Tips για να γίνει το πρωινό ξύπνημα… παιχνιδάκι!
Το yellowday σού προτείνει
Το ξυπνητήρι βαράει επανειλημμένως εδώ και 30 λεπτά και συ, απλά, εναλλάσσεις πλευρά στο κρεβάτι. 
Τα παιδιά δεν αποχωρίζονται το κρεβάτι τους. 
Η διαμάχη σχετικά με το ποιο ρούχο θα βάλουν – ή πεισματικά αρνούνται να φορέσουν – καλά κρατεί. 
Το πρωινό μένει να κρυώνει στο μπολ. 
Οι τόνοι βαθμιαία ανεβαίνουν πλησιάζοντας – ή και προσπερνώντας – την ώρα αναχώρησης.
… και τέλος, εσύ φεύγεις σε έξαλλη κατάσταση για μία ακόμα φορά!
Σου ακούγεται γνώριμο όλο αυτό το σκηνικό;

Τότε είσαι ένας από εμάς! Εμάς, που το πρωινό ξύπνημα περιλαμβάνει και το ξύπνημα και την προετοιμασία και άλλων μελών της οικογένειας…

Η αλήθεια είναι, πως το πρωινό ξύπνημα για το σχολείο – και τη δουλειά - είναι μια “δοκιμασία” για πολλές οικογένειες, που προσπαθούν να προλάβουν ρολόγια και κουδούνια την τελευταία στιγμή... Η καλή μέρα από το πρωί, λένε, φαίνεται. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνήθειες ώστε να μειώσουμε τις πρωινές εντάσεις και να ξεκινάμε όλη η οικογένεια μαζί τη μέρα μας με τις καλύτερες προϋποθέσεις;
Νωρίς για ύπνο!
Για να ξυπνήσει ένα παιδί στην ώρα του το πρωί, πρέπει να είναι χορτασμένο από ύπνο (το ίδιο ισχύει και για σένα, φίλε, ενήλικα, οπότε σταμάτα να κοιμάσαι στις 1 και να απορείς γιατί δεν ακούς το ξυπνητήρι στις 7). Αυτονόητο, αλλά στην πράξη συχνά το αμελούμε ή το υπονομεύουμε στην ανάγκη μας να δούμε λίγο περισσότερο τα παιδιά το βράδυ, να χαζέψουμε λίγο ακόμα στην τηλεόραση ή να κάνουμε εκείνες τις συζητήσεις, που ως διά μαγείας προκύπτουν την ώρα που πρέπει να πάνε για ύπνο... Είναι όμως πολύ σημαντικό να είμαστε κάθετοι στην ώρα του βραδινού ύπνου και σπάνια να επιτρέπουμε παρεκκλίσεις. Κάθε φορά που νιώθεις την ανάγκη να υποκύψεις στις πιέσεις των παιδιών, σκέψου το παλιό ρητό «ο ύπνος τρέφει τα παιδιά…» και θυμήσου ότι παρατείνοντας την ώρα του ύπνου, τους στερείς κάτι πολύτιμο για την ανάπτυξή τους!

Από την προηγούμενη
Είσαι δεν είσαι ο τύπος του «πριν πεινάσω, μαγειρεύω», αν θέλεις ανέφελα πρωινά ξυπνήματα πρέπει να εφαρμόσεις αυτήν την παροιμία και να μυήσεις και τα παιδιά στη λαϊκή σοφία της. Τα ρούχα της επόμενης μέρας είναι από τα sos για να τα προετοιμάσεις από την προηγούμενη, ιδίως αν το παιδί είναι κάπως εκλεκτικό στις επιλογές του. Κι εδώ που τα λέμε, δεν υπάρχει, μάλλον, παιδί που να μην έχει προσπαθήσει να πείσει τους γονείς του για τις πιο τρελές - και κυριολεκτικά κόντρα -στον καιρό επιλογές και μάλιστα να τα έχει καταφέρει (υπό την πίεση του ρολογιού!). Οπότε, συνετό είναι να κάνεις αυτές τις... διαπραγματεύσεις την προηγούμενη και να καταλήγετε μαζί, από πριν, στα ρούχα της επόμενης μέρας. Στην ίδια λογική, φρόντισε να εξηγήσεις στο παιδί πόσο σημαντικό είναι να έχει την τσάντα του έτοιμη και κλεισμένη από την προηγούμενη και να μη βάζει τελευταία στιγμή μέσα τετράδια και κασετίνες, ξεχνώντας τα μισά! Και για να είμαστε δίκαιοι, τα ίδια ισχύουν και για εσένα, που το πρωί κοιτάζεις την ντουλάπα και σκέφτεσαι «τι να φορέσω σήμερα;». Μη νομίζεις και εσύ καθυστερείς όταν δεν έχεις προετοιμαστεί από την προηγούμενη.

Αγία ρουτίνα!
Βάλε πρόγραμμα και μην υποτιμάς την αξία του! Το πρόγραμμα βοηθάει τόσο τα ίδια τα παιδιά να έχουν έναν «μπούσουλα» να ακολουθήσουν, να ξέρουν τι έπεται και να μην εμπλέκονται σε παιχνίδια εξουσίας μαζί σου πρωί πρωί, όσο και εσένα για να μην ανεβάζεις πίεση με την τσίμπλα στο μάτι – και χωρίς καφέ! Φρόντισε να έχεις οργανώσει συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ακολουθούνται κάθε φορά για να μην χάνεται χρόνος σε... αυτοσχεδιασμούς και αφορμές για γκρίνια ή χρονοτριβές. Μπορείς στις μικρότερες ηλικίες να υπενθυμίζεις κάθε φορά τα στάδια π.χ. πρωινό, δόντια, ντύσιμο, παγουρίνο, κολατσιό στην τσάντα και πανωφόρι... μέχρι τα ίδια τα παιδιά αυτοματοποιημένα να τα κάνουν δικά τους. Βέβαια, η ρουτίνα ισχύει και για εσένα, που ουσιαστικά δίνεις το καλό παράδειγμα!
Δώσε κίνητρα!
Ακόμα και τα παιδιά γνωρίζουν ότι είναι υποχρέωσή τους να ξυπνήσουν εγκαίρως το πρωί και να φτάσουν στο σχολείο την ενδεδειγμένη ώρα. Αυτό από μόνο του, όμως, καμιά φορά δεν αρκεί - χρειάζονται κι άλλου είδους κίνητρα. Ειδικά στις αρχές, μέχρι να τους γίνει συνήθεια το καθημερινό έγκαιρο ξύπνημα, φρόντισε να δημιουργείτε μαζί από την προηγούμενη έναν παραπάνω λόγο για να ξυπνήσουν στην ώρα τους. Για παράδειγμα μπορείς – αν έχεις χρόνο και διάθεση – να τους τάξεις ένα διαφορετικό πρωινό που θα τους σπάσει τη μύτη ή ένα καινούριο ρούχο που ανυπομονούν να φορέσουν (ακόμα κι ένα ζευγάρι καινούριες κάλτσες μπορεί να κάνει τη διαφορά). Δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις ως δέλεαρ ακόμα και ένα καινούριο μολύβι που θέλουν πολύ να χρησιμοποιήσουν, ένα κέρασμα που θέλουν να μοιραστούν με τους φίλους τους, το αγαπημένο τους τραγούδι που θα το βάλεις στο αυτοκίνητο κατά τη διαδρομή... Το νόημα είναι να βρεις μικρά κίνητρα που θα δώσουν όμως την απαραίτητη ώθηση για να σηκωθεί το παιδί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από το κρεβάτι!
Συνέπεια ή επιβράβευση!
Όσο και να σε τρομάζει, κάποιες φορές θα πρέπει απλώς να αφήσεις τη φυσική αναγκαιότητα των συνεπειών να κάνει το έργο της. Σίγουρα φαίνεται αγχωτικό να πρέπει να χρησιμοποιήσεις το πρωινό ξύπνημα για το σχολείο και σαν αφορμή διαπαιδαγώγησης – ιδίως εξαιτίας των τόσο αυστηρών χρονικών πλαισίων- αλλά είναι πραγματικά μια ιδανική ευκαιρία να δοκιμάσει το παιδί τις συνέπειες των πράξεών του που τελικά θα το οδηγήσουν σε ανάληψη ευθύνης και πρωτοβουλιών. Ξέχασε ένα τετράδιο γιατί όλα έγιναν βιαστικά το πρωί; Δοκίμασε να μην του το υπενθυμίσεις – όσο δύσκολο κι αν είναι για ένα γονιό αυτό - για να δει στην πράξη τι στερείται με το να σηκώνεται τελευταία στιγμή το πρωί. Από την άλλη, τη φορά που θα κοιμηθεί νωρίς την προηγούμενη και θα έχει ετοιμάσει όλα τα πράγματά του θα διαπιστώσει και μόνο του ότι το πρωινό ξύπνημα της επόμενης είναι λιγότερο «επώδυνο» και θα γίνει και δική του επιλογή. Αυτός είναι και ο στόχος!

Σαββατοκύριακα χωρίς χάος!
Μην αλλάζεις δραματικά τη ρουτίνα της οικογένειας τα σαββατοκύριακα. Φυσικά και τα παιδιά θα χουζουρέψουν περισσότερο στο κρεβάτι το πρωί και τα βράδια θα δείτε μια ταινία μαζί ή θα κάνετε τις βόλτες σας και θα κοιμηθείτε αργότερα. Σε λογικά, όμως, πλαίσια. Είναι πολύ δύσκολο να επαναφέρεις ένα παιδί στο πρόγραμμα των καθημερινών και του πρωινού ξυπνήματος αν τα σαββατοκύριακα αυτό καταλύεται τελείως. Έτσι, το πρωινό ξύπνημα της Δευτέρας γίνεται εξαιρετικά βίαιο αλλά και το βιολογικό ρολόι του παιδιού αναστατώνεται. Επίτρεψε λοιπόν τα Σάββατα και τις Κυριακές μικρές παρεκκλίσεις που δε θα ανατρέπουν τελείως τους βιολογικούς ρυθμούς του παιδιού αλλά και τις συνήθειές του.

Θυσίασε ένα 20λεπτο από τον δικό σου ύπνο!
Και φτάνουμε στο επίμαχο σημείο. Στο σημείο που δε φταίνε μόνο όλοι οι άλλοι, αλλά που και συ… χουζούρεψες λίγο παραπάνω! Θα έχεις προσέξει ότι τις φορές που ξυπνάς την ίδια ώρα με τα παιδιά τίποτα δε φαίνεται να λειτουργεί! Καταλήγετε να κυνηγάτε ο ένας τον άλλο και να χτενίζεις μαλλιά... στο ασανσέρ. Αν ξυπνήσεις όμως ένα εικοσάλεπτο νωρίτερα, και τον καφέ σου θα προλάβεις να πιείς και να ετοιμαστείς σαν άνθρωπος, και θα δεις ότι όλα μπορούν να εξελιχθούν πολύ πιο ομαλά. Ένα χάιδεμα στα παιδιά από μία μαμά ή έναν μπαμπά που έχει ήδη ξυπνήσει και έχει ετοιμάσει πρωινό είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσουν κι εκείνα τη μέρα τους χωρίς να σε βλέπουν σε κατάσταση υστερίας και πανικού! Σκέψου το! Είναι μόνο ένα 20λεπτο!

To yellowblog φιλοξενεί tips και προτάσεις από την ομάδα της Nannuka σχετικά με θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα της σύγχρονης οικογένειας!
Στη Nannuka, θα βρείς την babysitter ή παιδαγωγό που θα απασχολήσει δημιουργικά και αξιόπιστα τα παιδιά σου μετά το σχολείο μέχρι να βρεθείς κοντά τους.

Top