Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς: Αγκαλιαστείτε, κάνει καλό!
Το yellowday σου προτείνει

Εσύ πόσες φορές αγκάλιασες κάποιον σήμερα; Τον σύντροφό σου, τη μαμά σου, το παιδί σου, έναν φίλο σου ή ακόμα και το κατοικίδιό σου; Αν η απάντησή σου δεν είναι και τόσο ικανοποιητική τότε ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσεις το πόσο συχνά προσφέρεις την αγκαλιά σου, γιατί μία αγκαλιά δεν είναι απλά… μία αγκαλιά! Είναι φάρμακο, είναι συντροφιά, είναι ασφάλεια, είναι οικειότητα, είναι ανθρωπιά, είναι υγεία, είναι οικογένεια, είναι φίλοι, είναι όσα θες να πεις, είναι τόσα πολλά που μέχρι και Παγκόσμια Ημέρα έγινε (1986), για να μας θυμίζει τη σημαντικότητα που κρύβει αυτή η μορφή έκφρασης συναισθημάτων! Η αγκαλιά είναι θαυματουργή και για αυτό αξίζει να τη γιορτάζουμε τόσο ανήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς - στις 21 Ιανουαρίου – όσο και καθημερινά! Εμείς, στο yellowday, συγκεντρώσαμε μόνο μερικούς από τους λόγους που η αγκαλιά είναι αναγκαία για όλους και σε προτρέπουμε να ξεκινήσεις ένα κίνημα αγκαλιάς από αυτήν τη στιγμή και να δείχνεις περισσότερο τα συναισθήματά σου!

Μία αγκαλιά, τόσα οφέλη! Η αγκαλιά έχει απίστευτη “δύναμη”, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο, καθώς μπορεί να τονώσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα, να διατηρήσει την καρδιά σου υγιή, να μειώσει το αίσθημα της μοναξιάς και – το οφθαλμοφανές - να σε φέρει πιο κοντά με άλλους ανθρώπους. 

Mία αγκαλιά την ημέρα… τον γιατρό τον κάνει πέρα! Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon των ΗΠΑ, αφού μελέτησαν τη σχέση της αγκαλιάς με τη γρίπη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο πιο πολύ αγκαλιάζεσαι τόσο πιο δύσκολα εμφανίζεις συμπτώματα κρυώματος ή γρίπης. 

 


Σε προστατεύει από τις αρρώστιες! Αν ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων που στερείται ή δε λαμβάνει συχνά τρυφερές αγκαλιές από τα αγαπημένα του  πρόσωπα, να σε ενημερώσουμε ότι - σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Psychological Science - είναι πιο πιθανό να αρρωστήσεις, και μάλιστα εμφανίζοντας πιο βαριά συμπτώματα γρίπης ή κρυολογήματος.

10'' αρκούν! 10 δευτερόλεπτα αγκαλιάς είναι αρκετά για να πέσει η αρτηριακή πίεση, να μειωθούν οι ορμόνες του στρες και να αυξηθούν οι ορμόνες της ευεξίας. Άρα μην αφήνεις καμία ευκαιρία να πηγαίνει ανεκμετάλλευτη, επειδή βιάζεσαι ή γιατί "έχεις πολλά στο μυαλό σου"! Πάντα υπάρχουν τουλάχιστον 10" για μία αγκαλίτσα, έτσι;

Η οικειότητα βοηθάει! Ερευνητές διαφόρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Αμερικής συμφωνούν ότι μία αγκαλιά, με άτομα που μας είναι οικεία, μας βοηθάει να ηρεμήσουμε, να νιώσουμε ασφαλείς και να αποβάλλουμε την ένταση και το στρες. 

Μία ουσιαστική ανθρώπινη σχέση! Αγκαλιάζοντας κάποιον, αισθάνεσαι αυτομάτως πιο κοντά στο πρόσωπο αυτό, αναπτύσσεις - έστω και στιγμιαία - μία ουσιαστική ανθρώπινη σχέση και νιώθεις πιο δυνατός και λιγότερο μόνoς. Μια αγκαλιά έχει θετική επίδραση στην ψυχολογική σου κατάσταση και καταπολεμά το στρες, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σου να λειτουργεί καλύτερα και να απωθεί αποτελεσματικότερα τους παθογόνους εισβολείς.

Όσο πιο μεγάλη η ηλικία τόσο μεγαλύτερη ανάγκη για αγκαλιά! Οι ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Οχάιο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει τόσο περισσότερο έχει ανάγκη από μία αγκαλιά, καθώς η σωματική και η ψυχική του υγεία γίνεται όλο και πιο εύθραυστη. 

Τι άλλο χρειάζεται δηλαδή να σου πούμε (ή να σου δείξουμε) για να κάνεις αγκαλίτσες! Γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς κάθε μέρα - όχι μόνο στις 21/1 - και αγκαλιάσου γιατί... κάνει καλό και είναι μεταδοτικό!

Top