Βιοποικιλότητα SOS
Το yellowday σού προτείνει

Το 1993 τα Ηνωμένα Έθνη καθιέρωσαν την 22α Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, με σκοπό να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος γύρω από θέματα βιοποικιλότητας. Και ίσως αυτή η ημέρα ή η έννοια της «βιοποικιλότητας» να σου είναι άγνωστη, αλλά δε θα έπρεπε, γιατί όπως πολύ καλά ξέρεις δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτόν τον κόσμο (για τον Γαλαξία δεν ξέρουμε ακόμα)!

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή, ξεκινώντας από το «τι είναι η βιοποικιλότητα;».
Με απλά λόγια – και σταράτα – θα σου πούμε: όλη η ζωή στη Γη! Και δεν υπερβάλουμε, ούτε μιλάμε ρομαντικά. Τη βιοποικιλότητα του πλανήτη αποτελούν όλοι οι έμβιοι οργανισμοί, είτε αυτοί είναι ζώα, φυτά ή ακόμα και μύκητες. Αυτό σημαίνει ότι μέρος της βιοποικιλότητας είναι και ο ίδιος ο άνθρωπος.

Και κάπως έτσι ερχόμαστε στο ερώτημα Νο 2: «και εμένα γιατί με αφορά αυτό;».
Η βιοποικιλότητα είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας, γιατί η ζωή από μόνη της είναι μία αλυσίδα πράξεων και επιπτώσεων. Και, δυστυχώς, οι ανθρώπινες πράξεις έχουν και αρνητικές επιπτώσεις (από ό,τι φαίνεται και από την έκθεση του ΟΗΕ).

Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα και τελικά… υπάρχει λύση;

Τεράστιο, αδιαμφισβήτητα! Και δεν το λέμε εμείς, το λέει μία ομάδα 145 ειδικών από 59 χώρες του ΟΗΕ, με την έκθεση που κατέθεσε στη δημοσιότητα στις 6/5/2019, εκ μέρους της Διακυβερνητικής Επιστημονικής και Πολιτικής Πλατφόρμας για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος (IPBES). Ύστερα, λοιπόν, από 3ετή έρευνα, η έκθεση 1800 σελίδων της IPBES, είναι απόλυτη: 1 εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών, από τα 8 εκατομμύρια που υπάρχουν στη Γη, απειλούνται με εξαφάνιση μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Τα πράγματα, όπως καταλαβαίνεις και εσύ, είναι αρκετά σοβαρά. Η καταστροφή των δασών, η υπεραλίευση, η ρύπανση των θαλασσών, η υπερβολική αστικοποίηση, ακόμα και η υπερβολική κατανάλωση κρέατος είναι μόνο ένα δείγμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που ο αντίκτυπός τους είναι εγκληματικός στον πλανήτη και κατ’ επέκταση στη βιοποικιλότητα. Η ουσία είναι πως τα πάντα γύρω μας υπάρχουν για να εξυπηρετούν κάποιο ουσιώδη στόχο. Κάθε έμβιο ον, από τα τεράστια θηλαστικά μέχρι τους πιο μικρούς μικροοργανισμούς που δεν είναι δυνατόν να φανούν με γυμνό μάτι, κάθε τι είναι απαραίτητο για την επιβίωση όλων. Και σίγουρα είναι πολύ άδικο μία μόνο κατηγορία ζωντανών οργανισμών – οι άνθρωποι, δηλαδή - να καταστρέφουν το περιβάλλουν που ζουν και αναπτύσσονται τόσα πλάσματα. Μάλιστα, αν το καλοσκεφτείς οι άνθρωποι δεν απειλούν μόνο τη βιοποικιλότητα και το οικοσύστημα, αλλά – με τις δράσεις και την υπερβολή που διακατέχει το είδος μας – απειλούν και την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη και επιβίωση, γιατί χωρίς βιοποικιλότητα δεν υπάρχει ανθρώπινη ζωή!

Και αυτό που θα έπρεπε να μας αφυπνίσει όλους, είναι ότι όλα αυτά δεν είναι μακρινά προβλήματα, αλλά προβλήματα της δικής μας γενιάς. Είναι προβλήματα που θα αναγκαστούμε να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες δεκαετίες αν δε σταματήσουμε άμεσα! Όπως πολύ απλά μας δείχνει και το παρακάτω βίντεο, το ανθρώπινο είδος βρίσκεται μπροστά στην 1η μαζική εξαφάνιση ειδών, την οποία όμως προκαλεί ο ίδιος ο άνθρωπος.

Η ώρα για αντίστροφη δράση, είναι τώρα! Υπάρχουν ακόμα περιθώρια, αλλά έχουν στενέψει ασφυκτικά. Δεν είναι όλα τόσο μαύρα, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε και αισιόδοξοι. Πρέπει να γίνουν δραστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. Η υπερκατανάλωση ενέργειας, νερού και πρώτων υλών θα πρέπει να περιοριστεί σημαντικά. Και το βασικότερο όλων είναι ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να σεβόμαστε τον πλανήτη, γιατί – όπως είπαμε και παραπάνω – δεν είμαστε μόνοι μας. Αλλάζουμε, λοιπόν την έννοια της «καλής ποιότητας ζωής» και την ταυτίζουμε με έναν πλανήτη γεμάτο με όσα είναι απαραίτητα: καλό κλίμα και όλα τα είδη βιοποικιλότητας και ξεχνάμε την «παλιά καλή ζωή» που συνεπαγόταν υπερκατανάλωση και ασυδοσία! Πώς; Κάθε ένας από εμάς, σε προσωπικό αλλά και σε επιχειρηματικό επίπεδο μπορεί να βάλει το λιθαράκι του για ένα υγιές οικοσύστημα και για να μη θρηνήσουμε την εξαφάνιση 1 εκ. ειδών, αλλά και για να είναι ο πλανήτης βιώσιμος για όλους!

LIFE-Stymfalia, το δικό μας λιθαράκι!

Το λιθαράκι τους για να αλλάξουν τα πράγματα βάζουν μεγάλοι οργανισμοί παγκοσμίως και πανελλαδικώς μέσα από ειδικές δράσεις και πράξεις. Η Τράπεζα Πειραιώς, είναι ένας από αυτούς. Αναγνωρίζοντας, λοιπόν, την απώλεια της βιοποικιλότητας ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας και έχοντας ενσωματώσει την προστασία αυτής στην Περιβαλλοντική της Πολιτική, ολοκλήρωσε το Σεπτέμβριο του 2018 το 5ετές ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα LIFE-Stymfalia. Σκοπός του καινοτόμου αυτού προγράμματος ήταν η αποκατάσταση του υγροτόπου και η μακροχρόνια προστασία και διαχείριση της λίμνης Στυμφαλίας, συνδέοντας για πρώτη φορά την επιχειρηματικότητα με την προστασία της βιοποικιλότητας. Μέσα από ημερίδες, εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις, το LIFE-Stymfalia ανέδειξε την ανάγκη για την αποκατάσταση της λίμνης και προβολή  της περιοχής, ευαισθητοποίησε την τοπική κοινωνία ώστε να συμμετέχει στην προσπάθεια προστασίας της λίμνης, και ενέπνευσε πρωτοβουλίες για αειφόρο ανάπτυξη και καινοτόμο οικονομική δραστηριότητα, που αρμόζουν σε περιοχές Natura 2000. Με την εμπειρία που αποκτήθηκε από το LIFE-Stymfalia, η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα Βιοποικιλότητας και Επιχειρηματικότητας (EU Business@Biodiversity Platform), αλλά και στην πρωτοβουλία του IUCN “Incubator for Nature Conservation”, με στόχο την ανάδειξη επιχειρηματικών ευκαιριών για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των προστατευόμενων περιοχών παγκοσμίως.

Οι εποχές που οι δράσεις δεν είχαν επιπτώσεις – ή είχαν, αλλά δεν τις γνωρίζαμε – έχουν φύγει ανεπιστρεπτί. Τώρα, είναι εποχή όπου όλοι μας, μικροί ή μεγάλοι, ιδιώτες ή επιχειρήσεις πρέπει να κάνουμε κάτι καλό για τον πλανήτη και τη βιοποικιλότητα, γιατί μην ξεχνάμε πως και ο άνθρωπος είναι κομμάτι της βιοποικιλότητας και χωρίς αυτή δεν μπορεί να ζήσει.


Πηγή video: https://www.youtube.com/watch?v=MTTr7RGH37c

Top