Πώς θα καταλάβεις αν το παιδί είναι έτοιμο για κατασκήνωση!
Το yellowday σού προτείνει

Το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη εποχή των παιδιών και όχι άδικα! Τα σχολεία κλείνουν, οι θάλασσες ζεσταίνουν, τα παγωτά επιτέλους επιτρέπονται και οι μαμάδες δεν τα κυνηγούν πια με τη ζακέτα (αν κι αυτό, όχι πάντα)...  Για την ακρίβεια, το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη εποχή όλων - απλώς οι γονείς, κυρίως οι εργαζόμενοι, προβληματίζονται για το πώς μπορούν να γεμίσουν τον χρόνο των παιδιών τους δημιουργικά, προσφέροντάς τους καινούρια ερεθίσματα και την ίδια στιγμή λύνοντας το πρόβλημα της φροντίδας τους μέχρι να έρθουν και οι μέρες των δικών τους διακοπών.

Οι διαθέσιμες λύσεις περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα επιλογών, που μπορούν να καλύψουν κάθε ανάγκη, από τα ποικίλα summer camps μέχρι τις διαχρονικές και αγαπημένες κατασκηνώσεις. Το yellowblog έχει προνοήσει, φυσικά, και έχει συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι εδώ!

Η κατασκήνωση, όμως, καθώς ως επιλογή κρατάει τα παιδιά για μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά από το σπίτι και την οικογένειά τους, δημιουργεί έναν πρόσθετο προβληματισμό, ιδιαίτερα όταν εξετάζεται ως ενδεχόμενο για πολύ μικρά παιδιά. Οι γονείς αναρωτιούνται ποια είναι η κατάλληλη ηλικία και ποια σημάδια μπορούν να εμπιστευτούν, για να αποφασίσουν αν το παιδί τους είναι έτοιμο να τους αποχωριστεί και να μπει στον μαγικό κόσμο της κατασκήνωσης, ιδίως αν πρόκειται για την πρώτη τους φορά. Κάθε παιδί φτάνει τα δικά του ορόσημα ανάπτυξης (διανοητικής, ψυχικής και συναισθηματικής) σε διαφορετική ηλικία, οπότε δύσκολα μπορούμε να ακολουθήσουμε μια συνταγή που να ισχύει για όλα τα παιδιά, χωρίς εξαιρέσεις. 

Οι παρακάτω ενδείξεις θα σε βοηθήσουν να βγάλεις χρήσιμα συμπεράσματα για την ωριμότητα του παιδιού σου να ακολουθήσει τους ρυθμούς μιας κατασκήνωσης, ώστε να πάρεις την κατάλληλη απόφαση για όλη την οικογένεια!
Θέλω κι εγώ!
Η πρώτη ένδειξη για να καταλάβεις αν το παιδί σου είναι έτοιμο για κατασκήνωση είναι απλώς... να σου το ζητήσει το ίδιο! Υπάρχουν παιδιά που αισθάνονται από μόνα τους την ανάγκη να ζήσουν την περιπέτεια μιας κατασκήνωσης και το ζητούν από τους γονείς τους με ενθουσιασμό. Όσο κι αν πίσω από αυτήν την ανάγκη κρύβεται καμιά φορά ένα παρορμητικό συναίσθημα ή μια μιμητική συμπεριφορά (ο καλύτερός του φίλος θα πάει επίσης, είδε ένα πρόγραμμα στην τηλεόραση κ.λπ.), πρόκειται για μια άριστη βάση για να συζητήσεις με το παιδί, να διερευνήσεις τους λόγους που θέλει να πάει και, αφού εξηγήσεις τι σημαίνει κατασκήνωση στην πράξη, να συμμαχήσεις με το ένστικτό του.
Καληνύχτα… από μακριά!
Έχει κοιμηθεί για μέρες στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς, στο σπίτι της θείας με τα ξαδέρφια του ή σε φιλικό σπίτι; Πώς ήταν η εμπειρία; Αυτό είναι ένα καλό τεστ για να κρίνεις αν το παιδί προσαρμόζεται εύκολα μακριά από το σπίτι του και κυρίως αν μπορεί να ελέγξει το άγχος αποχωρισμού του από την οικογένεια. Αν δεν του ήταν εύκολο να προσαρμοστεί στα σπίτια δικών σας μάλιστα, αγαπημένων ανθρώπων, αυτό είναι ένα καμπανάκι πως θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στο περιβάλλον μιας κατασκήνωσης, όταν όλα θα του είναι καινούρια. Δεν είναι κάτι που θα πρέπει να αγνοήσεις.
Μπορώ μόνος μου!
Ένα παιδί που μπορεί να φροντίζει τις βασικές ανάγκες του μόνο του είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας κατασκήνωσης και να μη νιώθει ανασφάλεια κάθε στιγμή που πρέπει να στηριχτεί στον εαυτό του. Αν δυσκολεύεται να ντυθεί μόνο του, να κάνει μπάνιο, να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα, να πλύνει τα δόντια του (να φροντίσει, δηλαδή, την προσωπική του υγιεινή) ή ακόμα και να καταλάβει την ώρα, θα φορτίζεται με άγχος ή θα νιώθει ότι υστερεί σε σχέση με τα άλλα παιδιά, που πιθανώς να νιώθουν πιο αυτάρκη στις καθημερινές τους ανάγκες. Σίγουρα η κατασκήνωση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κίνητρο για να κερδίσει ένα παιδί την ανεξαρτησία του, μέσα σε μικρό μάλιστα χρονικό διάστημα, αλλά καλό είναι να υπάρχει από πριν μία καλή βάση αυτονομίας στο παιδί, πάνω στην οποία θα ασκήσει την ευεργετική επιρροή της η κατασκήνωση.
Χρειάζομαι βοήθεια!

Ίσως να μοιάζει με λεπτομέρεια, αλλά είναι ουσιαστικό: Είναι σε θέση το παιδί να κάνει ερωτήσεις ή να ζητήσει κάτι από τους άλλους; Μπορεί να ζητήσει βοήθεια όταν τη χρειάζεται, να αναγνωρίσει ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει και να απευθυνθεί στον κατάλληλο άνθρωπο για να του δώσει λύσεις; Είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί να μπορεί να εκφράσει τις ανάγκες του στους υπεύθυνους για την επίβλεψή του. Έτσι, βγάζει από πάνω του ένα μεγάλο φορτίο που δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνο του και νιώθει ασφάλεια ότι οι ανάγκες του εισακούγονται και καλύπτονται. Το πρώτο βήμα είναι, όμως, να είναι ικανό να τις εκφράσει.

Κατάλαβα, όλοι μαζί!
Υπάρχουν τόσες υπέροχες, πρωτόγνωρες εμπειρίες που μπορεί ένα παιδί να νιώσει σε μια κατασκήνωση. Με τον όρο, όμως, να μπορεί να ακολουθήσει τις οδηγίες και να σεβαστεί τους υπεύθυνους και τους κανόνες που ισχύουν στο νέο περιβάλλον. Ανήκει το παιδί σου σε αυτή την κατηγορία; Μήπως δυσκολεύεται να προσαρμόζεται στους κανονισμούς του σχολείου, στις οδηγίες των δασκάλων του και σε όποιο άλλο πλαίσιο απαιτεί προκαθορισμένο πρόγραμμα; Συχνά τα παιδιά θεωρούν ότι η διαμονή τους σε μια κατασκήνωση σημαίνει απόλυτη ελευθερία και ανεξέλεγκτο πεδίο δράσης, ακριβώς επειδή δε θα χρειάζεται πια να υπακούσουν στο πρόγραμμα του σχολείου αλλά και της οικογένειας. Εξήγησέ του ότι, αντιθέτως, η κατασκήνωση έχει αυστηρό πρόγραμμα και απαιτεί από τα παιδιά να τηρούν όλους τους κανόνες για να μπορεί να λειτουργεί εύρυθμα και ομαδικά.
Θέλεις να γίνουμε φίλοι;
Μια άλλη σημαντική ένδειξη είναι η ευχέρειά του στην κοινωνικοποίηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ένα παιδί που είναι περισσότερο εσωστρεφές ή ντροπαλό πρέπει οπωσδήποτε να αποκλειστεί από την εμπειρία της κατασκήνωσης. Εξάλλου, ένα από τα πλεονεκτήματα της κατασκήνωσης είναι ότι σβήνει όλα τα προηγούμενα και δίνει τη δυνατότητα σε ένα παιδί να «ξανασυστηθεί» σε ένα ολοκαίνουριο περιβάλλον, χωρίς να κουβαλά από πριν ταμπέλες από τους συμμαθητές του στο σχολείο ή τις εξωσχολικές του δραστηριότητες. Σε κάθε περίπτωση, ένα παιδί που δε δυσκολεύεται να κάνει νέους φίλους, έχει διάθεση να κάνει υποχωρήσεις και γνωρίζει καλά την τέχνη της επικοινωνίας θα έχει μια πολύ πιο φυσική και άνετη προσαρμογή σε μια κατασκήνωση και θα φέρει πίσω μαζί του τις πιο ζεστές αναμνήσεις.
Αν λοιπόν νιώθεις ότι το παιδί σου… περνάει τα παραπάνω τεστ (και αν, βεβαίως, νιώθεις ότι μπορείς κι εσύ να ξεπεράσεις το δικό σου άγχος αποχωρισμού) τότε ήρθε η στιγμή να αρχίσεις να προετοιμάζεις τον μικρό σου κατασκηνωτή! Για να γεμίσεις τη βαλίτσα του με όσα χρειάζεται, τσέκαρε πρώτα αυτές τις προσφορές του yellowday για ρούχα και παιδική περιποίηση!

Καλές διακοπές σε μικρούς και μεγάλους!

Στο yellowblog θα βρίσκεις tips και προτάσεις από τους ειδικούς της Nannuka, σχετικά με θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα της σύγχρονης οικογένειας, ώστε η ζωή στο σπίτι να γίνει πιο εύκολη και δημιουργική! 

Top