Πλαστικό: Το τέλος μίας εποχής!
Το yellowday σού προτείνει

To 1860, o Alexander Parkers παρουσίασε στη διεθνή έκθεση Λονδίνου, τη νέα εφεύρεση, το υλικό παρκεσίνη, όπως το ονόμασε. Από τότε, έχουν περάσει περισσότερα από 150 χρόνια, και η «παρκεσίνη», εξελίχθηκε και μεταμορφώθηκε σε αυτό το θαυμαστό υλικό, το πλαστικό, που – πλέον – κατακλύζει την καθημερινότητά μας! Θυμάσαι τον πελεκάνο, που έλεγε «όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά, σε θάλασσες και ακτές»; Πόσο δίκιο είχε (έχει)…

Γιατί το πλαστικό είναι μια υπέροχη ανακάλυψη για τον πλανήτη μας, που έχει διευκολύνει πολύ τη ζωή μας, αλλά ταυτόχρονα, έχει φτάσει σήμερα να είναι και μια μάστιγα που τον απειλεί. Ήδη, ο πλανήτης δεν είναι ικανός να διαχειριστεί το μέγεθος του όγκου των απορριμμάτων που παράγει, εκτός εάν ξανασκεφτούμε τον τρόπο που το χρησιμοποιούμε και το διαχειριζόμαστε. Σε ολόκληρο τον κόσμο, τα πλαστικά υλικά αποτελούν το 85% των θαλάσσιων απορριμμάτων και συχνά καταλήγουν στο πιάτο μας αλλά και στους πνεύμονές μας, μέσω των μικροπλαστικών (μικρά κομμάτια πλαστικού υλικού μικρότερα από 5 mm). Άγνωστες είναι ακόμη οι επιπτώσεις στην υγεία μας από αυτά, καθώς περιέχονται στον αέρα, στο νερό και στα τρόφιμα. Αξίζει να ρίξεις μία ματιά στο link του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα πλαστικά απόβλητα και την ανακύκλωση στη Ευρώπη σε νούμερα, για να καταλάβεις πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα.

Η ζωή χωρίς πλαστικό ξεκινάει ΤΩΡΑ!

Η ΕΕ ενέκρινε την πρώτη, σε παγκόσμιο επίπεδο, συνολική στρατηγική για τα πλαστικά, για να μειωθούν οι 25 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων που παράγονται ετησίως και να αυξηθεί το ποσοστό ανακύκλωσης αυτών, που επί του παρόντος ανέρχεται μόλις στο 30 % στην Ευρώπη. Η Καμπάνια των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει: we will #BeatPlasticPollution. If you can't reuse it, refuse it - Θα νικήσουμε τη ρύπανση από τα πλαστικά. Αν δεν μπορείς να το επαναχρησιμοποιήσεις, μην το πάρεις! Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, θεσπίστηκαν αυστηρά μέτρα για τα 10 πλαστικά προϊόντα που απαντώνται περισσότερο στις παραλίες, καθώς και για τα εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται η απαγόρευση ορισμένων πλαστικών μιας χρήσης όταν υπάρχουν εναλλακτικά προϊόντα άμεσα διαθέσιμα. Χάρη στα μέτρα αυτά θα αποφευχθούν εκπομπές 3,4 εκατ. τόνων ισοδύναμου CO2, θα μειωθούν τα ωκεάνια απορρίμματα και οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους και θα έρθουμε πιο κοντά σε μια πραγματικά κυκλική οικονομία. Και η αλλαγή έχει ήδη ξεκινήσει από το 2016, όπου για πρώτη φορά ανακυκλώθηκαν περισσότερα πλαστικά απόβλητα από όσα κατέληξαν σε χωματερές, σύμφωνα με στοιχεία  από την Eυρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Πλαστικού.

Έμπνευση, για να ξεκινήσει η αλλαγή, δίνουν τα μοναδικά βίντεο της European Commission, τα οποία αξίζει να δεις!

Βγάλε το πλαστικό από τη ζωή σου!

Τώρα, που διάβασες όλα τα παραπάνω ίσως σκέφτεσαι «και εγώ πώς μπορώ να συμβάλλω;». Κοίτα λίγο γύρω σου και δες σε πόσα πράγματα που χρησιμοποιείς υπάρχει πλαστικό… χμμμ, μάλλον είναι περισσότερα απ’ όσα νόμιζες! Είναι όμως πιο εύκολο απ’ όσο νόμιζες να μειώσεις την καθημερινή χρήση πλαστικού που κάνεις. Εμείς σου προτείνουμε 6 εύκολους τρόπους για να βγάλεις το πλαστικό από τη ζωή σου:

Πάρε νερό από το σπίτι! Τα παγούρια έχουν γίνει πολύ της μόδας. Γυάλινα, με σχέδια ή μεταλλικά, τα παγούρια μπορούν να σε βοηθήσουν να κάνεις οικονομία – αντί να αγοράζεις συνέχεια πλαστικά μπουκαλάκια – και παράλληλα να συμβάλεις στην αλλαγή. Άλλωστε, τα πλαστικά μπουκάλια, μαζί με τα καλαμάκια και τα ποτήρια μίας χρήσης βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας της πλαστικής ρύπανσης. Επίλεξε, λοιπόν επαναχρησιμοποιούμενα ανοξείδωτα ή γυάλινα μπουκάλια και βάλε νεράκι για τις διαδρομές σου!

Τον καφέ σου στο ποτήρι σου (με το καλαμάκι σου)! Μαζί με τα πλαστικά μπουκάλια, στην κορυφή της πυραμίδας της πλαστικής ρύπανσης βρίσκονται και τα πλαστικά ποτήρια (μαζί με τα καλαμάκια). Και ξέρεις τι; Η λύση είναι τόσο εύκολη όσο και στα μπουκάλια. Ποτήρια και καλαμάκια πολλαπλών χρήσεων, από διάφορα υλικά, όπως γυαλί, χαρτί, μπαμπού ή ανοξείδωτα, μπορούν να σε βοηθήσουν να συνδυάσεις την οικολογία με την οικονομία. Αρκεί να σκεφτείς πως στην Ελλάδα καταναλώνουμε 202 έως 369 εκατ. πλαστικά ποτήρια και καπάκια ετησίως, για να αλλάξεις συνήθειες!

Η υφασμάτινη τσάντα πάει παντού! Τις βλέπεις στο Super Market, και σκέφτεσαι «πάλι τις ξέχασα»! Σίγουρα έχεις πολλές που κάθονται σπίτι και περιμένουν να τις πάρεις μαζί σου. Κάν’ το τρόπο ζωής! Τύλιξε 3-4 πάνινες τσαντούλες και έχε τις πάντα μαζί σου, μέσα στην τσάντα σου, δεν πιάνουν πολύ χώρο, άλλωστε! Μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις πραγματικά παντού, από το Super Market και τη λαϊκή μέχρι το shopping!

Super Market VS Πλαστικό! Το Super Market είναι ένας χώρος που σφύζει από προϊόντα με πλαστική συσκευασία. Μπορείς όταν επιλέγεις προϊόντα να διαλέγεις αυτά που δεν έχουν πλαστικές συσκευασίες. Δηλαδή, προτίμησε τα χύμα λαχανικά και φρούτα (τα οποία θα βάλεις σε χάρτινη σακούλα), από τα συσκευασμένα, βάλε ξανά στη ζωή σου το σαπούνι σε πλάκα, προτίμησε τις σάλτσες σε γυάλινες ή χάρτινες συσκευασίες και μην ξεχάσεις την επόμενη που θα έχεις το πάρτι των παιδιών να μην αγοράσεις πλαστικά σκεύη!

Ξύλο (και όχι μόνο) καθημερινά! Μην παρεξηγείς τον τίτλο! Αυτό που εννοούμε είναι ότι πλαστικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν από ξύλινα. Για παράδειγμα, η οδοντόβουρτσα μπορεί να αντικατασταθεί με ξύλινη -που γίνεται τάση τελευταία-, η βούρτσα και η χτένα σου να είναι ξύλινες (και για πιο σωστό χτένισμα), ενώ οι ξύλινες κουτάλες και τα γυάλινα τάπερ μπορούν να μπουν στην κουζίνα σου.

Άσε το φλαμίνγκο και πιάσε τη σανίδα! Τέλος, μιας και βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και στο επίκεντρο του προγραμματισμού μας βρίσκονται οι επικείμενες διακοπές, θα σου προτείναμε να μην πάρεις αυτά τα εκκεντρικά πλαστικά φουσκωτά στρώματα και να προτιμήσεις μία σανίδα, που μαζί με ένα κουπί μπορεί και να σε γυμνάσει (SUP, που είναι και της μόδας).

Top