Συντήρηση τροφίμων: πώς, πού και πόσο διατηρούνται;
Το yellowday σού προτείνει

Η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση που βιώνουμε μας έφερε πιο κοντά στη λίστα του super market! Τρόφιμα, χαρτιά, απορρυπαντικά και λοιπά απαραίτητα για καραντίνα και εγκλεισμό, γέμισαν καρότσια και μπήκαν στα σπίτια μας όλα μαζί, ταυτόχρονα. Ειδικά αλεύρι, ζάχαρη, όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά και χαρτιά τουαλέτας συγκεντρώθηκαν κατά πολλά σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Ακόμα και οι πιο άσχετοι με τη λίστα του super market, απέκτησαν πτυχίο και εξειδίκευση στο proactive shopping. Όσοι μάλιστα επιλέγουν τα συνεργαζόμενα super market του Προγράμματος για τις αγορές τους, επωφελούνται ακόμα περισσότερο, καθώς κερδίζουν και εξαργυρώνουν yellows!

Το αποτέλεσμα; Καρότσια γέμισαν, κουδούνια χτύπησαν την πόρτα σου και, ξαφνικά, όλοι βρεθήκαμε μπροστά στο δίλημμα «Πού τα βάζω όλα αυτά; Στο ψυγείο; Σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή μήπως στην κατάψυξη;»

Για να μην πελαγώνεις με αυτά τα ερωτήματα και κυρίως για να μην αναγκαστείς να πετάξεις τίποτα - ειδικά τώρα που σιγά σιγά ανεβαίνει η θερμοκρασία και κάποια τρόφιμα είναι ακόμα πιο ευαίσθητα - το yellow blog δημιούργησε αυτό το άρθρο!
Εν αρχή ην η οργάνωση!

Πριν ξεκινήσεις να βάζεις σακουλάκια και συσκευασίες από δω και από κει σκέψου λίγο πιο μακροπρόθεσμα. Το γεμάτο ντουλάπι τροφίμων, και ψυγείο – εν καιρώ καραντίνας – είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να αναθεωρήσεις την οργάνωσή σου. Γιατί όταν ξέρεις πού μπαίνει τι, όλα είναι πολύ πιο τακτοποιημένα και σίγουρα πιάνουν πολύ λιγότερο χώρο. Εμείς, μετά από έρευνα που κάναμε, σού αναφέρουμε, ενδεικτικά, τι ισχύει με τις πιο βασικές κατηγορίες τροφίμων, και σε παροτρύνουμε να οργανώσεις την κουζίνα σου έτσι ώστε να είναι πλήρως λειτουργική για αρκετό καιρό.

Τα μπαχαρικά, καλό είναι να μπαίνουν σε γυάλινα δοχεία για να κρατήσουν το άρωμά τους. Επίσης πολύ βασικό είναι να μην τα έχεις πολύ κοντά στην κουζίνα και εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες γιατί μπορεί να στεγνώσουν και να ξεραθούν (ειδικά αν τα βαζάκια που τα διατηρείς δεν είναι αεροστεγή). Τα δημητριακά και γενικότερα τα σιτηρά, αποθηκεύονται ιδανικά σε δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς και μπορούν να ζήσουν αρκετό χρόνο! Extra tip είναι το φύλλο δάφνης, το οποίο προσθέτει extra χρόνο ζωής. Το αλεύρι, διατηρείται έως και 1 χρόνο σε γυάλινο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, σε σκιερό και δροσερό μέρος. Πρόσεξε όμως, όταν το ανοίξεις πρέπει να είναι άοσμο, αν έχει οποιαδήποτε περίεργη μυρωδιά, καλό είναι να μην το χρησιμοποιήσεις. Εξαίρεση αποτελεί το αλεύρι ολικής άλεσης, το οποίο διατηρείται στο ψυγείο (πάντα σε αεροστεγές δοχείο) έως και 6 μήνες μετά το άνοιγμά του. Το ελαιόλαδο, που είναι τόσο βασικό σε κάθε μας παρασκευή, καλό θα ήταν να φυλάσσεται αεροστεγώς σε γυάλινα μπουκάλια. Ειδικά στην περίπτωση που έχεις προμηθευτεί αρκετά λίτρα λάδι (από το χωριό) καλό θα ήταν να έχεις στο μυαλό σου πως το λάδι όταν ανοιχτεί μπορεί να ταγγίσει, όπως λένε, και να αποκτήσει πικρή γεύση. Η ζάχαρη, όπως και οι παραπάνω τροφές, πρέπει να φυλάσσεται σε αεροστεγές σκεύος, ειδικά τώρα που είναι καλοκαίρι. Ο λόγος δεν είναι μόνο η μακροβιότητα της ζάχαρης αλλά και η αποτροπή των απρόσκλητων επισκεπτών όπως τα μυρμήγκια. Ειδικά, όμως η καστανή ζάχαρη, λόγω του ότι δεν έχει υποστεί την επεξεργασία της λευκής ζάχαρης (όπως και το αλεύρι ολικής άλεσης) είναι πολύ πιο εύκολο να ξεραθεί. Για τον λόγο αυτό καλό θα ήταν να προσθέσεις μέσα στο βάζο και μία φέτα ψωμί του τοστ, έτσι η καστανή ζάχαρη θα παραμείνει μαλακή για πολύ καιρό. Το μέλι είναι το απόλυτο «αιωνόβιο» προϊόν! Και αυτό το οφείλει στις μέλισσες, οι οποίες με τις επεξεργασίες που του έχουν κάνει για να αναμασήσουν το νέκταρ, έχουν παράγει υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οποίο βοηθά να εξουδετερώνονται οι μικροοργανισμοί και κατ’ επέκταση να μην χαλάει το μέλι. Άρα αν το μέλι είναι καλής ποιότητας, φυλάσσεται αεροστεγώς σε δροσερό μέρος και δεν έρχεται σε επαφή με νερό μπορεί να ζήσει (και να φαγωθεί) για αρκετό καιρό. Extra tip! Αν το μέλι κρυσταλλώσει, τοποθέτησε το βάζο που το φυλάς σε μπεν μαρί και θα μαλακώσει αμέσως. Απλά πρόσεξε μην στάξει νερό μέσα στο μέλι.

Σκέψου, λοιπόν, τι έχεις να αποθηκεύσεις και αν δεν έχεις τα κατάλληλα αεροστεγή σκεύη που αναφέρουμε πιο πάνω τότε κάνε εύκολα και online την παραγγελία σου, από την ΙΚΕΑ - Συνεργάτη του Προγράμματος yellow, και βάλε τα όλα σε τάξη!
Μία τράπεζα τροφίμων στην κατάψυξη

Και κάπως έτσι περνάμε στη δύσκολη φάση των λαχανικών και των φρούτων. Εδώ κυριαρχούν πολλοί μύθοι: Ο μύθος της μαμάς, ο μύθος του οπωροπωλείου, κλπ. Μύθοι που σε κάνουν να αμφιταλαντεύεσαι μεταξύ ψυγείου, σκιερού σημείου και κατάψυξης. Πριν σε πάρει από κάτω και αρχίσεις να μετράς χαλασμένες ντομάτες και μαραμένα μαρούλια σου έχουμε την απάντηση και… δεν είναι μόνο μία! Χα! Νόμιζες ότι θα ήταν τόσο απλό; Όλα έχουν να κάνουν με το πόσο σύντομα θες να καταναλωθεί το φρούτο ή το λαχανικό, και αυτό το άρθρο γράφτηκε με τη λογική ότι θες να δημιουργήσεις μία τράπεζα τροφίμων, οπότε σε αυτήν τη βάση θα σου απαντήσουμε. Και πού δημιουργούμε μία τράπεζα τροφίμων; Στην κατάψυξη βέβαια!

Μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότο, κρεμμύδι (φρέσκο και ξερό), μυρωδικά (άνηθος, μαϊντανός, δυόσμος κλπ), πράσο, σέλινο, σέλερι, ακόμα και οι πατάτες, όλα μπορούν να καταψυχθούν και να χρησιμοποιηθούν σε βάθος χρόνου. Ακόμα και ψιλοκομμένα φρούτα όπως μπανάνα, φράουλα ή ακόμα και χυμός ντομάτας (ναι, η ντομάτα είναι φρούτο), μπορούν να φυλαχθούν στην κατάψυξη για αρκετό καιρό. Ο βασικός κανόνας λέει ότι πλένεις πολύ καλά ό,τι θες να αποθηκεύσεις, με τρεχούμενο νερό και ξύδι, στη συνέχεια το αφήνεις να στεγνώσει ή στεγνώνεις με βαμβακερή πετσέτα. Αποθηκεύεις σε αεροστεγείς σακούλες και αμέσως στην κατάψυξη και αντέχουν για 3-4 μήνες. Λίγο περισσότερη προσοχή και διαδικασία χρειάζεται το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα καρότα και οι πατάτες. Αυτά θα χρειαστούν καθάρισμα, μεριδοποίηση και στη συνέχεια ελαφρύ βράσιμο (να είναι σκληρά όταν τα αφαιρέσεις από το νερό). Εν συνεχεία θα πρέπει να κρυώσουν, να στεγνώσουν εντελώς και να αποθηκευτούν και αυτά αεροστεγώς στην κατάψυξη. Και κάπως έτσι μπορείς να έχεις - σχεδόν - έτοιμες πατάτες για τον πουρέ που θες να φτιάξεις, μπορείς να έχεις έτοιμα λαχανικά για το ογκρατεν λαχανικών, κοκ.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω διατηρούνται και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή στο ψυγείο. Για παράδειγμα οι πατάτες, τα κρεμμύδια και το σκόρδο διατηρούνται σε σκιερό και δροσερό μέρος που αερίζεται, έως 1 με 2 μήνες. Για άμεση κατανάλωση, μπορείς να αφήσεις σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από το πολύ φως και την πολλή ζέστη τις μπανάνες (τύλιξε το κοτσάνι τους με ένα αλουμινόχαρτο για να καθυστερήσεις ακόμα περισσότερο την ωρίμανσή τους). Τα μήλα, τα αχλάδια και τα γκρέιπφρουτ, μπορούν να συντηρηθούν έως και 5 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου και – ξανά τονίζουμε – σε μέρος που δεν το βλέπει πολύ ο ήλιος. Δαμάσκηνα, βατόμουρα, βερίκοκα, ροδάκινα και άλλα σαρκώδη φρούτα μπορούν να μείνουν σε χάρτινη σακούλα, σε θερμοκρασία δωματίου, μόνο για όσο είναι άγουρα. Μετά πρέπει να μπαίνουν απευθείας στο ψυγείο. Το ίδιο ισχύει και με τις ντομάτες.

 

Και πάμε σιγά σιγά στο ψυγείο. Σημαντικό δεν είναι μόνο τι διατηρείται και πόσο στο ψυγείο, αλλά και πώς. Έχει αποδειχθεί ότι η συσκευασία που διατηρούμε τα φρούτα και τα λαχανικά μέσα στο ψυγείο παίζει τεράστια σημασία. Αρχικά, να σου πούμε ένα μυστικό που μάθαμε τελευταία (δηλαδή, μπορεί και να μην είναι μυστικό, απλά εμείς δεν το ξέραμε), τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να διατηρούνται σε διαφορετικές συσκευασίες μέσα στο ψυγείο και όχι όλα μαζί μέσα στο ειδικό συρτάρι ή ράφι. Γιατί; Διότι όλα τα οπωρολαχανικά απελευθερώνουν αιθυλένιο, ένα άοσμο αέριο, το οποίο επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης. Άρα πρέπει όλα τα φρούτα και λαχανικά σου να βρίσκονται σε διαφορετικές συσκευασίες, αλλά τι συσκευασίες;
Πατζάρια, καρότα, ραπανάκια , αγγούρια, κολοκυθάκια και πιπεριές μπαίνουν σε σακουλάκια (κόψε πρώτα τις κορυφές σε πατζάρια, καρότα, ραπανάκια πριν τα αποθηκεύσεις). Επίσης, δεν χρειάζεται να τα πλύνεις, εκτός και αν τα στεγνώσεις ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ, διότι η υγρασία και ο αέρας καταστρέφουν τα φρούτα και τα λαχανικά σε χρόνο ρεκόρ. Τα μανιτάρια, που τόσα έχουν ακουστεί για το καθάρισμά τους, μπαίνουν σε χάρτινη σακούλα, χωρίς να πλυθούν. Μαρούλια, σπανάκι και λοιπά φυλλώδη λαχανικά χρειάζονται λίγο παραπάνω χρόνο. Πλένεις καλά τα φύλλα, τα αφήνεις να στεγνώσουν εντελώς και τα βάζεις σε πλαστική σακούλα, αεροστεγώς κλεισμένη. Υπάρχει και μία ακόμα λύση για το μαρούλι, το σέλερι και το μπρόκολο: κόβεις τη βάση τους και τα τυλίγεις – χωρίς να τα πλύνεις – σε αλουμινόχαρτο, και μετά απευθείας στο ψυγείο. Τελειώνοντας, θέλουμε να αναφερθούμε στο ανθεκτικό λάχανο. Το λάχανο, μπορεί να αντέξει με σωστή συντήρηση μέχρι και έναν μήνα! Το ήξερες; Πώς; Το τοποθετείς στο ψυγείο μέσα σε μία ελαφρώς ανοιχτή σακούλα, κόβεις όσο χρειάζεσαι και τυλίγεις το υπόλοιπο με τα εξωτερικά φύλλα.

Κάτι που δεν πρέπει να αμελήσουμε να σου πούμε, είναι να προσέξεις τη θερμοκρασία της ψύξης και της κατάψυξης, καθώς και το «παραγέμισμα». Η θερμοκρασία – ειδικά όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία περιβάλλοντος – πρέπει να είναι στους 5oC, ώστε τα τρόφιμα να κρατάνε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πρέπει όμως να προσέξεις να μην μπουκώσεις το ψυγείο ή την κατάψυξη, γιατί τότε δεν λειτουργεί αποτελεσματικά.  Τελειώνοντας αυτό το άρθρο θα σου μιλήσουμε για τα κρέατα, τα γαλακτοκομικά, τα τυροκομικά καθώς και τα μαγειρεμένα φαγητά. Και ξεκινάμε ανάποδα, από τα μαγειρεμένα φαγητά, τα οποία, όταν φυλάσσονται στο ψυγείο, καλό θα ήταν να μπαίνουν σε γυάλινο σκεύος, ενώ αν θέλεις να τα τοποθετήσεις στην κατάψυξη προτίμησε πλαστικό σκεύος για να μην σπάσει. Γενικώς, τα μαγειρεμένα για να αποθηκευτούν πρέπει να έχουν κρυώσει τελείως. Το ωμό κρέας πριν τοποθετηθεί στην κατάψυξη ή στην ψύξη, πρέπει να κλειστεί σε αεροστεγή σακούλα. Το ψάρι, μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 1-2 ημέρες σε καλά κλεισμένη σακούλα (για να μην μυρίσουν όλα ψαρίλα), ενώ στην κατάψυξη αντέχει από 2 έως 6 μήνες (ανάλογα την λιπαρότητα του ψαριού). Το τυρί, λόγω του ότι ξεραίνεται όταν έρθει σε επαφή με τον αέρα, καλό θα ήταν είτε να παραμένει στη συσκευασία που το αγοράσατε, είτε να μπαίνει σε λαδόκολα ή στην περίπτωση της φέτας, σε τάπερ με άλμη, σε ένα πλαστικό τάπερ. Τα πουλερικά, και ειδικά το κοτόπουλο θέλουν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς στην ψύξη αντέχουν έως 2 ημέρες ενώ στην κατάψυξη έως 6 μήνες.

Ελπίζουμε να σου λύσαμε κάποιες απορίες γύρω από τη συντήρηση των τροφίμων. Δες και αυτό το βίντεο που θα σου δώσει ιδέες που δεν είχες σκεφτεί για την συντήρηση των τροφίμων. Αυτό που μπορούμε να σου πούμε με σιγουριά είναι πως η σωστή οργάνωση τόσο στο πού μπαίνει τι, όσο και στο τι θα μαγειρεύεις μπορεί να σου εξοικονομήσει χρήματα, ενώ παράλληλα μπορεί να σε βάλει σε μία διαδικασία ορθότερης και πιο συγκροτημένης διατροφής. Επίσης, πολύ σημαντικός σύμμαχος στην προσπάθειά σου να δημιουργήσεις τη δική σου οικιακή τράπεζα τροφίμων είναι το ψυγείο σου. Το ψυγείο και ο καταψύκτης μπορούν να σου λύσουν τα χέρια και να αποτελέσουν μία σημαντική επένδυση για το σπιτικό σου. Αναζήτησε μοναδικές προσφορές για οικιακές συσκευές στα καταστήματα MediaMarkt-Συνεργάτη του Προγράμματος yellow, κάνε τις αγορές σου με κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και κέρδισε έως x10 yellows!


Top