Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2019
Το yellowday σού προτείνει

It’s time to act!

Κάθε χρόνο, στις 5 Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Είναι μία ημέρα που δεν έχει σκοπό να σε τρομοκρατήσει, αλλά να σε αφυπνίσει και να σε ενημερώσει γύρω από θέματα που αφορούν το περιβάλλον, αλλά και να σε ωθήσει να κάνεις κάτι για αυτό. Φέτος, το βασικό θέμα της Ημέρας Περιβάλλοντος, είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση. Το ήξερες ότι περίπου 7 εκατ. άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο χάνουν πρόωρα τη ζωή τους ετησίως, από την ατμοσφαιρική ρύπανση, με την Ασία να πρωταγωνιστεί σε αυτά τα ποσοστά; 

Και αν νομίζεις ότι αυτό το πρόβλημα δεν σε αφορά (γιατί π.χ. ζεις σε μία επαρχιακή περιοχή) μπες στην ειδική εφαρμογή breathelife2030 και δες πόσο καθαρός είναι ο αέρας που αναπνέεις. Τα αποτελέσματα είναι σοκαριστικά, γιατί αυτό που λέμε «καθαρός αέρας» αρχίζει σταδιακά να μειώνεται. Οι πηγές ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα  δεν είναι μόνο αυτές που νομίζεις - δηλαδή οι βιομηχανίες και τα αυτοκίνητα - είναι και τα νοικοκυριά, η γεωργία, αλλά φυσικά και τα απορρίμματα. Είναι, λοιπόν, υπόθεση όλων μας!

Αντίδραση για δράση!

Έχοντας, λοιπόν, ήδη μιλήσει σε προηγούμενα άρθρα για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, για το πρόβλημα της Βιοποικιλότητας, και αναφέροντας σήμερα τα πολλαπλά επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, είναι σαφές ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα στον πλανήτη που χρήζουν άμεσης δράσης. Σε προσκαλούμε, λοιπόν, τώρα που καλοκαιριάζει και κάνεις τις βόλτες σου, να κάνεις το δικό σου carpe diem και να δράσεις τώρα για ένα καλύτερο περιβάλλον!

Η νέα τάση στις περιβαλλοντικές δράσεις είναι μέσω των social media. Με την αυξανόμενη δύναμη που αποκτούν δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να ακολουθήσεις ή να δημιουργήσεις μια εξαιρετική οικολογική συνήθεια. Εμείς ξεχωρίσαμε τις παρακάτω 3 και σου προτείνουμε να κάνεις follow και – φυσικά – tag (και γιατί όχι, να δημιουργήσεις και τη δική σου)!

Trashtag Challenge
Πρόκειται για μία ιδιωτική πρωτοβουλία με όχημά της τα social media, η οποία μεταλλάχθηκε σε τάση με οικολογική συνείδηση. Ξεκίνησε μόλις τον Μάρτιο του 2019 και έχουν γίνει ήδη χιλιάδες δημοσιεύσεις σε Instagram και twitter. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι όταν βρεθείς σε μία περιοχή με σκουπίδια, να τα μαζέψεις, να φωτογραφίσεις το πριν και το μετά (αφού τα μαζέψεις) και φυσικά, να ποστάρεις στα  social με το hashtag #trashtag.


Εδώ, μιλάμε για μία πιο οργανωμένη κίνηση που προέρχεται από την επίσημη σελίδα του World Environment Day και όχι από ιδιωτική πρωτοβουλία όπως το #trashtag challenge και εξελίσσεται σε δύο επίπεδα. Από 24 Μαΐου μέχρι 4 Ιουνίου σε προσκαλεί να βγάλεις selfie φορώντας μία μάσκα, υποδηλώνοντας ουσιαστικά πως θέλεις να αναπνέεις καθαρό αέρα όπου κι αν βρίσκεσαι και να καταγράψεις τη δική σου δράση για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Δεν έχεις μάσκα; Σκέψου δημιουργικά και… φτιάξε μία! Μην ξεχάσεις πριν ποστάρεις να βάλεις τα σχετικά hashtags #WorldEnvironmentDay και #BeatAirPollution. Στη δεύτερη φάση ποστάρεις άλλη μία selfie δείχνοντας πώς συμβάλλεις στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Με ήδη 55.708 συμμετέχοντες το Breathelife Challenge είναι μία ακόμα πρόσκληση – πρόκληση για καθαρό αέρα! Ο στόχος σου ένας: να ολοκληρώσεις έναν μαραθώνιο (μην ανησυχείς δε χρειάζεται να τρέξεις!) που θα συμβάλλει σε ένα καθαρότερο περιβάλλον. Ουσιαστικά σε παρακινούν να αφήσεις το αυτοκίνητό σου και να μετακινηθείς για 42,2km με τα πόδια, το ποδήλατο ή τα ΜΜΕ. Διάβασε όλες τις πληροφορίες και κάνε join στην ενέργεια στον επίσημο σύνδεσμο του Breathelife Challenge.

Καλοκαιρινές εθελοντικές δράσεις κοντά στο κύμα!
Και οι δράσεις για το περιβάλλον δε σταματούν εδώ! Αρκεί να έχεις τα ραντάρ σου ανοιχτά και σίγουρα θα βρεις έναν τρόπο για να συνεισφέρεις στον αγώνα για ένα πιο καθαρό περιβάλλον. Για παράδειγμα, μπορείς να συνδυάσεις τις καλοκαιρινές σου εξορμήσεις ή διακοπές με μία εθελοντική δράση. Η Ελλάδα είναι μια χώρα γεμάτη παραλίες και με πληθώρα επιλογών που συνδυάζουν τις διακοπές με την προσφορά στο περιβάλλον. Δράσεις όπως αυτές που προτείνουν ο ΑΡΧΕΛΩΝ με το #archelongreece και η Mom, σου δίνουν τη δυνατότητα να είσαι δίπλα στη θάλασσα, μόνος, με φίλους ή με την οικογένειά σου και παράλληλα να ενισχύεις τη δράση για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας ή της φώκιας.

Αν ο καθένας από εμάς κάνει κάτι μικρό – που ίσως μοιάζει και ασήμαντο – για τον πλανήτη, τότε μία μεγάλη και σημαντική αλλαγή μπορεί να συντελεστεί!

Top