Ανανέωσε το παιδικό δωμάτιο!
Το yellowday σού προτείνει

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αποτελεί και ιδανική αφορμή για την ανανέωση του παιδικού δωματίου, με μερικές αλλαγές σε έπιπλα, χρώματα, τη γενική διακόσμηση αλλά και λειτουργική διαμόρφωση του χώρου που σίγουρα θα επιδράσει θετικά στην διάθεση των μικρών ενοίκων τους. Βέβαια, αν ο βαθμός δυσκολίας της διακόσμησης ενός σπιτιού θεωρείται μεγάλος, ο αντίστοιχος για τη διακόσμηση του παιδικού δωματίου είναι… ο μέγιστος. Τα μικρά μας είναι πολύ δύσκολοι κριτές και εσύ ως γονιός οφείλεις να τα ικανοποιήσεις!

Το παιδικό δωμάτιο πρέπει να έχει φαντασία, χαρακτήρα και στιλ. Πρέπει να είναι παιχνιδιάρικο, να έχει αρκετού χώρους και να είναι λειτουργικό ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες του παιδιού για χαλάρωση και παιχνίδι το ίδιο καλά με αυτές της σχολικής μελέτης. Λάβε επίσης υπ’ όψιν σου το σχήμα του δωματίου, τον αριθμό των παιδιών που θα χρειαστούν γραφείο, και φυσικά την ηλικία τους. Οι απαιτήσεις του χώρου μελέτης διαφέρουν σημαντικά ανάμεσα σε ένα πρωτάκι και ένα παιδί που ξεκινά την πέμπτη δημοτικού.

Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο όμως, μην παραλείψεις την προσωπικότητα του ίδιου του παιδιού. Άλλα παιδιά χρειάζονται αυστηρές γραμμές προκειμένου να συγκεντρωθούν σε αυτό που έχουν να κάνουν, ενώ αντίθετα σε άλλα το χρώμα και τα πολλαπλά ερεθίσματα τονώνουν το πνεύμα και ακονίζουν τη δημιουργική σκέψη.

Έπιπλα

Δεν είναι απαραίτητο να κάνεις μεγάλα έξοδα για το παιδικό δωμάτιο. Το καλύτερο θα ήταν να κάνεις συχνές αλλαγές παρά να κάνεις κάτι πολύ ακριβό για μία φορά. Άλλωστε το παιδικό μάτι χρειάζεται εναλλαγές και χρώμα. Ταπετσαρίες, έξυπνα έπιπλα, περίεργα φωτιστικά, πίνακες, χρώματα στους τοίχους και το ταβάνι είναι μόνο κάποιες από τις ιδέες διακόσμησης που θα λατρέψουν.

Πώς θα τα κάνεις να διαβάζουν με ευχαρίστηση για παράδειγμα; Είναι μια δύσκολη δοκιμασία αλλά αν τους εξάψεις τη φαντασία έχεις περισσότερες πιθανότητες να καταφέρεις κάτι. Δοκίμασε ένα γραφείο με θέμα (π.χ. πειρατές, αυτοκίνητα ή κάτι πιο ρομαντικό για τα κορίτσια), και είναι σίγουρο πως θα δει την ώρα του διαβάσματος, πολύ διαφορετικά!

Το ίδιο ισχύει και για το κρεβάτι του. Επέλεξε τη φαντασία και εκεί, ώστε να δώσεις τον αντίστοιχο τόνο σε ολόκληρο το χώρο. Αν πάλι το μέγεθος του δωματίου σε περιορίζει, για φοβερή εξοικονόμηση χώρου σκέψου τα υπερυψωμένα κρεβάτια, ώστε από κάτω να χωράει το γραφείο και τα παιχνίδια του. Η σκάλα είναι σίγουρο ότι θα εντυπωσιάσει  κάθε παιδί αφού αλλάζει το ύφος όλου του χώρου  και να ξέρεις πως αυτό θα είναι το πρώτο πράγμα που θα δείχνει σε όποιον επισκεφθεί το δωμάτιο του. Κάνε τον ύπνο τους παιχνίδι.

Χρώμα

Επηρεάζει η διακόσμηση του παιδικού δωματίου τη διάθεση των παιδιών;  Ποιο είναι το κατάλληλο χρώμα για μελέτη και ποιο συνίσταται για καλό ύπνο και ηρεμία; Ερωτήσεις που έχουν απασχολήσει κάθε γονιό και σίγουρα θα έχουν απασχολήσει κι εσένα. Άλλωστε ο χώρος στον οποίο βιώνει και κινείται ένα παιδί, είναι πολύ σημαντικός για τη ψυχική του κατάσταση και για αυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως οι λειτουργίες των χρωμάτων επηρεάζουν την καθημερινότητα και τη διάθεση του παιδιού μας.

Αν σκοπεύεις να βάψεις το δωμάτιο, μην το κάνεις σε καμία περίπτωση λευκό. Είναι απρόσωπο και σίγουρα δεν είναι το αγαπημένο του χρώμα! Προτίμησε κάτι πιο χρωματιστό και τόλμησε να βάψεις με κάποια απόχρωση του μπλε και του ιώδους το ταβάνι, ενώ ο χώρος του παιχνιδιού θα πρέπει να «αγκαλιάζει» το παιδί και να το κρατά εκεί ανέμελο και χαρούμενο. Χρησιμοποίησε έντονα χρώματα, όπως αποχρώσεις του πορτοκαλί και του κόκκινου, ή χρωματικές συνθέσεις που παραπέμπουν στο αγαπημένο του παραμύθι ή τους αγαπημένους του ήρωες.

Οι ταπετσαρίες επίσης, κάνουν το χώρο μεγαλύτερο και είναι ό,τι πιο εύκολο υπάρχει για να κάνεις μία πρώτη αλλαγή. Τα ζωάκια είναι από τα πολύ αγαπημένα του μοτίβα των παιδιών (ιδιαίτερα στις πιο μικρές ηλικίες), ενώ οι ρίγες στους τοίχους ταιριάζουν σε παιδικά δωμάτια ευρύτερης γκάμας αφού αρέσουν και σε μικρά αλλά και σε λίγο πιο μεγάλα παιδιά. 

Φωτισμός

Επειδή κάθε δωμάτιο έχει το δικό του ντεκόρ μία καλή ιδέα θα ήταν να διαλέξεις ένα ξεχωριστό κρεμαστό φωτιστικό για το δωμάτιο του παιδιού σου, βρες ένα εκκεντρικό φωτιστικό και κόλλησε στους τοίχους αυτοκόλλητα που λάμπουν όταν σκοτεινιάσει,  για να μετατρέψεις το δωμάτιό του σε έναν οικείο και διασκεδαστικό χώρο. Διάλεξε ακόμα ανάμεσα σε vintage ή μοντέρνα φωτιστικά με διάφορα ζώα που τα παιδιά συνήθως λατρεύουν, φωτιστικά με αεροπλανάκια ή με πεταλούδες και λουλούδια για το κοριτσίστικο δωμάτιο.

Προσοχή όμως, ο έντονος φωτισμός μπορεί να χαλάσει τον ύπνο των παιδιών, γι' αυτό σε συμβουλεύουμε να έχεις απαλό, ζεστό φως στο παιδικό δωμάτιο και φυσικά να επιλέγεις πάντα υλικά που είναι ασφαλή για τα παιδιά και περιέχουν μη τοξικές βαφές και μη αποσπώμενα μέρη. Οι διακόπτες επίσης πρέπει να βρίσκονται κοντά στο κρεβάτι των παιδιών, ώστε αυτά να μπορούν να ανάβουν εύκολα μόνα τους το φως το βράδυ.

Κράτησε αυτές τις χρήσιμες συμβουλές και διαμόρφωσε το χώρο του παιδιού σου μαζί του. Αυτή είναι και η σημαντικότερη «επένδυση» σε μια τέτοια ανανέωση. Για όλα τα υπόλοιπα άλλωστε, έχεις το yellowday!

Top