9 tips για σωστή αντηλιακή προστασία για το παιδί
Το yellowday σού προτείνει

Αν και όσοι είμαστε σήμερα γονείς μεγαλώσαμε έχοντας μια σχέση περισσότερο... χαλαρή με τον ήλιο, γνωρίζουμε πια πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει για τις ευαίσθητες επιδερμίδες των παιδιών, αν δε λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Όχι ότι η σχέση των παιδιών με τον ήλιο πρέπει να γίνει απαγορευτική, βέβαια. H σύνθεση της βιταμίνης D, που γίνεται μέσω της έκθεσης στον ήλιο, είναι καταλυτική για την ανάπτυξη και την ψυχολογία των παιδιών - ευτυχώς που στη χώρα μας δε θα κινδυνέψουμε ποτέ από την έλλειψή της! Τι πρέπει να προσέξουμε, λοιπόν, ώστε να κάνουμε τον ήλιο σύμμαχο των παιδιών και να απολαμβάνουμε τις ευεργετικές του ιδιότητες ξέγνοιαστα και με ασφάλεια;

1. Αντηλιακό παντού και πάντα!
Το θεωρούμε πια αυτονόητο να προστατεύσουμε τα παιδιά μας με αντηλιακό όσο βρισκόμαστε στην παραλία, αλλά δεν είναι ίσως η πρώτη μας προτεραιότητα όταν κάνουμε βόλτες σε ένα πάρκο, στην παιδική χαρά, στην αυλή, στο κατάστρωμα του πλοίου ή στο αυτοκίνητο. Ο ήλιος, όμως, είναι παντού! Η καλύτερη λύση για να μην ξεχνάμε τη χρήση του αντηλιακού είναι να έχουμε πάντα μαζί μας ένα στην τσάντα και να μη διστάζουμε να το χρησιμοποιήσουμε όταν βλέπουμε ότι υπάρχει απευθείας έκθεση στον ήλιο. Δεν ξεχνάμε ότι και 15 λεπτά παραμονής κάτω από τον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες, χωρίς προστασία, είναι αρκετά για να δημιουργήσουν πρώτου βαθμού εγκαύματα.

2. Βρέφη υπό σκιάν
Οι γιατροί είναι κάθετοι όσον αφορά την απευθείας έκθεση στον ήλιο βρεφών κάτω των 6 μηνών. Δεν τη συνιστούν στο ελάχιστο. Και αυτό γιατί από τη μία δεν επιτρέπεται η χρήση αντηλιακών σε αυτήν την ευαίσθητη ηλικία, από την άλλη το παιδικό δέρμα δεν έχει αναπτύξει από μόνο του μηχανισμούς προστασίας κατά των επιβλαβών ακτίνων του ήλιου. Από τους 6 μήνες και τουλάχιστον μέχρι τα πρώτα του γενέθλια, οπότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντηλιακό, πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί ως προς την έκθεση του παιδιού και να αποφεύγουμε τελείως να πηγαίνουμε στην παραλία τις μεσημεριανές ώρες (11.30-16.00), που είναι ισχυρότερη η υπεριώδης ακτινοβολία.
3. Με ήλιο, σκιά και συννεφιά
Το ότι τα παιδιά βρίσκονται κάτω από τη σκιά μιας ομπρέλας ή παίζουν στην παραλία μια μέρα με συννεφιά δε σημαίνει ότι δε χρειάζονται αντηλιακό. Η συννεφιά δεν είναι… μέσο προστασίας. Τα σύννεφα δεν εμποδίζουν τις υπεριώδεις ακτίνες να φτάσουν στο δέρμα, γι’ αυτό δε χαλαρώνουμε τα μέτρα προστασίας τις συννεφιασμένες μέρες. Μάλιστα, η υπεριώδης ακτινοβολία αντανακλάται και στη σκιά, όταν «χτυπάει» π.χ. πάνω στην άμμο ή στα πλακάκια μιας πισίνας. Γι’ αυτό, εφαρμόζουμε πάντα αντηλιακό, ακόμα και όταν τα παιδιά βρίσκονται στη σκιά. 

4. Έτοιμοι από πριν
Μπορεί να μη μας εξυπηρετεί και τα παιδιά να δυσανασχετούν, αφού ανυπομονούν να τρέξουν στην παραλία και να βουτήξουν κατευθείαν, αλλά πρέπει να εφαρμόζουμε το αντηλιακό τουλάχιστον 20 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο, ώστε να προλάβει να απορροφηθεί και να δημιουργήσει στην επιδερμίδα το προστατευτικό φίλτρο. Στην περίπτωση αυτή, είτε βάζουμε το αντηλιακό από το σπίτι και το αφήνουμε να δράσει μέχρι να φτάσουμε στην παραλία ή το βάζουμε στην παραλία και παίζουμε με τα παιδιά στην άμμο, κάτω από την ομπρέλα, κερδίζοντας χρόνο.

5. Η ποσότητα μετράει
Όσον αφορά την ποσότητα του αντηλιακού, για να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή αντηλιακή προστασία, πρέπει να είμαστε αρκετά… γενναιόδωροι στην εφαρμογή του. Μην το λυπηθείς, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αγοράζεις καινούριο μπουκάλι κάθε εβδομάδα. Η ενδεδειγμένη ποσότητα είναι 2 mg/cm2 δέρματος - αν δεν επιτευχθεί αυτή η αναλογία, η αποτελεσματικότητα του αντηλιακού μειώνεται σημαντικά. Γιατί να το διακινδυνεύσεις; 
6. Πλήρης κάλυψη
Ο σβέρκος, η περιοχή πίσω απ’ τα αφτιά, τα χείλη, η περιοχή των ποδιών μέχρι τα δάχτυλα, είναι οι πρώτες περιοχές που συνήθως αφήνουμε απ’ έξω όταν εφαρμόζουμε αντηλιακό στα παιδιά μας. Δεν έχουμε αυτήν την πολυτέλεια... Κάθε επιφάνεια του σώματος του παιδιού, και η πιο ελάχιστη, που δεν καλύπτεται από αντηλιακό είναι εκτεθειμένη σε πιθανά εγκαύματα, γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε πολύ συνεπείς στον τρόπο που απλώνουμε το αντηλιακό. 

7. Προσοχή στο αντηλιακό
Αποφεύγουμε να αφήνουμε το αντηλιακό απευθείας κάτω από τον ήλιο, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να αλλοιωθούν τα ενεργά συστατικά του και να μην έχει την ίδια δράση. Όσον αφορά τη διαμάχη για τα περσινά αντηλιακά και κατά πόσο μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε, οι συστάσεις είναι οι εξής: χρησιμοποιούμε χωρίς καμία ενοχή τα κλειστά αντηλιακά εφόσον δεν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης τους, ενώ για εκείνα που ανοίξαμε το προηγούμενο καλοκαίρι είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί, καθώς η επαφή τους με το οξυγόνο περιορίζει την προστατευτική τους δράση.

8. Ξανά και ξανά
Οι ειδικοί συνιστούν να ανανεώνουμε κάθε δύο ώρες το αντηλιακό στα παιδιά, ιδίως όταν βρίσκονται σε απευθείας έκθεση στον ήλιο. Όταν, μάλιστα, έχει προηγηθεί βουτιά στη θάλασσα, εφαρμόζουμε και πάλι αντηλιακό μόλις στεγνώσει το παιδί. Όσο κι αν οι ετικέτες των αντηλιακών μάς πληροφορούν ότι είναι αδιάβροχα, στην πραγματικότητα είναι σε έναν βαθμό ανθεκτικά στο νερό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν παρέχουν πλήρη προστασία μετά την επαφή του δέρματος με τη θάλασσα.
9. Παράπλευρη προστασία
Το καπέλο, οι μπλούζες με μακριά μανίκια σε ανοιχτά χρώματα αλλά και τα ρούχα ή μαγιό με αντηλιακή προστασία είναι ασφαλείς, πρόσθετες επιλογές όταν έχουμε να κάνουμε με το παιχνίδι των παιδιών μας στην παραλία. Επίσης, καλό είναι να εντάξουμε στις καλοκαιρινές μας συνήθειες την αποχή από την έκθεση στον ήλιο το διάστημα 12.00-15.00, ιδίως αν έχουμε παιδάκια κάτω των 2 χρονών, ακόμα κι αν είμαστε εφοδιασμένοι με μέσα προστασίας ή μένουμε στη σκιά. Τέλος, δεν ξεχνάμε να ενυδατώνουμε συχνά τον οργανισμό των παιδιών μας με νερό, ακόμα κι όταν αυτά είναι πολύ απασχολημένα παίζοντας για να το ζητήσουν…

Θυμήσου και τις υπόλοιπες συμβουλές του yellowblog για την αποτελεσματική χρήση των αντηλιακών, εφοδιάσου με τα απαραίτητα προϊόντα και… είστε έτοιμοι οικογενειακώς να χαρείτε τον ήλιο με ασφάλεια!

Στο yellowblog θα βρίσκεις tips και προτάσεις από τους ειδικούς της Nannuka, σχετικά με θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα της σύγχρονης οικογένειας, ώστε η ζωή στο σπίτι να γίνει πιο εύκολη και δημιουργική!
Top