Πρωτομαγιά: Έθιμα & DIY στεφάνι
Το yellowday σού προτείνει

Ο Μάιος μας έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ… ώρα να ξεχυθούμε στους αγρούς και στην εξοχή! Να πιάσουμε τον Μάη, να φτιάξουμε στεφάνια και να έρθουμε πιο κοντά στη φύση! Μπορεί το έθιμο της πρωτομαγιάς να έχει συνδεθεί με την αργία (ή μήπως απεργία) που περιμένουμε πώς και πώς, αλλά οι ρίζες του κρατούν πολύ πριν τον Μάιο του 1886 που ξεσηκώθηκαν τα εργατικά συνδικάτα του Σικάγο διεκδικώντας 8ωρη εργασία με καλύτερες συνθήκες. Συγκεκριμένα, το έθιμο της πρωτομαγιάς – που, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν είναι “έθιμο”, αλλά “έθιμα” – κρατεί από τα αρχαϊκά χρόνια και σίγουρα μπορεί να θεωρηθεί παγανιστικό. Όλα ξεκίνησαν στην αρχαιότητα, με τις εορταστικές εκδηλώσεις για τη θεά Δήμητρα αλλά και την κόρη της, Περσεφόνη – που σύμφωνα με τη μυθολογία ανέβαινε από τον Άδη τον Μάιο και η γη ανθοφορούσε – όσο και για τον θεό Διόνυσο! Σκοπός αυτών των εορτασμών ήταν να δοξάσουν την καρποφορία της γης, την ολάνθιστη φύση και, φυσικά, το τέλος του χειμώνα, καλωσορίζοντας την αγαπημένη εποχή του καλοκαιριού.

Η πρωτομαγιά στην Ελλάδα & τον κόσμο

Τα έθιμα της πρωτομαγιάς έχουν ταξιδέψει μέσα στον χρόνο περνώντας από τα Ρωμαϊκά χρόνια, στο Βυζάντιο και από εκεί σε όλη την Ευρώπη κρατώντας ένα μεγάλο μέρος τους ζωντανό. Για παράδειγμα, γνώριζες πως ο Μάϊος είναι ένας μήνας που έχει συνδεθεί με δεισιδαιμονίες; Και γιατί έχει συνδεθεί με δεισιδαιμονίες; Γιατί κατά τα Ρωμαϊκά χρόνια ο Μάιος ήταν ο μήνας που είχε αφιερωθεί στους νεκρούς. Γι’ αυτό και σε κάποιες περιοχές της χώρας δε γίνονται γάμοι αυτόν τον μήνα (εντάξει, μάλλον αυτό το έθιμο αρχίζει να ξεθυμαίνει στις μέρες μας…). Βέβαια, στην Ήπειρο αυτή η προκατάληψη καλά κρατεί, με τα παιδιά να βγαίνουν την πρωτομαγιά στους κήπους χτυπώντας μαγειρικά σκεύη και ξορκίζοντας μακριά τα… φίδια (γιατί την πρωτομαγιά βγαίνουν τα φίδια από τον… Άδη, και όπου Άδης – σύμφωνα με τους αρχαίους – και νεκροί).

Όπως καταλαβαίνεις, πέρα από το μαγιάτικο στεφάνι και τον αιώνιο προβληματισμό του σύγχρονου Έλληνα “φέτος, πού θα πιάσουμε τον Μάη;”, κάθε περιοχή της Ελλάδας τιμά την πρωτομαγιά, όχι τόσο για τον “εργατικό” της χαρακτήρα, όσο για τα έθιμα που έχουν ριζώσει τόσο όμορφα στην παράδοση του κάθε τόπου. Ανά περιοχές της Ελλάδας θα συναντήσεις το “πήδημα της φωτιάς”, στον Άγιο Λαυρέντιο του Βόλου αναβιώνουν την “Ανάσταση του Μαγιόπουλου”, στην Κέρκυρα περιφέρουν το “Μαγιόξυλο”, στη Σέριφο κρεμούν το βράδυ της πρωτομαγιάς ένα στεφάνι που περιέχει λουλούδια, τσουκνίδες, κριθάρι και σκόρδο, στα νησιά του Αιγαίου έχουν το “Αμίλητο Νερό”, στα Δωδεκάνησα μαζεύουν τον “Ανοιχτομάτη” (ένα λουλούδι που πιστεύεται πώς φέρνει τύχη και υγεία) και στη Μυτιλήνη, και συγκεκριμένα στην Αγιάσο, φτιάχνουν λουλουδένια στεφάνια αλλά προσθέτουν μέσα “δαιμονάρια” (άγριο χόρτο με κίτρινα λουλούδια) για να “δαιμονίζονται” οι γαμπροί…

Τα έθιμα, όμως, της πρωτομαγιάς έχουν ξεπεράσει τα σύνορα και έτσι τα συναντάμε σε περιοχές της Μικρά Ασίας όπου σε κάθε στεφάνι εκτός από λουλούδια βάζουν και σκόρδο (για το μάτι), αγκάθι (για τον εχθρό) και στάχυ (για καλή σοδειά). Ενώ στη Σουηδία οι χωρικοί μαζεύουν πράσινα κλαδιά που τα κρεμούν στο σπίτι τους και τραγουδούν για την ευτυχία και την ευφορία. Τέλος, στη Γερμανία στήνεται στην κεντρική πλατεία το Maibaum (κάτι σαν γαϊτανάκι) και γύρω του χορεύουν.

Η εργατική πρωτομαγιά πέρα από διεθνής αφορμή για εορτασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι και διεθνής γιορτή εορτασμού της ζωής, της χαράς, της γονιμότητας και του ερχομού του καλοκαιριού! Ακολούθησε και εσύ, λοιπόν, τις παραδόσεις – αυτές που σου ταιριάζουν – και ξεχύσου στους αγρούς να… πιάσεις τον Μάη!

Φτιάξε το δικό σου στεφάνι

Ωραία όλα τα παραπάνω, αλλά πρωτομαγιά χωρίς στεφάνι είναι σαν Πάσχα χωρίς σουβλιστό αρνί. Άρα, τώρα που γνωρίζεις την πολυποικιλότητα των μαγιάτικων εθίμων και αν δεν έχεις την τύχη να βρίσκεσαι στην επαρχία, σου προτείνουμε να πάρεις την οικογένειά σου, τα παιδιά σου, τη μαμά σου, τον μπαμπά σου, την αγαπημένη σου, τον αγαπημένο σου, τους φίλους σου ή όποιον επιθυμείς και να τρέξεις στους αγρούς! Σύμφωνα με τα προγνωστικά ο καιρός θα είναι ιδανικός για μία βόλτα στην εξοχή, οπότε αν έχεις αλλεργίες μην ξεχάσεις να διαβάσεις το άρθρο μας και να φύγεις εξοπλισμένος για το μάζεμα των λουλουδιών. Ακολούθησε τις παρακάτω οδηγίες και φτιάξε με την παρέα σου το τέλειο στεφάνι που… δε θα κρεμάσει!
 
Βήμα 1ο 
Θέτοντας γερές βάσεις!
Έχεις δυο επιλογές: ή θα φτιάξεις μόνος σου τον σκελετό του στεφανιού ή θα πάρεις μία έτοιμη βάση (θα βρεις στην αγορά από φελιζόλ, από πλαστικό κλπ.). Για να φτιάξεις μόνος σου τη βάση θα χρειαστείς μακριά, όχι πολύ χοντρά αλλά ευλύγιστα και χλωρά κλαριά, για να τα πλέξεις σε κυκλικό σχήμα ή εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία σιδερένια κρεμάστρα που θα της δώσεις εύκολα το επιθυμητό σχήμα (θα έχεις και τον γάντζο για να κρεμάσεις μετά το στεφάνι σου).

Βήμα 2ο 
Τα λουλούδια και τα μάτια σου!
Τα λουλούδια είναι ο πρωταγωνιστής αυτής της κατασκευής, οπότε φρόντισε να διαλέξεις τα λουλούδια με σοφία! Διάλεξε διάφορα λουλούδια του αγρού ή και αυτά που έχεις στον κήπο σου, με μακριά κοτσάνια και που να μη μαδάνε εύκολα. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στα χρώματα, να ταιριάζουν μεταξύ τους. Μπορείς να έχεις προαποφασίσει με τι χρώματα θα παίξεις για να αναζητάς συγκεκριμένες αποχρώσεις λουλουδιών. Μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου ένα καλάθι ή μια σακούλα για να τα βάζεις.

Βήμα 3ο 
Πρασινάδα, η απαραίτητη

Μην υποτιμάς την πρασινάδα! Γεμίζει τα κενά, βοηθά στη σταθεροποίηση των λουλουδιών, δίνει όγκο και κάνει το στεφάνι σου ακόμα πιο εντυπωσιακό. Χρησιμοποίησε αγγελικούλα, κισσό, φτέρες, αγιόκλημα ή άλλα αναρριχητικά φυτά ή ακόμα και λεπτά κλαδάκια με φυλλαράκια ελιάς, πεύκου, έλατου.

Βήμα 4ο 
Τα εργαλεία σου και βουρ στην παραλία (ή στους αγρούς)
Σε αυτήν σου την προσπάθεια για το τέλειο στεφάνι δεν πρέπει να πας με… άδεια χέρια! Κλαδευτήρι ή έστω ψαλίδι, σπάγκο ή και πετονιά, σύρμα και, ανάλογα με το πόσο υπερπαραγωγή θες να κάνεις το στεφάνι σου, μπορεί να χρειαστείς πιστόλι σιλικόνης και κορδέλες. Το κλαδευτήρι (ή το ψαλίδι) θα το χρειαστείς για να κόψεις σωστά το λουλούδι και στη συνέχεια να κόψεις ό,τι περισσεύει από το λουλούδι. Με τον σπάγκο θα δέσεις τα λουλουδάκια για να δημιουργήσεις μικρά μπουκετάκια των 2-3 λουλουδιών. Με το σύρμα θα φτιάξεις τη βάση. Με την πετονιά ή τον σπάγκο θα στερεώσεις τα μπουκετάκια και την πρασινάδα στη βάση. Σε αυτό το σημείο, βέβαια, μπορείς αν θες πιο άρτιο αποτέλεσμα, να χρησιμοποιήσεις τη σιλικόνη. Τελειοποίησε το αποτέλεσμά σου με κορδέλες που είτε δημιουργούν έναν μεγάλο φιόγκο που κρέμεται από κάτω είτε κρέμονται ανά διαστήματα.  

Τώρα, είσαι έτοιμος να έρθεις κοντά στη φύση, να φτιάξεις το δικό σου στεφάνι και να χαρείς τη γιορτή της άνοιξης. Αν θες έμπνευση για πιο ιδιαίτερα στεφάνια δες αυτό το βίντεο.
Κρέμασε το δημιούργημά σου έξω από την πόρτα σου για να το θαυμάζουν όλοι και για να δείξεις ότι σε έχει πιάσει και εσένα η άνοιξη! Και μην ξεχάσεις ότι στις 23 Ιουνίου (παραμονή του Άη Γιάννη του Θεριστή) ξεκρεμάμε το στεφάνι. Η παράδοση, μάλιστα, θέλει το στεφάνι να καίγεται στην φωτιά…

Καλό μήνα και με το καλό να πιάσεις τον Μάη!

Top