Whiskey – Όσα πρέπει να γνωρίζεις
Το yellowday σού προτείνει

Γυρίζεις από τη δουλειά κουρασμένος, βάζεις πιτζάμα, ρίχνεις ένα μεγάλο ξύλο στο τζάκι και μαζεύεσαι - με τους φίλους σου, την οικογενειά σου ή τους αγαπημένους σου - τριγύρω του! Η βάση για μία υπέροχη βραδιά έχει μόλις δημιουργηθεί! Μένει μόνο να πάρει χρώμα, άρωμα και γεύση. Χρώμα θα δώσουν τα πρόσωπα, άρωμα θα δώσουν οι λιχουδιές που θα φτιάξεις για να τσιμπολογήσετε και γεύση θα δώσει ο βασιλιάς των ποτών: ένα μπουκάλι ουίσκι!

Αναρωτήθηκες, όμως, τι πραγματικά γνωρίζεις για ένα από τα πιο διάσημα ποτά στον κόσμο; Πώς και πότε δημιουργήθηκε; Ποια είναι η ιστορία του; Υπάρχουν κανόνες για το πώς να το πιεις; Μπορείς να φτιάξεις το δικό σου ουίσκι; Με τι μπορείς να το συνοδεύσεις ή ακόμα και ποιο είναι το ιδανικό ποτήρι για να το απολαύσεις; Και τελικά υπάρχουν διαφορές μεταξύ προελεύσεων;

Τόσες (και άλλες τόσες) απορίες που σήμερα θα σου λυθούν! Το yellowday βρήκε για σένα 10 πράγματα που - πιθανόν - δεν ήξερες για το χρυσό αυτό ποτό και εξασφάλισε μία μοναδική συνέντευξη με τον Brand Ambassador του Chivas, Μιχάλη Καγιάννη!

1# Το 1608 δόθηκε η πρώτη άδεια απόσταξης για ιρλανδέζικο ουίσκι, το οποίο είναι και το παλαιότερο στον κόσμο.

2# Κατά την εποχή της ποτοαπαγόρευσης (1920 - 1933) το ουίσκι ήταν το μόνο αλκοολούχο ρόφημα που επιτρεπόταν για κατανάλωση κατόπιν συνταγής γιατρού. 

3# Το ουίσκι κανονικά είναι διάφανο. Το χρώμα και η γεύση οφείλονται στα δρύινα βαρέλια ωρίμανσης.

4# Το παλαιότερο εμφιαλωμένο ουίσκι στον κόσμο μετράει περισσότερα από 150 χρόνια. Πρόκειται για μια φιάλη λικέρ ουίσκι Glenavon των 400ml που έχει εμφιαλωθεί μεταξύ 1851 και 1858. Το ποτό αυτό, που έχει ήδη μπει στο βιβλίο Γκίνες πουλήθηκε σε δημοπρασία στο αστρονομικό ποσό - για αλκοολούχο ποτό - των 16.519,8$.

5# Ανώνυμος αγοραστής στο Χονγκ Κονγκ κατέβαλε το ποσό - ρεκόρ για πλειστηριασμό - των 325.000 ευρώ για ένα βαρέλι ουίσκι γεμάτο με ένα single malt Macallan 30 ετών.

6# Όσο περισσότερο μένει ένα ουίσκι στο βαρέλι, τόσο λιγότερα μπουκάλια αποδίδονται στην εμφιάλωση. Αυτό συμβαίνει γιατί 2% του ετήσιου αποστάγματος που βρίσκεται στα βαρέλια, εξατμίζεται. Είναι το λεγόμενο «μερίδιο των αγγέλων».

7# Κατά την διάρκεια της Αμερικάνικης επανάστασης το ουίσκι χρησιμοποιούνταν σαν συνάλλαγμα. Ακόμα και ο George Washington διάθετε το δικό του αποστακτικό στο Mount Vernon.

8# Υπολογίζεται ότι το σκωτσέζικο ουίσκι που έχει αποθηκευτεί προς ωρίμανση αγγίζει τα 3 δισεκατομμύρια λίτρα! Ποσότητα αρκετή να γεμίσει 1.200 πισίνες ολυμπιακού μεγέθους!

9# Περίπου 2.500 μπουκάλια ουίσκι εξάγονται από τη Σκωτία κάθε λεπτό.

10# Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το ουίσκι συμβάλλουν στην υγειά του εγκέφαλου. Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και ενισχύει την μνήμη. Επίσης η αιθανόλη που περιέχει βοηθάει στη καλύτερη λειτουργία των νευρώνων. 

Τελικά whiskey ή whisky; Υπάρχει διαφορά και στη γεύση ή μόνο στην ορθογραφία;
Η ορθογραφία - στην προκειμένη περίπτωση - υποδηλώνει χώρα προέλευσης και παραγωγής, οπότε ναι, δεν είναι μόνο λεκτικός ιδιωματισμός, αλλά και ένας εύκολος τρόπος να ξεχωρίζουμε το είδος του ουίσκι για το οποίο μιλάμε. Οι Σκωτσέζοι το προφέρουν – και γράφουν -  “whisky”, ενώ οι Ιρλανδοί το αποκαλούν “whiskey”, με ένα επιπλέον “e”. Η διαφορά στην προφορά πηγάζει από τη μετάφραση της λέξης από τη Σκωτική και Ιρλανδέζικη Γαελική γλώσσα. Το “e” ταξίδεψε στις Η.Π.Α. από τους Ιρλανδούς μετανάστες κατά το 1700 και από τότε τα αμερικάνικα ουίσκι γράφονται "whiskey”.

"Ουίσκι"… τι να σημαίνει άραγε και πότε το πρωτογευόμαστε;
Γνωρίζοντας ότι η απόσταξη είναι πολύ παλιά ιστορία, υπολογίζουμε ότι η παραγωγή του ουίσκι ξεκίνησε περίπου τον 12ο με 13ο αιώνα, στα μοναστήρια της Ιρλανδίας. Παρόλα αυτά, την πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά στο σκωτσέζικο ουίσκι τη συναντάμε σε έγγραφο του αρχείου φορολογίας και κρατικών δαπανών του Βασιλικού Υπουργείου Οικονομικών από το 1494, με το οποίο ο Βασιλιάς Ιάκωβος IV της Σκωτίας διέταξε να σταλεί βύνη στον μοναχό John Cor για να φτιάξει "aqua vitae". Ο συγκεκριμένος όρος  μεταφράζεται σαν “νερό της ζωής”, δεδομένου ότι μέχρι τότε χρησιμοποιούταν για φαρμακευτικό σκοπό, ενώ στα κέλτικα μεταφράζεται σαν “uisge beatha”, από όπου προέκυψε η τελική ονομασία “Ουίσκι”.

Πώς γινόταν η διαδικασία απόσταξης και παρασκευής και αν έχει αλλάξει καθόλου στο πέρασμα του χρόνου;
Αν και στο πέρασμα του χρόνου, οι περισσότερες οικογένειες που παρασκεύαζαν ουίσκι δημιούργησαν μεγάλες εταιρείες, ο τρόπος παρασκευής παραμένει σχεδόν ίδιος με τον αρχικό. Μέχρι το 1830, που εφευρέθηκε ο συνεχής αποστακτήρας από τον Aeneas Coffey (Coffey still), η απόσταξη γινόταν σε χάλκινους άμβυκες, ενώ στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν και οι δύο τρόποι. Από τότε προέκυψαν διάφορα υβρίδια, όπως ο beer still και ο Lomond Still, αλλά είτε δεν χρησιμοποιούνται είτε είναι πολύ μικρές οι αλλαγές για να τις θεωρήσουμε βιομηχανοποίηση.

Θα μπορούσε κάποιος να φτιάξει και να απολαύσει το δικό του ουίσκι;
Αν και δεν είναι κάτι απλό, ναι, γιατί όχι; Πριν όμως κάποιος ξεκινήσει να παρασκευάζει το δικό του homemade whisky πρέπει να γνωρίζει ότι είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στο αποτέλεσμα, ενώ βασική προϋπόθεση είναι να μην αποδειχθεί επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία (π.χ. λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε μεθανόλη).

Τα τελευταία χρόνια βρίσκουμε ουίσκι μέχρι και από την Ινδία. Τελικά ποιες είναι οι κατηγορίες και ποιες οι χώρες προέλευσης;
Έχετε δίκιο να μπερδεύεστε! Μεγαλώσαμε γνωρίζοντας ότι η Σκωτία και η Ιρλανδία είναι οι γενέτειρες του χρυσού ποτού, αλλά δεν είναι οι μοναδικές! Στις σημαντικότερες χώρες παραγωγής συναντάμε - εκτός από Σκωτία και Ιρλανδία - τον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Τα τελευταία χρόνια όμως, στο “παιχνίδι” έχουν μπει δυναμικά και χώρες όπως η Ινδία, η Ταιβάν, η Αυστραλία, η Βόρεια Ευρώπη κ.ά. Σε ό,τι αφορά τις βασικές κατηγορίες του ουίσκι είναι το Malt (Single malt, Blended Malt), το Grain (Single Grain, Blended Grain), το Blended, το Bourbon και το Rye Whisky. Η διαφορά μεταξύ των τύπων ουίσκι έχει να κάνει με την πρώτη ύλη που χρησιμοποιήθηκε, τη διαδικασία παραγωγής, τον τόπο παρασκευής του ουίσκι και τη διάρκεια ωρίμανσης.

Υπάρχει κάποιο “μυστικό” που θα έπρεπε να γνωρίζουμε για τη συντήρησή του;
Μυστικό, όχι, επ ουδενί! Η συντήρηση του ουίσκι είναι καθόλα απλή. Κατά την παλαίωση, σε δρύινα βαρέλια, ενώ μετά την εμφιάλωση, σε σημείο δροσερό και σκιερό. Αν το ουίσκι έχει φελλό, καλό είναι να τον βρέχουμε ανά διαστήματα γυρνώντας την φιάλη ανάποδα.
 
Πείτε μας, υπάρχουν λάθη που κάνουμε στο σερβίρισμα ή στην κατανάλωσή του;
Γενικώς, θεωρώ πως δεν υπάρχουν λάθη στην απόλαυση οποιουδήποτε αγαθού. Όμως, όσο υποκειμενική και να είναι η απόλαυση, υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που ανεβάζουν τα ποσοστά απόλαυσης όταν πίνεις ένα ποτήρι ουίσκι! Γενικώς, καλό θα ήταν να αποφύγουμε τον πάγο διότι αλλοιώνει τη γεύση ενός καλού ουίσκι. Παρόλαυτα, αν επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε πάγο πρέπει να είναι καθαρός, από συντηρημένη παγομηχανή, χωρίς άλατα και φρέσκος (όχι λιωμένος). Αν και ένας γενικός κανόνας λέει ότι όσο καλύτερο είναι ένα ουίσκι, τόσο λιγότερες προσμίξεις πρέπει δέχεται.
 
Φανταζόμαστε ότι τόσο το ποτήρι όσο και τα ml παίζουν ρόλο στην απόλαυση σωστά;
Όλα παίζουν ρόλο όταν θέλεις να απολαύσεις στο maximum αυτό το υπέροχο απόσταγμα που βρέθηκε στα χέρια σου! Η επίσημη μεζούρα ποτού είναι τα 25 ml, κάτι που στην Ελλάδα βέβαια δεν ισχύει, μια και συνήθως σερβίρουν 50 ml.
 
Να φτιάξουμε cocktail ή είναι αμαρτία;
Κατά καιρούς το ουίσκι έχει δώσει εξαιρετικά cocktails και Long Drinks, όπως το Highball, το Collins, το Manhattan, το Boulevardier, το Blood and Sand, το Morning Glory, το Penicillin, το Rob Roy κ.α. Πάντως, η γενική τάση είναι να μην αναμιγνύουμε ποτέ ένα καλό malt whisky.
 
Μιλήστε μας λίγο για την αξιολόγηση ενός αποστάγματος;
Το να προσπαθήσεις να αξιολογήσεις ένα ουίσκι είναι μία άλλη ιστορία, και έχει μόνο έναν τρόπο να γίνει: σε ποτήρι γευσιγνωσίας (ISO ή Glaincrain) των 25 ml. Ενώ αν χρειαστεί, στην πορεία της αξιολόγησης προστίθενται μερικές σταγόνες καθαρό νερό.
 
Τελικά, το ουίσκι πρέπει να το απολαμβάνουμε μόνο του ή με φαγητό; Και ποιο είναι το ιδανικό συνοδευτικό;
Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να συνοδεύουμε το ουίσκι με ξηρούς κάρπους ή… με τίποτα! Αυτός όμως είναι ένας μύθος, διότι και το ουίσκι μπορεί να συνοδευτεί από φαγητό, όπως όλα τα αλκοολούχα! Μάλιστα, ο κανόνας λέει ότι λόγω της έντονης γεύσης του ποτού, πρέπει αντίστοιχα και το φαγητό να είναι πολύ έντονο. Συνήθως, λοιπόν, προτιμάμε τα λιπαρά ψάρια (σολομό), τις τερίνες, το κυνήγι, το κόκκινο κρέας και τα γλυκά (ειδικά η σοκολάτα είναι πάντα win win). 

Αν όλη αυτή η συζήτηση γύρω από το χρυσαφί ποτό και τις ομορφιές του σου “άνοιξε την όρεξη”  για νότες απόλαυσης με γεύση αυθεντικού ουίσκι, τότε μη χάσεις την yellow experience που ετοίμασε αποκλειστικά για εσένα το yellowday! Μυήσου στη μαγεία του ουίσκι, περιπλανήσου στις γεύσεις του και δημιούργησε το απόλυτα δικό σου blended whisky! Ξεναγός σου σε αυτό το ταξίδι το Chivas! Μάθε περισσότερα για αυτήν τη μοναδική εμπειρία του yellowday!

Top