναβαλικό ξεφάντωμα! Έφτασε η ώρα της Λαγάνας, του χαρταετού και των Κούλουμων! Και αν αυτό που σε απασχολεί είναι ο χαρταετός τότε μπες στο αντίστοιχο άρθρο μας, αν όμως αυτό που σε ενδιαφέρει είναι το φαγητό τότε είσαι στο σωστό σημείο.

Στις 11 Μαρτίου ξεκινά η περίοδος της Σαρακοστής, με την αποχή από το κρέας και τη νηστεία. Τη νηστεία, που στη χώρα μας – κακά τα ψέματα - αποτελεί μία πρόκληση! Και αυτό γιατί, ο μέσος Έλληνας δυσκολεύεται για 40 ολόκληρες ημέρες να αφαιρέσει από τη διατροφή του τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα. Οι εποχές, όμως, αλλάζουν! Το diversity και το εναλλακτικό έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, και παράλληλα η απομυθοποίηση της κρεατοφαγίας οδηγούν όλο και περισσότερο κόσμο είτε να φλερτάρει με την ιδέα του vegan είτε να μειώνει δραστικά τις ποσότητες κρέατος που καταναλώνει. Άρα, δεν υπάρχει καλύτερη περίοδος από την Σαρακοστή, για να δοκιμάσεις τη μαγεία των νηστίσιμων εδεσμάτων και παράλληλα να αποτοξινώσεις τον οργανισμό σου από τις ζωικές τροφές! Και κάπου εδώ έρχεται το ερώτημα «ωραία τα λες εσύ, αλλά εγώ τι θα τρώω 40 ημέρες;». Και θα έχεις απόλυτο δίκιο, γιατί καλή η λαγάνα, τα λαδερά, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί και οι γίγαντες, αλλά μετά από τόσα χρόνια τα ίδια και τα ίδια, κάποια στιγμή βαριέσαι τα «γνωστά» σαρακοστιανά φαγητά. Θες να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό χωρίς όμως να σπάσεις τη νηστεία. Εμείς στο yellowblog έχουμε ένα σύνθημα και με αυτό σου γράφουμε αυτό το άρθρο: Η νηστεία δε χρειάζεται να είναι βαρετή! Με αφορμή, λοιπόν, την Καθαρά Δευτέρα σε προσκαλούμε να νηστέψεις όλο το σαρανταήμερο (ή όσο αντέχεις) με εναλλακτικές και πεντανόστιμες συνταγές! Εμείς κάνουμε την αρχή και σου ανοίγουμε νέους γαστρονομικούς ορίζοντες με 4 αλμυρές & 1 γλυκιά συνταγές για να νηστέψεις… αλλιώς! Και φυσικά για να προμηθευτείς τα απαραίτητα για αυτές τις συνταγές αλλά και για όλη τη νηστεία μπες στο yellowday και βρες προσφορές super market!

Σαλάτα σε βάζο με ρεβίθια, αβοκάντο και γαρίδες

Τι θα χρειαστείς
• 1 αβοκάντο κομμένο σε μικρούς κύβους
• 2 φλ. Ρεβίθια βρασμένα
• 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκκομένη
• 10 ντοματίνια κομμένα στα 4
• 1 αγγούρι κομμένο σε λεπτές ροδέλες
• 5 ραπανάκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
• 20 μικρές γαρίδες βρασμένες
• 1 ματσάκι ρόκας αραιά κομμένο

Για το dressing ανακάτεψε
• Χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
• 3 κ.σ. ελαιόλαδο
• Πάπρικα γλυκιά
• Αλάτι 
• 1/3 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
• 1 κ.σ. μουστάρδα

Πώς να το φτιάξεις
Το παν σε αυτήν τη σαλάτα είναι η προετοιμασία. Αν έχεις βράσει τα ρεβίθια και τις γαρίδες (μπορείς να το κάνεις από την προηγούμενη ημέρα) και έχεις κόψει τα λαχανικά σου τότε το μόνο που σου μένει είναι να τα ανακατέψεις σε ένα μεγάλο μπολ και να τα σερβίρεις. Η προτεινόμενη ποσότητα αντιστοιχεί σε 4 βαζάκια των 750ml.

Λαχταριστή νηστίσιμη Pizza

Τι θα χρειαστείς για τη ζύμη
• 500g περίπου αλεύρι 
• 320ml χλιαρό νερό
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά
• 1 πρέζα ζάχαρη
• 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1½ κ.γ. αλάτι
• Λίγο αλεύρι για το άνοιγμα της ζύμης

Τι θα χρειαστείς για τη σάλτσα
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 1 σκ. σκόρδο, κομμένη στη μέση
• 1 κ.γ. πολτός ντομάτας
• 1 κύβος λαχανικών
• 3 μεγάλες ντομάτες ώριμες, τριμμένες (χωρίς φλούδα)
• 1 φύλλο δάφνης
• 1 κ.γ. ξερή ρίγανη
• 1 σβόλος μπαχάρι
• ½ κ.γ. ζάχαρη
• 1/3 κ.γ. κανέλλα
• ½ ποτήρι νερό
• Αλάτι
• Πιπέρι

Τι θα χρειαστείς για τη διακόσμηση
• 1 μέτρια μελιτζάνα ψητή κομμένη σε ροδέλες
• Ελιές χωρίς κουκούτσι κομμένες στη μέση
• 1 -2 κόκκινες πιπεριές κομμένες σε ροδέλες
• ½ kg νηστίσιμο τυρί

Πώς να το φτιάξεις
Πρώτα, πρώτα ξεκίνα από τη ζύμη που θέλει και λίγη ώρα. Ένα καλό μυστικό είναι να βάλεις σε ένα ποτήρι λίγο χλιαρό νερό, να προσθέσεις τη μαγιά, να ανακατέψεις και να κλείσεις αεροστεγώς με μία μεμβράνη. Αφήνεις τη μαγιά να «ενεργοποιηθεί» για περίπου 5-10 λεπτά (εξαρτάται το πόσο θερμό είναι το περιβάλλον που το έχεις) και την προσθέτεις σε ένα μπολ, όπου έχεις ήδη ανακατέψει τα στέρεα υλικά. Προσθέτεις το λάδι και ανακατεύεις απαλά με το χέρι μέχρι να δημιουργηθεί μία απαλή, ελαστική και ομοιόμορφη ζύμη. Στη συνέχεια καλύπτεις με μία μεμβράνη και μία πετσέτα και αφήνεις τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό περιβάλλον (περίπου 1-2 ώρες). Μέχρι να φουσκώσει η ζύμη ετοιμάζεις τη σάλτσα. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζει το λάδι, το σκόρδο, το μπαχάρι, τον πελτέ και ανακατεύεις. Μόλις διαλυθεί ο πελτές προσθέτεις τον κύβο, τον οποίο λιώνεις με το πιρούνι και στη συνέχεια προσθέτεις τις τριμμένες ντομάτες το νερό και τα υπόλοιπα μπαχαρικά (σύμφωνα με τις δικές σου γεύσεις). Θυμήσου να αποσύρεις το σκόρδο όταν γίνει η σάλτσα. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη την ανοίγεις σε ένα ταψί με ελαφρώς λαδωμένα χέρια. Από πάνω απλώνεις τη σάλτσα και τα υπόλοιπα υλικά. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200oC στον αέρα για περίπου 10 λεπτά.
Ένα διαφορετικό Burger

Τι θα χρειαστείς για τα μπιφτέκια μανιταριών 
• 500g φρέσκα λευκά μανιτάρια ψιλοκομμένα
• 500g φρέσκα μανιτάρια πλευρώτους ψιλοκομμένα 
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
• 100g νιφάδες βρώμη
• 1/3 φλιτζάνι γαλέτα
• 200g μαγειρεμένη κινόα (περίπου 1 φλιτζάνι)
• 90g τριμμένο νηστίσιμο τυρί
• Αλάτι
• Πιπέρι
• Ρίγανη
• Λίγο θυμάρι
• 3 κ.σ. ελαιόλαδο

Τι θα χρειαστείς για τη σως αβοκάντο
• 2 ώριμα αβοκάντο
• 1 κ.σ. μουστάρδα 
• Χυμό από 1 λεμόνι
• 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
• 1 κ.σ. ελαιόλαδο
• Αλάτι 
• Πιπέρι

Τι θα χρειαστείς για τη νηστίσιμη μαγιονέζα
• 50g γάλα σόγιας
• 100g ελαιόλαδο
• 15g ξύδι λευκό
• 2 κ.γ. σκόνη μουστάρδας
• 2g ζάχαρη ή σιρόπι αγαύης
• Αλάτι

Τι θα χρειαστείς για το νηστίσιμο Burger 
• Ψωμάκια burger
• Ντομάτα σε ροδέλες
• Μαρούλι
• Μελιτζάνα ψητή σε ροδέλες
• Φύλλα ρόκας
• Νηστίσιμο τυρί

Πώς να το φτιάξεις
Κατ’ αρχάς ξεκινάμε με τα μπιφτέκια, γιατί έχουν μία διαδικασία. Πρώτα πρέπει να βάλεις σε ένα τηγάνι το λάδι, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα μανιτάρια. Προσθέτεις τα μπαχαρικά και ανακατεύεις μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους τα μανιτάρια. Πρόσεξε, πρέπει να αφαιρέσεις τα μανιτάρια ενώ έχουν ακόμα λίγους χυμούς, να μην είναι τελείως στεγνά. Άφησέ τα να κρυώσουν για δέκα λεπτά και βάλε όλα τα υλικά στο multi. Αφού τα κάνεις έναν σχεδόν ομοιόμορφο πουρέ, το μεταφέρεις σε έναν μπολ και προσθέτεις, τη βρώμη, τη γαλέτα, το τριμμένο τυρί και τη μαγειρεμένη κινόα και πλάθεις (όπως με τον κιμά). Σε αυτό το σημείο πρέπει να αφήσεις το μείγμα να απορροφήσει τα επιπλέον υγρά. Ιδανικά, άσε το μείγμα στο ψυγείο για μισή ώρα, για να σφίξει και να μη διαλυθεί στο ψήσιμο. Στη συνέχεια πλάθεις τα μπιφτέκια στο μέγεθος που ταιριάζει με τα ψωμάκια σου και τα ψήνεις για 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά σε τηγάνι με 1 κ.σ. λάδι. Για να φτιάξεις τη σως αβοκάντο, απλά βάζεις όλα τα υλικά στο multi. Ενώ για τη νηστίσιμη μαγιονέζα αφού προσθέσεις στο μπλέντερ όλα τα υλικά, βάζεις τελευταίο το λάδι ρίχνοντάς το σταδιακά. Θα καταλάβεις ότι η μαγιονέζα σου είναι έτοιμη από τον ήχο και την υφή του. Και έφτασε η ώρα της σύνθεσης! Εμείς σου έχουμε κάποια προτεινόμενα υλικά, αλλά οι επιλογές είναι άπειρες!
Πεντανόστιμα λαζάνια με λαχανικά

Τι θα χρειαστείς για τα λαζάνια
• 16 λαζάνια
• 1/4 φλ. ελαιόλαδο
• 2 μικρά μπρόκολα βρασμένα και ψιλοκομμένα
• 5 καρότα βρασμένα και κομμένα σε κύβους
• 4 κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους
• 4 ντομάτες ψιλοκομμένες
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 κύβος λαχανικών
• 1 κ.σ. λάδι
• αλάτι
• πιπέρι
• Τυρί νηστίσιμο (τριμμένο)

Τι θα χρειαστείς για τη νηστίσιμη μπεσαμέλ
• 100g λάδι ή βούτυρο
• 100g αλεύρι
• 1 λίτρο γάλα σόγιας
• λίγο μοσχοκάρυδο
• αλάτι

Πώς να το φτιάξεις
Εδώ θα ξεκινήσουμε λίγο ανάποδα, δηλαδή, πρώτα από τη μπεσαμέλ. Δε διαφέρει πολύ από την κλασική διαδικασία παρασκευής της μπεσαμέλ, με μία όμως βασική διαφορά, όταν προσθέσεις το γάλα, πρέπει να είναι ζεστό! Σε μία βαθιά κατσαρόλα λιώνεις το βούτυρο, προσθέτεις το αλεύρι και ανακατεύεις με τον αυγοδάρτη. Προσθέτεις το γάλα σόγιας ζεστό μαζί με το αλάτι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύεις μέχρι να πάρει την υφή της μπεσαμέλ. Αποσύρεις από τη φωτιά για να μην πήξει παραπάνω. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζεις το λάδι και το κρεμμύδι, μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα προσθέτεις τον κύβο, το οποίο τρίβεις με τα χέρια σου και ανακατεύεις. Μόλις ομογενοποιηθεί ο κύβος με τα κρεμμύδια και το λάδι προσθέτεις τα λαχανικά και ανακατεύεις. Αναμιγνύεις με τα ¾ της μπεσαμέλ. Σε ένα ορθογώνια πιρέξ απλώνεις τα λαζάνια (τα οποία έχεις περάσει από βραστό νερό για 1 λεπτό, για να μαλακώσουν ελαφρώς) και μία στρώση από το μείγμα των λαχανικών με τη μπεσαμέλ, πασπαλίζεις με το τυρί και συνεχίζεις, επαναλαμβάνοντας στη 2η και 3η στρώση. Τέλος, βάζεις την 4η στρώση λαζάνια, καλύπτεις μόνο με την υπολειπόμενη μπεσαμέλ και τυρί. Σκεπάζεις με αλουμινόχαρτο και ψήνεις για 25 λεπτά στους 200oC και μετά ξεσκεπάζεις και ψήνεις για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.
Σοκολατένιες μπάρες Fudge (η αλλιώς σοκολατένιες μπουκίτσες)

Τι θα χρειαστείς
• 1 κούπα χουρμάδες χωρίς κουκούτσια
• ½ κούπα άψητα αμύγδαλα
• ¼ κούπα άψητα καρύδια
• ¼ κούπα άγλυκο κακάο
• 2 ώριμες μπανάνες
• 4 κ.σ. βούτυρο αμυγδάλου ή άλλο φυτικό βούτυρο (π.χ. καρύδας)
• ¼ κούπα άγλυκο κακάο (για την επικάλυψη)
• 4 κ.σ. μέλι ή σιρόπι αγαύης ή σιρόπι σφένδαμου
• Τριμένο αμύγδαλο (ιδανικά καβουρδισμένο ή καραμελωμένο)

Πώς να το φτιάξεις
Και βέβαια για να κλείσει όπως πρέπει αυτό το άρθρο χρειαζόμαστε ένα γλυκάκι! Και πίστεψέ μας, αυτό το γλυκάκι θα σε αποζημιώσει, γιατί είναι θρεπτικό, νηστίσιμο και πεντανόστιμο! Βάλε σε ένα μπολ με ζεστό νερό τους χουρμάδες και άστους να μουλιάσουν για 30 λεπτά. Μετά στράγγιξέ τους. Στη συνέχεια βάλε στο multi τους χουρμάδες, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, το ¼ του κακάο και ανάμειξέ τα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Άπλωσε το μείγμα σε ένα ταψί που έχεις στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Πρέπει να είναι ομοιόμορφα απλωμένο. Ώρα για την επικάλυψη! Βάλε στο μπλέντερ τις μπανάνες, το βούτυρο, το μέλι και το υπόλοιπο κακάο και δημιούργησε ένα κρεμώδες μίγμα. Άπλωσέ το πάνω από το άλλο μείγμα (αν θες βάλε και τριμμένο αμύγδαλο) και τοποθέτησε το ταψί στην κατάψυξη για 30 λεπτά. Κόψ’ το σε μικρά τετράγωνα και απόλαυσε. Ό,τι δε φαγωθεί πρέπει να φυλάσσεται στην ψύξη αεροστεγώς.

Top