Road Trips - 15 Tips
Το yellowday σού προτείνει

Εγκαινιάζουμε τη νέα ενότητα του yellowblog με θέμα: Road Trips! Αν δεν έχεις ακόμα ανακαλύψει τη μαγεία των οδικών διαδρομών, αν στο μυαλό σου οι διακοπές και τα ταξίδια είναι συνυφασμένες με μία μόνο διαδρομή, αυτή από το σπίτι σου μέχρι το ξενοδοχείο του προορισμού σου, εμείς είμαστε εδώ για να σου δείξουμε μία άλλη οπτική. Και επειδή η άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για να ξεκινήσει κανείς τα ταξίδια του, στο επόμενο διάστημα θα σου δώσουμε ιδέες και τρόπους για να οργανώσεις αξέχαστα ταξίδια με το αυτοκίνητο ή τη μηχανή, εντός και εκτός Ελλάδας. Για αρχή, μερικά tips που σίγουρα θα σου φανούν χρήσιμα, ιδίως αν είσαι πρωτάρης και αγχώνεσαι στη σκέψη της οργάνωσης, που είναι και το κλειδί για ένα επιτυχημένο road trip!

Με δικό σου μέσο

Αν ταξιδεύεις με το δικό σου αυτοκίνητο (ή μηχανή) φρόντισε εγκαίρως ώστε να είναι σε άριστη κατάσταση πριν ξεκινήσεις. Πραγματοποίησε όλους τους απαραίτητους ελέγχους και βεβαιώσου ότι έχεις μαζί σου κιτ πρώτων βοηθειών, καλώδια, τρίγωνο, πυροσβεστήρα, κιτ επισκευής ελαστικών και ρεζέρβα αλλά και ό,τι άλλο προβλέπει η νομοθεσία της εκάστοτε χώρας, π.χ. φωσφορίζον γιλέκο ασφαλείας, αλυσίδες. Τέλος φρόντισε να είναι καθαρό και απομάκρυνε ό,τι δεν είναι απαραίτητο για το ταξίδι σου. Πίστεψέ μας, σε ένα road trip θα χρειαστείς και το τελευταίο εκατοστό του αποθηκευτικού σου χώρου!

Με ενοικιαζόμενο όχημα

Αν έχεις επιλέξει να νοικιάσεις το μέσο μεταφοράς σου, είναι απαραίτητο να κάνεις κράτηση εκ των προτέρων, ώστε να βρεις ακριβώς τον τύπο του μέσου που θες. Οι επιλογές είναι πολλές για να καλύπτουν κάθε ανάγκη. Τι πρέπει να λάβεις υπόψη σου:

Φυσικά το μέγεθος, ανάλογα και με τον αριθμό των επιβατών. Θυμήσου ότι κατά μέσο όρο σε ένα road trip περνά κανείς 6-8 ώρες τις ημέρας μέσα στο αυτοκίνητο, οπότε η άνεση, τόσο για τον οδηγό όσο και για τους συνεπιβάτες, δεν είναι λεπτομέρεια. Επίσης, επειδή τα καύσιμα θα είναι ένα μεγάλο ποσοστό του budget σου, διάλεξε το αυτοκίνητο που συνολικά θα είναι πιο οικονομικό, λαμβάνοντας πάντα υπόψη και το πόσο εύκολος θα είναι ο ανεφοδιασμός καυσίμων στην περιοχή που πρόκειται να κινηθείς. Τέλος, ενημερώσου από πριν για τυχόν εξτρά χρεώσεις και αποφάσισε τι είδους καλύψεις επιθυμείς να χρεωθείς. Είναι καλύτερο όλα αυτά να τα έχεις προαποφασίσει και να μην «ψάχνεσαι» για το τι είναι καλύτερο να κάνεις, τη στιγμή που θα πας να παραλάβεις το αυτοκίνητό σου. 

Απαραίτητα έγγραφα

Εξυπακούεται ότι δεν ξεκινάς για road trip χωρίς ταυτότητα-διαβατήριο και δίπλωμα οδήγησης, όπου κι αν πηγαίνεις. Αν ταξιδεύεις στο εξωτερικό θα χρειαστείς επιπλέον:

Αν είσαι κάτοχος παλαιού τύπου Ελληνικής άδειας οδήγησης (χάρτινη ροζ ή πράσινη) θα πρέπει να εκδόσεις τη Διεθνή άδεια. Αν είσαι κάτοχος νέου τύπου Ελληνικής άδειας οδήγησης (πλαστική κάρτα) η έκδοση Διεθνούς άδειας είναι απαραίτητη για ορισμένα κράτη της Ευρώπης που δεν είναι Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και για όλες τις χώρες των άλλων ηπείρων. Η Διεθνής άδεια είναι απαραίτητη για την οδήγηση αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας ιδιόκτητων ή ενοικιαζόμενων. Αν ταξιδεύεις με δικό σου μέσο, θα πρέπει να προμηθευτείς από την ασφαλιστική σου εταιρία το διεθνές ασφαλιστήριο (πράσινη κάρτα). Αν ταξιδεύεις σε Ασία και Αφρική θα πρέπει να εκδόσεις επιπλέον το διεθνές πιστοποιητικό πορείας (πολύπτυχο).

Πηγή: Υπουργείο υποδομών & Μεταφορών

Χάρτες, Χάρτες, Χάρτες!

Road trip χωρίς χάρτη, απλά δεν γίνεται. Για την ακρίβεια χάρτες! Μη βασιστείς μόνο στο GPS σου. Φρόντισε να έχεις και έναν παραδοσιακό χάρτη τυπωμένο σε χαρτί (ναι υπάρχουν ακόμα) που δεν μένει από μπαταρία και λειτουργεί και offline. Απλώς δες να είναι πρόσφατος και λεπτομερής! Μουσική

Η μουσική θα σου κρατάει συντροφιά τις περισσότερες ώρες που θα βρίσκεσαι στον δρόμο. Προφανώς και δεν μπορείς να βασιστείς μόνο στο ραδιόφωνο σε ένα road trip, γι’ αυτό ετοίμασε μία μεγάλη Play list με τραγούδια που θα αρέσουν σε όλους τους επιβάτες ή απλά κατέβασε μία εφαρμογή για να μπορείς να επιλέγεις ανά πάσα στιγμή τα τραγούδια που θέλει η παρέα!


Οργάνωση ημερήσιου προγράμματος

Σίγουρα τα ταξίδια αυτού του είδους απαιτούν έναν -τουλάχιστον- στοιχειώδη προγραμματισμό, ακόμα και για τους πιο αυθόρμητους.  Άλλοι προτιμούν να έχουν εξετάσει και την τελευταία λεπτομέρεια, από το ποια αξιοθέατα θα δουν και μέχρι το πόση ώρα θα αφιερώσουν σε καθένα από αυτά, ενώ άλλοι δεν γνωρίζουν από πριν ούτε το ξενοδοχείο που θα διανυκτερεύσουν. Μια γενική αρχή είναι να έχεις ένα -σχετικά- χαλαρό πρόγραμμα. Καθυστερήσεις πάντα θα υπάρχουν σε ένα road trip και το άγχος δεν ταιριάζει σε μία τέτοια εμπειρία. Καλό είναι επίσης να μην περιμένεις να κανονίσεις τη διαμονή σου την τελευταία στιγμή. Ακόμα και αν δεν έχεις κλείσει κάτι από πριν φρόντισε στην αρχή της ημέρας τουλάχιστον, που θα ξέρεις περίπου πού θα καταλήξεις το βράδυ, να κάνεις μία κράτηση. Αν βέβαια ταξιδεύεις σε τουριστική περίοδο είναι ασφαλέστερο -και οικονομικότερο- να έχεις κλείσει πριν ακόμα ξεκινήσεις.  

Διόδια

Αν ταξιδεύεις στην Ελλάδα αρκεί να φροντίσεις να έχεις μαζί σου μετρητά ή να έχεις «εφοδιάσει» την ηλεκτρονική συσκευή που αντιστοιχεί στον εθνικό δρόμο που θα χρησιμοποιήσεις. Αν όμως ταξιδεύεις στο εξωτερικό, φρόντισε να μάθεις με ποιον τρόπο γίνεται η πληρωμή των διοδίων, καθώς διαφέρει από χώρα σε χώρα. Ίσως χρειαστεί, για παράδειγμα, να προμηθευτείς κάποια κάρτα διοδίων πριν μπεις στον εθνικό δρόμο.


Νόμοι-Παραβάσεις

Ενημερώσου για τους νόμους που διέπουν κάθε χώρα σχετικά με την οδήγηση, π.χ. χρήση κινητού, κατανάλωση αλκοόλ, όρια ταχύτητας, χρήση παιδικών καθισμάτων, κατοικίδια κλπ. Η άγνοια του νόμου -ως γνωστόν- δεν αποτελεί καλή δικαιολογία.
Χρήσιμα apps

Waze: Ενημερώσου για την κυκλοφορία και απόφυγε την κίνηση

Google Field Trip: Ανακάλυψε γνωστούς & κρυμμένους θησαυρούς γύρω σου

ViaMichelin: Υπολόγισε το κόστος των καυσίμων & των διοδίων

Yelp: Πείνασες; Βρες τι υπάρχει κοντά σου!

Spotify: Απόκτησε πρόσβαση σε εκατομμύρια τραγούδια
  • Αν πρόκειται να διασχίσεις μεγάλες πόλεις, φρόντισε να αποφύγεις τις ώρες αιχμής.

  • Μην περιμένεις να ανάψει το λαμπάκι της βενζίνης! Ανεφοδιάσου εγκαίρως! Και αν ταξιδεύεις εντός Ελλάδας ανεφοδιάσου οικονομικά.

  • Κάνε χρήση του εθνικού δρόμου με… σύνεση! Οι καλύτερες διαδρομές και τα πιο εντυπωσιακά τοπία βρίσκονται συνήθως εκτός αυτού. 

  • Ενημερώσου για τις χρεώσεις του κινητού σου.

  • Σημείωσε μερικά τηλέφωνα ανάγκης: Ευρώπη: 112, Αμερική: 911.

  • Μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου: Άνετα ρούχα, Φορτιστές αυτοκινήτου, Snacks για τον δρόμο, Νερό, Μωρομάντιλα.
Top