9 μυστικά για να τσικνίσεις όπως πρέπει την Τσικνοπέμπτη
Το yellowday σού προτείνει

Τσικνοπέμπτη, το έθιμο που καλά κρατεί στη χώρα μας, μιας και βασίζεται σε κάτι που αδιαμφισβήτητα οι περισσότεροι Έλληνες αγαπούν: το κρέας! Αν είσαι ο τύπος που προτιμά να προσκαλεί τους φίλους του σπίτι για να ψήσει (ασχέτως αν είναι γιορτή, χειμώνας, καλοκαίρι ή Τσικνοπέμπτη), αν προτιμάς την ηρεμία του σπιτιού σου από τις πολύβουες ταβέρνες με την περίσσια τσίκνα και τον υπερβολικό κόσμο (που για να φας θα περιμένεις τουλάχιστον 1 ώρα) και αν θέλεις φέτος να κλέψεις την παράσταση δημιουργώντας το απόλυτο σκηνικό κρεατοφαγίας, τότε, εδώ σου έχουμε όλα τα επαγγελματικά μυστικά για το τέλειο ψήσιμο την ημέρα της Τσικνοπέμπτης. Για να δώσεις στον “πρωταγωνιστή” κρέας τη θέση, τη γεύση και την απόλαυση που του αξίζει!

Ψήσαμε, διαβάσαμε, ρωτήσαμε, κάψαμε και δημιουργήσαμε έναν μίνι οδηγό με τα 9 μυστικά για να έχεις τα τέλεια κρέατα την βραδιά ή το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης. Εφάρμοσέ τα και θα γλείφετε - εσύ και οι καλεσμένοι σου - τα δάχτυλά σας!

Μυστικό #1 – Το Κρέας

Την Τσικνοπέμπτη, το κρέας έχει την τιμητική του και ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο πρέπει να είναι και ποιοτικό! Η παράδοση θέλει αυτήν την ημέρα να καταναλώνονται τα πιο λιπαρά κρέατα – που δεν τρώμε καθημερινά - όπως αρνάκι, κατσικάκι, προβατίνα, πανσέτα, λουκάνικα κλπ. Όμως, ο Έλληνας προσαρμόζει το έθιμο στις ανάγκες και τα γούστα του και επιλέγει σύμφωνα με αυτά. Εμείς, οφείλουμε να σου πούμε τα πράγματα ως έχουν και εσύ επίλεξε ό,τι ορέγεσαι! Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι να διαλέξεις από τον χασάπη το σωστό κρέας. Αν δεν ακολουθήσεις την παραδοσιακή του βουκολικού τσικνίσματος (προβατίνα, κατσικάκι, αρνάκι ή αλλιώς… ΠΑΪΔΑΚΙΑ) τότε οι επιλογές είναι πολλαπλές: μπριζολάκια χοιρινά, σουβλάκια χοιρινά, κοτόπουλο παϊδάκια και φυσικά - για τους γκουρμεδιάρηδες - μοσχάρι! Αξίζει μία ειδική μνεία στο αγαπημένο μοσχάρι καθώς οι περισσότεροι δεν ξέρουν τι να διαλέξουν! Το καλύτερο μέρος του ζώου είναι οι σπαλομπριζόλες, οι κόντρα, το T-bone και ο “βασιλιάς” Ribeye. Σαν γενικό κανόνα να θυμάσαι πως η καλή ποιότητα του κρέατος και η σωστή κοπή του, εξασφαλίζουν την επιτυχία στο ψήσιμο.

Μυστικό #2 – Το Ψήσιμο

Μετά το κρέας, το ψήσιμο έχει τον πρώτο λόγο και ρόλο την ημέρα αυτή και - πίστεψέ μας – κρύβει μικρές παγίδες! Θεώρησε ως δεδομένο ότι το κρέας πρέπει να ψηθεί στους 160oC (δηλαδή σε υψηλή θερμοκρασία, ώστε να δημιουργηθεί κρούστα και να βγει αφράτο διατηρώντας τους χυμούς του), το πώς είναι άλλο θέμα. Άλλοι προτιμούν το τηγάνι, άλλοι τον φούρνο, άλλοι σε αέριο, αλλά ένας είναι ο τρόπος που ορίζεται παραδοσιακά το τσίκνισμα: στα κάρβουνα! Τα κάρβουνα πρέπει να είναι κόκκινα (σε περίπτωση που τα κάρβουνα είναι μαύρα προσφέρουν κακό ψήσιμο και είναι ανθυγιεινά) όταν βάλεις το κρέας πάνω και η σχάρα θα πρέπει να έχει κάψει αρκετή ώρα σε χαμηλό επίπεδο. Αν παρόλα αυτά επιλέξεις να ψήσεις σε τηγάνι βάλε μία κουταλιά λάδι, ενώ στον φούρνο προτίμησε το grill. Κάτι άλλο πολύ σημαντικό που πρέπει να θυμάσαι για το ψησιμο είναι ότι όσο παραπάνω το ψήνεις τόσο πιο πολύ σκληραίνει το κρέας και χάνει τα πολύτιμα υγρά του που περιέχουν και όλη την γεύση. Το πιο σωστό ψήσιμο είναι από Medium έως και Medium Well αλλά πάντα είναι θέμα προσωπικού γούστου. Να θυμάσαι πως έχει έρθει η ώρα να αποσύρεις από τη φωτιά το μοσχάρι όταν αρχίσει να αφρίζει.

Μυστικό #3 – Το Γύρισμα

Όσο σημαντικό είναι το ψήσιμο άλλο τόσο είναι και το γύρισμα του κρέατος την ώρα που ψήνεται. Ουσιαστικά, όπου και αν επιλέξεις να ψήσεις (ακόμα και στον φούρνο) θα πρέπει να είσαι από πάνω και να το γυρνάς συνέχεια. Και αυτό γιατί γυρίζοντας το κρέας το βοηθάς να μη χάσει το εσωτερικό του λίπος και τους χυμούς του και – πίστεψέ μας – αυτό είναι που θα δώσει την extra γεύση. Συγκεκριμένα αν ψήσεις σε τηγάνι πρέπει να το γυρίζεις κάθε μισό λεπτό (!), στη σχάρα κάθε 2-3 λεπτά, ενώ στον φούρνο κάθε 4-5 λεπτά περίπου. Σημαντικό! Να χρησιμοποιείς μόνο τσιμπίδα! Απαγορεύεται να τρυπάς ή να κόβεις το κρέας έστω και στο ελάχιστο γιατί στεγνώνει.

Μυστικό #4 – Ο Χρόνος που θα μείνει στη φωτιά το κρέας

Αν δεν το έχεις ήδη καταλάβει, κάθε μικρή λεπτομέρεια παίζει τον ρόλο της στο τσίκνισμα που θα σε αναγάγει σε “Θεό του BBQ”. Ένα από αυτά τα στοιχεία είναι και ο χρόνος που ψήνεται το κρέας. Αυτό εξαρτάται από το πάχος, το μέγεθος του κρέατος και την ένταση της φωτιάς. Γενικά, το κρέας πρέπει να τρώγεται ψημένο μέτρια (μοσχάρι ειδικά) γιατί τότε θα δώσει την καλύτερη γεύση του, δε θα χάσει τα υγρά του, δε θα στεγνώσει και δε θα σκληρύνει. Μία καλή λύση είναι ένα ειδικό θερμόμετρο, ούτως ώστε να έχεις τον απόλυτο έλεγχο στο ψήσιμο.Μυστικό #5 – Η
 Μαρινάδα


Μαρινάδα! Ένα μεγάλο θέμα που δεν πρέπει να παίρνεις ελαφρά. Μπορεί να σου καταστρέψει ή να αναδείξει όλο το φαγητό, γι' αυτό και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Ο σκοπός της μαρινάδας είναι να δώσουμε μία μικρή extra γεύση στο κρέας. Οτιδήποτε παραπάνω από αυτό αρχίζει να είναι επικίνδυνο και πιθανόν να μην αρέσει! Εμείς ψάξαμε και σου παραθέτουμε μαρινάδες που θα δώσουν μία σπιρτάδα στα ψητά σου χωρίς να αλλοιώσουν την κρεάτινη γεύση που τόσο θες να απολαύσεις - εσύ και οι καλεσμένοι σου - την Τσικνοπέμπτη.


Μυστικό #6 – Τα Προκαταρκτικά

Το κρέας είναι ευαίσθητο και πρέπει να του φέρεσαι με αγάπη πριν το βάλεις να ψηθεί. Πέραν της μαρινάδας, πρέπει να το βγάλεις από το ψυγείο τουλάχιστον 40 λεπτά με 1 ώρα πριν μπει στη σχάρα και να το σκουπίσεις με χαρτί κουζίνας ώστε να μην έχει καθόλου υγρασία. Αν μείνει υγρασία στο κρέας αντί να ψήνεται… βράζει στα υγρά του. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε πως δεν πρέπει να αλατίσεις πριν ψήσεις γιατί το αλάτι τραβάει τις υγρασίες από το κρέας και το σκληραίνει.


Μυστικό #7 – Άφησέ το να ξεκουραστεί

Ξέρουμε ότι βιάζεσαι να γευθείς το αριστούργημά σου (στην τελική τόση προετοιμασία έκανες) αλλά θα πρέπει να περιμένει 5 λεπτάκια ακόμα! Αμέσως μόλις το βγάλεις από τη σχάρα βάλτο μέσα σε αλουμινόχαρτο και άστο πέντε- έξι λεπτά. Έτσι θα γίνει ζουμερό και πεντανόστιμο.


Μυστικό #8 – Το Κόψιμο

Μπορεί να μην είσαι ο δημοφιλής meat expert Nusret Gökçe (κατά κόσμον Salt Bae) που έχει αναγάγει το κόψιμο (και το αλάτισμα... με την χαρακτηριστική κίνησή του) σε τέχνη, αλλά σίγουρα μπορείς να προσπαθήσεις να το κόβεις κάθετα προς τις ίνες, ια να πλημμυρίσει ο ουρανίσκος από μία μαλακή, ζουμερή και υπέροχη μπουκιά! 

Μυστικό #9 – Το Σερβίρισμα

Last but not least! Λεμόνια, σος, και λοιπά μυρωδικά προσθέτουν στη γεύση (όπως και η μαρινάδα) αλλά θέλουν προσοχή. Οι masters της κρεατοφαγίας είναι απόλυτοι “Απόλαυσε το κρέας σου σκέτο!" Προσπάθησε να αποφύγεις το πολύ λεμόνι και τις πολύ έντονες σάλτσες γιατί έτσι θα υπερκαλύψεις τη γεύση του κρέατος και αντί να τρως κρέας θα τρως κάτι με γεύση λεμόνι ή μπάρμπεκιου".

Σπίτι σου ή και κάπου αλλού... με το yellowday!

Μην αφήσεις τα ψώνια της Τσικνοπέμπτης για την τελευταία στιγμή, προμηθεύσου από το yellowday κουπόνια για το super market και κάνε τις αγορές σου οικονομικά!Αν, πάλι, όλα αυτά σου μοιάζουν βουνό και εσύ θέλεις απλά να βρεθείς κάπου ποιοτικά, που να ξέρεις πως θα φας τα καλύτερα ψητά τις πόλης χωρίς να πληρώσεις μία περιουσία τότε μπες στο yellowday και εξασφάλισε μία από τις προσφορές για την Τσικνοπέμπτη.

Top