Συνταγές για πασχαλινά γλυκά από ολόκληρο τον κόσμο
Το yellowday σου προτείνει

Όπως και τα Χριστούγεννα, έτσι και το Πάσχα, το σήμα κατατεθέν της μεγάλης γιορτής που πλησιάζει είναι το σπίτι που ευωδιάζει από λιχουδιές που ψήνονται στον φούρνο! Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να μπαίνεις σπίτι και να μυρίζει τσουρέκι, κουλουράκια και τόσα ωραία πασχαλινά καλούδια! Μήπως έχει έρθει, λοιπόν, η ώρα να μυρίσει το σπίτι σου Πάσχα; Αν δεν ανήκεις σε αυτούς που προτιμούν να περάσουν μία ολόκληρη ημέρα (για να μην πούμε δύο) στην κουζίνα και να φτιάξουν από αυγά μέχρι και τσουρέκια, τότε μπες στο yellowday βρες τις προσφορές για πασχαλινά γλυκίσματα στις καλύτερες τιμές και μη συνεχίσεις να διαβάζεις αυτό το άρθρο!

Αν όμως είσαι ο τύπος που “το λέει η ψυχούλα του” για τη μαγειρική και δε σε νοιάζει η ώρα που θα περάσεις στην κουζίνα αλλά το καλό αποτέλεσμα και τα επιφωνήματα θαυμασμού, τότε έλα μαζί μας σε αυτό το άρθρο! Αφράτα τσουρέκια, μυρωδάτα πασχαλινά κουλουράκια, λαχταριστά λυχναράκια, αλλά και παραδοσιακά πασχαλινά γλυκά από όλον τον κόσμο σε περιμένουν για να πρωτοτυπήσεις φέτος το Πάσχα και να εντυπωσιάσεις ακόμα και τους πιο δύσκολους! Και επειδή σε καταλαβαίνουμε, ξέρουμε πως το μεγαλύτερό σου άγχος είναι να σου πετύχουν οι παρασκευές σου. Μην ανησυχείς καθόλου! Εμείς δοκιμάσαμε, φτιάξαμε, αποτύχαμε και μετά πετύχαμε, μας φούσκωσαν και μετά μας ξεφούσκωσαν και στο τέλος καταλήξαμε σε αυτό το άρθρο (και στις αντίστοιχες συνταγές)!

Τσουρέκι

Τσουρέκι! Επάξια διεκδικεί όλα τα "φώτα" ανάμεσα στα υπόλοιπα γλυκίσματα του Πάσχα – και όχι μόνο (μιας και το απολαμβάνουμε όλον τον χρόνο)! Με προέλευση πιθανότατα από την εποχή της τουρκοκρατίας, το τσουρέκι ξεκίνησε σαν ψωμάκι και - αφού προστέθηκαν ζάχαρη, αυγά, βούτυρο και αρώματα από μαστίχα και μαχλέπι - εξελίχθηκε σε ένα εξαιρετικό μυρωδάτο γλύκισμα. Παίρνει διάφορα σχήματα, όπως πλεξούδα ή κουλούρα και, για αποκορύφωμα, στολίζεται με ένα κόκκινο πασχαλινό αυγό. Η νέα μόδα το θέλει γεμιστό με μαρμελάδες ή σοκολάτα ή/και (για τους πιο μερακλήδες) αλειμμένο με σοκολάτα. Γύρω, όμως, από την παρασκευή του τσουρεκιού "περιστρέφονται" διάφορα μυστικά, όπως το βούτυρο, το είδος του αλευριού, ο τρόπος πλασίματος, οι ώρες που θα φουσκώσει... και τόσα ακόμα που έχουν αναγάγει το τσουρέκι σε σπαζοκεφαλιά για δυνατούς λύτες! Αν όλα αυτά τα μυστικά αισθάνεσαι πως σε απομακρύνουν από την κουζίνα και τη δημιουργία τσουρεκιού, βρες απαντήσεις και λύσεις για να φτιάξεις το υπέρτατο τσουρέκι εδώ!

Πασχαλινά Κουλουράκια

Σίγουρα θα έχεις ακούσεις διάφορα "μυστικά" για να βγουν τα κουλουράκια σου αφράτα και συνάμα τραγανά, και σίγουρα κάθε χρόνο δοκιμάζεις όσα μαθαίνεις, αλλά και πάλι δεν μοιάζουν σαν αυτά της γιαγιάς! Κάποιοι μιλάνε για μαγικό συνδυασμό μεταξύ σόδας, αμμωνίας και μπέικιν πάουντερ, κάποιοι άλλοι προτείνουν ένα πάντρεμα μεταξύ αλευριού που φουσκώνει μόνο του και σόδας! Το μόνο σίγουρο είναι πως όποια συνταγή και αν επιλέξεις πρέπει να χρησιμοποιήσεις φρέσκα αυγά και πολύ καλό βούτυρο! Αυτά τα δύο πράγματα να θυμάσαι και τα κουλουράκια σου δε θα “ζήσουν” ούτε μέχρι το Μ.Σάββατο (υποτίθεται ότι και αυτά –μαζί με τα τσουρέκια- τα φτιάχνεις από τη Μ.Πέμπτη)! Υπάρχουν αμέτρητες συνταγές για πασχαλινά κουλουράκια, εμείς επιλέξαμε αυτήν, γιατί όταν τη δοκιμάσαμε ξετρέλανε τους πάντες!

Καλτσούνια

Αν δεν είσαι από την Κρήτη μάλλον τα έχεις συνδυάσει με το νησί («αν πας στην Κρήτη Ρακί και Καλτσούνια να μου φέρεις») και όχι με το Πάσχα, αλλά τα καλτσούνια ή λυχναράκια - αν και πλέον φτιάχνονται όλον τον χρόνο - είναι κλασικό πασχαλινό γλυκό της Κρήτης. Οι παραλλαγές είναι πάρα πολλές, τόσο σε σχήμα και σε γέμιση, όσο και στον τρόπο μαγειρέματος (τηγανητά ή στον φούρνο). Με βασικά τους, όμως, συστατικά τη γλυκιά μυζήθρα ή το ανθότυρο, το αυγό και τη ζάχαρη, τα λυχναράκια ξετρελαίνουν όλους όσους τα δοκιμάζουν! Αν μάθεις να φτιάχνεις τις χαρακτηριστικές “πιετούλες” θα δεις ότι είναι πολύ πιο εύκολο από όσο ίσως νόμιζες να δημιουργήσεις αυτό το παραδοσιακό, κρητικό γλύκισμα στην κουζίνα σου! Εμείς κάναμε την έρευνά μας, τις δοκιμές μας στην κουζίνα και καταλήξαμε στην παρακάτω συνταγή!

Τα πασχαλινά γλυκά του κόσμου


Hot Cross Buns - Αγγλία 

Περνώντας τα σύνορα, μεταφερόμαστε στις κουζίνες της Αγγλίας και δοκιμάζουμε τα Hot Cross Buns, τα παραδοσιακά γλυκά ψωμάκια που φτιάχνουν κατά την περίοδο του Πάσχα στη Μεγάλη Βρετανία! Παραδοσιακά τα τρώνε τη Μ.Παρασκευή στο Η.Βασίλειο, στην Αυστραλία, στη Ν.Ζηλανδία, στη Ν.Αφρική και στον Καναδά. Eίναι κάτι μεταξύ τσουρεκιού και σταφιδόψωμου, έχει έναν χαρακτηριστικό σταυρό από γλάσο, είναι πλούσιο σε μπαχαρικά και αν δεν το έχεις δοκιμάσει πρέπει σίγουρα να το γευτείς (ζεστό, ζεστό, μόλις βγει από τον φούρνο)! Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο και μπορείς να ακολουθήσεις αυτήν τη συνταγή αν θες κάτι εναλλακτικό στο φετινό πασχαλινό τραπέζι! 


Colomba di Pasqua - Ιταλία

Παραμένουμε στο εξωτερικό και βρισκόμαστε στη γείτονα Ιταλία και δοκιμάζουμε το Colomba di Pasqua, το περιστέρι του Πάσχα ή αλλιώς το Panetone του Πάσχα! Πήρε το όνομά του από το σχήμα του που – υποτίθεται ότι - αναπαριστά ένα περιστέρι και θυμίζει τσουρέκι με άσπρο γλάσο. Το συναντάμε και στην Κέρκυρα ως Κολομπίνα, είτε σε σχήμα περιστεριού (!!) είτε σε κουλούρα! Όπως και αν το προτιμάς είναι μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή που αξίζει να δοκιμάσεις. Δες εδώ πώς μπορείς να το φτιάξεις. 

Mona de Pascua - Ισπανία 

Μένουμε στην Ευρώπη και μεταφερόμαστε στην Ισπανία, όπου η παράδοση θέλει τους νονούς και τις νονές να προσφέρουν το Πάσχα στα βαφτιστήρια τους το “Mona” ή αλλιώς το ψωμί του Πάσχα! Μοιάζει - και αυτό - με τσουρέκι (τουλάχιστον σε επίπεδο συνταγής) καθώς φτιάχνεται με αλεύρι, μαγιά, γάλα, ζάχαρη, βούτυρο και αυγό, και διακοσμείται με ένα αυγό (βαμμένο ή όχι). Εμφανισιακά, μπορεί να θυμίζει έντονα ένα καρβέλι ψωμί, αλλά η γεύση του θυμίζει ντόνατ με γέμιση μαρμελάδας. Το ιδιαίτερο με το “Mona” είναι ότι - σύμφωνα με το έθιμο – το αυγό που διακοσμεί αυτό το τσουρέκι, αφαιρείται και “τσουγκρίζεται” με το κεφάλι κάποιου φιλικού προσώπου, συμβολίζοντας με αυτόν το τρόπο το τέλος της νηστείας και την Ανάσταση! Αξίζει να δοκιμάσεις να το φτιάξεις μία φορά και να βιώσεις το Πάσχα και από την άλλη πλευρά της Ευρώπης! Εμείς δοκιμάσαμε αυτήν τη συνταγή και στην προτείνουμε. 

Kulich - Ρωσία

Και κάπως έτσι φτάνουμε στη Ρωσία, όπου φτιάχνουν τη Μεγάλη Εβδομάδα το Kulich. Θυμίζει ιταλικό Panetone, μοιάζει γευστικά με κέικ και έχει υφή τσουρεκιού! Όλα αυτά σε ένα! Δε σου κίνησε ήδη την περιέργεια; Είναι αφράτο, έχει πολλά αυγά, σταφίδες, ζάχαρη, λευκό γλάσο και πάνω από όλα θέλει πολλές ώρες για να φτιαχτεί (και πολλή υπομονή)! Η παράδοση ορίζει να αγιάζεται και από την εκκλησία ανήμερα του Πάσχα και ύστερα να σερβίρεται στο γιορτινό τραπέζι. Αν και λίγο “μπελαλίδικο” στην παρασκευή του, το Kulich σίγουρα θα εντυπωσιάσει! Εμείς δοκιμάσαμε αυτήν τη συνταγή και στην προτείνουμε.




Και μην ξεχνάς, η παράδοση θέλει τα πλασίματα και τα βαψίματα να γίνονται όλα Μ. Πέμπτη, οπότε βρες τη συνταγή που σου ταιριάζει και προνόησε αγοράζοντας όλα τα απαραίτητα υλικά με το κουπόνι αξίας 46€ για τα yoda από το yellowday!








Top