10 ερωτήσεις για να αποφασίσεις αν είσαι έτοιμος για κατοικίδιο
Το yellowday σού προτείνει

Χρόνια Πολλά σε όλα τα ζωάκια του κόσμου! Μικρά και μεγάλα, άγρια ή πράα, χορτοφάγα ή κρεατοφάγα!

Χρόνια πολλά, όμως, και στα δικά μας ζωάκια, τα κατοικίδια ζώα, αυτά που ζούνε μαζί μας. Αυτά τα πλασματάκια που ανεξαρτήτως μεγέθους, ράτσας ή είδους, μας κρατάνε συντροφιά και μας καταλαβαίνουν, κάποιες φορές, μάλιστα, καλύτερα και από τη μάνα μας. Για αυτά θα μιλήσουμε σήμερα και για σένα που σκέφτεσαι να μπεις στο club των τυχερών που έχουν κατοικίδιο.

Αν σου έχει συμβεί εκεί που οδηγείς να κοκαλώσεις το αυτοκίνητο μέσα στη μέση του δρόμου – ή έστω στην άκρη – γιατί είδες ένα μικρό αδέσποτο γατάκι να κινδυνεύει να το πατήσουν και δεν άντεξες να το αφήσεις στο έλεος της μοίρας του, το πήρες μαζί σου, το πήγες στον κτηνίατρο και – χωρίς να καταλάβεις πώς - βρέθηκε ποσταρισμένο στο fb να ψάχνει σπίτι, τότε είσαι ο άνθρωπός μας.

Ή μήπως έχεις αρχίσει να γλυκαίνεσαι από τις ιδέες που σου βάζουν τα παιδιά σου για κατοικίδιο και έχεις γραφτεί σε όλες τις φιλοζωικές ομάδες των social και ψάχνεις το σκυλάκι που θα γίνει το νέο μέλος της οικογένειάς σου;

Όπου και αν ανήκεις προφανώς έχεις μία ιδιαίτερη αδυναμία στα ζωάκια συντροφιάς και δε σταματάς να φλερτάρεις με την ιδέα να αποκτήσεις κατοικίδια για μέσα στο σπίτι. Πριν όμως πας στο pet shop για τροφές, λουριά και άμμο, πρέπει να είσαι 100% σίγουρος ότι είσαι έτοιμος να γίνεις κατοικιδιο-γονέας! Γιατί μόνο αν είσαι έτοιμος θα γίνεις και καλός “γονέας”.

Σκέψου καλά, σκέψου διπλά και… κάνε το τεστ (και τίκαρε όσα τετραγωνάκια σου ταιριάζουν)!

Q1: Σου αρέσουν τα ζώα (όχι, δεν κάνουμε πλάκα);
 Τα λατρεύω!
 Όχι και πολύ.
 Ούτε κρύο ούτε ζέστη.


Κάθε μία ερώτηση που θέτεις στον εαυτό σου έχει σκοπό να σε βοηθήσει να καταλάβεις πόσο έτοιμος είσαι πραγματικά για αυτήν τη συμβίωση. Ίσως, η πιο σημαντική ερώτηση είναι αν πραγματικά σου αρέσουν τα ζώα. Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, αλλά δεν είναι. Αν θυμάσαι από παιδί τον εαυτό σου διστακτικό με το χάιδεμα ενός χαριτωμένου τετράποδου (είτε μιλάμε για γατάκι είτε για άλογο) και αν αυτός ο δισταγμός δε σε εγκατέλειψε ποτέ πραγματικά, απλά σταμάτησες να κρύβεσαι πίσω από τα αυτοκίνητα όταν βλέπεις μεγαλόσωμο σκύλο, τότε μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείς. Μπορεί –για παράδειγμα – το έτερόν σου ήμισυ να ήθελε πάντα σκύλο και τώρα βρήκε την ευκαιρία να πάρετε έναν μαζί. Αλλά αν εσένα όλη αυτή η ιδέα (βόλτες, τάισμα, καθάρισμα, παιχνίδι κλπ.) δε σε ενθουσιάζει μάλλον πρέπει να αναθεωρήσετε. 

Q2: Γιατί θέλεις να αποκτήσεις κατοικίδιο;
 Θέλω να σώσω ένα αδέσποτο ζώο και να μη νιώθω μοναξιά.
 Θέλω κάποιον να με προστατεύει.
 Γιατί αγαπώ τα ζώα και τα θεωρώ εξαιρετική παρέα.
 Δε θέλω, τα παιδιά μου το ζητάνε συνεχώς.

Πρώτα πρώτα πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου το “γιατί”. Οι απαντήσεις μπορεί να είναι πολλές και δεν υπάρχουν σωστές ή λάθος, υπάρχει, όμως, μία συγκεκριμένη απάντηση που θα πρέπει να σε προβληματίσει, το “δε θέλω”! Αν σκέφτεσαι να υιοθετήσεις ένα κατοικίδιο για να κάνεις το χατίρι κάποιου άλλου τότε… ξανασκέψου το! Το ήξερες ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των παρατημένων ζώων προέρχεται από σπίτια που η απόφαση πάρθηκε επιπόλαια και με ελάχιστο αίσθημα ευθύνης; Ένα ζωάκι δεν το αποκτάς απλά γιατί ήταν χαριτωμένο στη βιτρίνα του pet shop και σου ‘κανε “ματάκια”, ούτε γιατί ο σύντροφός σου πάντα ήθελε σκύλο, ούτε γιατί χώρισες και θες τα βράδια κάτι χνουδωτό να αγκαλιάζεις. Ένα κατοικίδιο έχει ψυχή και ανάγκες και οφείλεις να πάρεις μία υπεύθυνη και απόλυτα συνειδητή απόφαση πριν ξεκινήσετε την κοινή σας πορεία.


Q3: Έχεις κήπο ή μπαλκόνι σπίτι σου;
 Έχω κήπο, αλλά είναι πολύ μικρός.
 Έχω τεράστιο μπαλκόνι.
 Ο κήπος μου είναι αρκετά μεγάλος.
 Μπαλκόνι; Χμ… το λες και έτσι (ούτε η απλώστρα δε χωρά καλά καλά).

Πριν μπει ο νέος τετράποδος φίλος σου στο σπίτι και εγκατασταθεί πρέπει να σκεφτείς αν είναι άνετο και ασφαλές για αυτόν. Η ύπαρξη μεγάλου μπαλκονιού ή κήπου σίγουρα θα κάνει την καθημερινότητά του – ειδικά όταν λείπεις – πολύ πιο εύκολη. Αλλά πρόσεξε να είναι ασφαλές, για να μη φύγει το ζώο. Οι μικροί και καταπιεσμένοι χώροι δημιουργούν στο ζώο αρνητικά συναισθήματα, νιώθει πιο καταπιεσμένο και σίγουρα, θα έχει πλεόνασμα ενέργειας για εκτόνωση όταν θα βγει έξω. Εννοείται πως διαφορετικές ανάγκες έχει ένα μικρό γατάκι σε σχέση με έναν μεγαλόσωμο σκύλο 40 κιλών. Και όντως μπορεί να μη χρειάζεσαι τόσο χώρο για ένα μικρό αιλουροειδές αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να βρεις χώρο για την άμμο ή τα παιχνίδια που θα χρειαστεί για να απασχολείται.

Q4: Μένεις σε ενοίκιο ή είναι ιδιόκτητο το σπίτι σου;
 Ιδιόκτητο.
 Ενοίκιο.

Αν μένεις σε δικό σου σπίτι και έχεις κήπο ή μπαλκόνι τότε προχώρα στην επόμενη ερώτηση. Αν όμως είσαι ενοικιαστής τότε πρέπει να κοιτάξεις κάποια πραγματάκια πριν πεις το μεγάλο "ναι". Παρόλο που ο νόμος είναι αρκετά ξεκάθαρος στο ότι κάθε ένοικος μπορεί να έχει μέχρι 2 κατοικίδια, καλό θα ήταν - για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις - να επικοινωνήσεις με τον ιδιοκτήτη και να ενημερώσεις για την πρόθεσή σου να πάρεις κατοικίδιο. Επίσης, καλό είναι να έχεις διαβάσει τον κανονισμό της πολυκατοικίας για να είσαι καλυμμένος σε σχέση με “περίεργους” γείτονες. Για όλα τα άλλα και για να μη βρεθείς προ εκπλήξεων συμβουλεύσου τη σχετική νομοθεσία.

Q5: Ποια είναι η οικογενειακή σου κατάσταση (χωρίς να θέλουμε να φανούμε αδιάκριτοι);
 Μένω μόνος μου!
 Έχω οικογένεια.
 Σε λίγους μήνες θα γίνουμε οικογένεια.
 Just the 2 of us!

Είτε έχεις παιδιά, είτε ζεις μόνος, είτε με παρέα δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για να μην έχεις και ένα κατοικίδιο. Η συνύπαρξη με ζώα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για σένα όσο και για τα παιδιά. Η ύπαρξη μίας γάτας ή ενός σκύλου συμβάλλει στη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, αναπτύσσει το αίσθημα της υπευθυνότητας (εφόσον αφήσεις το παιδί να αναλάβει ευθύνες και δεν τις επωμιστείς όλες εσύ) και γίνεται πιο κοινωνικό. Και φυσικά υπάρχουν και τα οφέλη για την υγεία μικρών και μεγάλων από τη συγκατοίκηση με ένα ζώο. Πέρα από την καθημερινή άσκηση (λόγω της βόλτας) που κάνει καλό σε όποιον αναλάβει αυτήν την υποχρέωση, υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει πόσο καλό κάνει η παρέα των κατοικίδιων ζώων σε παιδιά και μεγάλους (πάρε για παράδειγμα το γουργουρητό της γάτας που θεωρείται άκρως χαλαρωτικό). Σύμφωνα με πανεπιστημιακή έρευνα, τα μωρά που μεγαλώνουν με ζώα αναπτύσσουν πιο γερό ανοσοποιητικό και αρρωσταίνουν λιγότερο, ενώ έχουν και λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργίες ή άσθμα.

Q6: Έχεις αλλεργίες στα ζώα;
 Αψούυυυ… (Ναι)
 Επιβεβαιωμένα, όχι

Αν όμως ήδη ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που έχει κάποια αλλεργία σε ζώο, καλό θα είναι να έρθεις πρώτα σε επικοινωνία με τον γιατρό σου. Μη σε παίρνει όμως από κάτω και μην αφήσεις την αλλεργία σου να σταθεί εμπόδιο στην απόκτηση του πολυαγαπημένου σου κατοικίδιου. Ψάξ’ το! Ανάλογα με το πόσο “βαριά” αλλεργία έχεις (αν δεν μπορείς να αναπνεύσεις, μάλλον, είναι δύσκολα τα πράγματα), αν έχει εκδηλωθεί και αν αντιμετωπίζεται, μπορείς, πιθανόν, να αποκτήσεις ένα κατοικίδιο κατάλληλο για σένα και να ζήσετε... happily ever after!

Q7: Δουλεύεις/λείπεις πολλές ώρες από το σπίτι;
 Όχι, είμαι τις περισσότερες ώρες σπίτι.
 Η αλήθεια είναι πως αν δεν κλείσω 10ωρο, σπίτι δε γυρίζω.
 Λείπω φυσιολογικές ώρες.

Το κατοικίδιο δεν είναι αστεία υπόθεση! Χρειάζεται χρόνο και διάθεση. Δεν αρκεί μόνο να το βγάζεις βόλτα, να το ταΐζεις, να του έχεις μπολ για το νερό, να του αλλάζεις την άμμο και να του κάνεις τα εμβόλιά του όταν πρέπει. Το κατοικίδιο θέλει να το αγαπάς, να ασχολείσαι ουσιαστικά μαζί του, να παίζεις και να το υπολογίζεις! Αν λοιπόν, λείπεις από το πρωί μέχρι το βράδυ και δεν προλαβαίνεις καλά καλά να ασχοληθείς με τον ίδιο σου τον εαυτό, η απόκτηση ενός κατοικίδιου δεν είναι και η πιο υπεύθυνη απόφαση. Σκέψου να γυρίσεις χώμα από τη δουλειά και το σκυλάκι σου να έχει κάνει την ανάγκη του στο σαλόνι… γιατί πολύ απλά δεν κρατιόταν! Η ουσιαστική ερώτηση, λοιπόν, που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου είναι αν είσαι έτοιμος να διαθέσεις τον απαιτούμενο χρόνο στο κατοικίδιό σου. Δεν έχει τρομερές απαιτήσεις, αλλά έχει απαιτήσεις.  

Q8: Και όταν με το καλό γυρίζεις, έχεις διάθεση για βόλτες μέσα στη βροχή ή για γαντάκια και καθάρισμα άμμου;
 Φυσικά! Έχω ήδη το σκαφάκι με άμμο!
 Τώρα που το λες…

Αν στη ζωή σου πρόκειται να προστεθεί ένα ζωάκι, οφείλεις να τα σκεφτείς όλα! Και όταν λέμε όλα εννοούμε όλα… και τα καλά και τα άσχημα. Και τα αναγκαία και τα προαιρετικά. Μία από τις πιο βασικές ανάγκες ενός ζώου είναι η βόλτα-περίπατος. Γάτες και σκύλοι πρέπει να ξεμουδιάσουν, το καθένα διαφορετικά, αλλά πρέπει να εκτονωθούν! Επίσης, εσύ πρέπει να είσαι εκεί να τα προσέχεις ή να παίζεις μαζί τους αν θέλουν. Μπορεί οι γάτες να έχουν το καλό της αυτονομίας- δε χρειάζονται βόλτες και παίζουν στα γατόδεντρά τους– αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε σε χρειάζονται. Αν για παράδειγμα μένεις σε μονοκατοικία και τις μάθεις να βγαίνουν και να επιστρέφουν, πρέπει να τις περιμένεις. Σε ό,τι αφορά τους σκύλους, μία γενική ιδέα είναι ότι 3 φορές την ημέρα πρέπει να κάνουν από μία 20λεπτη βόλτα. Αν, δε, το σκυλί είναι αρκετά νευρικό ή πολλές ώρες κλεισμένο σε μικρό χώρο ίσως χρειαστεί μεγαλύτερη βόλτα. Γενικά, να θυμάσαι ότι η βόλτα και τα γατόδεντρα είναι ζωτικής σημασίας για τα ζώα, τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική τους υγεία. Λειτουργούν σαν αντιστρές και τα κάνουν πιο υγιή και ευτυχισμένα. Δε θες ένα ευτυχισμένο κατοικίδιο;

Q9: Τα οικονομικά σου πώς είναι (και πάλι, χωρίς να θέλουμε να φανούμε αδιάκριτοι);
Ε, τα βγάζω πέρα.
Φυσιολογικά…
Δύσκολα βγαίνει ο μήνας.

Είδες τη φωτογραφία του σε ένα post φιλοζωικής στα social και το έχεις ερωτευτεί; Είσαι έτοιμος να στείλεις μήνυμα και να ετοιμάσεις τα χαρτιά υιοθεσίας; Πριν, όμως, προχωρήσεις στο επόμενο βήμα πρέπει να σκεφτείς το “άχαρο” κομμάτι αυτής της συνύπαρξης: το οικονομικό. Αν θες να είσαι πλήρως υπεύθυνος και ολοκληρωτικά δοσμένος σε αυτό που πας να κάνεις πρέπει να αναρωτηθείς αν μπορείς ν' αντέξεις οικονομικά ένα κατοικίδιο. Από τη διατροφή του, την κτηνιατρική του κάλυψη μέχρι τα αξεσουάρ και την –πιθανή- εκπαίδευσή του, ένα κατοικίδιο έχει κάποια έξοδα στα οποία θα πρέπει να αντεπεξέλθεις. Αν τα οικονομικά σου δε βλέπουν και τις πιο καλές τους μέρες, ίσως θα έπρεπε να το αφήσεις για αργότερα! Αυτό που προσπαθούμε να σου πούμε είναι να κάνεις προϋπολογισμό πριν πάρεις κατοικίδιο.


Q10: Είσαι έτοιμος να αναλάβεις μία υποχρέωση και να είσαι συνεπής σε αυτήν για περίπου 10 χρόνια;
Τι; Πόσα; Εμ… τώρα που το σκέφτομαι..
Μόνο για 10; Για μια ζωή!

Κάποιοι λένε πως το να έχεις κατοικίδιο είναι σαν να έχεις παιδί. Και δεν έχουν άδικο. Η απόκτηση ενός κατοικιδίου έχει ευθύνες που θα πρέπει να αναλάβεις με πλήρη δέσμευση για τουλάχιστον 10 χρόνια. “In sickness and in health” λένε, και ψέματα δε λένε! Σκέψου μακροπρόθεσμα την καθημερινότητά σου με μία γάτα ή έναν σκύλο. Σκέψου τα εύκολα, αλλά σκέψου και τα δύσκολα. Μην εθελοτυφλήσεις πουθενά. Και ακαθαρσίες θα πρέπει να μαζέψεις και στον γιατρό θα χρειαστεί να πας και στείρωση θα χρειαστεί να κάνεις - είναι υποχρεωτική από κάποια ηλικία και μετά - και μέσα στη βροχή θα πρέπει να βγεις βόλτα. Η συμβίωση με ένα κατοικίδιο δεν είναι μόνο τριψίματα στα πόδια, γουργουρίσματα γάτας ή παιχνίδια με λαστιχένια ζωάκια. Έχει και την άλλη πλευρά – όπως όλα τα πράγματα στη ζωή – που οφείλεις σαν υπεύθυνος άνθρωπος να σκεφτείς και να λάβεις υπόψη σου.


Τώρα, λοιπόν, που έκανες το τεστ, ξέρεις. Ξέρεις τι πρέπει να υπολογίσεις για να είσαι, τόσο εσύ όσο και το κατοικίδιό σου, ευτυχισμένοι μέσα από αυτήν τη συμβίωση!

Top