Πώς θα μάθεις στο παιδί να διαβάζει για το σχολείο
Το yellowday σού προτείνει

Το διάβασμα, ειδικά στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, μπορεί να γίνει αφορμή για ένταση μέσα στο σπίτι. Πολλοί γονείς βρίσκονται συχνά ανίσχυροι μπροστά στην άρνηση ή απλώς την κωλυσιεργία του παιδιού να διαβάσει, με αποτέλεσμα οι καθημερινές να μετατρέπονται σε μαραθώνιους διαβάσματος! Το ζητούμενο, λοιπόν, για αποτελεσματικό διάβασμα, είναι να σταθούμε δίπλα στο παιδί και να το εφοδιάσουμε με τα κατάλληλα εργαλεία (τα υλικά εφόδια για την καθημερινότητα του σχολείου τα έχουμε ήδη βρει εδώ), ώστε να αποκτήσει το ίδιο σταδιακά τον έλεγχο της μελέτης του. Γιατί, υπάρχουν τρόποι να περάσουμε στο μαθητικό του… DNA τη μελέτη σαν μια φυσική διαδικασία που θα το ακολουθεί σε όλα του τα σχολικά χρόνια, σαν ένα δικό του στοίχημα συνεχούς βελτίωσης. Έτσι, θα γίνουν προσωπική του κατάκτηση οι σωστοί τρόποι διαβάσματος, όσο τα μαθήματα δυσκολεύουν!

Μπείτε σε πρόγραμμα
Ένα από τα πιο σημαντικά tips για διάβασμα είναι να δημιουργήσετε από την αρχή μαζί με το παιδί ένα πρόγραμμα μελέτης και οργάνωσης των εξωσχολικών δραστηριοτήτων του και να το ακολουθείτε όλοι πιστά. Η ύπαρξη ενός προγράμματος γλιτώνει την οικογένεια από περιττές εντάσεις, καθώς τα παιδιά γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και πότε και δεν εμπλέκονται σε διαπραγματεύσεις και παιχνίδια εξουσίας με τους γονείς. Ένα παιδί που έχει ένα πρόγραμμα να τηρήσει νιώθει και το ίδιο ψυχικά πιο υγιές, αφού ακολουθεί την ασφάλεια μιας ρουτίνας και δε νιώθει την ανασφάλεια του απρόβλεπτου. Ακόμα κι αν αντιδρά, κανένα παιδί δε θέλει να έχει όλη τη μέρα την έννοια της μελέτης του, να την αναβάλλει συνεχώς για πιο μετά και να καταλήγει να πρέπει να τα στριμώξει όλα λίγο πριν τον βραδινό ύπνο...

Ραντεβού στο ίδιο μέρος
Το πρόγραμμα δεν πρέπει να περιλαμβάνει μόνο τα χρονικά πλαίσια της μελέτης αλλά και τα... χωρικά! Πώς να συγκεντρωθεί ο μαθητής που (ειδικά στις πρώτες τάξεις) δεν έχει διαμορφώσει ακόμα το προφίλ του στο διάβασμα, όταν ο χώρος της μελέτης του αλλάζει καθημερινά χωρίς λόγο; Κάτι τέτοιο απορρυθμίζει το παιδί, προκαλεί εκνευρισμό και του αφαιρεί την προσήλωση. Μπορεί να είναι πρακτικό να έρχεται εκεί που βρίσκεσαι εσύ και κάνεις μια δουλειά, στο ένα δωμάτιο τη μία φορά, στο άλλο την άλλη, στο τραπέζι της κουζίνας ή ακόμα και στο... πάτωμα, αλλά έτσι χάνει τον έλεγχο της μελέτης του, που πρέπει να είναι πράξη συνειδητή και όχι τυχαία. Για να επενδύσει και ο ίδιος ο μαθητής στο διάβασμά του και να αποκτήσει σωστές συνήθειες που θα οδηγήσουν στην αυτονόμησή του από την επίβλεψή σου, φρόντισε να δώσεις στη μελέτη του συγκεκριμένο χρόνο και χώρο.

Ξεκινάμε απ’ τα δύσκολα
Μπορεί να σε τρομάζει το να ξεκινάς από τα πιο απαιτητικά μαθήματα πρώτα και κυρίως να τρομάζει το παιδί, αλλά πρόκειται για μια πρακτική που αποδίδει. Το παιδί είναι πιο ξεκούραστο να κάνει τις πιο δύσκολες ασκήσεις στην αρχή του διαβάσματος, ενώ αν τις αφήσει για το τέλος, το πιο πιθανό είναι να νιώθει ήδη κουρασμένο και να μην μπορεί να αντεπεξέλθει. Εξήγησέ του τα οφέλη αυτής της τεχνικής. Πες του ότι αν φύγουν τα μαθήματα που το «φοβίζουν» πιο πολύ στην αρχή, θα νιώσει πιο ελεύθερο και θα προχωρήσει στα υπόλοιπα με μεγαλύτερη όρεξη και ενέργεια. Εφαρμόστε μαζί δυο-τρεις φορές αυτήν την πρακτική (κάθισε μαζί του και ενθάρρυνέ το να ξεκινήσει με την πιο απαιτητική εργασία ή μάθημα) και δείτε μαζί τα ευεργετικά της αποτελέσματα. Αν το παιδί καταφέρει να την κάνει κτήμα του, θα κερδίζει πολύ χρόνο αλλά και αυτοπεποίθηση κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Διάβασμα για βραβείο
Οι μικρότεροι μαθητές του Δημοτικού δυσκολεύονται πιο πολύ να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της καθημερινής μελέτης μόνο και μόνο επειδή πρέπει, επειδή έτσι είπε η δασκάλα ή επειδή ξέρουν ότι θα τους κάνει καλό. Δε θα ήταν καθόλου περιττό, λοιπόν, να δώσεις κάποια κίνητρα, που θα προσφέρουν στα παιδιά κι άλλους λόγους για να είναι τυπικά. Η επιβράβευση είναι καλή ιδέα, αρκεί να μην έχει τα χαρακτηριστικά της δωροδοκίας ή του εκβιασμού. Κάτι τέτοιο θα συνέδεε στο μυαλό τους τη μελέτη με την ικανοποίηση χατιριών, υλικών ή μη - όχι με την προσωπική τους ανάπτυξη. Όμως, μικρές καθημερινές χαρές ή δραστηριότητες του Σαββατοκύριακου δίνουν ένα επιπλέον κίνητρο για να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους. Το παιχνίδι που θα παίξετε μαζί αφού τελειώσει τα μαθήματα, ένα κέικ που θα φτιάξεις ή μια βόλτα στο πάρκο είναι καλοί λόγοι για να ξεμπερδέψει νωρίτερα με τα διαβάσματά του!

Περάστε χρόνο μαζί
Μα, αν περνάμε χρόνο με το παιδί, αυτό δεν το «κρατάει» πίσω στη μελέτη του; Πώς να συγκεντρωθεί στο διάβασμα, όταν ο χρόνος σπαταλιέται στη διασκέδαση; Κι όμως! Δεν πρέπει όλη σου η προσπάθεια να εξαντλείται στο πώς να οργανώσεις το διάβασμα. Ένα παιδί γεμάτο από επικοινωνία και χορτασμένο από διάλογο είναι πιο πρόθυμο να αφοσιωθεί στις υποχρεώσεις του και πιο διαθέσιμο να ανοιχτεί σε καινούρια ερεθίσματα, σε νέες γνώσεις. Φρόντισε, λοιπόν, να περνάς χρόνο μαζί με τα παιδιά, συζήτησε τα νέα της ημέρας τους, μίλησέ τους και για τη δική σου μέρα, ακόμα και για τα απρόοπτα στη δουλειά σου. Κάνε τα να ανοιχτούν, να αδειάσουν από το ψυχικό φορτίο της ημέρας, ώστε να μπορούν να είναι δημιουργικά στο διάβασμά τους και, κυρίως, συναισθηματικά πλήρη. Πώς αλλιώς θα αισθανθούν ότι μπορούν να τα καταφέρουν στις νέες τους προκλήσεις;

Μπες στη θέση του
Σίγουρα θα έρθουν στιγμές που το παιδί θα έχει άρνηση. Η αντιγραφή θα του φαίνεται βουνό. Τα καινούρια ονόματα στην Ιστορία... κινέζικα. Η προπαίδεια... παζλ. Μη βιαστείς να ξαναβάλεις μπροστά του επιτακτικά τις φωτοτυπίες που έχει πετάξει στο πάτωμα και, φυσικά, μην μπεις στον πειρασμό να τις κάνεις εσύ για εκείνο. Συνδέσου μαζί του. Μπες στη θέση του. Θυμήσου τα δικά σου. Ή, ακόμα κι αν δεν τα θυμάσαι, επινόησέ τα. Ένα αστείο περιστατικό. Κάτι που θύμωσε τους δικούς σου γονείς, τους παππούδες του. Όταν είχες κρύψει τις φωτοτυπίες στην ντουλάπα να μην τις δει η μαμά σου. Ή μια φορά που είχες πάει αδιάβαστη και σκότωσες όλα τα «ι» στην ορθογραφία… Γελάστε μαζί. Αντί να μεγεθύνεις το συναίσθημα της αποτυχίας ή της άρνησης που μπορεί να νιώθει, με κίνδυνο να το παγιώσεις στη συνείδησή του, κάνε το αντίθετο. Κατανόησέ το. Αθώωσέ το. Όλοι έχουν μια κακή μέρα…


To yellowblog φιλοξενεί tips και προτάσεις από την ομάδα της Nannuka σχετικά με θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα της σύγχρονης οικογένειας! Στη Nannuka θα βρεις δασκάλους που θα βοηθήσουν τους μικρούς μαθητές να αποκτήσουν μια σωστή σχέση με τη μελέτη για όλα τους τα σχολικά χρόνια.

Top