Πασχαλινό τραπέζι
Πασχαλινά έθιμα και φαγητά για το γιορτινό τραπέζι
Το yellowday σου προτείνει

Γύρω από το πασχαλινό τραπέζι

Η νηστεία φτάνει στο τέλος της και οι ετοιμασίες για αυτό που θα ακολουθήσει γίνονται κάθε μέρα και πιο εντατικές. Αν βρέθηκες χαμένος ανάμεσα στα κόκκινα αυγά, την παραδοσιακή μαγειρίτσα, τον απαραίτητο οβελία και τις υπόλοιπες λιχουδιές, το yellowblog σε βοηθά να βάλεις «προτεραιότητες», λίγο πριν καθίσεις γύρω από το πασχαλινό τραπέζι!


Βαμμένα κόκκινα αυγά

Μια παράδοση που δε χάθηκε όσο κι αν αλλοιώθηκε με το πέρασμα του καιρού. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τη Μεγάλη Πέμπτη, διαλέγουμε αυγά άριστης ποιότητας, τα στολίζουμε με κόκκινο χρώμα και ετοιμαζόμαστε για τα «τσουγκρίσματα» της Λαμπρής.

Φέτος, προτείνουμε να έρθεις λίγο πιο κοντά στην παράδοση. Τα παλιότερα χρόνια που δεν υπήρχαν χημικά χρώματα, οι βαφές βρίσκονταν στην φύση. Οι φυσικές αυτές βαφές αυγών εκτός από οικολογικές είναι σαφώς προτιμότερες και για την υγεία μας, ενώ το αποτέλεσμα είναι εξίσου εντυπωσιακό. Τέτοιες μπορεί να είναι οι φλούδες των κόκκινων κρεμμυδιών, που περιέχουν χρωστικές ουσίες ικανές να δώσουν πανέμορφα χρώματα στα πασχαλινά αυγά σου πολύ εύκολα.

Το μόνο που χρειάζεσαι είναι νερό, ξύδι, φλούδες κόκκινων κρεμμυδιών και ένα κομμάτι τούλι ή γάζα.  Στη συνέχεια βάζεις τα αυγά στην κατσαρόλα με ποσότητα νερού που τα υπερκαλύπτει και προσθέτεις μερικές κουταλιές ξύδι. Τυλίγεις τις φλούδες των κρεμμυδιών μέσα στο τούλι ή την γάζα και το ρίχνεις στο νερό. Υπολογίζεις περίπου 15’ σε σιγανή φωτιά, τα βγάζεις από την κατσαρόλα, τα αφήνεις να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια τα γυαλίζεις με λάδι. Τόσο απλό!


Ζυμώνοντας

Το ζύμωμα είναι το άλλο μεγάλο έθιμο της ημέρας. Κάθε χριστιανική γιορτή άλλωστε έχει και το δικό της ψωμί σε διάφορους τόπους της Ελλάδας. Έτσι από το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, σε πολλά σπίτια ζυμώνουν τσουρέκια και πασχαλινά κουλούρια.

Συνταγές για τις παραδοσιακές αυτές λιχουδιές θα βρεις πολλές, δυο όμως «συστατικά» θα κάνουν τη δική σου εκδοχή να ξεχωρίζει. Το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσεις και ο χρόνος που θα τους αφιερώσεις. Τα τσουρέκια χρειάζονται άλλωστε  «χημεία» και θέλουν μεγάλη προσοχή σε κάθε βήμα, από τα υλικά που πρέπει να μην είναι πολύ ζεστά αλλά ούτε και κρύα, έως το μείγμα που το «διπλώνουμε» και δεν το ζυμώνουμε. Λέγεται μάλιστα ότι ακόμα και ο χώρος μέσα στον οποίο τα φτιάχνεις παίζει ρόλο.

Για αυτό και η παράδοση θέλει τις παλιές νοικοκυρές να μη μοιράζουν απλόχερα τις συνταγές τους στους νεότερους, αλλά να προτιμούν να τις δείχνουν βήμα-βήμα, σε όσους ενδιαφέρονται!


Τελευταία μέρα νηστείας

Η Μεγάλη Παρασκευή αποτελεί την κορύφωση του Θείου Δράματος. Είναι η μέρα του μεγάλου πένθους που όλοι ζουν με μεγάλη κατάνυξη και σε πολλά μέρη δεν στρώνουν καθόλου τραπέζι. Είναι η μέρα που όλοι νηστεύουν ακόμα και το λάδι, με τιμητικό πιάτο τις νερόβραστες φακές, την ταχινόσουπα (ρύζι, κοφτό μακαρονάκι, κριθαράκι ή λαχανικά περί το τέλος της βράσης των οποίων προστίθεται ταχίνι) και το μαρούλι με ξύδι!


Ανάσταση!

Αν και σύμφωνα με τη θρησκεία η Πρώτη Ανάσταση γιορτάζεται στην εκκλησία το πρωί, οι περισσότεροι συνεχίζουν τη νηστεία μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, όταν και ανάβουν οι λαμπάδες με το Άγιο Φως για να το μεταφέρουμε σπίτι.

Το βράδυ μετά την Ανάσταση και έπειτα από 40 ημέρες νηστείας από τα ζωικά τρόφιμα, οι οικογένειες σε όλη τη χώρα τρώνε την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα και τσουγκρίζουν τα κόκκινα αυγά που έχουν βάψει από τη Μεγάλη Πέμπτη.

Φτιαγμένη κυρίως με χορταρικά, και κάνει πιο εύκολη την προσαρμογή του οργανισμού μας μετά από τη νηστεία.

Περισσότερες πληροφορίες βέβαια για καλή συκωταριά και φρέσκια αντεριά δε θα βρεις εδώ. Μπορούμε όμως να μοιραστούμε μαζί σου μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να ετοιμάσεις κάτι νόστιμο και άκρως παραδοσιακό.

Δεν πρέπει να ξεχάσεις για παράδειγμα πως για να γίνει πετυχημένο το αυγολέμονο, πρέπει το φαγητό να μην έχει πολύ ζουμί (ή να «κλέψεις» με μια κουταλιά κορν φλάουρ), ή  ότι σε μερικά μέρη τη μαγειρίτσα τη φτιάχνουνε με ρύζι, οπότε εάν τη θέλεις έτσι, μπορείς να προσθέσεις και μισό φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι για σούπα στη συνταγή της προτίμησης σου, καθώς και λίγο περισσότερο νερό.


Ο πρωταγωνιστής της Λαμπρής

Το σουβλιστό αρνί είναι φυσικά, ο μεγάλος πρωταγωνιστής του πασχαλινού τραπεζιού αλλά και ολόκληρης της ημέρας, καθώς απαιτούνται πολλές ώρες προετοιμασίας για να φτάσει καλοψημένο στο τραπέζι μας.

Πολλοί λένε ότι το έθιμο του σουβλιστού αρνιού προέρχεται από τις παραδόσεις των Εβραίων οι οποίοι έβαφαν μάλιστα και την είσοδο των σπιτιών τους με το αίμα του θυσιαζόμενου εριφίου, κατ' αναπαράσταση της νύχτας της εξόδου από την Αίγυπτο. Το θυσιαζόμενο αρνί γινόταν «οβελίας», συμβολίζοντας τον «αμνό του Θεού» που θυσιάστηκε για την ανθρωπότητα.

Στα μέρη μας τώρα, είθισται την ημέρα αυτή οι παρέες να μοιράζονται, με τους μισούς να βρίσκονται από το πρωί στην αυλή και να επιδίδονται στο γύρισμα του οβελία, ενώ οι υπόλοιποι ετοιμάζουν τα παρελκόμενα στην κουζίνα!

Οι συμβουλές για όσους επιμένουν παραδοσιακά είναι πολλές και τις περισσότερες φορές διαφέρουν ανάλογα με την πηγή που θα επιλέξεις να εμπιστευτείς. Αρνί ή κατσίκι; Κάρβουνο ή κληματόβεργες; Χώμα ή ψησταριά; Κάνε προσεκτικά την έρευνα σου και ανακάλυψε αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα.

Περιττό βέβαια να θυμίσουμε ότι σε πολλές περιοχές τις Ελλάδας τα έθιμα διαφοροποιούνται, με μικρές ή μεγαλύτερες αποκλίσεις. Περισσότερα άλλωστε μπορείς να διαβάσεις στο αφιέρωμα του yellowblog για τους καλύτερους προορισμούς για το Πάσχα στην Ελλάδα.


Και μετά;

Η Κυριακή του Πάσχα, όμως, δεν τελειώνει εκεί! 

Αν στα παραπάνω προσθέσεις... τα 4 μυστικά που θα βρεις στο yellowday blog για το τέλειο πασχαλινό τραπέζι... το απαραίτητο- καλό κρασί αλλά και τις σοκολατένιες λιχουδιές που περίμενες καρτερικά να γευτείς όλον αυτό τον καιρό... τους χορούς και τα τραγούδια που ακολουθούν... τους φίλους, την οικογένεια, τις παρέες... τα πάντα, όσα κάνουν το πασχαλινό τραπέζι κάτι περισσότερο από μια μοναδική γαστριμαργική εμπειρία.. αν τα φέρεις όλα αυτά κατά νου, άρχισε να μετράς αντίστροφα, γιατί η ώρα που θα καθίσεις γύρω από το πασχαλινό τραπέζι, έρχεται!

Καλό Πάσχα!

Top