Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης
Το yellowday σού προτείνει

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και σήμερα, 31 Οκτωβρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, σε ανάμνηση της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924. 

Μπορεί ο όρος «αποταμίευση» να μην είναι ιδιαίτερα λαοφιλής σήμερα, όμως μπορεί να γίνει οδηγός για τις επόμενες γενιές εάν φροντίσουμε να διδαχτούμε και να διδάξουμε την αξία της.


Ο διαχρονικός κουμπαράς

Εάν μέχρι σήμερα δεν είχατε πάρει κουμπαρά στο παιδί σας, ήρθε η μέρα που μπορείτε να το κάνετε. Πάρτε έναν κουμπαρά χωρίς κούμπωμα, τον οποίο θα πρέπει να σπάσετε για να πάρετε το περιεχόμενο του. Μάθετε το παιδί σας να αποταμιεύει το χαρτζιλίκι που του περισσεύει. Εξηγήστε του ότι εάν μαζέψει αρκετά θα μπορέσει σύντομα να πάρει κάποιο αγαπημένο του παιχνίδι και η ικανοποίηση του πως τα κατάφερε μόνο του θα είναι μεγαλύτερη.

Ο πρώτος αποταμιευτικός λογαριασμός

Πηγαίνετε μαζί με το παιδί σας στην τράπεζα και ανοίξτε ένα λογαριασμό για εκείνο. Βάλτε τα πρώτα λεφτά εσείς και μετά φροντίστε τα λεφτά που δίνουν συνήθως οι γιαγιάδες και οι παππούδες να πηγαίνουν εκεί, όπως και ένα συγκεκριμένο ποσό που μπορείτε να διαθέτετε εσείς κάθε μήνα, όσο μικρό κι αν είναι.

Το οικογενειακό ταμείο

Για να δείξετε ότι όλη οικογένεια συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια, πάρτε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο, βάλτε το στην κουζίνα σας και εκεί βάζετε καθημερινά ότι ψιλά έχετε. Σκοπός είναι όταν μαζευτεί ένα καλό ποσό, να κάνετε κάτι όλοι μαζί, όπως να πάτε στο αγαπημένο σας εστιατόριο, σε κάποιο θεματικό πάρκο ή ακόμα και μια κοντινή εκδρομή.

Η αξία των χρημάτων

Οι υπερκαταναλωτικές τάσεις του παρελθόντος που σχεδόν όλοι είχαμε πρέπει να γίνουν η αφορμή για να δημιουργήσουμε νέους, πιο υπεύθυνους και πιο ευσυνείδητους ανθρώπους.  Συζητήστε με τα παιδιά σας για την αξία των χρημάτων. Βοηθήστε τα να αντιληφθούν ότι αξία δεν έχουν μόνο τα υλικά αγαθά, αλλά πολύ περισσότερο το να μπορείς να χρησιμοποιείς αυτά που έχεις για να γεμίζεις με εμπειρίες και να γίνεσαι καλύτερος. 

Top