Επιχείρηση Βαφτιστήρια | Τα δώρα του νονού
Το yellowday σου προτείνει
Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα, και πριν προχωρήσουμε στο ψητό (αρνί), οι προετοιμασίες είναι ενδεχομένως πυρετώδεις: Οργανώνεις την οικογενειακή πασχαλινή έξοδο, κάνεις τις συνεννοήσεις με τον κρεοπώλη σου (ή τον γνωστό από το χωριό, για σπιτικό αμνοερίφιο), προσπαθείς να θυμηθείς πού είχες σημειώσει εκείνη τη φανταστική συνταγή για νόστιμα και εύκολα τσουρέκια ή για σμυρναίικα κουλουράκια. Αλλά, αν είσαι νονά ή νονός, η βασική σπαζοκεφαλιά των ημερών είναι πώς θα αντεπεξέλθεις με επιτυχία στις υποχρεώσεις σου. Ένα πράγμα να θυμάσαι, ειδικά αν το βαφτιστήρι σου είναι μικρό σε ηλικία: η μονάδα μέτρησης πετυχημένου νονού είναι οι παιδικές αγκαλιές και τα χαμόγελα! Και το Πάσχα αυτά τα κερδίζεις διά της παραδοσιακής οδού: με τη λαμπάδα που θα το ενθουσιάσει, το αυγό που θα το ξετρελάνει και το συνοδευτικό δώρο που δεν θα αποχωρίζεται!

Λοιπόν, πνευματικέ γονέα (ναι, εσύ είσαι αυτός, νονέ!), προκειμένου να δημιουργήσεις τις καλύτερες αναμνήσεις στο βαφτιστήρι σου και για να μην πελαγώνεις αναλογιζόμενος το κόστος όλων όσων πρέπει να ψωνίσεις, το yellowblog τα έβαλε κάτω, έκανε την έρευνά του, συγκέντρωσε τις καλύτερες προσφορές και σου δίνει τα απαραίτητα tips για να γίνεις φέτος ο καλύτερος νονός του κόσμου και, μάλιστα, χωρίς να τινάξεις τον προϋπολογισμό σου στον αέρα!

Η λαμπάδα

Είναι η Νο 1 υποχρέωσή σου! Το έθιμο της λαμπάδας έχει τις ρίζες του στα πρωτοχριστιανικά χρόνια, όταν την κρατούσαν οι νεοφώτιστοι, που κατά παράδοση βαφτίζονταν το Μεγάλο Σάββατο ή το Πάσχα. Σήμερα, το στόλισμά της έχει φτάσει να γίνεται τόσο περίτεχνο, που εντυπωσιάζει! Θα τη βρεις στην αγορά με μια τεράστια γκάμα στολιδιών, σε μεγάλο εύρος στυλ (και τιμών, φυσικά). Ποικιλία, λοιπόν, υπάρχει. Πώς, όμως θα βρεις αυτήν που θα ενθουσιάσει το βαφτιστήρι σου;

Αν βρίσκεται ακόμα σε πολύ μικρή ηλικία, τότε τα πράγματα είναι εύκολα. Το πιθανότερο είναι τη λαμπάδα του να την κρατήσει τελικά ο γονιός, παρόλ’ αυτά, σε κάθε περίπτωση, προτίμησε κάτι χαριτωμένο μεν, όχι όμως πολύ φορτωμένο. Χρυσόσκονη, πολλές κορδέλες, παιχνίδια με αποσπώμενα μέρη, ίσως είναι επικίνδυνα για ένα πολύ μικρό παιδί, που μπορεί να του αρέσει ακόμα να… γνωρίζει τον κόσμο με το στόμα του. Αν όμως το βαφτιστήρι σου έχει πια μεγαλώσει, η επιλογή σου θα δείξει πόσο καλά το ξέρεις… Πειρατές, καράβια, αυτοκίνητα, αεροπλάνα ή πριγκίπισσες, νεράιδες και μπαλαρίνες, δεμένα επάνω σε πολύχρωμα κεριά με τούλια, κορδέλες και χρωματιστά κορδόνια είναι οι προφανείς επιλογές σου για αγόρια και κορίτσια, αντίστοιχα, αλλά… ποιος πειρατής; Ποιο αυτοκίνητο; Ποια πριγκίπισσα ακριβώς; Μάθε τον αγαπημένο του χαρακτήρα, ρώτα τους γονείς του ποια ταινία κινουμένων σχεδίων ζητά να βλέπει ξανά και ξανά και κινήσου αναλόγως. Αν δεν θέλεις οπωσδήποτε να του κάνεις έκπληξη, αλλά προτιμάς να είσαι απολύτως βέβαιος για την επιλογή σου, ρώτησε το ίδιο το παιδί! Ή, πάρ’ το μαζί σου να διαλέξει τη λαμπάδα του μόνο του. Είναι και μια καλή ευκαιρία να αναπτύξετε μια πιο τρυφερή σχέση. 

Είναι βέβαια πιθανό το παιδί να σου ζητήσει μία από τις πολύ δημοφιλείς παιχνιδολαμπάδες, που διαφημίζονται συνήθως και στην τηλεόραση. Star Wars, υπερήρωες, Nerf, αθλητικές ομάδες, Minions, Frozen, Peppa, Barbie, είναι μερικές μόνο από τις παιχνιδολαμπάδες που θα βρεις στο εμπόριο σε τιμές που κυμαίνονται από 10€ έως και 50€! Σε αυτήν την περίπτωση, η λαμπάδα, συνήθως, δεν είναι παρά ένα απλό κερί, αλλά τα παιδιά είναι τόσο ενθουσιασμένα με το παιχνίδι, που δεν της δίνουν και τόση σημασία... Και είσαι καλυμμένος και όσον αφορά το παιχνίδι που ήθελες να του πάρεις επιπλέον δώρο! 

Για μεγαλύτερα παιδιά, που τελειώνουν ή έχουν τελειώσει το δημοτικό, το σχέδιο της λαμπάδας που θα επιλέξεις εξαρτάται πολύ από τον χαρακτήρα του παιδιού. Έχεις ένα βαφτιστήρι που βιάζεται να μεγαλώσει και νευριάζει όταν οι «μεγάλοι» του δίνουν συμβουλές; Σίγουρα, θα το ευχαριστήσεις περισσότερο με μια κάπως πιο «ενήλικη» και λιτή λαμπάδα, με ελάχιστη ή καθόλου διακόσμηση. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να στραφείς σε κεριά με ιδιαίτερα σχήματα, χρώματα και τεχνοτροπίες. Το ατού σ’ αυτήν την επιλογή είναι ότι συνήθως αυτού του είδους οι λαμπάδες είναι πιο οικονομικές (θα τις βρεις ακόμα και με 3 ή 4 ευρώ!) σε σχέση με τις στολισμένες, που η τιμή τους ξεκινά από τα 7-8 ευρώ και μπορεί να ανέβει πολύ περισσότερο.

Μπορείς, ακόμα, να βρεις πολύ όμορφες λαμπάδες από 5€ σε σημαντικούς κοινωφελείς οργανισμούς όπως η Unicef, το Χαμόγελο του Παιδιού, οι Γιατροί του Κόσμου, η Φλόγα ή τα Παιδικά Χωριά SOS και να επιλέξεις από εκεί, ενισχύοντας, παράλληλα, το φιλανθρωπικό τους έργο.

Ενδιαφέρον έχουν και οι «προσωποποιημένες» λαμπάδες, που μπορεί να φέρουν το όνομα του παιδιού πάνω στο κερί ή και στο στολίδι που τις διακοσμεί, ή ακόμα και να έχουν ως θέμα κάποιο από τα ενδιαφέροντά του, όπως το αγαπημένο του μουσικό όργανο ή άθλημα. Καθώς, ωστόσο, οι λαμπάδες αυτές είναι φυσικά χειροποίητες, είναι λίγο πιο ακριβές, ενώ θα πρέπει να προνοήσεις και για την έγκαιρη παραγγελία τους.

Πριν βγεις, όμως, στην αγορά, ρίξε πρώτα μια ματιά στις προσφορές του yellowday σε λαμπάδες

Το σοκολατένιο αυγό

Δεν ήταν πάντα αυτονόητο συνοδευτικό της λαμπάδας το σοκολατένιο αυγό. Αυτό που οπωσδήποτε έπρεπε να προσφέρει ο νονός στο βαφτιστήρι του ήταν ένα βαμμένο κόκκινο αυγό, κατά προτίμηση στο κέντρο της «λαμπροκουλούρας» του, του στρογγυλού τσουρεκιού, δηλαδή, που έπρεπε να του πάει. Η σημασία του πασχαλινού αυγού είναι δεδομένη, ασφαλώς, στην πασχαλινή παράδοση, καθώς συμβολίζει την Ανάσταση (όπως προχριστιανικά συμβόλιζε την αναγέννηση). Στις αρχές του 19ου αιώνα, όμως, όταν είχε αρχίσει να εδραιώνεται στη δυτική Ευρώπη η συνήθεια για στολισμένα αυγά που δωρίζονταν  στα παιδιά, άρχισαν να φτιάχνουν ψεύτικα αυγά και να τα γεμίζουν με γλυκά. Ώσπου, το 1873, προς μεγάλη χαρά κάθε γλυκατζή (ενήλικα ή παιδιού) που χαίρεται το Πάσχα, δημιουργήθηκε το πρώτο σοκολατένιο αυγό. Τα υπόλοιπα είναι μια γλυκιά ιστορία…

Στην αγορά θα βρεις τεράστια ποικιλία σοκολατένιων αυγών, σε κάθε μέγεθος, είδος σοκολάτας ή περιεκτικότητας σε κακάο, αλλά και σοκολατένια λαγουδάκια ή κοτούλες! Μην ξεχνάς, όμως, ότι είναι σημαντικό για το βαφτιστήρι σου το αυγό του να έχει κάποια… έκπληξη! Θυμάσαι πέρυσι, που όταν του πήγες το αυγό του, το πρώτο που έκανε ήταν να το σπάσει για να δει τι έχει μέσα; Και εδώ η θεματολογία είναι τεράστια, καθώς μπορείς να βρεις αυγό που κλείνει μέσα του από πρωτότυπα δωράκια και καραμέλες, μέχρι ένα μικρό παιχνίδι με τους αγαπημένους του ήρωες!

Αλλά και η γεύση έχει σημασία. Μετά τον πρώτο ενθουσιασμό και τη λαχτάρα να το σπάσει για να βρει την έκπληξη, το λογικό είναι ότι θα θέλει να… πέσει με τα μούτρα στη σοκολάτα, γι’ αυτό αξίζει να επενδύσεις στην ποιότητα. Επιπλέον, πρόσεξε μήπως το παιδί δεν τρώει σοκολάτα υγείας ή bitter! Μήπως προτιμά σοκολάτα γάλακτος ή λευκή ή με γεύση φουντούκι; Σοκολατένια αυγά παράγουν μαζικά όλες οι σοκολατοβιομηχανίες σε πολύ οικονομικές τιμές (από €3), και μπορείς να τα προμηθευτείς από τα σούπερ μάρκετ, αλλά αν ενδιαφέρεσαι για κάτι πραγματικά ξεχωριστό, προτίμησε ένα καλό ζαχαροπλαστείο, όπου μπορείς να βρεις περίτεχνες διακοσμήσεις και ξεχωριστές γεύσεις ή ακόμα και χειροποίητες σοκολατένιες δημιουργίες με την εικόνα του βαφτιστηριού σου. Δες, για παράδειγμα, εδώ!

Το δώρο

Παλαιότερα η παράδοση πρόσταζε παπούτσια, σήμερα, όμως, υπάρχει περισσότερη ευελιξία. Εφόσον έχεις αποφασίσει να δωρίσεις στο βαφτιστήρι σου ρούχα ή παπούτσια, λοιπόν, ίσως θα έπρεπε να συνεννοηθείς με τους γονείς, ώστε να μάθεις όχι μόνο τι ακριβώς χρειάζεται το παιδί, αλλά και ποιο είναι το νούμερό του. Πρόσεχε, γιατί τα παιδικά ποδαράκια αναπτύσσονται ιλιγγιωδώς, και αν προσανατολίζεσαι σε παπούτσια για το καλοκαίρι, ίσως πρέπει να επιλέξεις μεγαλύτερο νούμερο από αυτό που φοράει τώρα. Το yellowday προνόησε για σένα και συγκέντρωσε μοναδικές προσφορές σε παιδικά ρούχα και παπούτσια! Ανακάλυψέ τες όλες εδώ

Φυσικά, το πιθανότερο είναι ότι το ίδιο το παιδί προτιμά – τι άλλο; - παιχνίδια. Ίσως, μάλιστα, αυτό σε συμφέρει και από άποψη προϋπολογισμού, αφού, πολύ συχνά, ένα καλό παιχνίδι μπορεί να είναι πιο οικονομικό από ένα ζευγάρι παπούτσια, λόγου χάρη. Η επιλογή σου εδώ πρέπει να γίνει ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντά του, ακόμα και με βάση το αν έχει αδερφάκια για να παίζει μαζί τους! Στο yellowday θα βρεις πολλά ποιοτικά παιχνίδια για να διαλέξεις! Αν το βαφτιστήρι σου είναι μεγαλύτερο, βέβαια, υπάρχει το ενδεχόμενο να ζητήσει από μόνο του αυτό που θέλει, οπότε ετοιμάσου να ακούσεις επιθυμίες για συγκεκριμένα ρούχα ή παιχνιδομηχανές - αν και, πολλές φορές, τα μεγαλύτερα παιδιά προτιμούν το… χαρτζιλίκι, για να το ξοδέψουν όπως θέλουν…

Πότε να πας

Αφού, λοιπόν, ολοκληρώσεις τα ψώνια σου, είσαι έτοιμος να προγραμματίσεις την επίσκεψή σου. Αν μπορείς, απόφυγε να «περάσεις να αφήσεις» τα δώρα και προσπάθησε να αφιερώσεις λίγο ποιοτικό χρόνο στο βαφτιστήρι σου – σίγουρα ανυπομονεί να σε δει! Τα σχολεία είναι ούτως ή άλλως κλειστά από τη Μεγάλη Δευτέρα, οπότε δεν θα έχεις πρόβλημα να το επισκεφτείς ακόμα και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Η συνεννόηση, όμως, με τους γονείς είναι απαραίτητη, ειδικά αν η οικογένεια του βαφτιστηριού σου ετοιμάζεται για πασχαλινή εκδρομή!

Tip: Αν το βαφτιστήρι σου έχει αδερφάκια, μπορείς να προσφέρεις και σε αυτά ένα μικρό συμβολικό δωράκι ή ένα σοκολατένιο αυγό!

Και μην ξεχνάς, για ό,τι χρειαστείς φέτος το Πάσχα, έχεις το yellowday!
Top