Οι Σούπες του Χειμώνα
Το yellowday σου προτείνει

Γευστικές και υγιεινές, ελαφριές και χορταστικές, αλλά πάνω από όλα απολαυστικές, ιδίως τις κρύες μέρες του χειμώνα, οι σούπες μπορούν να γίνουν η πιο λαχταριστή εναλλακτική σου για ένα ξεχωριστό βραδινό, το πρώτο πιάτο σε ένα τραπέζι και –γιατί όχι;- κυρίως φαγητό!  Γι’ αυτό λοιπόν διαλέξαμε, μαγειρέψαμε, δοκιμάσαμε και σου προτείνουμε 7 χρωματιστές και πεντανόστιμες σούπες με λαχανικά εποχής, που σίγουρα θα εκπλήξουν ευχάριστα τον ουρανίσκο σου, ακόμα και αν δεν είσαι fun των συγκεκριμένων λαχανικών στη... βραστή τους εκδοχή! Εύκολες, γρήγορες και οικονομικές, μία για κάθε μέρα της εβδομάδας! 

Παντζαρόσουπα βελουτέ
  • 1 κιλό παντζάρια (χωρίς τα φύλλα)
  • 2 πατάτες μέτριες
  • 1 πράσο
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1L ζωμό βοδινού
  • 1 κουταλιά ξύδι βαλσάμικο
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • 2 φυλλαράκια δάφνη
  • Aλάτι – πιπέρι
  • Λίγο μπούκοβο (αν θέλουμε να γίνει πιο πικάντικη)
  • Για το σερβίρισμα: 2 κεσεδάκια γιαούρτι, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, ξύσμα 1 λεμονιού, λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σοτάρoυμε με το ελαιόλαδο τα παντζάρια και τις πατάτες κομμένα σε μικρά κομμάτια και το πράσο ψιλοκομμένο, μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το κρασί και, αφού εξατμιστεί, προσθέτουμε τον ζωμό και τα μπαχαρικά (πιπέρι, μπαχάρι, δάφνη). Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά. Δοκιμάζουμε αν θέλει επιπλέον αλάτι (αν ο ζωμός είναι από κύβο ίσως να μη χρειαστεί). Αφαιρούμε το μπαχάρι και τη δάφνη και πολτοποιούμε τα υλικά μέχρι να αποκτήσουν την υφή που επιθυμούμε. Στο τέλος ρίχνουμε το βαλσάμικο.

Τη σερβίρουμε ζεστή, με μία κουταλιά από τη σος γιαουρτιού που έχουμε ετοιμάσει.

Μπροκολόσουπα με μπέικον
  • 5 κουταλιές βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι
  • Λίγο σέλερι
  • 1L ζωμό κότας
  • 2 μεσαία μπρόκολα
  • 3 κουταλιές αλεύρι
  • 2 κούπες γάλα
  • Αλάτι 
  • Πιπέρι
  • 3 φέτες μπέικον

Για το σερβίρισμα: 5-6 φέτες μπέικον, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τριμμένη παρμεζάνα


Εκτέλεση

Λιώνουμε σε μέτρια φωτιά τις 2 κουταλιές βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το μπέικον και το σέλερι μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το μπρόκολο κομμένο σε κομμάτια (χρησιμοποιούμε και τα κοτσάνια κομμένα μικρά κομμάτια όμως για να βράσουν εύκολα) και τον ζωμό, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10-15 λεπτά και μετά πολτοποιούμε όλα τα υλικά.

Σε μία μικρή κατσαρόλα λιώνουμε σε μέτρια φωτιά τις 3 κουταλιές βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και ρίχνουμε το μείγμα στη σούπα μας.

Σερβίρουμε με παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τραγανές φέτες μπέικον.

Καροτόσουπα με τζίντζερ & κρέμα λεμόνι

  • 600g καθαρισμένα καρότα σε κομμάτια
  • 25g ανάλατο βούτυρο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 κουταλιές φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • 700ml ζωμό κότας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το σερβίρισμα: 60ml κρέμα γάλακτος, ξύσμα λεμονιού, σχοινόπρασο



Εκτέλεση

Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο βούτυρο σε μέτρια φωτιά για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε  το τζίντζερ και το σκόρδο και ψήνουμε για άλλα 2-3’. Προσθέτουμε τα κομμένα καρότα και σοτάρουμε για άλλα 1-2’. Ρίχνουμε τον ζωμό κοτόπουλου κι αφήνουμε να σιγοβράσει η σούπα για 20’-30΄, μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα λεμονιού βάζοντας σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος με το ξύσμα και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30’. Πολτοποιούμε τη σούπα και προσθέτουμε το φρεσκοτριμμένο πιπέρι κι όσο αλάτι χρειάζεται ή και νερό αν είναι πολύ παχύρευστη.

Σερβίρουμε γαρνίροντας με 1 κουταλιά κρέμας λεμονιού και λίγο αποξηραμένο σχοινόπρασο.

Πηγή: www.dailycious.gr

Βελουτέ σούπα με κάστανο & μανιτάρια
  • 50ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη (ή όσο σκόρδο θέλετε)
  • 500g φρέσκα μανιτάρια (μικρά άσπρα ή πορτομπέλο), ψιλοκομμένα
  • 120g κάστανα, έτοιμα βρασμένα
  • 1L ζωμός κότας
  • 100ml κρέμα γάλακτος
  • Aλάτι
  • Πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα: 2 κουταλιές φρέσκο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο ή το τρυφερό πράσινο μέρος από 3-4 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση 

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για ακόμη 1 λεπτό. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλάτι και πιπέρι, δυναμώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3 - 4 λεπτά. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κάστανα και τον ζωμό και αφήνουμε τα υλικά να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη σούπα για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα υλικά. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Πολτοποιούμε τη σούπα ώσπου να αποκτήσει μία φίνα υφή. Την ξαναβάζουμε στο μάτι σε χαμηλή φωτιά για 1 - 2 λεπτά και διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.

Τη σερβίρουμε ζεστή, πασπαλίζοντας με το σχοινόπρασο ή το φρέσκο κρεμμυδάκι. 

Πηγή: gastronomos.gr

Κουνουπιδόσουπα με λεμόνι
  • 1 μέτριο κουνουπίδι χωρίς τα φύλλα
  • 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο άσπρο κρεμμύδι
  • 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
  • 5 μέτρια καρότα
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Πιπέρι
  • 6 κούπες ζωμό της αρεσκείας μας
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

Για το σερβίρισμα: Λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, τσένταρ σε κύβους ή παρμεζάνα, πάπρικα ή chile σε σκόνη ή μοσχοκάρυδο


Εκτέλεση

Σοτάρουμε στο λάδι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για πολύ λίγο σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τα καρότα κομμένα, λίγο αλάτι και τον ζωμό. Το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά με ανοιχτό σκεύος και προσθέτουμε το κουνουπίδι κομμένο σε κομμάτια. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά. Πολτοποιούμε και προσθέτουμε το λεμόνι και το ξύσμα.

Σερβίρουμε με λίγο τυρί, λίγες σταγόνες λάδι και το καρύκευμα της επιλογής μας. 

Κρεμμυδόσουπα γαλλική
  • 8 μεγάλα κρεμμύδια γλυκά (κόκκινα ή λευκά)
  • 3 κουταλιές βούτυρο
  • 2 κουταλάκια ζάχαρη καστανή ή και λευκή (αν τα κρεμμύδια μας δεν είναι αρκετά γλυκά)
  • 2 κουταλιές αλεύρι
  • 1½-2L ζωμό βοδινού
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 1 κουταλάκι θυμάρι
  • 200ml γλυκό κόκκινο κρασί ή και λευκό
  • αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα: 6-7 φέτες φρυγανισμένο ψωμί, 200gr τριμμένη γραβιέρα


Εκτέλεση

Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες και λίγο αλάτι. Μετά από λίγο προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αφήνουμε για αρκετή ώρα ώσπου να μαλακώσουν, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να καραμελώσουν (συνήθως χρειάζεται 30-40 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσό-καφέ χρώμα). Τότε προσθέτουμε το αλεύρι και το θυμάρι και ανακατεύουμε καλά. Αμέσως προσθέτουμε και το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τον ζωμό, τη δάφνη το πιπέρι και το αλάτι, αν χρειάζεται άλλο. Βράζουμε για άλλα 20-30 λεπτά. Στο μεταξύ βάζουμε τις φέτες του ψωμιού να φρυγανιστούν πολύ καλά, προσέχοντας να μη μαυρίσουν.

Σερβίρουμε τη σούπα βάζοντας από πάνω φέτες ψωμιού με τριμμένη γραβιέρα που τις έχουμε τοποθετήσει στο γκριλ ώστε να λιώσει το τυρί. 

Κολοκυθόσουπα βελουτέ
  • 6-8 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 1/2kg κίτρινη κολοκύθα
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 2 καρότα
  • 2 μικρές πατάτες
  • 1-2 πράσα
  • 1L ζωμό κότας
  • Δεντρολίβανο
  • Λίγο σέλερι
  • 200ml κρέμα γάλακτος
  • Αλάτι-πιπέρι
  • 100g παρμεζάνα
  • Για το σερβίρισμα: 50ml κρέμα γάλακτος, τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα μαζί με τις πατάτες, τα καρότα και τα πράσα σε μικρά κομματάκια και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά με το ελαιόλαδο. Σβήνουμε με το κρασί και, αφού εξατμιστεί, ρίχνουμε τον ζωμό, το δεντρολίβανο, το σέλερι, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να πάρει βράση (προσέχουμε να μη πέσει πολύ αλάτι γιατί στο τέλος θα μπει η παρμεζάνα. Μπορούμε να συμπληρώσουμε μετά, αν χρειαστεί). Χαμηλώνουμε και αφήνουμε να μαλακώσουν όλα τα υλικά. Κατεβάζουμε από το μάτι και πολτοποιούμε τα υλικά. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μαζί με την παρμεζάνα.

Τη σερβίρουμε με λίγες σταγόνες κρέμα γάλακτος, λίγη ακόμα παρμεζάνα και πιπέρι. 

Top