Πού θα πάμε σήμερα βόλτα;
Το yellowday σού προτείνει

Πριν καλά-καλά αρχίσει το σαββατοκύριακο αρχίζουν οι ερωτήσεις: Τι έχουμε κανονίσει για αύριο; Θα πάμε πουθενά την Κυριακή; Κι αν ο καιρός είναι καλός, τα πράγματα είναι σίγουρα πιο απλά, αφού μία βόλτα σε ένα πάρκο με ποδήλατα ή μπάλες μπορεί να γεμίσει δημιουργικά όλη τη μέρα, τι γίνεται όμως το φθινόπωρο και τον χειμώνα που πολλές φορές το κρύο και η βροχή μας περιορίζουν; Το yellowday συγκέντρωσε για σένα 8 εναλλακτικές προτάσεις με ψυχαγωγικό αλλά και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, που θα κάνουν ακόμα και τα πιο “μουντά” σαββατοκύριακα αξέχαστα για όλη την οικογένεια!  

Πλανητάριο

Ένα συναρπαστικό εικονικό ταξίδι στο σύμπαν προσφέρουν τα δύο πλανητάρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το Ίδρυμα Ευγενίδου στο Παλαιό Φάληρο και το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ στη Θέρμη, με την πανοραμική θολωτή τους οθόνη προσφέρουν σε μικρούς και μεγάλους μία ξεχωριστή διαδραστική εμπειρία. Παράξενοι Κόσμοι στο Ηλιακό Σύστημα, Το Μέλλον στο Διάστημα, Polaris, Το Διαστημικό Υποβρύχιο και το μυστήριο της Πολικής Νύχτας και ο Θάνατος των Δεινοσαύρων είναι μερικές από τις προβολές που μπορείς να επιλέξεις να παρακολουθήσεις στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Αστερισμοί και μύθοι, Θαύματα του Σύμπαντος, Από τη Γη στο Σύμπαν, Εξωγήινοι Κόσμοι και πολλές ακόμα είναι οι επιλογές για φέτος στο κέντρο Νόησις. 

Παιδικό θέατρο

Με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη να έχουν τις περισσότερες επιλογές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το παιδικό θέατρο αποτελεί πάντα μία ξεχωριστή οικογενειακή έξοδο με ψυχαγωγικό αλλά και επιμορφωτικό χαρακτήρα. Οι παραγωγές είναι πλέον πιο πλούσιες και από αυτές των έργων για ενήλικες, γεγονός που ενισχύεται και από τους ηθοποιούς που τις πλαισιώνουν. Υπάρχουν διαδραστικές παιδικές παραστάσεις που απευθύνονται ακόμα και σε παιδάκια 2-2,5 ετών και άλλες που μπορούν να τις παρακολουθήσουν μόνο τα μεγαλύτερα. Διαλέξτε λοιπόν μαζί την παράσταση, λαμβάνοντας υπόψιν τόσο την ηλικία όσο και τα ενδιαφέροντά τους και φροντίστε να ξέρουν από πριν μερικά πράγματα για την πλοκή. 

Παιδικό σινεμά

Οι παιδικές προβολές στο σινεμά με ποπ κορν, αναψυκτικό ή ζαχαρωτά δημιουργούν, δίχως άλλο, μερικές από τις πιο ευχάριστες αναμνήσεις τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς τους! Για τον φετινό χειμώνα μερικές από τις ταινίες που περιμένουμε να δούμε είναι: Coco, Φερδινάνδος, Arctic Justice, Early Man, Sherlock Gnomes κ.α.! Βγάλτε το εισιτήριό σας και καλή προβολή!    

Δημοτικές παιδικές βιβλιοθήκες

Μπορεί οι ενήλικες να βρίσκουν πλέον τα πάντα στο tablet ή το κινητό τους, τα παιδιά όμως εξακολουθούν να απολαμβάνουν να ξεφυλλίζουν βιβλία και να διαβάζουν παραμύθια με όμορφες εικόνες! Σε πολλούς δήμους λειτουργούν σύγχρονες ή και… λιγότερο σύγχρονες δανειστικές βιβλιοθήκες με ειδικό παράρτημα για παιδιά κάθε ηλικίας. Στους χώρους συνήθως υπάρχει και αναγνωστήριο, όπου τα πράγματα είναι λιγότερο αυστηρά από ό,τι σε μία βιβλιοθήκη ενηλίκων και έτσι τα παιδιά μπορούν να χαλαρώσουν διαβάζοντας το αγαπημένο τους βιβλίο ή ακόμα και να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις παιδικών βιβλίων, μικρές θεατρικές παραστάσεις ή και κουκλοθέατρο! Δες αν λειτουργεί κάποια κοντά σου και γίνε μέλος!

Μουσεία αποκλειστικά για παιδιά

Τα μουσεία μπορούν να μην είναι βαρετά! Ιδίως όταν πρόκειται για εκθέματα και προγράμματα που απευθύνονται αποκλειστικά σε παιδιά! 

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Το πρώτο από τα αμιγώς παιδικά μουσεία της Αθήνας βρίσκεται στην Πλάκα, σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο της οδού Κυδαθηναίων. Τα εκθέματά του προέρχονται από την καθημερινότητα των παιδιών, τον κόσμο των φυσικών επιστημών, τις τέχνες ή την επικαιρότητα και δίνουν στα παιδιά το έναυσμα για να ασχοληθούν με τις διάφορες θεματικές του μουσείου. Πέρα από τα μόνιμα εκθέματα, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο σχεδιάζει και διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 3-12 ετών.

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Και αυτό στην Πλάκα, εκθέτει έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών από 4 έως 14 ετών. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν έργα απ’ όλη την Ελλάδα, βραβευμένα σε Διαγωνισμούς Παιδικής Ζωγραφικής καθώς και έργα από τα Εικαστικά Εργαστήρια που γίνονται στον χώρο του, έργα παιδιών της Κατοχής και τα πρώτα δείγματα εικαστικής απεικόνισης έμψυχης μορφής των παιδιών της φυλής των Καλάς. Τα εικαστικά εργαστήρια του μουσείου απευθύνονται σε παιδιά 2,5-12 ετών, και πραγματοποιούνται όλη τη διάρκεια του έτους.

Μουσείο συναισθημάτων παιδικής ηλικίας

Ένα διεθνώς μοναδικό, διαδραστικό μουσείο βρίσκεται στον λόφο Φιλοπάππου και χρησιμοποιεί τα εκθέματά του, το παιχνίδι και τα παραμύθια για να ενθαρρύνει τα παιδιά να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να κατανοήσουν τον κόσμο των συναισθημάτων, ενώ ταυτόχρονα ευαισθητοποιεί και υποστηρίζει τους ενήλικες σε θέματα που αφορούν τη συναισθηματική ανάπτυξη σε παιδιά, κυρίως από 6 έως και 12 χρονών. Σκοπός της έκθεσης και των εργαστηρίων είναι ενήλικες και παιδιά να συνεργαστούν δημιουργικά και να παίξουν παρέα. Δοκιμάστε το!

Μουσείο Herakleidon

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος “Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά” λειτουργεί κάθε Κυριακή στο Μουσείο Herakleidon στο Θησείο η έκθεση “Παίζω και Καταλαβαίνω”. Πρόκειται για μία πρωτότυπη και πολύ ενδιαφέρουσα διαδραστική έκθεση που αφορά τις πρωταρχικές μαθηματικές έννοιες με τις οποίες έρχεται σε επαφή ο άνθρωπος. Τραπέζια με διαδραστικές κατασκευές και έργα τέχνης εισάγουν τον μικρό επισκέπτη στην έννοια της συμμετρίας στη φύση και την τέχνη, στον κόσμο των αριθμών και των σχημάτων, καθώς και στις στοιχειώδεις αλγοριθμικές διαδικασίες.

Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Ένα Μουσείο πολυχώρος που προσφέρει το κατάλληλο περιβάλλον και τα κίνητρα στα παιδιά να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά μουσειακά προγράμματα και δημιουργικά εργαστήρια. Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά 4 έως 12 ετών και ο τρόπος προσέγγισής του προσαρμόζεται κάθε φορά στην ηλικία του κοινού του. Στα παιδιά 4 έως 6 ετών απευθύνεται με βιωματικές εμπειρίες, ενώ στα παιδιά 7 έως 12 ετών με θέματα κλιμακούμενου επιπέδου δυσκολίας και έρευνας και τα προτρέπει να δημιουργήσουν τις δικές τους συλλογές αλλά και να τις παρουσιάσουν στον χώρο του Μουσείου.

Άλλα μουσεία με προγράμματα για παιδιά

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μία πολυδιάστατη εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε! Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά, περιλαμβάνει τη βοτανική έκθεση και την έκθεση των θηλαστικών με μαρσιποφόρα της Αυστραλίας, θηλαστικά από την Αφρική, όπως η καμηλοπάρδαλη, η ζέβρα, το λιοντάρι και ο αφρικανικός βούβαλος,  τη μεσογειακή φώκια κ.ά. Στην εντομολογική αίθουσα, μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται τα στάδια του βιολογικού κύκλου των εντόμων καθώς και ανατομικά στοιχεία της δομής τους. Στην αίθουσα υδροβιολογίας θα βρείτε μία εκτεταμένη συλλογή κοχυλιών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών ενώ στην έκθεση ορνιθολογίας θα έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε περισσότερα από 180 είδη πουλιών τοποθετημένα σε προθήκες που αναπαριστούν τους αντίστοιχους βιότοπους. Τέλος, μη χάσετε τη συλλογή ερπετών, την έκθεση των πετρωμάτων και των ορυκτών και φυσικά την παλαιοντολογική έκθεση.

Στο Κέντρο Γαία (πρόκειται για διαφορετικό κτίριο που επικοινωνεί όμως με το Μουσείο) γίνεται με διαδραστικό τρόπο, μια πρώτη γνωριμία με τον πλανήτη, με την ποικιλία των τοπίων του, της βλάστησης και του ζωικού πλούτου του και την επιρροή του ανθρώπου στο περιβάλλον. Στη μοναδική στον κόσμο “Γεώσφαιρα” προβάλλεται ο περιστρεφόμενος πλανήτης από 225.000 εικόνες υψηλής ανάλυσης. Μία επίσκεψη που σίγουρα δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο!

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Πρωτότυπα εργαστήρια ακόμα και για δίχρονα παιδιά πραγματοποιούνται από τον Οκτώβριο έως και τον Μάιο κάθε σαββατοκύριακο στο ΜΚΤ: Μέσα από τα παραμύθια παίρνουν απάντηση τα “γιατί” και τα “πώς”. Οι μικροί ταξιδεύουν στον κόσμο της φωτογραφίας και ανακαλύπτουν κάθε μήνα και από ένα καλλιτεχνικό κίνημα, ενώ γονείς και παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις Συλλογές του Μουσείου μέσα από μια διαδραστική ξενάγηση.

Ολυμπιακό Μουσείο

Το μοναδικό Μουσείο του είδους του στον Ελληνικό χώρο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και είναι ιδρυτικό μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Ολυμπιακών Μουσείων. Η συλλογή του αποτελείται από αντικείμενα διαφόρων αθλητικών διοργανώσεων, όπως στολές, εξοπλισμός, μετάλλια Ολυμπιακών, Παγκόσμιων, Ευρωπαϊκών Βαλκανικών και Μεσογειακών αγώνων. Στο Μουσείο, πέρα από τις μόνιμες και τις περιοδικές εκθέσεις, πραγματοποιούνται κάθε χρόνο δημιουργικά παιδικά εργαστήρια με θεματολογία που ποικίλλει:  Θέατρο, μουσική, χορός, εικαστικά, μαγειρική & διατροφή κ.ά. Κλείστε θέση!

Ίδρυμα εικαστικών τεχνών & μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη

Το Ίδρυμα Θεοχαράκη, στη Λ. Βασιλίσσης Σοφίας, προσφέρει ένα πλούσιο πρόγραμμα για παιδιά, με στόχο την εκπαίδευσή τους σε θέματα εικαστικών τεχνών και μουσικής, την καλλιέργεια αισθητικής παιδείας και την εξοικείωση με τους μουσειακούς χώρους. Τα παιδιά, ήδη από την ηλικία των 2 ετών, έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν διάφορες πτυχές της τέχνης, ενώ παιδιά άνω των 6 ετών μπορούν -μεταξύ πολλών άλλων- να παρακολουθήσουν το σχολείο αρχιτεκτονικής ή να παίξουν με τον πηλό και να μάθουν τις βασικές τεχνικές της πηλοπλαστικής. Ιδανική επιλογή για μικρούς καλλιτέχνες!

Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

Το Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” είναι ένα υπερσύγχρονο Πολιτιστικό Κέντρο και Μουσείο που ξεχωρίζει για την καινοτομία του. Η “Θόλος” του “Ελληνικού Κόσμου” με προβολές για ενήλικες και παιδιά, παρουσιάζει παραγωγές εικονικής πραγματικότητας που έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα αλλά και το πλεονέκτημα ότι είναι διαδραστικές, ελεγχόμενες από τον θεατή και όχι στατικές, όπως η Περιήγηση στην Αρχαία Αγορά και την Αρχαία Ολυμπία και οι προβολές Δαρβίνος: Το μυστήριο της φύσης και οι Τιτάνες στην Εποχή των Παγετώνων. Επιπλέον, κάθε Κυριακή πραγματοποιούνται στον «Ελληνικό Κόσμο» εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά 5-12 ετών, τα οποία σχεδιάζονται και υλοποιούνται από τους ειδικούς μουσειοπαιδαγωγούς με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλίας και την ενεργοποίηση της φαντασίας και της δημιουργικότητας των παιδιών.

Πλέον δεν έχεις λόγο να προβληματίζεσαι! Βρέξει-χιονίσει, κάθε σαββατοκύριακο μπορεί να είναι ξεχωριστό μαζί με τα παιδιά!

Top