Νηστίσιμες συνταγές
Το yellowday σου προτείνει

Οι επιλογές για το νηστίσιμο τραπέζι είναι σίγουρα πολλές σε μια χώρα με τόσο πλούσια παράδοση και ποικιλία προϊόντων, για αυτό και το yellowday επέλεξε για σένα μερικές από τις πιο λαχταριστές συνταγές για την Σαρακοστή!

Ρεβιθάδα φούρνου με πορτοκάλι

Υλικά

  • 500gr ρεβίθια
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 3 πορτοκάλια
  • 3/4 φλιτζάνι τσαγιού παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουταλιά γλυκού μπούκοβο
  • ½ κουταλιά γλυκού κύμινο σε σπόρους
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού φρέσκο κόλιαντρο
  • αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Έχουμε βάλει τα ρεβίθια να μουλιάσουν για 12-14 ώρες. Ανάβουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Βάζουμε τα ρεβίθια σε πυρίμαχο σκεύος -κατά προτίμηση με σκέπασμα (γάστρα)- μαζί με το ένα κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες και τα σκεπάζουμε με νερό. Σκεπάζουμε το σκεύος με το σκέπασμά του ή με αλουμινόχαρτο που κλείνουμε καλά και το βάζουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβίθια αρκετά, αλλά όχι τελείως (περίπου 80 λεπτά).

Αφαιρούμε τη φλούδα από το ένα πορτοκάλι με κοφτερό μαχαιράκι, προσέχοντας να πάρουμε μόνο το κίτρινο μέρος. Την κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια. Στύβουμε τα άλλα δύο πορτοκάλια και κρατάμε το χυμό. Καθαρίζουμε τα σκόρδα και κόβουμε κάθε σκελίδα στα δύο. Βγάζουμε τα ρεβίθια από το φούρνο και στο ζουμί που έμεινε προσθέτουμε το χυμό, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο, τη φλούδα, τη δάφνη, το μπούκοβο, το κύμινο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Ξανασκεπάζουμε το σκεύος και τα αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να μαλακώσουν, να πιουν το ζουμί τους και να μείνουν με λίγη πηχτή σάλτσα, πράγμα που θα χρειαστεί περίπου 2 ώρες. Τα βγάζουμε, τα ανακατεύουμε προσεκτικά και πασπαλίζουμε επάνω τον κόλιαντρο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο.

ΠΗΓΗ: Umami

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Υλικά

  • 60 - 70 τρυφερά αμπελόφυλλα (250gr περίπου)
  • 2 ½ φλιτζάνια τσαγιού ρύζι Καρολίνα
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 ματσάκια κρεμμύδια χλωρά σε ροδέλες
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • ½ ματσάκι κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  • 5 - 6 φύλλα δυόσμου
  • 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 λεμόνια (το χυμό τους)
  • ξύσμα από 2 λάιμ
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

Αν έχουμε φρέσκα αμπελόφυλλα, τα ζεματάμε για 2' - 3' σε βραστό, αλατισμένο νερό, κι έπειτα τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ με κρύο νερό. Όταν τα ζεματίσουμε όλα, τα στραγγίζουμε σε ένα τρυπητό και αφαιρούμε με ένα κοφτερό μαχαιράκι, τα κοτσάνια και τυχόν χοντρά νεύρα, που μπορεί να έχουν κάποια από τα φύλλα μας. Αν έχουμε δικά μας αμπελόφυλλα σε άλμη, κατεψυγμένα ή κονσέρβας, τα βγάζουμε από το βάζο ή τη σακούλα, τα βάζουμε σε τρυπητό, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε ½ φλυτζάνι λάδι και σοτάρουμε όλα τα κρεμμύδια, για 3' - 4', μέχρι να γυαλίσουν. Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα το ρύζι, πολύ καλά πλυμένο και στραγγισμένο, ανακατεύουμε για 1' - 2' να λαδωθεί καλά, ρίχνουμε 2 κούπες νερό, κι ανακατεύουμε. Το βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 4' - 5', το αποσύρουμε από τη φωτιά, το σκεπάζουμε με καθαρή, βαμβακερή πετσέτα, και το καπάκι της κατσαρόλας. Το αφήνουμε να σταθεί, τουλάχιστον 10'.

Στη συνέχεια, αδειάζουμε την κατσαρόλα με το ρύζι, στο μπολ με τα μυρωδικά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Παίρνουμε ένα - ένα τα αμπελόφυλλα, στην παλάμη μας ή σε ξύλο κοπής, (με τα νεύρα προς τα πάνω και την γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω), βάζουμε στο κέντρο 1 κουταλιά γέμιση, διπλώνουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα και κλείνουμε τυλίγοντας ρολαριστά τον ντολμά.

Στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με αμπελόφυλλα, (χρησιμοποιούμε τα σχισμένα και σπασμένα φύλλα), τοποθετούμε τους ντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλο, στη σειρά.

Όταν στρώσουμε την πρώτη σειρά, συνεχίζουμε με τη δεύτρερη και τρίτη αν χρειαστεί, μέχρι να τους τελειώσουμε όλους.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι, το χυμό των λεμονιών, προσθέτουμε χλιαρό νερό, μέχρι να σκεπαστούν όλοι καλά, ακουμπάμε ένα πιάτο επάνω στους ντολμάδες, (για να μη μας διαλυθούν στο βράσιμο) και τους μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 45' ως 60'.

Δοκιμάζουμε αν το ρύζι έχει βράσει, κι αν τα φύλλα είναι μαλακά και όταν είναι έτοιμοι, τους αποσύρουμε από τη φωτιά. Τους αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, μέσα στη κατσαρόλα και τους σερβίρουμε ζεστούς ή κρύους, σκέτους.

ΠΗΓΗ: Άκης Πετρετζίκης

Χταπόδι με Μακαρονάκι Κοφτό

Υλικά

  • 1 χταπόδι (περίπου 600-700gr)
  • 250gr μακαρονάκι κοφτό
  • 1 ζωμό λαχανικών
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 50ml κονιάκ
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2-3 μπαχάρια
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1000ml νερό ζεστό
  • Ελαιόλαδο
  • Φρέσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ολόκληρο το χταπόδι, χωρίς καθόλου νερό, μόνο με το φύλλο δάφνης να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Αν το χταπόδι είναι φρέσκο προσθέτουμε λίγο ξύδι λευκό, αν είναι κατεψυγμένο δεν είναι απαραίτητο.

Όσο το χταπόδι σιγοβράζει θα βγάζει τα υγρά του, ελέγχουμε και σταματάμε τον βρασμό όταν το χταπόδι κοκκινίσει και μείνει με ελάχιστο υγρό, το οποίο αν θέλουμε το κρατάμε για να το προσθέσουμε κατόπιν στο φαγητό.

Τεμαχίζουμε το χταπόδι και το σωτάρουμε με ελαιόλαδο μέχρι να πάρει χρώμα.
Σβήνουμε με το κονιάκ, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τον τοματοπελτέ, την ζάχαρη και το κοφτό μακαρονάκι, ενώ αν έχουμε και λίγο από το υγρό που βράσαμε το χταποδάκι το προσθέτουμε και αυτό!

Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να βράσει το φαγητό.

Μόλις το φαγητό μας είναι έτοιμο προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών και ανακατεύουμε για να ενσωματωθεί με το φαγητό μας και να χυλώσει. Σερβίρουμε άμεσα!

ΠΗΓΗ: Funky Cook

Μυδοπίλαφο

Υλικά

Για το πιλάφι:

  • 2 ½ φλιτζάνια ρύζι νυχάκι
  • 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σπιτικό ζωμό λαχανικών
  • 5 φλιτζάνια νερό ζεστό
  • μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλά και τρυφερά
  • λεμόνι σε τέταρτα για σερβίρισμα

Για τα μύδια:

  • 1 κιλό φρέσκα μύδια με το κέλυφος
  • 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 10 ντοματίνια μακρόστενα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
  • ½ φλιτζάνι ούζο


Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα μύδια αφαιρώντας το μουστάκι , τραβάμε και βγάζουμε. Τα τρίβουμε εξωτερικά με βούρτσα ή σφουγγάρι να καθαρίσει το κέλυφος και τα ξεπλένουμε με μπόλικο νερό. Όσα μύδια μείνουν ανοιχτά μετά από αυτή την διαδικασία τα πετάμε. Τα μύδια που θα μπουν στο φαγητό πρέπει να είναι ερμητικά κλειστά, δείγμα φρεσκάδας.

Κρατάμε τα μισά μύδια χωριστά σε μπολ. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά βαθύ τηγάνι με καπάκι και προσθέτουμε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

Σοτάρουμε τα σπασμένα σκόρδα, την πιπεριά και τα ντοματίνια για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με ούζο και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τα μισά μύδια με το κέλυφος. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 3 λεπτά περίπου να αχνιστούν και να ανοίξουν τα μύδια. Κουνάμε μια δυο φορές δυνατά το τηγάνι. Όσα μύδια δεν ανοίξουν μετά από αυτή την διαδικασία τα πετάμε. Βγάζουμε τα μύδια σε μπολ. Αφαιρούμε το κέλυφος και κρατάμε τη ψίχα. Φυλάμε τα υπόλοιπα υλικά του τηγανιού για το πιλάφι.

Για το πιλάφι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά να γυαλίσει. Προσθέτουμε το σπιτικό ζωμό λαχανικών και 5 φλιτζάνια ζεστό νερό. Προσθέτουμε όλα τα υλικά του τηγανιού εκτός από τα μύδια. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά με καπάκι για 8-10 λεπτά.

Τότε προσθέτουμε τη μυδόψυχα και το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι. Ανακατεύουμε ελαφρά και μπήγουμε στην επιφάνεια τα φρέσκα μύδια με το κέλυφος. Τρίβουμε πιπέρι και ξαναβάζουμε το καπάκι. Σιγοβράζουμε μέχρι να ανοίξουν τα μύδια (για λίγα λεπτά).

Τέλος πασπαλίζουμε ψιλοκομμένα μυρωδικά και σερβίρουμε αμέσως με τέταρτα λεμονιού.

ΠΗΓΗ: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου 

Νηστίσιμο Κέικ Σοκολάτας

Υλικά

  • 200gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι Γ.Ο.Χ χωρίς γλουτένη
  • 200gr ζάχαρη
  • 75gr κακάο
  • 16gr (4 κουταλιές γλυκού) baking powder
  • 450ml γάλα σόγιας ή καρύδας
  • 3 κουταλιές σούπας σπορέλαιο
  • 2 βανίλιες
  • Άχνη Ζάχαρη για τη διακόσμηση


Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160oC. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο και το baking powder. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε το γάλα καρύδας, το λάδι και τη βανίλια. Αναμειγνύουμε  απαλά το υγρό μείγμα μέσα στα στερεά υλικά και ανακατεύουμε καλά.

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 22cm και αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.

ΠΗΓΗ: Madame Ginger

Top