4 εύκολοι τρόποι για να σώσεις τον κόσμο!
Το yellowday σού προτείνει

Όπως έχουμε πει και σε παλιότερο blog, οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών είναι σημαντικοί, επίκαιροι και σκοπεύουν να αλλάξουν τον κόσμο. Απαιτούν, όμως, τόσο τη συνεργασία των κυβερνήσεων, των διεθνών οργανισμών και των παγκόσμιων ηγετών, όσο και το δικό σου μικρό λιθαράκι! Ίσως σου φαίνεται πολύ μεγάλο το πρόβλημα, για να μπορείς να δώσεις εσύ τη λύση, και η αλήθεια είναι ότι δεν φέρνει μόνο ένας κούκος την άνοιξη. Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και αλλαγή φιλοσοφίας! Η αλλαγή - όπως έχουμε ξαναπεί - ξεκινάει με καθέναν από εμάς! Ο κάθε άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη, ακόμη και ο πιο αδιάφορος, μπορεί να είναι μέρος της λύσης. Ευτυχώς για εμάς, υπάρχουν απλά πράγματα που μπορούμε να ενσωματώσουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα, από τον καναπέ, το σπίτι ή τη δουλειά μας και να κάνουμε σημαντική διαφορά!

🛋️ Κάνε τη διαφορά… από τον καναπέ σου!

Αν νομίζεις ότι για να συμβάλλεις στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης χρειάζεται να τρέχεις από δω και από ‘κει, γελιέσαι! Κάτσε αναπαυτικά στον καναπέ σου, πάρε το τηλέφωνο κοντά και ξεκίνα!

No Power! Μείωσε το ρεύμα! Έχοντας βάλει όλες τις ηλεκτρικές συσκευές σε πολύμπριζα, και κλείνοντάς τα όταν δεν τις χρησιμοποιείς (συμπεριλαμβανομένου και του υπολογιστή σου) εξοικονομείς ρεύμα.

Paper free! Όχι άλλο χαρτί! Ζήτα να λαμβάνεις τους λογαριασμούς σου ηλεκτρονικά και όχι σε «χάρτινη έκδοση».

Speak up! Μίλα! Σήκωσε το τηλέφωνο και ζήτα από τις τοπικές και εθνικές αρχές να αναλάβουν πρωτοβουλίες που κάνουν καλό στους ανθρώπους και στον πλανήτη.

Lights are off! Σβήσε τα φώτα! Όχι μόνο για να κάνεις ατμόσφαιρα αλλά και για μικρότερη κατανάλωση και για το καλό του περιβάλλοντος. Το φως από την τηλεόραση και την οθόνη του υπολογιστή είναι αρκετό.

🏠 Κάνε τη διαφορά… στο σπίτι σου!

Φαίνεται πως είσαι άνθρωπος νοικοκυρεμένος, αλλά μαζί με το σπιτικό σου πρέπει να είναι μαζεμένο και το οικολογικό σου αποτύπωμα! Άλλαξε οικιακές συνήθειες και πράξε ανάλογα!

Air Dry! Φυσικό στέγνωμα! Αντί να χρησιμοποιήσεις το πιστολάκι για να στεγνώσεις τα μαλλιά σου ή το στεγνωτήριο για τα ρούχα σου, άσε τα να στεγνώσουν φυσικά! Επίσης, όταν πλένεις τα ρούχα στο πλυντήριο, φρόντιζε να είναι γεμάτο.

Less water! Τέρμα τα πολύωρα μπάνια! Κάνε ολιγόλεπτα ντουζ. Αναλογίσου μόνο πόσα λίτρα νερού χρειάζονται για ένα 5λεπτο ντουζ και μείωσε τον χρόνο σου.

Less Meat! Τρώγε λιγότερο κρέας, πουλερικά και ψάρια! Εκτός των όσων ακούγονται για την υγεία μας και την κατανάλωση του κρέατος, καλό είναι να γνωρίζεις πως για την παραγωγή αυτών καταναλώνεται πολλή ενέργεια!

Stay cool! Κράτα σταθερή θερμοκρασία! Το χειμώνα βάλε χαμηλότερα το θερμοστάτη και το καλοκαίρι ψηλότερα (δες περισσότερες πληροφορίες για οικονομικότερους τρόπους θέρμανσης στο παλιότερό μας blog). Με αυτόν τον τρόπο θα κάνεις καλό και στον πλανήτη και… στην τσέπη σου!

Air loss! Για να μη χάνεις αέρα! Τσέκαρε τα κουφώματα για διαρροές και κάλυψέ τες με ειδικά λάστιχα, σιλικόνη ή aero stop.

Μην τρως πακέτο! Προσπάθησε να αγοράζεις αγαθά για το νοικοκυριό σου με την ελάχιστη δυνατή συσκευασία ή ακόμα καλύτερα σε χάρτινη και όχι πλαστική.

🏘️ Κάνε τη διαφορά… στη γειτονιά σου!

Κλειδώνεις, βγαίνεις από το σπίτι σου και σκέφτεσαι ότι έχεις κάνει τα παραπάνω, άρα έχεις συνδράμει στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Μπορείς να κάνεις ακόμα περισσότερα βγαίνοντας μια βόλτα στη γειτονιά σου!

Stay Local! Ψώνισε τοπικά! Υποστηρίζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις βοηθάς να υπάρχουν θέσεις εργασίας στη γειτονιά σου και αποτρέπεις τον κόσμο από το να διανύει μακρινές αποστάσεις!

Leave the car alone! Ποδήλατο, πατίνι, ποδαράκια ή Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μπορούν κάλλιστα να σου καλύψουν τις βασικές ανάγκες μετακίνησης, χωρίς χρήση του αυτοκινήτου.

Reuse - Refill! Το πόσο κακό κάνει το πλαστικό στον πλανήτη το αναλύσαμε εδώ. Τώρα έχει φτάσει η ώρα στην καθημερινότητά σου να πεις «όχι» στα πλαστικά ποτήρια, καλαμάκια και σακούλες. Επίλεξε επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη τόσο στο σπίτι σου όσο και σε εξωτερικές δραστηριότητες.

Donate! Δώσε και σώσε! Όχι μόνο βοηθάς ανθρώπους που χρειάζονται είδη ένδυσης, υπόδησης και σπιτιού που εσύ δε χρειάζεσαι πια, αλλά συμβάλλεις στη μείωση της ζήτησης (άρα και της παραγωγής) προϊόντων!

V for Vote! Μην αφήνεις το δικαίωμα ψήφου να πηγαίνει χαμένο! Επένδυσέ το σε τοπικούς ηγέτες που θα προσφέρουν τα μέγιστα στην τοπική κοινότητα και σε περιβαλλοντικά θέματα.

🏢 Κάνε τη διαφορά… στη δουλειά σου!

Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης, όμως, δεν αφορούν μόνο το περιβάλλον αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη φτώχια, κ.ο.κ.

Donate! Αντί να τα πετάξεις, δώσε φρούτα, σνακ, μία μερίδα φαγητό που περίσσεψε σε κάποιον που πραγματικά το έχει ανάγκη.

Inspiring! Δώσε έμπνευση στους νεότερους! Είναι τρομερά αναζωογονητικό να αποτελείς έμπνευση και οδηγό για ανθρώπους που τώρα επιλέγουν ή ξεκινούν την καριέρα τους.

No discriminations accepted! Μην επιτρέπεις διακρίσεις! Μην δέχεσαι διακρίσεις και περίεργες συμπεριφορές στον χώρο της εργασίας σου. Αν υποπέσει στην αντίληψη σου κάποια τέτοια συμπεριφορά να την υποδείξεις ως μη αποδεκτή.

Leave the car alone! Άσε το αυτοκίνητο! Όπως είπαμε και παραπάνω επίλεξε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης για να πας στη δουλειά και άσε το αυτοκίνητο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλεις στο περιβάλλον και στην τσέπη σου.

Πηγή άρθρου: https://www.un.org/sustainabledevelopment/takeaction/


Top