Οι πρωταπριλιάτικες φάρσες που άφησαν εποχή!
Το yellowday σου προτείνει

Η παράδοση των αστείων της πρωταπριλιάς διαρκεί αιώνες και όλοι έχουμε πέσει κατά καιρούς θύματα μιας καλής φάρσας. Το yellowday συγκέντρωσε για σένα τις πιο πετυχημένες των τελευταίων δεκαετιών και σου τις παρουσιάζει!

Το χωριό του Αστερίξ

Το 1993, άρθρο στη βρετανική εφημερίδα Independent που στη συνέχεια αναπαράχθηκε ως είδηση και από το BBC και άλλα τηλεοπτικά δίκτυα ανά τον κόσμο, ανέφερε την ανακάλυψη του χωριού του Aστερίξ από επιστήμονες των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και της Βρέστης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ανασκαφές έφεραν στο φως νομίσματα, στα οποία απεικονίζονταν αγριογούρουνα, ενώ δεν υπήρχε ίχνος ρωμαϊκής εισβολής!

Gravity

Το 1976 ο αστρονόμος Patrick Moore ανακοίνωσε μέσω ραδιοφώνου πως την 1η Απριλίου, ακριβώς στις 09:47 το πρωί, ο πλανήτης Πλούτωνας θα περνούσε πίσω από τον Δία προκαλώντας μια βαρυτική ευθυγράμμιση που θα μείωνε το μαγνητικό πεδίο της Γης. Προέτρεψε, μάλιστα, τους ακροατές του να πηδήξουν στον αέρα αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή για να νιώσουν τη μειωμένη βαρύτητα και ένα αίσθημα ότι «επιπλέουν». Εκατοντάδες ακροατές τηλεφώνησαν για να αναφέρουν πως πράγματι επέπλευσαν στον αέρα. Μια κυρία, μάλιστα, διαβεβαίωσε πως η ίδια και 11 καλεσμένοι της αιωρήθηκαν μαζί με τις καρέκλες τους μέσα στο δωμάτιο.

I.U.I (Internet Under the Influence)

Το 1994 όλοι μιλούσαν για το Internet ως τη νέα λεωφόρο της πληροφορίας. Τι πιο φυσικό για τις Αρχές να περάσουν νόμο που απαγορεύει την κίνηση στη λεωφόρο όταν είμαστε πιωμένοι. Το PC Magazine έγραψε πως η αμερικανική Γερουσία ετοιμάζεται να περάσει νόμο που απαγορεύει το αλκοόλ όσο είμαστε online καθώς «η λεωφόρος είναι λεωφόρος, ακόμα και η ψηφιακή». Φυσικά, εκατοντάδες αναγνώστες τηλεφώνησαν στο Καπιτώλιο για να διαμαρτυρηθούν. Τους είχαν ικανούς για όλα.

Google Nose

Το 2013 η Google ανακοίνωσε το Google Nose. Χρησιμοποιώντας «φωτόνια σε συνδυασμό με υποηχητικά κύματα, το Nose στοιχίζει μόρια για να αναπαράγει συγκεκριμένες οσμές» με αποτέλεσμα κάθε μυρωδιά στον κόσμο είναι πια αναζητήσιμη. Η database του συστήματος θα περιείχε 15 εκατομμύρια… οσμομπάιτ ενώ θα υπήρχαν και ειδικά φίλτρα αναζήτησης ώστε να μην γεμίσει το γραφείο σου με δυσοσμία όσο ψάχνεις. Η «είδηση» έγινε φυσικά viral σε λίγα λεπτά της ώρας!


Όταν το “π” έγινε 3!

Το 1998 ανακοινώθηκε πως η πολιτειακή Βουλή της Αλαμπάμα πέρασε έναν νόμο που αλλάζει τη μαθηματική σταθερά του π από 3,14 σε σκέτο 3. Όπως «δήλωσαν» μέλη του κοινοβουλευτικού σώματος, η Βίβλος αναφέρει καθαρά πως «το ιερό του Ναού του Σολομώντα ήταν δέκα πήχες πλάτος, τριάντα πήχες σε διάμετρο και κυκλικό στο σχήμα. Συνεπώς, ο λόγος του κύκλου ως προς τη διάμετρο είναι 3. Είναι καιρός να επιστρέψουμε σε μερικές καθαρές και σταθερές αναφορές. Το 3.141592653… κ.λπ. κ.λπ. δεν μας χρειάζεται».

Ανακάλυψε το Σαν Σέριφ!

Πρώτη Απριλίου 1977 και η εφημερίδα Guardian φιλοξενεί 7σελιδο αφιέρωμα στο Σαν Σερίφ, ένα μικρό νησιωτικό κράτος του Ινδικού Ωκεανού που αποτελείται από μια συστάδα ειδυλλιακών νήσων. Το αφιέρωμα περιλάμβανε αναφορές για την καθημερινότητα των κατοίκων, την ιστορία και γεωγραφία της χώρας, καθώς και τουριστικού τύπου πληροφορίες. Τα τηλέφωνα της εφημερίδας δεν σταμάτησαν να χτυπούν όλη μέρα από αναγνώστες που ήθελαν να μάθουν περισσότερα γι' αυτόν τον πρώτης τάξεως ταξιδιωτικό προορισμό! Η πετυχημένη φάρσα του Guardian θα εγκαινίαζε μάλιστα την παράδοση των εφημερίδων να προσπαθούν να ξεγελάσουν τους αναγνώστες τους την Πρωταπριλιά.

Βρέθηκε ο τάφος του Σωκράτη

Μία φάρσα με άρωμα Ελλάδας πραγματοποιήθηκε το 1995 από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ανακοίνωσαν, δίνοντας μάλιστα και λεπτομέρειες, ότι στις ανασκαφές που έγιναν για το μετρό βρέθηκε ο τάφος του Σωκράτη. Ακόμη ότι ανακαλύφθηκε ο χιτώνας του αλλά και ίχνη από το κώνειο που ήπιε! Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου αναγκάζοντας τα διεθνή μέσα να ανακαλέσουν την επόμενη ημέρα. 

Το δέντρο που έβγαζε… σπαγγέτι

Ίσως μια από τις καλύτερες φάρσες που έχουν γίνει ποτέ πρωταπριλιά, ανήκει στο BBC. Συγκεκριμένα το 1957, το βρετανικό δίκτυο, επιλέγει να εξετάσει τα όρια της αμάθειας των Βρετανών περί ζυμαρικών…
Έτσι αποφασίζει να παρουσιάσει οπτικοποιημένο ρεπορτάζ, με συγκομιδή σπαγκέτι από τα περίφημα «σπαγκετόδεντρα» της Ελβετίας. Τα ζυμαρικά δεν ήταν τότε ιδιαίτερα δημοφιλή στο Νησί, ως εκ τούτου δεν ήταν λίγοι αυτοί που το έφαγαν… αμάσητο.
Την εποχή εκείνη, τα βρετανικά σπίτια που είχαν τηλεόραση υπολογίζονταν σε περισσότερα από 7 εκατομμύρια και όπως μπορείτε να καταλάβετε, αμέσως μετά το τέλος του ρεπορτάζ, τα τηλέφωνα στο BBC… έσπασαν με τους τηλεθεατές να ζητούν να μάθουν αν μπορούν να ξεκινήσουν τη δική τους καλλιέργεια σπαγκέτι και αν ναι, πως;

Το θαυματουργό καλσόν

Το 1962 όλες οι τηλεοράσεις ήταν ασπρόμαυρες. Το κρατικό σουηδικό κανάλι ανακοίνωσε πως έφερε μια νέα εποχή και παρότρυνε όλους τους τηλεθεατές του να τοποθετήσουν ένα τεντωμένο καλσόν μπροστά από την οθόνη. Έτσι, όπως ανακοίνωσε, οι «πρισματικές ιδιότητες του νάιλον θα διαθλούν το φως με τέτοιο τρόπο που θα είναι δυνατόν να διακρίνει κανείς τα χρώματα». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα κουνώντας το κεφάλι μπρος-πίσω.

Το ψηφιακό Big Ben

Το 1980 το BBC ανακοίνωσε πως το Big Ben, για λόγους εκσυγχρονισμού, θα καταργήσει τους παραδοσιακούς δείκτες και θα δείχνει πλέον την ώρα με ψηφιακούς αριθμούς. Χιλιάδες ακροατές επικοινώνησαν για να διαμαρτυρηθούν. Μάλιστα, η ιαπωνική υπηρεσία του BBC μετέδωσε πως οι δείκτες θα πουληθούν στους πρώτους που θα τηλεφωνήσουν. Οι κλήσεις ήρθαν μέχρι και από καράβια στον ωκεανό.

Burgers για αριστερόχειρες

Το 1998 η Burger King δημοσίευσε μια ολοσέλιδη καταχώριση παρουσιάζοντας το Left-Handed Whopper. Ειδικά σχεδιασμένο για τους 32 εκατ. Αμερικανούς που είναι αριστερόχειρες, το νέο μπέργκερ περιείχε ακριβώς τα ίδια συστατικά με το κανονικό, αλλά όλα τα υλικά του είχαν περιστραφεί κατά 180 μοίρες. Χιλιάδες πελάτες έφτασαν στα καταστήματα ζητώντας τη νέα έκδοση, ενώ μερικοί τόνισαν στην παραγγελία τους πως θέλουν την «κανονική», για δεξιόχειρες.

Μπες τώρα στο yellowday και ανακάλυψε μοναδικές προσφορές που σε αφορούν και ΔΕΝ είναι φάρσα!

Top