Σινεμά, ο καλοκαιρινός παράδεισος
Το yellowday σού προτείνει

Έξω! 

Έξω θα μπορούσαμε να ζούμε όλα τα καλοκαιρινά μας βράδια… Γιατί καλή η δροσιά του κλιματιστικού, αλλά το καλοκαίρι δεν το καθορίζει μόνο το ύψος της θερμοκρασίας και το να βρεις τον καλύτερο τρόπο να την αποφύγεις· το καλοκαίρι το ορίζει και αυτή η αλλαγή στη διάθεσή σου, που σου προκαλεί μια αυθόρμητη αλλεργική αντίδραση σε όλους τους κλειστούς χώρους. Γι’ αυτό και στα καφέ, στα ουζερί και τις ταβέρνες γεμίζουν πρώτα τα εξωτερικά τραπέζια, ενώ τα κλιματιζόμενα εσωτερικά μένουν άδεια και περιφρονημένα… 

Και γι’ αυτό, βεβαίως, προτιμάς για την κινηματογραφική σου έξοδο ένα θερινό σινεμά! Σίγουρα έχεις ακούσει πολλά νοσταλγικά για τις νύχτες που περνούν και δε θα ξαναρθούν - από τον Λουκιανό Κηλαηδώνη στο all time classic τραγούδι - και για το πώς μυρίζουν τ’ αγιόκλημα και τα γιασεμιά, αλλά από τους νεότερους, το πιθανότερο είναι ότι λίγοι μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά ανάμεσα στα δύο ευωδιαστά αναρριχητικά της χλωρίδας των συνοικιακών θερινών. 

Συνεπώς, η γοητεία τους μάλλον έγκειται σε ένα μαγικό συνδυασμό παραγόντων: ταινία, μεγάλη οθόνη, παρέα, δροσιά, ενίοτε μεζές και ποτό, η προαναφερθείσα χλωρίδα (για τους μεγαλύτερους), το άφαντο στα multiplex διάλειμμα για κουβέντα και ανεφοδιασμό μπύρας, και, φυσικά, το Έξω.

Πρώτη Προβολή!
Εξάλλου, ποτέ δεν μπορούσαμε να κρατηθούμε μέσα στα σπίτια, όταν άρχιζε να ανεβαίνει η θερμοκρασία. Σκέψου ότι τα πρώτα βήματα του κινηματογράφου στην Ελλάδα έγιναν κατά κύριο λόγο σε ένα είδος υποτυπώδους θερινού σινεμά! Μετά δηλαδή την πρώτη προβολή της νέας εφεύρεσης, που έγινε σε ένα άδειο κατάστημα της οδού Κολοκοτρώνη, στις 26 Νοεμβρίου του 1896, καταπλήσσοντας το αθηναϊκό κοινό, από το 1900 άρχισαν οι συστηματικές προβολές στα καφενεία της πλατείας Συντάγματος και έτσι δημιουργήθηκαν τα πρώτα θερινά σινεμά στην Ελλάδα. Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη, που ήδη το 1904 υπήρχε μεγάλος συναγωνισμός μεταξύ των κινηματογραφιστών στην Αθήνα, και το καλοκαίρι του 1907 στήθηκαν σε πλατείες και γειτονιές της πόλης 30 κινηματογράφοι – ο Τύπος της εποχής μιλούσε για μόδα! Η πρώτη χειμερινή αίθουσα στην Αθήνα άνοιξε μόλις την επόμενη χρονιά, το 1908 (η Θεσσαλονίκη, βέβαια, κρατάει τα σκήπτρα με την πρώτη κλειστή αίθουσα στην Ελλάδα, που δημιουργήθηκε το 1903).

Θερινοί Παντού!
Κάποια βάση έχει, λοιπόν, το καμάρι πολλών ανθρώπων του σινεμά στην Ελλάδα, που ισχυρίζονται ότι εδώ ξεκίνησαν όλα, στο ελληνικό κινηματογραφικό: Έξω… Αν και η αλήθεια είναι ότι αυτή η αγάπη της σινεθέασης κάτω από τα άστρα δεν είναι ελληνικό προνόμιο, καθώς, τουλάχιστον κατά τα τυπικά, ο πρώτος καταγεγραμμένος θερινός κινηματογράφος του κόσμου (από το 1916) είναι ένας στην Αυστραλία, ενώ αλλού αναφέρεται ως πρώτο ένα θερινό σινεμά του Βερολίνου, που ξεκίνησε να λειτουργεί, επίσης, το 1916. Αλλά και χώρες με θερμά κλίματα όπως η Ταϊλάνδη και το Ιράκ γνώρισαν από αρκετά νωρίς τις χαρές τού να ζεις υπαίθρια τη μαγεία του σινεμά, ενώ στην Αμερική της ευμάρειας, την έννοια του κινηματογράφου εκτός των τειχών εμπλούτισε… το αυτοκίνητο: τα drive-in έγιναν η πιο δημοφιλής διασκέδαση κατά τη δεκαετία του ’50. Σήμερα, σε όλο τον κόσμο, πια, οι μαλακές καλοκαιρινές βραδιές είναι αφορμή για σινε-προβολές… Έξω.

Βέβαια, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η πληθώρα των ελληνικών θερινών κινηματογράφων και το γραφικό σκηνικό στο οποίο βρίσκονται πολλοί από τους παλιούς, ιστορικούς θερινούς, μάλλον τους έχει αναδείξει σε μοναδικά αξιοθέατα ελληνικού χαρακτήρα, αφού πια αναφέρονται σε διεθνείς τουριστικούς οδηγούς και για χάρη τους γίνονται ρεπορτάζ σε ξένα μέσα. Και, ευτυχώς, μετά την παρακμή που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’70, με την επέλαση της τηλεόρασης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να κοντέψουν να εξαφανιστούν, σήμερα έχει δημιουργηθεί στο φιλοθεάμον κοινό μια νέα καλοκαιρινή κινηματογραφική αγάπη. Παρότι ούτε κατά διάνοια δεν υπάρχει η παλαιότερη πληθώρα θερινών κινηματογράφων (542 μόνο στην Αθήνα, το 1970!), οι θεατές δείχνουν να απολαμβάνουν μοναδικές καλοκαιρινές κινηματογραφικές εμπειρίες. 

Τα Φεστιβάλ του Έξω
Αυτό αποδεικνύει και η επιτυχία του Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας, που φέτος διοργανώνεται για ένατη συνεχή χρονιά σε υπαίθριους χώρους και ιστορικά θερινά σινεμά σε ολόκληρη την πόλη. Από το 2011, κάθε καλοκαίρι, από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, πάρκα, πλατείες, αρχαιολογικοί χώροι, προαύλια μουσείων αλλά και δημοφιλή θερινά σινεμά φιλοξενούν κινηματογραφικές προβολές παλιών και νέων ταινιών, αφιερώματα και σινεφιλικές εκδηλώσεις, όλα ανοιχτά και δωρεάν για το κοινό. 

Η αρχή έχει ήδη γίνει για φέτος, και οι διοργανωτές υπόσχονται μοναδικές βραδιές, σε περισσότερους από 50 χώρους. Επίδαυρος, Ναός του Ολυμπίου Διός, πεζόδρομος Διον. Αρεοπαγίτου κάτω από την Ακρόπολη, Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος, Αρχαίο Θέατρο Κολωνού, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινό και Χριστιανικό, Νομισματικό, Μπενάκη, Άλση, ιστορικοί θερινοί κινηματογράφοι και τα πιο απρόσμενα σημεία της πόλης  σε περιμένουν για να απολαύσεις το σινεμά στην πιο open (minded) μορφή του! Στο site του φεστιβάλ μπορείς να βρεις αναλυτικές πληροφορίες και το πλήρες πρόγραμμα, για να οργανώσεις τις σινεφιλικές σου βραδιές στο αστικό τοπίο…

Αλλά και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, συμμερίζεται την αγάπη των κινηματογραφόφιλων για την καλοκαιρινή εμπειρία του σινεμά, διοργανώνοντας για πέμπτη χρονιά το «Σινεμά με Θέα». Στην οροφή του κτιρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με την υπέροχη θέα του Θερμαϊκού, προβάλλονται μοναδικές ταινίες που ξεχώρισαν και αγαπήθηκαν από το σινεφίλ κοινό. Μπορείς να μάθεις περισσότερα, καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα, εδώ.

Τι άλλο παίζει απόψε;
Μην ξεχνάς, όμως, ότι οι διαθέσιμες επιλογές σου δεν εξαντλούνται στον προγραμματισμό των φεστιβάλ. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι γεμάτες με γραφικά θερινά σινεμά, που προβάλλουν, μάλιστα, και ταινίες πρώτης προβολής, για να μη μένεις πίσω στις κινηματογραφικές εξελίξεις. Και για ζήσεις ολοκληρωμένη την εμπειρία, χωρίς να σκέφτεσαι πόσο… φουσκώνει ο λογαριασμός όταν στο εισιτήριο προσθέσεις ποπ κορν και ποτό, το yellowday φρόντισε να εξασφαλίσει για σένα προσφορές που σου κάνουν μοναδική έκπτωση σε 16 θερινούς κινηματογράφους! Η λίστα περιλαμβάνει από ιστορικά σινεμά που έχουν μεγαλώσει γενιές σινεφίλ, όπως την ταράτσα του Βοξ, τη Ριβιέρα και το Εκράν στα Εξάρχεια, μέχρι οθόνες πνιγμένες στο πράσινο, όπως μέσα στο άλσος Βεΐκου, και το Ναταλί στη Θεσσαλονίκη ή τη θερινή αίθουσα του Cineplexx. Δες εδώ αναλυτικά τις προσφορές, τους κινηματογράφους και… καλή θερινή προβολή!

Με ιστορικές πληροφορίες από το βιβλίο Στα παλιά τα σινεμά, του Νίκου Θεοδοσίου.
Top