Τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς σε όλη την Ελλάδα
Το yellowday σού προτείνει

Όλοι γνωρίζουμε για το σπάσιμο του ροδιού, το κόψιμο της βασιλόπιτας, το «καλό ποδαρικό» και τα -απαραίτητα πλέον- γούρια για το σπίτι. Όμως δεν είναι μόνο αυτά τα έθιμα που συνοδεύουν την έλευση του νέου χρόνου… Μωμόγεροι, καραβάκια, μπουγάτσες, κάλαντα με φωτιές, κρεμμύδα και τόσα άλλα έθιμα που αξίζει να ανακαλύψεις!

Εμείς, λοιπόν, κάναμε μία βόλτα στην Ελλάδα αυτή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, για να γνωρίσουμε έθιμα που ίσως δεν έχεις συναντήσει ποτέ και σου παρουσιάζουμε τα πιο ιδιαίτερα!

Οι «Μωμόγεροι» - Ανατολική Μακεδονία

Με ρίζες από τον Πόντο, οι «Μωμόγεροι» αναβιώνουν κάθε χρόνο στους Σιταγρούς και στα Πλατανιά της Δράμας, στην Κοζάνη και στην Καστοριά. Πρόκειται για ένα είδος λαϊκού παραδοσιακού θεάτρου, όπου οι πρωταγωνιστές μιμούνται γεροντικά πρόσωπα, εξού και η ετυμολογία της λέξης «μωμόγερος» από το μίμος + γέρος, ενώ μέρος των συμμετεχόντων φορούν τομάρια ζώων και τριγυρνούν στις αυλές των σπιτιών. Το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων έχει από το 2016 εγγραφεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (Ουνέσκο).

Αγιοβασιλιάτικα καραβάκια - Χίος

Στην πόλη της Χίου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς υπάρχει ένα ξεχωριστό έθιμο, τα αγιοβασιλιάτικα καραβάκια. Σύμφωνα με αυτό, όποιες περιοχές επιθυμούν, κατασκευάζουν (βάση μακέτας) πλοία, -πολεμικά ή εμπορικά- σε σμίκρυνση. Αυτά, συναγωνίζονται μεταξύ τους ως προς την ποιότητα κατασκευής και ως προς την ομοιότητα με τα πραγματικά πλοία, ενώ οι ομάδες, το «πλήρωμα» του κάθε πλοίου, τραγουδούν κάλαντα!

Η μπουγάτσα, η «καλή χέρα» & η κρεμμύδα - Κρήτη

Την πρωτοκαθεδρία της Θεσσαλονίκης στην μπουγάτσα κλέβει το Ηράκλειο τις ημέρες των η κατανάλωση μπουγάτσας. Για τον σκοπό αυτό, σε όλους τους δρόμους του Ηρακλείου στήνονται υπαίθριοι πάγκοι για να είναι γλυκιά η πρώτη γεύση που θα πάρουν οι κάτοικοι του νησιού. Όσο για το χαρτζιλίκι… αυτό ονομάζεται «καλή χέρα» και ρέει άφθονο! Επίσης αν κάνεις μία βόλτα στις κρητικές γειτονιές με τη νέα χρονιά θα δεις την κρεμμύδα  κρεμασμένη στα σπίτια σαν γούρι (ο λαός πιστεύει ότι έχει μεγάλη ζωτική δύναμη που μπορεί να τη μεταδώσει σε έμψυχα και άψυχα).

Οι «κολόνιες» -Νησιά Ιονίου


Στα νησιά του Ιονίου την παραμονής της Πρωτοχρονιάς, οι κάτοικοι βγαίνουν στους δρόμους, τραγουδάνε «Ήρθαμε με ρόδα και με ανθούς να σας ειπούμε χρόνους πολλούς» και ραίνουν ο ένας τον άλλον με μπουκάλια με κολόνιες. Η

Η τελευταία ευχή του χρόνου που ανταλλάσσουν είναι: "Καλή Αποκοπή", δηλαδή με το καλό να αποχωριστούμε τον παλιό χρόνο. Το πρωί της Πρωτοχρονιάς η μπάντα του δήμου περνάει από όλα τα σπίτια και τραγουδάει καντάδες και κάλαντα.


Κάλαντα & φωτιές - Καβάλα

Ένα πολύ παλιό έθιμο, προερχόμενο από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Τα αγόρια που θα φύγουν στρατιώτες τη νέα χρονιά, συγκεντρώνουν μεγάλες στοίβες από ξύλα στην πλατεία. Την παραμονή ανάβουν μια μεγάλη φωτιά και ψέλνουν τα κάλαντα. Με το που ο δείκτης δείξει δώδεκα, ξεκινά το παραδοσιακό γλέντι με τσίπουρο και γλυκά. Σε άλλες περιοχές της Καβάλας πάλι, το μικρότερο μέλος της οικογένειας μεταφέρει μια πέτρα στο εσωτερικό του σπιτιού για να είναι στέρεο και γερή η οικογένεια, ενώ τα μικρότερα παιδιά κάνουν «ποδαρικό» σε όλα τα σπίτια του κάθε οικισμού, μπαίνοντας με το δεξί. Για την καλή τύχη που φέρνουν, ανταμείβονται από τους ιδιοκτήτες με δώρα και γλυκά.

Η «προβέντα» & τα «μουλιστρίνα» - Σάμος

Εκτός από την βασιλόπιτα, οι γυναίκες της Σάμου φτιάχνουν και την «προβέντα». Πρόκειται για ένα πιάτο με γλυκά που «κρίνει» τη νοικοκυροσύνη της Σαμιώτισσας. Απαραίτητο βέβαια και εδώ είναι το σπάσιμο του ροδιού και το σκόρπισμα των σπόρων του ώστε να γεμίσει το σπίτι ευτυχία και υγεία, μόνο που οι τυχεροί που θα κάνουν ποδαρικό, παίρνουν τα «μπουλιστρίνα», το γνωστό σε όλους μας χαρτζιλίκι.

Φωτιά & σκόρπισμα φύλλων - Θάσος

Πρόκειται για ένα πολύ παλιό έθιμο κατά τη διάρκεια του οποίου όλοι κάθονται γύρω από το αναμμένο τζάκι, τραβούν την ανθρακιά προς τα έξω και ρίχνουν γύρω από τα αναμμένα κάρβουνα φύλλα ελιάς, βάζοντας στον νου τους από μια ευχή, χωρίς όμως να την πουν στους άλλους. Όποιου το φύλλο γυρίσει περισσότερο, εκείνου θα πραγματοποιηθεί και η ευχή του.

Πρασόπιτα, όπως λέμε βασιλόπιτα - Ξάνθη

Στην Ξάνθη, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι νοικοκυρές δε βάζουν το φλουρί σε βασιλόπιτα, αλλά ανοίγουν φύλλο και παρασκευάζουν μια πίτα με πράσο, κιμά και κύμινο και σε αυτήν τοποθετούν το φλουρί. Η πίτα ψήνεται σε παραδοσιακό ταψί, το οποίο ονομάζεται «σινί».


Ανακάλυψε τα έθιμα της χώρας μας καθ’ όλη τη διάρκεια του νέου χρόνου, με τις μοναδικές ταξιδιωτικές προσφορές του yellowday!

Top