Αυγουστιάτικη πανσέληνος: Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού
Το yellowday σού προτείνει

Ετοιμάσου για αυγουστιάτικο… σεληνιασμό! 

Η μεγάλη πανσέληνος του Αυγούστου πλησιάζει και πρέπει να προετοιμαστείς για πονοκεφάλους, αϋπνίες, απότομες αλλαγές διάθεσης, αυξημένη εγκληματικότητα, έκτακτα ιατρικά περιστατικά, ψυχωσικά επεισόδια, πρόωρες γεννήσεις, αγριεμένα κατοικίδια και λυκανθρώπους… Ευτυχώς, δηλαδή, που και για φέτος έχουν προγραμματιστεί - όπως κάθε χρόνο, από το 2002 – οι εκδηλώσεις της αυγουστιάτικης πανσελήνου σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία σε όλη την Ελλάδα, για να περάσουμε με λίγη ρομαντική διάθεση αυτήν την περίεργη βραδιά…
Συμπαντικές αλήθειες

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ισχύει (εκτός από τις εκδηλώσεις, φυσικά), όσο και αν μας αρέσει να αναφερόμαστε σε ανάλογους μύθους και ιστορίες, που έχουν γίνει μέχρι και ταινίες στον κινηματογράφο. Μάλιστα, οι πεποιθήσεις αυτές είναι τόσο δημοφιλείς, που ομάδες επιστημόνων καταπιάνονται κατά καιρούς με θέματα που αφορούν την επίδραση του φεγγαριού στον άνθρωπο, διεξάγοντας έρευνες που καταλήγουν ότι, τελικά, οι όψεις της Σελήνης ασκούν… μηδαμινή επιρροή στην ανθρώπινη συμπεριφορά. 
Το πιο συνηθισμένο επιχείρημα των… φεγγαροχτυπημένων είναι ότι, δεν μπορεί, εφόσον το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά 75% από νερό, σίγουρα επηρεάζεται από τη δύναμη της βαρυτικής έλξης της Σελήνης, όπως επηρεάζονται οι ωκεανοί, που το φεγγάρι ανεβοκατεβάζει με άμπωτες και παλίρροιες. Το θέμα είναι, όμως, ότι, σε αντίθεση με τα ανθρώπινα μεγέθη, η παλίρροια είναι ένα φαινόμενο μεγάλης κλίμακας, που μάλιστα συμβαίνει δύο φορές τη μέρα, καθώς η γη γυρίζει και η σχέση της θέσης της με εκείνην του φεγγαριού αλλάζει από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και αν συμβαίνει σε κάποιες πόλεις του κόσμου τις μέρες της πανσελήνου οι αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή ή να αυξάνουν, λόγου χάρη, περιπολίες και προσωπικό, επειδή ισχυρίζονται ότι έχουν παρατηρήσει περισσότερες ακρότητες όταν το φεγγάρι γεμίζει, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι συμβαίνει το εξής απλό: καθετί περίεργο που ακούμε αυτές τις μέρες είναι πολύ εύκολο να το συσχετίσουμε με την υπέροχη φωτεινή πανσέληνο που επιβάλλεται στο οπτικό μας πεδίο, όπου και αν είμαστε. Αντίθετα, πόσες φορές άκουσες ή ένιωσες κάτι περίεργο και σκέφτηκες «για δες, δεν έχει φεγγάρι!».

Νύχτες με φεγγάρι

Μη βιαστείς, όμως, να κατηγορήσεις το yellowblog ως… πεζό. Ό,τι και αν λένε οι επιστήμονες, ίσως συμφωνείς κι εσύ ότι ένα φεγγάρι όπως αυτό το τεράστιο,  το αυγουστιάτικο, σίγουρα.. «μας πιάνει»! Δεν εξηγείται αλλιώς γιατί κάθε χρόνο τέτοια μέρα, πλημμυρίζει η Ακρόπολη και το Σούνιο. Φέτος, λοιπόν, με τη αυγουστιάτικη πανσέληνο να κάνει τη μεγάλη της εμφάνιση στις 15 Αυγούστου, το Υπουργείο Πολιτισμού μάς προσκαλεί να την απολαύσουμε παρέα με τους ελληνικούς πολιτιστικούς θησαυρούς. Και δεν έχει σημασία αν είσαι σε διακοπές. Γιατί από την Κομοτηνή μέχρι τα Ψαρά και από την Κέρκυρα μέχρι τη Σάμο και τους Δελφούς, όπου και αν βρίσκεσαι, σίγουρα υπάρχει κοντά σου ένας χώρος και ένα αξιόλογο event για να κάνεις τη βραδιά σου μοναδική και – φυσικά – φεγγαρόλουστη. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, εκδηλώσεις – όπως μουσικές συναυλίες – θα σε περιμένουν, υπό το φως του φεγγαριού σε 100 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της χώρας από τις 11 έως τις 19 Αυγούστου. Επίσης, 48 χώροι και μουσεία θα παραμείνουν ανοιχτά για το κοινό, χωρίς τη διοργάνωση εκδηλώσεων – όλα με ελεύθερη είσοδο, φυσικά. Για να ξέρεις πού να πας, δες το αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Μην αφήνεις, λοιπόν, τους αστρονόμους και τους φυσικούς - που εξηγούν ότι η Σελήνη του Αυγούστου μάς φαίνεται ομορφότερη και μεγαλύτερη επειδή δε φτάνει πολύ ψηλά πάνω από τον ορίζοντα, επομένως το φως της ταξιδεύει περισσότερο στην ατμόσφαιρα της γης, παίρνοντας έτσι πιο κόκκινη απόχρωση - να σου χαλάσουν τη διάθεση. Όσες επιστημονικές εξηγήσεις και αν υπάρχουν, η ουσία είναι ότι, αυτές τις μέρες, θα ζήσουμε μερικές από τις ομορφότερες βραδιές του καλοκαιριού – και αυτό, όσο να ’ναι, δικαιούμαστε να μας κάνει να νιώθουμε ελαφρώς… σεληνιασμένοι!

Top