Τσικνοπέμπτη… food for thought!
Το yellowday σού προτείνει

Τσικνοπέμπτη σήμερα! Ολόκληρη η Ελλάδα απολαμβάνει τις μυρωδιές των ψητών! Μάλλον έχεις ήδη διαβάσει το παλαιότερο άρθρο μας για τις τέλειες μαρινάδες και τώρα απολαμβάνεις τις τσικνολιχουδιές (όπως και εμείς άλλωστε). Φέτος την Τσικνοπέμπτη όμως, ίσως αξίζει να κάνεις και μία διαφορετική σκέψη πέρα από τα παϊδάκια και τα μπριζολάκια και να αναρωτηθείς… «μήπως το έχουμε παρακάνει με το κρέας;»!

Και η απάντηση είναι ΝΑΙ!

Αρκεί να μπεις εδώ, και να δεις την κατά άτομο ετήσια κατανάλωση κρέατος σε κάθε χώρα (και σκέψου ότι τα στοιχεία που θα δεις είναι μέχρι το 2013…) για να προβληματιστείς!

Δες παρακάτω και τα νούμερα που μιλάνε από μόνα τους…

  • Κατά μέσο όρο, στην Ελλάδα καταναλώνονται, κάθε χρόνο περίπου 3 εκατομμύρια σουβλάκια, με το συνολικό υδατικό αποτύπωμα αυτού να αρκεί για να γεμίσει 21 φορές το φράγμα του Μαραθώνα!
  • Για την παραγωγή 1kg χοιρινού κρέατος απαιτούνται 5.000lt νερό!
  • Η εκτροφή βοοειδών και αιγοπροβάτων χρησιμοποιεί τα 2/3 της παγκόσμιας αγροτικής έκτασης!
  • Έως το 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια, ενώ η κατανάλωση κρέατος και γάλακτος αναμένεται να αυξηθεί κατά 68%! 
  • Το πιο σοκαριστικό νούμερο όμως είναι, ότι το 1/3 των τροφίμων καταλήγουν στα «αζήτητα», όταν περίπου 1 δισ.  άνθρωποι παγκοσμίως υποσιτίζονται. Συνολικά, δηλαδή πετιούνται 1,3 δισ. τόνοι τροφής κάθε χρόνο, και επιπλέον κάθε φορά που πετάμε τρόφιμα πετάμε μαζί τους γη, νερό και ενέργεια που χρειάστηκαν για την παρασκευή τους. Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί πρόβλημα για το περιβάλλον και για εμάς τους ίδιους, καθώς έχει εκτιμηθεί πως κοστίζει σε ένα τετραμελές νοικοκυριό τουλάχιστον 595€ ετησίως.
  • 9,5 εκατομμύρια στρέμματα κάηκαν στον Αμαζόνιο με βασικότερο λόγο την αποψίλωση δασών για την εκτροφή βοοειδών (65% των καμένων εκτάσεων χρησιμοποιείται για να βοσκούν τα βοοειδή). Αρκεί να αναφερθεί ότι το 2018 η Βραζιλία εξήγαγε 1,64 εκατομμύρια τόνους βοδινού κρέατος, αριθμός που την ανήγαγε στον μεγαλύτερο εξαγωγέα βοδινού κρέατος στον κόσμο!

Δε σου λέμε να μην το τσικνίσεις, απλά σου λέμε ότι… less is good! Αν και για να πούμε του στραβού το δίκιο, αν γινόμασταν όλοι ξαφνικά χορτοφάγοι, τότε όλα θα ήταν πολύ καλύτερα για το περιβάλλον και για την υγεία μας. Σύμφωνα, με έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), μια παγκόσμια στροφή προς μια πιο φυτική διατροφή, παράλληλα με την αποφασιστική μείωση τουλάχιστον κατά 50% της τροφής που σπαταλιέται και καταλήγει στα σκουπίδια, καθώς και μια γενικότερη βελτίωση των γεωργικών πρακτικών με τη βοήθεια της τεχνολογίας κρίνονται απαραίτητες. Η μελέτη προβλέπει ότι έως το 2050, εξαιτίας τόσο της συνεχούς αύξησης των εισοδημάτων στις αναπτυσσόμενες χώρες, όσο και του αριθμού των κατοίκων του πλανήτη, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις σημερινές διατροφικές επιλογές μπορεί να αυξηθούν κατά 50% ως 90%. Οι ερευνητές προτείνουν «ευέλικτες» διατροφές, είτε πρόκειται για μεσογειακή διατροφή, είτε για φυτοφαγική ή ψαροφαγική, είτε για ένα συνδυασμό τους.

Η WWF αλλά και το “Μπορούμε” μάς δίνουν ιδέες για να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τις τσικνοαπολαύσεις (και όχι μόνο) χωρίς να χρειαστεί να γίνουμε χορτοφάγοι (εκτός και αν το θέλουμε) και χωρίς να αυξήσουμε τις αρνητικές συνέπειες:

Μειώνουμε την κατανάλωση κρέατος, ιδιαίτερα του βοδινού. Το βοδινό κρέας, λόγω της φυσιολογίας των συγκεκριμένων ζώων, έχει σημαντικό ανθρακικό και υδατικό αποτύπωμα.
Αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά εποχής, από ντόπιους παραγωγούς.
Έτσι περιορίζουμε την κατανάλωση εισαγόμενων φρούτων και λαχανικών καθώς και εκείνων τα οποία έχουν παραχθεί σε θερμαινόμενα θερμοκήπια.
Προγραμματίζουμε
τι θα αγοράσουμε, τι θα μαγειρέψουμε, πόσο θα σερβίρουμε και με αυτόν τον τρόπο περιορίζουμε το foodwaste.
Δεν πετάμε τρόφιμα, ιδιαίτερα μαγειρεμένα,
 επειδή έτσι πετάμε όλη την ενέργεια και το νερό που χρειάστηκαν για να φτάσουν μέχρι το σπίτι μας.
Μαθαίνουμε πότε στα αλήθεια «χαλάει» το φαγητό. Τα περισσότερα τρόφιμα είναι ασφαλή ακόμα και μερικές ημέρες μετά την προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης τους.

Τακτοποιούμε το ψυγείο μας. Οργανώνουμε σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο μας και καταναλώνουμε πρώτα αυτά που είναι να «χαλάσουν» σύντομα. Τοποθετούμε τα προϊόντα στα σωστά ράφια-θήκες.

Αξιοποιούμε την κατάψυξή μας. Μπορούμε να συντηρούμε φαγητό στην κατάψυξη και με αυτόν τον τρόπο, να το διατηρούμε ασφαλές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Παίρνουμε μαζί μας το περισσευούμενο φαγητό όταν τρώμε έξω. Δεν ξεχνάμε να ζητάμε από το εστιατόριο/ταβέρνα να μας βάλουν το φαγητό που περίσσεψε σε πακέτο, για να το φάμε αργότερα ή να το συντηρήσουμε στο ψυγείο / κατάψυξη.

Φτιάχνουμε λίπασμα για τα φυτά μας. Χρησιμοποιούμε τα υπολείμματα τροφών για να φτιάξουμε λίπασμα.

Μεταδίδουμε την «έξυπνη» κατανάλωση τροφίμων. Διαδίδουμε το μήνυμα «Καμία μερίδα φαγητού χαμένη!», σε φίλους και συγγενείς και γινόμαστε πρότυπο καταναλωτικής συμπεριφοράς.

Δωρίζουμε το περισσευούμενο φαγητό. Τρόφιμα που είναι σε άριστη κατάσταση και δεν τα έχουμε αγγίξει, μπορούμε να τα δωρίσουμε σε ιδρύματα, συσσίτια και κοινωνικές υπηρεσίες της περιοχής μας, αφού συμβουλευτούμε τον χάρτη του www.boroume.gr.
Top