Summer Camp ή Κατασκήνωση; Τι να διαλέξεις!
Το yellowday σού προτείνει

Αυτό ήταν… πάει και η φετινή σχολική χρονιά, έφτασε στο τέλος της. Τα σχολεία κλείνουν στα μέσα Ιουνίου και ο συνήθης προβληματισμός για τους γονείς εμφανίζεται σαν σύννεφο πάνω από τα κεφάλια τους «Και τώρα τι (τα) κάνουμε (τα παιδιά);»! Μη νιώθεις πελαγωμένος και μην απελπίζεσαι, οι επιλογές πολλές – ανάλογα την ηλικία και το βαλάντιο – και εδώ θα τις αναλύσουμε όλες! Κάναμε μία έρευνα αγοράς και σου παρουσιάζουμε κάποιες επιλογές που ίσως σε βγάλουν από το αδιέξοδο, αν δεν υπάρχει χωριό με παππού και γιαγιά για να πάνε τα παιδιά!

Summer Camp… το γνωστό και μη εξαιρετέο

Κρατώντας το mood - και κυρίως το ωράριο - των σχολείων, πρώτα στο μυαλό των γονιών (και στις επιλογές τους) έρχονται τα γνωστά πλέον summer camps. Με ώρα προσέλευσης γύρω στις 8 και αποχώρησης κατά τη 1 ή τις 4, προσφέρουν στα παιδιά πολλαπλές δραστηριότητες, οι οποίες ποικίλλουν ανάλογα το camp. Οι δραστηριότητες που κάνουν τα παιδιά μπορεί να είναι κολύμβηση, μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο, ρυθμική & ενόργανη, Tae Kwon Do, Handball, εικαστικά, θεατρικό παιχνίδι, χορός, ομαδικά παιχνίδια, κλπ, είτε συνδυασμένα είτε μεμονωμένα.

Οι περισσότεροι δήμοι (τουλάχιστον στα αστικά κέντρα) έχουν τα δικά τους camps. Μπορείς να επιλέξεις τη διάρκεια του camp ανάμεσα σε 2, 3 ή 4 εβδομάδες. Το κόστος διαφοροποιείται από δήμο σε δήμο και ανάλογα τη διάρκεια! 

Φυσικά, υπάρχουν και τα ιδιωτικά camps, όπου οι δραστηριότητες μπορεί να είναι πιο πλούσιες ή πιο “θεματικές”, όπως ιππασία, κολύμβηση, αθλητισμός, χορός, μαγειρική, θέατρο, Αγγλικά κ.λπ. 

  

Για παράδειγμα, ακαδημίες τένις, μπάσκετ, ποδοσφαίρου ή χορού - που ήδη λειτουργούν όλο το χρόνο ως εξωσχολική ενασχόληση του παιδιού - αναλαμβάνουν τα ηνία το καλοκαίρι οργανώντας θεματικά camps που έχουν ως πυρήνα δραστηριοτήτων του παιδιού, αυτό που αγαπάει και ξέρει να κάνει. 

   

Τέτοιου είδους camps (που προέρχονται από τις χειμερινές δραστηριότητες) έχουν το θετικό ότι ήδη γνωρίζεις τους δασκάλους και επίσης, ότι το παιδί έχει ήδη κάποιους γνωστούς και φίλους, οπότε δεν μπαίνει σε ένα παντελώς άγνωστο περιβάλλον, χωρίς να γνωρίζει κανέναν. Και αυτό, σίγουρα, αποτελεί επιπλέον θετικό χαρακτηριστικό, ειδικά για τα μικρά σε ηλικία παιδιά, που ίσως πάνε για πρώτη φορά camp.

 

Αυτό που είναι σημαντικό και πρέπει να θυμάσαι είναι ότι οι εγγραφές τόσο στα δημοτικά όσο και στα ιδιωτικά camps έχουν ήδη ξεκινήσει, και οι θέσεις σιγά σιγά κλείνουν, οπότε βιάσου!

Κατασκήνωση… η κλασική

Η κατασκήνωση σηματοδοτεί την εποχή που το παιδί σου κάνει – έστω και με αυτόν τον τρόπο -  διακοπές μόνο του χωρίς εσένα. Αυτό μπορεί να συγκλονίζει τον κόσμο σου ως γονιό («πού θα πάει το παιδάκι μου μόνο του») αλλά αποτελεί ένα εξαιρετικό εφαλτήριο στην ανάπτυξή του, καθώς το βοηθά να αυτονομηθεί, να μάθει να οργανώνει τον χρόνο και τις υποχρεώσεις του, να είναι υπεύθυνο και να συνεργάζεται δημιουργικά σε μία ομάδα. 

Συνήθως οι κατασκηνώσεις δέχονται παιδιά από 5-6 ετών και άνω, αλλά για το αν το παιδί σου είναι έτοιμο να γίνει μικρός κατασκηνωτής, παίζει ρόλο τόσο η ηλικία του όσο και το αν και κατά πόσον θα τα βγάλει πέρα μόνο του (νύχτα- μέρα) σε περιβάλλον και με παιδάκια που δεν γνωρίζει (δε θα ‘θελες να τρομάξει και να μη θέλει να ξαναπάει). Πρέπει, λοιπόν, να είναι από κάθε πλευρά έτοιμο!

Στο πρακτικό κομμάτι, υπάρχουν οι κατασκηνώσεις των δημόσιων ταμείων (ΟΑΕΔ, Τράπεζες, Δήμων, κλπ) που σε ένα ποσοστό 90% έχουν ήδη συμπληρώσει τις θέσεις τους, αλλά υπάρχουν και οι ιδιωτικές που συνεργάζονται σχεδόν με όλα τα δημόσια ταμεία (εξαρτάται από την εκάστοτε κατασκήνωση) και καλύπτουν κάθε πιθανή ανάγκη. 

Τα παιδιά διαμένουν (συνήθως) minimum 2 εβδομάδες στην κατασκήνωση (αν και αυτό έχει να κάνει με την ηλικία του παιδιού και το κάθε κατασκηνωτικό πρόγραμμα) και έχουν ένα πλήρες πρόγραμμα που αποτελείται τόσο από δραστηριότητες και υποχρεώσεις, όσο και από γεύματα και διασκέδαση! 

Επειδή… “η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα”, μην αφήνεις τον χρόνο να περνάει, βρες την κατασκήνωση που σου ταιριάζει (δες εδώ όλες τις κατασκηνώσεις της χώρας), επισκέψου την μαζί με το παιδί σου και κάνε κράτηση θέσης το συντομότερο δυνατό, γιατί (όπως σου αναφέραμε και πιο πάνω) οι αιτήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.

Αν θες και άλλες επιλογές, που να μην είναι τόσο δεσμευτικές και απόλυτες στο full time ωράριο (όπως του σχολείου) ή να καλύπτουν και πιο μικρά παιδάκια, τότε τα δημιουργικά εργαστήρια είναι αυτά που σου ταιριάζουν. Ολιγόωρα μαθήματα με επίκεντρο το παιδί (κάποιες φορές και με τη συμβολή του γονέα) αναλαμβάνουν να αναπτύξουν κινητικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές δεξιότητες.  

Ό,τι και αν αποφασίσεις, φέτος το καλοκαίρι κάν’ το με γνώμονα τη διασκέδαση του παιδιού. Γιατί μην ξεχνάς πως έχει ήδη κουραστεί αρκετά από το σχολείο ολόκληρη τη χρονιά. Τώρα, είναι η εποχή να περάσει καλά, να χαλαρώσει, να ξεκουραστεί, να εκτονωθεί και να διασκεδάσει!

Top