Αυγουστιάτικη πανσέληνος: Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού
Το yellowday σού προτείνει

3 Αυγούστου… φέτος η Σελήνη γεμίζει νωρίς! Ετοιμάσου για τον αυγουστιάτικο… σεληνιασμό! 

Η μεγάλη πανσέληνος του Αυγούστου φέτος είναι νωρίς, και πρέπει να προετοιμαστείς για πονοκεφάλους, αϋπνίες, απότομες αλλαγές διάθεσης, αυξημένη εγκληματικότητα, έκτακτα ιατρικά περιστατικά, πρόωρες γεννήσεις, αγριεμένα κατοικίδια και λυκανθρώπους… Η πανσέληνος, σίγουρα, μάς μαγεύει με τη λάμψη της και μάς κάνει να αισθανόμαστε δέος στη θέα της (ειδικά όταν καθρεφτίζεται στα νερά της θάλασσας, εκεί που κάνουμε διακοπές), αλλά δεν ισχύουν όλα όσα την κατηγορούν.


Συμπαντικές αλήθειες

Η αλήθεια είναι ότι τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ισχύει (εκτός από την ομορφιά της πανσελήνου, φυσικά), όσο και αν μας αρέσει να αναφερόμαστε σε ανάλογους μύθους και ιστορίες, που έχουν γίνει μέχρι και ταινίες στον κινηματογράφο. Μάλιστα, οι πεποιθήσεις αυτές είναι τόσο δημοφιλείς, που ομάδες επιστημόνων καταπιάνονται κατά καιρούς με θέματα που αφορούν την επίδραση του φεγγαριού στον άνθρωπο, διεξάγοντας έρευνες που καταλήγουν ότι, τελικά, οι όψεις της Σελήνης ασκούν… μηδαμινή επιρροή στην ανθρώπινη συμπεριφορά. 
Το πιο συνηθισμένο επιχείρημα των… φεγγαροχτυπημένων είναι ότι, δεν μπορεί, εφόσον το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά 75% από νερό, σίγουρα επηρεάζεται από τη δύναμη της βαρυτικής έλξης της Σελήνης, όπως επηρεάζονται οι ωκεανοί, που το φεγγάρι ανεβοκατεβάζει με άμπωτες και παλίρροιες. Το θέμα είναι, όμως, ότι, σε αντίθεση με τα ανθρώπινα μεγέθη, η παλίρροια είναι ένα φαινόμενο μεγάλης κλίμακας, που μάλιστα συμβαίνει δύο φορές τη μέρα, καθώς η γη γυρίζει και η σχέση της θέσης της με εκείνην του φεγγαριού αλλάζει από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και αν συμβαίνει σε κάποιες πόλεις του κόσμου τις μέρες της πανσελήνου οι αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή ή να αυξάνουν, λόγου χάρη, περιπολίες και προσωπικό, επειδή ισχυρίζονται ότι έχουν παρατηρήσει περισσότερες ακρότητες όταν το φεγγάρι γεμίζει, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι συμβαίνει το εξής απλό: καθετί περίεργο που ακούμε αυτές τις μέρες είναι πολύ εύκολο να το συσχετίσουμε με την υπέροχη φωτεινή πανσέληνο που επιβάλλεται στο οπτικό μας πεδίο, όπου και αν είμαστε. Αντίθετα, πόσες φορές άκουσες ή ένιωσες κάτι περίεργο και σκέφτηκες «για δες, δεν έχει φεγγάρι!».

Νύχτες με φεγγάρι

Μη βιαστείς, όμως, να κατηγορήσεις το yellowblog ως… πεζό. Ό,τι και αν λένε οι επιστήμονες, ίσως συμφωνείς κι εσύ ότι ένα φεγγάρι όπως αυτό το τεράστιο,  το αυγουστιάτικο, σίγουρα.. «μας πιάνει»! Δεν εξηγείται αλλιώς γιατί κάθε χρόνο τέτοια μέρα, πλημμυρίζει η Ακρόπολη και οι παραλίες με ρομαντικές ψυχές που μαγνητίζονται από το φεγγάρι! Φέτος, λοιπόν, με την αυγουστιάτικη πανσέληνο να κάνει τη μεγάλη της εμφάνιση στις αρχές του μήνα, το Υπουργείο Πολιτισμού μάς προσκαλεί να την απολαύσουμε, με ασφάλεια και τηρώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις, στους ελληνικούς πολιτιστικούς θησαυρούς. Οι χώροι που θα ανοίξουν για το κοινό υπό το φως του φεγγαριού στις 03/08/2020 θα είναι μόλις 77, με εκδηλώσεις σε 37 από αυτούς και 40 ανοιχτούς για το κοινό. Πρωταγωνιστής θα είναι το φεγγάρι αλλά και τα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν καταρτισθεί για κάθε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο, στο πλαίσιο περιορισμού διασποράς του Κορωνοϊού COVID 19  και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας κατά την περίοδο πραγματοποίησής τους. Δες περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Μην αφήνεις, λοιπόν, τον Κορωνοϊό, τους αστρονόμους και τους φυσικούς - που εξηγούν ότι η Σελήνη του Αυγούστου μάς φαίνεται ομορφότερη και μεγαλύτερη επειδή δε φτάνει πολύ ψηλά πάνω από τον ορίζοντα, επομένως το φως της ταξιδεύει περισσότερο στην ατμόσφαιρα της γης, παίρνοντας έτσι πιο κόκκινη απόχρωση –να σου χαλάσουν τη διάθεση. Όσες επιστημονικές εξηγήσεις και αν υπάρχουν, η ουσία είναι ότι, τα βράδια με πανσέληνο είναι από τα πιο όμορφα του καλοκαιριού. Και δικαιούμαστε να θέλουμε να απολαύσουμε τη θέα της, με ασφάλεια και ολίγον… σεληνιασμένοι!

Top