Πώς να μη σου χαλάσουν τις διακοπές σου τα Social Media!
Το yellowday σού προτείνει

Μια φορά και έναν καιρό, οι διακοπές ήταν μία περίοδος γεμάτη κελαριστά γελάκια στην παραλία, ραστώνη κάτω από τα αλμυρίκια, τζιτζίκια που τραγούδαγαν, ρακέτες να κάνουν τάκα – τούκα και –το σημαντικότερο – αποτοξίνωση από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας. Θυμήσου, τότε που πήγαινες διακοπές με τους γονείς σου, που δεν υπήρχαν κινητά να διακόψουν τις βουτιές, το παιχνίδι και τη χαλάρωση. Τα χρόνια όμως πέρασαν, οι εποχές άλλαξαν και στη ζωή μας μπήκαν τα κινητά τηλέφωνα, τα οποία εξελίχθηκαν με ραγδαίους ρυθμούς, μετατρέποντας την απλή αυτή συσκευή επικοινωνίας σε πολλαπλό – και απαραίτητο για πολλούς - εργαλείο! Και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου ή άφιξη στο λιμάνι συνοδεύεται με τα απαραίτητα likes, η βόλτα στα σοκάκια του νησιού απαιτεί και το σχετικό ποστάρισμα, το ποτάκι με το ταίρι σου στην Χώρα πάει πακέτο με μία selfie ή η απίστευτη θέα και ο παφλασμός της θάλασσας – που τόσο σε ηρεμούν - απαιτούν live αναμετάδοση. 

Αν όλα αυτά σου φαίνονται αστεία, υπερβολικά ή απλά δεν σε αντιπροσωπεύουν, γιατί εσύ τις ημέρες των διακοπών βάζεις το κινητό σου στο αθόρυβο, μετά χαράς μας σε ενημερώνουμε πως αυτό το άρθρο δε σε αφορά γιατί αποτελείς την εξαίρεση.

Για όλους τους υπόλοιπους – που πίστεψέ μας δεν είμαστε λίγοι – που δίνουμε αναφορά στα social media για τις σκέψεις μας, τα σχέδιά μας, τι φάγαμε ή που πήγαμε, το μήνυμα είναι ένα: Μην αφήσεις τα social media να σου χαλάσουν τις διακοπές! 

Αν ταυτίζεσαι – έστω και στο περίπου – με κάποια από τις παρακάτω προτάσεις, τότε αυτό το άρθρο σίγουρα σε αφορά!
 Πρώτα φωτογραφίζεις το φαγητό (το ανεβάζεις στα social) και μετά ξεκινάς να το απολαμβάνεις.
 Στα σημεία με ωραία θέα βγάζεις selfies και – φυσικά – ξέρεις πώς να στηθείς για να σε κολακεύει η φωτογραφία.
 Τα Stories είναι ο νέος σου εθισμός και ειδικά το ποιος τα είδε.
 Μπορείς να παίζεις με τα snap φίλτρα με τα αυτάκια, τα γυαλάκια και τις περίεργες φωνές όλη την ώρα!
 Δεν προλαβαίνεις να πιάσεις λιμάνι και έχεις κάνει check in στα social.
 Είσαι στην παραλία και τσεκάρεις να δεις τι ανεβάζουν οι επαφές σου στα social.
 Έχεις πιάσει πολλές φορές εσένα και το ταίρι σου, να κάθεστε παρέα αλλά να χαζεύετε τα smartphones σας.

Η αλήθεια είναι πώς τα παραπάνω, όλοι, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο τα κάνουμε, και, επίσης είναι αλήθεια πώς πλέον το κινητό μας δεν είναι μόνο για ώρα ανάγκης. Είναι φωτογραφική μηχανή, είναι φακός, είναι μουσική, είναι organizer, είναι απαραίτητο, αλλά δεν πρέπει να το αφήνουμε να χαλάει αυτές τις λίγες μέρες ξεκούρασης που με τόση αγωνία περιμένουμε ολόκληρο τον χρόνο! Δεν είναι καθόλου δύσκολο! Ακολούθησε τα παρακάτω tips και απόλαυσε τις φετινές διακοπές όπως τότε που ήσουν παιδί!

#go_undercover (ή απενεργοποίησε τις ρυθμίσεις τοποθεσίας)
Ίσως σου φαντάζει δύσκολο ή ακόμα και περιττό, αλλά είναι πολύ απλό και απαραίτητο. Και αυτό γιατί όλες οι smart συσκευές αναγνωρίζουν μέσω GPS που βρίσκεσαι. Αυτού του είδους οι ρυθμίσεις είναι – συνήθως – προεπιλεγμένες και καθόλου δύσκολο να απενεργοποιηθούν. Οπότε κάνε έναν κόπο, αφού φτιάξεις βαλίτσες να απενεργοποιήσεις τις ρυθμίσεις location της συσκευής σου. Μόνο ένα λεπτό θα πάρει και σκέψου από πόσα θα σε γλιτώσει.

#seflies_detox (ή περιόρισε τις selfies)
Ωραίες οι selfies, την αλήθεια μας θα την πούμε! Και αυτή η μπροστινή κάμερα, τεράστια ευκολία. Αλλά όσο πιο πολλές selfie τραβάς τόσο αυξάνεις τις πιθανότητες να σελφάρεις, δηλαδή να ποστάρεις selfies. Και αν το κάνεις αυτό πηγαίνουμε στο #dontmakeit_social. Οπότε, ναι μεν βγάλε selfie, αλλά όχι με σκοπό να ανεβάζεις κάθε σημαντική στιγμή των διακοπών σου, απλά με σκοπό να βρίσκεσαι και εσύ μέσα στο frame.

#dontmakeit_social (ή μην κοινοποιείς τις διακοπές σου)
Σκέψου το λιγάκι… όταν ποστάρεις “2 μέρες έμειναν” ή “Νάξο σου έρχομαι” ουσιαστικά επιτρέπεις στους φίλους σου και στους φίλους των φίλων σου να έχουν πλήρη πρόσβαση στο “πού” και στο “πότε”. Και – σε περίπτωση που δεν το ξέρεις – το 78% των διαρρηκτών χρησιμοποιούν τα social για να διαλέξουν τον επόμενο στόχο! Με αυτόν τον τρόπο, ξέρουν χωρίς κόπο ποιος είναι σπίτι του ή πόσο μακριά βρίσκεται. Άρα για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, άσε τις κοινοποιήσεις σου για αργότερα…

#postit_later (ή πόσταρε όταν γυρίσεις)
Και ερχόμαστε στο… αργότερα! Σε καταλαβαίνουμε, τα social είναι εθισμός, θέλουμε να τσεκάρουμε το χρονολόγιό μας, να βλέπουμε τι παίζει, μα πάνω απ’όλα – ακόμα και αν δεν το παραδεχόμαστε – απολαμβάνουμε τα likes και τα views των posts μας. Αλλά, όπως είπαμε και παραπάνω οι κακοπροαίρετοι παρακολουθούν τα social. Οπότε πόσταρέ το μετά! Επίσης ζήτα από την παρέα των διακοπών σου να μη σε κάνει tag σε φωτογραφίες που πιθανώς ανεβάσει. Αλλά επειδή αυτό δεν μπορείς να το ελέγξεις, μπορείς να πειράξεις τις ρυθμίσεις των tags. Έτσι, δε θα ανησυχείς μήπως φανεί από κάποιο άλλο προφίλ το πού βρίσκεσαι.

#wifi_connect (ή συνδέσου μέσω Wi-Fi)
Όταν έχεις ανοιχτά συνέχεια τα δεδομένα σου βρίσκεσαι εκτεθειμένος στον πειρασμό, να μπεις ανά πάσα στα social και να τσεκάρεις τη δραστηριότητα των φίλων σου. Επίσης, κινδυνεύεις να εξαντλήσεις τα GB σου και να βρεθείς γυρίζοντας να πληρώσεις τα σπασμένα (ή αλλιώς τα υπερχρεωμένα)! Στα πλαίσια, λοιπόν, του κινήματος “Μην αφήσεις το κινητό σου να καταστρέψει τις διακοπές σου” σου προτείνουμε να χρησιμοποιείς Wi-Fi όπου αυτό είναι εφικτό. Με αυτόν τον τρόπο και δε θα εξαντλήσεις τα δεδομένα σου και θα περιορίσεις τον χρόνο που θα είσαι online κατά πολύ.

#online_limitation (ή βάλε όριο στο on line)
Και μένοντας στον χρόνο σού προτείνουμε να ορίσεις συγκεκριμένους χρόνους που θα τσεκάρεις τις εφαρμογές σου στο κινητό σου. Και αυτό γιατί αν το κάνεις όλην την ώρα, τότε δε ζεις τις διακοπές! Άσε που μπορεί να τσακωθείς με την παρέα σου ή το ταίρι σου γιατί όλη την ώρα είσαι στα social! Γι' αυτό είναι καλύτερο να ορίσεις στον εαυτό σου το "πότε" και το "πόσο" θα βρίσκεσαι online. Για παράδειγμα, μπορείς να ορίσεις ότι θα μπαίνεις για 20 λεπτά το πρωί στο ξενοδοχείο και για άλλα 20 το βράδυ. Με αυτόν τον τρόπο δε θα χάσεις επαφή με τις Social εξελίξεις και θα έχεις τον απόλυτο έλεγχο, χωρίς να παρασύρεσαι ή να χάνεις πολύτιμες στιγμές των διακοπών σου.

#livethemoment (ή άσε το κινητό στην άκρη)
Χρησιμοποίησε όλες σου τις αισθήσεις! Απόλαυσε τη μαγευτική παραλία που ακούραστα δέχεται το κύμα, χωρίς να τραβάς βίντεο τον παφλασμό. Άσε τον αέρα να σου φέρει στο πρόσωπο της σταγόνες της θάλασσας, την ώρα που το πλοίο σκίζει τα κύματα, αντί να ανησυχείς μη λερωθεί η οθόνη του smartphone. Νιώσε το ηλιοβασίλεμα να σε πλημυρίζει χωρίς να το αναμεταδίδεις live. 

Αυτό που θέλουμε να σου πούμε είναι: ζήσε τη στιγμή! Ναι, θα βγάλεις και φωτογραφίες και βίντεο (τόσα mp έχει το smartphone σου, άλλωστε) στις διακοπές, αλλά μην αφήσεις το ένστικτο του φωτογράφου και της ματαιοδοξίας να επικρατήσουν της ανάγκης σου να ρουφήξεις κάθε στιγμή.

Καλές Διακοπές χωρίς social media σε θάλασσες και ακτές!

Top