Αυτοκίνητο: Η checklist σου για το χειμώνα!
Το yellowday σου προτείνει

Η σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου είναι απαραίτητη όλες τις εποχές. Ειδικά, όμως, τον χειμώνα που οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου απαιτείται ακόμα πιο προσεκτικός έλεγχος. Αν έχεις σκοπό να ταξιδέψεις για τις γιορτές (αλλά ακόμα και εδώ να μείνεις) μην παραλείψεις να ακολουθήσεις τη μικρή checklist που ετοίμασε για σένα η ομάδα του yellowday και να εξασφαλίσεις όμορφες και ασφαλείς διαδρομές για σένα και τους αγαπημένους σου! Και αν χρειαστείς λάστιχα, service, KTEO, ακόμα και... βενζίνη, το yellowday είναι εδώ με μοναδικές automoto προσφορές!

Υαλοκαθαριστήρες & τσιμούχες

Το παρμπρίζ είναι τα "μάτια" σου στον δρόμο γι' αυτό και πρέπει να το προσέχεις. Πρώτο λοιπόν στην Check list του χειμώνα είναι ο έλεγχος στην κατάσταση των υαλοκαθαριστήρων και σε ό,τι σχετίζεται με αυτό. Σε περίπτωση που χρειάζονται αντικατάσταση, μη διστάσεις λεπτό, πάρε την προσφορά του yellowday και απόκτησε υαλοκαθαριστήρες Feral με δωρεάν την εγκατάσταση. Μην ξεχνάς, ότι σε περίπτωση πολύ χαμηλών θερμοκρασιών ή χιονιού, πρέπει να σηκώνεις τους υαλοκαθαριστήρες γιατί αλλιώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να καταστραφούν αν θελήσεις να τους χρησιμοποιήσεις. Ένα ακόμα πολύ σημαντικό σημείο που πρέπει να προσέξεις είναι το υγρό για τα τζάμια. Πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να αντέχει σε βαθμούς κάτω του μηδενός. Αν το υγρό δεν είναι καλής ποιότητας, μπορεί η αντλία του να παγώσει, να κάψει την ασφάλειά της και να σταματήσει και η λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων μιας και συχνά έχουν την ίδια ασφάλεια με την αντλία. Συνήθως βάζουμε ένα μέρος υγρού, ένα μέρος νερού. Τέλος, μην ξεχάσεις να διατηρείς καθαρά τα λούκια μπροστά από το παρμπρίζ και τσεκάρεις τις τσιμούχες κατά μήκος του αμαξώματος. Σε περίπτωση, μάλιστα, που δεις ότι έχουν ξεραθεί σε κάποιο σημείο να τις περάσεις με κάποιο ειδικό προϊόν ενυδάτωσης. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις όπως να "μπαίνει νερό" όταν είσαι σε κυκλοφορία.

Σύστημα θέρμανσης

Το αυτοκίνητό σου είναι κάτι σαν ένα “μικρό σπίτι με ρόδες”! Πρέπει να είναι καθαρό, να νιώθεις άνετα μέσα σε αυτό (κάποιες κυρίες που ξέρουμε βγάζουν και τα παπούτσια τους μέσα σε αυτό…) και να έχει την ιδανική θερμοκρασία, ανεξαρτήτως καιρού. Για να το πετύχεις αυτό, απαραίτητος είναι ο έλεγχος του συστήματος θέρμανσης και εξαερισμού του αυτοκινήτου. H σωστή λειτουργία του εξασφαλίζει – εκτός από την άνεσή μας και – τις ιδανικές συνθήκες οδήγησης και ασφάλειας. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ο εξαερισμός να λειτουργεί σωστά για να μην θαμπώνου τα τζάμια κατά την οδήγηση.

Μπαταρία

Σου έχει συμβεί ποτέ να “μείνεις” από μπαταρία; Αν ναι, τότε ξέρεις από πρώτο χέρι πώς είναι να προσπαθείς να βάλεις μπροστά και να μην παίρνει! Ειδικά τους χειμερινούς μήνες, που το κρύο συμβάλλει στη μειωμένη απόδοση της μπαταρίας, απαιτείται ένας παραπάνω έλεγχος. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά το ιδανικό είναι κατά τον χειμώνα να ελέγχεις την μπαταρία σχεδόν μια φορά την εβδομάδα, ειδικά αν είναι πάνω από τριών ετών. Με ένα πολύμετρο βλέπεις αν έχει ισχύ και πόση. Αν η μπαταρία είναι παλιά και η τάση της χαμηλή τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να την αφήσεις ένα ολόκληρο βράδυ συνδεμένη σε ένα φορτιστή και αν το επόμενο πρωί η ένδειξη της μέτρησης είναι μικρότερη από 12,5V θα πρέπει να αγοράσεις καινούργια. Να θυμάσαι πώς αν έχεις το αυτοκίνητό σου ακινητοποιημένο καλό είναι να αποσυνδέεις τους πόλους. Επίσης, θα πρέπει να περιποιείσαι με κάποιο ειδικό σπρέι-γράσο τους πόλους της μπαταρίας για την αποφυγή δημιουργίας αλάτων και οξείδωσης.

Κινητήρας, ψυγείο & φίλτρο αέρα

Αν έχεις καθυστερήσει το service ή το ΚΤΕΟ του αυτοκινήτου σου, τώρα είναι ο καιρός να το κάνεις! Και ο καλύτερος τρόπος να το κάνεις είναι με το yellowday! Ανακάλυψε τις μοναδικές προσφορές για service (Mercedes), KTEO και ευθυγράμμιση! Έλεγχος λαδιών, παραφλού και ό,τι άλλο χρειάζεται ο κινητήρας για να λειτουργεί καλύτερα εν όψει ψύχους. Μία αλλαγή λαδιών - ακόμα και αν δεν είναι προγραμματισμένη μπορεί να είναι το καλύτερο δώρο για τη μηχανή του αυτοκινήτου σου. Απαραίτητος είναι και ο έλεγχος του συστήματος ψύξης για διαρροές, ξεραμένα κολάρα και χαμηλή ποσότητα αντιψυκτικού, ενώ και το ψυγείο πρέπει να καθαριστεί προσεκτικά σε όλη την επιφάνειά του. Να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στο φίλτρο αέρα, καθώς υπάρχει πιθανότητα μεγάλη ποσότητα σκόνης να έχει επικαθίσει πάνω του, δυσκολεύοντας την "αναπνοή" του κινητήρα και κάνοντας επιτακτική την ανάγκη για έλεγχο, καθαρισμό ή αντικατάσταση. Για τους περισσότερους τύπους φίλτρων αέρα, αρκεί πολλές φορές να τα βγάλουμε και να τα φυσήξουμε με αέρα υπό πίεση, σε αντίθετη από την εισαγωγή τους φορά, ώστε να απομακρυνθούν τα ξένα σώματα από τις κυψέλες.

Έλεγχος σε τεχνικό

Όσα δεν μπορείς να δεις μπορεί να τα δει ο τεχνικός σου για εσένα! Οπότε για να δεις τα “ενδότερα” του αυτοκινήτου ανέβασέ το σε ένα ανυψωτικό. Ελέγχεις για τυχόν "χαλαρωμένες" βίδες, συνδέσμους, καθώς και για διαρροές υγρών, αφού συνήθως καταλήγουν στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου. Χρησιμοποιώντας τα προτεινόμενα από τον κατασκευαστή λιπαντικά, όλα θα λειτουργούν ρολόι!

Ελαστικά & φρένα

Ο δυνατός ήλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων μηνών καταπονούν τα ελαστικά και ξεραίνουν το πέλμα τους, ενώ οι ολισθηρές συνθήκες του χειμώνα επιβάλλουν την άριστη κατάστασή τους. Για να διαπιστώσεις τη φθορά ενός ελαστικού, πρέπει να εξετάσεις το πέλμα του. Αν οι αυλακώσεις έχουν βάθος ίσο ή μικρότερο του 1,5 χιλιοστού, είναι απαραίτητο να αλλάξεις λάστιχα και δεν υπάρχει καλύτερος προορισμός για ελαστικά από την προσφορά του yellowday. Αν κινείσαι ή σκοπεύεις να ταξιδέψεις σε ορεινές περιοχές, τότε να έχεις μαζί σου οπωσδήποτε αλυσίδες (τις οποίες όμως να έχεις δοκιμάσει να βάλεις για να ξέρεις πως μπαίνουν). Μην παραλείψεις να ελέγχεις τακτικά τον αέρα τόσο στους τροχούς όσο και στη ρεζέρβα, για να μην βρεθείς προ εκπλήξεως όταν τη χρειαστείς. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα φρένα, που πρέπει να τα ελέγχουν εξειδικευμένοι τεχνίτες. Τακάκια και σιαγόνες θα πρέπει να έχουν το απαραίτητο υλικό τριβής (πάστα), καθώς και η στάθμη του υγρού στο κύκλωμα πέδησης να είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια. Προληπτικά γίνεται εξαέρωση στο σύστημα, για την περίπτωση που υπάρχουν φυσαλίδες στο υγρό, οι οποίες στερούν από τη δύναμη και την αίσθηση στο φρενάρισμα.

Μπες τώρα στο yellowday και βρες τα πάντα για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα σου… χειμώνα-καλοκαίρι!

Top