Τα Χριστούγεννα είναι οικογενειακή γιορτή. Να γιατί!
Το yellowday σού προτείνει

Τρέχεις να προλάβεις, να ετοιμάσεις, να πάρεις δώρα, να μαγειρέψεις, να ευχαριστήσεις τους πάντες, αλλά ξέρεις τι; Δε χρειάζεται να κάνεις όλες αυτές τις ετοιμασίες – υπερπαραγωγή - και να περάσεις όμορφα με την οικογένειά σου. Οι γιορτές - των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς - είναι κυρίως οι θεαματικές, μικρές στιγμές, που πρωταγωνιστεί η ζεστασιά της οικογένειας και η μαγεία του ονείρου. Κανένας λόγος να αισθανθούμε ενοχές ή ότι υπολειπόμαστε σε κάτι, αν το μόνο που μπορούμε να δώσουμε στην οικογένειά μας αυτά τα Χριστούγεννα είναι ο χρόνος μας και η ανάγκη μας για επικοινωνία και έκφραση... Αυτό είναι το αληθινό πνεύμα τους! Να γιατί:

Όλοι μαζί, εδώ και τώρα! Ευκαιρία να βρεθούμε γύρω από το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, παραμονή κι ανήμερα, η ευρύτερη οικογένεια! Παππούδες, γιαγιάδες, θείοι, θείες, ξαδέρφια, νονές. Πόσες, αλήθεια ευκαιρίες έχουμε μέσα στον χρόνο να σπάσουμε την ρουτίνα της «πυρηνικής» οικογένειας και να ζήσουμε τη... ευχάριστη βαβούρα των συγγενών μας, να μάθουμε τα νέα τους, να μοιραστούμε τις χαρές αλλά και τις έννοιες μας; Τα παιδιά λατρεύουν αυτές τις στιγμές, τις καταγράφουν και τις κουβαλούν μαζί τους με τα καλύτερα χρώματα…

Ο χρόνος με το μέρος μας!
Είναι η πρώτη μεγάλη γιορτή - αφού έχουμε μπει στο κατάλληλο mood - μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, για μεγάλους και μικρούς. Υποχρεώσεις, deadlines, τρέξιμο για να προλάβουμε σχολεία, απογευματινές δραστηριότητες ήρθε η ώρα να μπουν στην άκρη, να μετράει αλλιώς ο χρόνος και να κοιτάμε ελάχιστα το ρολόι. Πόσο ανάγκη έχουμε αλήθεια όλη η οικογένεια αυτούς τους ρυθμούς! Το μόνο deadline που πρέπει να μας απασχολεί είναι η αντίστροφη μέτρηση για τα δώρα του Άγιου Βασίλη και τις ειλικρινείς πρωτοχρονιάτικες ευχές που θα ανταλλάξουμε...

Όλα είναι καλά!
Δεν υπάρχει τίποτα που να μην είναι αισιόδοξο σε αυτές τις γιορτές! Η γέννηση του Χριστού απ’ τη μία και η εκκίνηση της καινούριας χρονιάς απ’ την άλλη, γεμάτη ανανεωμένες ελπίδες και στόχους. Μικροί και μεγάλοι ξαναπιστεύουμε στα παραμύθια, στο «όλα είναι πιθανά», στη μαγεία των μικρών στιγμών και τη δύναμη του ονείρου. Όσο φυσική ανάγκη είναι για τα παιδιά να νιώσουν αυτό το κλίμα άλλο τόσο είναι και για εμάς, να ξαναγίνουμε παιδιά μαζί τους, να δούμε τον κόσμο με τα μάτια τους... Ίσως να το έχουμε και μεγαλύτερη ανάγκη, τελικά!

Μιλάμε περισσότερο! Και πιο ποιοτικά. Όχι απαραίτητα γιατί πιάνουμε τα «μεγάλα» θέματα ή χρησιμοποιούμε πιο σωστές λέξεις. Αλλά γιατί είμαστε εκεί. Γιατί κάνουμε χιούμορ, πειράγματα. Απαντάμε στις πιο ασήμαντες ερωτήσεις των παιδιών μας που συχνά δεν έχουμε την υπομονή να τις απαντήσουμε καθώς η καθημερινότητα μας κυνηγάει. Αυτή η διαθεσιμότητά μας είναι το μεγαλύτερο ίσως δώρο ίσως των γιορτών- η ευελιξία μας να μην στριμώχνουμε τα παιδιά και την ανάγκη τους για επικοινωνία ανάμεσα σε όλες τις άλλες ενήλικες υποχρεώσεις μας.

Παίξε όσο μπορείς! Μπορεί να έχουμε πειστεί για τη συμβολή του παιχνιδιού στη μάθηση των παιδιών, για τους δρόμους που ανοίγει στη φαντασία τους και το χτίσιμο του δημιουργικού τους εαυτού- αλλά πόσο το έχουμε προτεραιότητα στη ζωή τους; Οι μέρες των γιορτών είναι η ιδανική ευκαιρία να «πάρουμε πίσω» όλες τις αρνήσεις μας κατά τη διάρκεια της χρονιάς να παίξουμε μαζί τους γιατί ήταν ώρα για το διάβασμά τους ή για κολυμβητήριο ή για να μαζέψουμε το σπίτι. Όλα αυτά τώρα επιβάλλεται να περιμένουν. Τι νόημα έχουν οι γιορτές αν ακολουθούν το... πρωτόκολλο των προηγούμενων ημερών; Ας βάλουμε το παιχνίδι στη ζωή μας ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί να φάμε αργότερα το μεσημεριανό φαγητό ή να «ξεχάσουμε» το βραδινό μπάνιο. Τα παιδιά λατρεύουν να βλέπουν τους γονείς τους στο χαλί, να παίζουν μαζί το αγαπημένο τους επιτραπέζιο. Ή να τα βοηθάνε στα λέγκο. Ή να φτιάχνουν μαζί ρούχα για τις κούκλες τους. Και, πόσο, τελικά, το λατρεύουμε κι οι ίδιοι, όταν το μυαλό μας είναι καθαρό από υποχρεώσεις…


Ας έρθουμε πιο κοντά!
Ερχόμαστε πιο κοντά και με τον σύντροφό μας. Ακόμα κι αν χρειάζεται να κλέψουμε στιγμές από τα παιδιά μας, τα Χριστούγεννα είναι μια καλή αφορμή να κερδίσουμε στιγμές επικοινωνίας και ανανέωσης της σχέσης μας. Μία τέτοια ποιοτική αναβάθμιση της σχέσης των γονιών ως ζευγαριού μόνο να προσφέρει έχει στην υγεία της οικογένειας. Τα παιδιά, με τους πάντα ευαίσθητους αισθητήρες τους, εισπράττουν αυτή την ζεστασιά στη σχέση των γονιών τους και νιώθουν ακόμα πιο στοργικά αυτές τις πολύχρωμες μέρες!
 

To yellowblog φιλοξενεί tips και προτάσεις από την ομάδα της Nannuka σχετικά με θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα της σύγχρονης οικογένειας. 
Στη Nannuka, babysitters με αξιολογήσεις και συστάσεις γίνονται το δεξί χέρι της οικογένειας, διευκολύνοντας τη ζωή με τα παιδιά στο σπίτι.

Top