Χιονοδρομικά Κέντρα στην Ελλάδα
Το yellowday σου προτείνει

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 18 χιονοδρομικά κέντρα σε περιμένουν σε αυτό το άρθρο. Απ' άκρη σ' άκρη της χώρας τα χιονοδρομικά έχουν ντυθεί στα λευκά και περιμένουν να δείξεις τις ικανότητές σου έπι του χιονιού! Άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα, όλα γεμάτα πίστες για κάθε επίπεδο σκιέρ! Αν και πέρυσι ζήτημα είναι αν είχαν χιόνι τα μισά από αυτά, φέτος, με τη "Σοφία", τον "Τηλέμαχο" και την "Υπατία" να έχουν αναλάβει δράση, τα πράγματα είναι σαφώς πιο ενθαρρυντικά, αφού το κρύο και το χιόνι έχει κατακτήσει τα ορεινά της χώρας! Όπως είναι αναμενόμενο, λοιπόν, η Βόρεια Ελλάδα πρωτοπορεί σε πλήθος, ο Παρνασσός, όμως, κρατάει ακόμα τα σκήπτρα του πιο δημοφιλούς προορισμού για σκι! Αν είσαι λάτρης των χειμερινών σπορ, αν είσαι επίδοξος σκιέρ ή αν απλώς αρέσκεσαι σε ένα ζεστό ρόφημα σε ένα από τα ατμοσφαιρικά σαλέ που θα βρεις σε καθένα από τα κέντρα αυτά, ανακάλυψε όλα τα χιονοδρομικά της χώρας και διάλεξε το δικό σου αγαπημένο!

Δες στον παρακάτω διαδραστικό χάρτη, με μία ματιά, όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας.

Βόρεια Ελλάδα

Νάουσα-3-5 πηγάδια
17 χιλιόμετρα από την πόλη της Νάουσας, όχι ιδιαίτερα μεγάλο αλλά σίγουρα ένα από τα πλέον σύγχρονα κέντρα της χώρας, το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια φιλοξενεί και διεθνείς αγώνες. Διαθέτει σύστημα τεχνητής χιονόπτωσης και γι' αυτό είναι από τα πρώτα που λειτουργούν κάθε χρόνο. Εκτείνεται σε υψόμετρο από 1450 μ. έως 2005 μ και περιλαμβάνει 9 πίστες, ανάμεσά τους μερικές από τις πιο διάσημες στην Ελλάδα, όπως ο Αριστοτέλης (κόκκινη) και ο Φίλιππος (μαύρη). Διαθέτει επίσης πίστα δρόμου αντοχής 3, 5 & 10 χλμ, εγκεκριμένη από τη Διεθνή Ομοσπονδία Σκι (FIS) για αγώνες διεθνούς επιπέδου και πίστα snowmobile. Οι πίστες εξυπηρετούνται από 1 εναέριο αναβατήρα, 4 συρόμενους και 1 baby lift.
https://www.facebook.com/35pigadiaski

Γρεβενά-Βασιλίτσα
Στην καρδιά της Πίνδου, σε απόσταση 42 χιλιομέτρων από τα Γρεβενά και σε υψόμετρο που φτάνει τα 2040 μ. βρίσκεται ένα από τα πρώτα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας με σύγχρονες εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν 2 εναέριους αναβατήρες, 3 συρόμενους και baby lift για συνολικά 18 πίστες. Δύο από αυτές (Τυμφαία & Δίας) είναι αγωνιστικές ολυμπιακών προδιαγραφών.
www.vasilitsa.com 

Δράμα-Φαλακρό
Βρίσκεται στα όρια του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, 42 χλμ από την πόλη της Δράμας και πρόκειται για το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Μακεδονίας με 21 πίστες διαφορετικού βαθμού δυσκολίας συνολικού μήκους 17 χλμ, με μήκη που ποικίλουν από 230 μ. μέχρι 1500 μ. αλλά και διαδρομές μεγάλων αποστάσεων μήκους πάνω από 2500 μ. και μεγάλης υψομετρικής διαφοράς. Διαθέτει επίσης πίστα snowmobile και πίστα αναρρίχησης. Η βάση του χιονοδρομικού είναι στα 1720 μ. και οι πίστες βρίσκονται σε υψόμετρο που φτάνει και τα 2232 μ. γεγονός που εξασφαλίζει μια μακρά περίοδο χιονοκάλυψης. Στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται 9 συνολικά αναβατήρες, τρεις συρόμενοι, μία τετραθέσια εναέρια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα, μία εναέρια διθέσια και τρία baby lift.
http://falakro-skicenter.blogspot.gr/

Βέροια-Σέλι
Πρόκειται για το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας με λειτουργία ήδη από το 1934! Εκτείνεται σε υψόμετρο 1500 μ.-1900 μ. στο όρος Βέρμιο και απέχει 24 χιλιόμετρα από τη Βέροια. Διαθέτει σύγχρονους αναβατήρες, 1 εναέριο, 5 συρόμενους και 4 babylifts και μια μεγάλη ποικιλία από πίστες (συνολικά 19) για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, παιδικές χαρές, πίστες δρόμων αντοχής με δυνατότητα διεξαγωγής διεθνών αγώνων αλλά και μονοπάτια (διαδρομές) πορείας ορειβασίας. Συγκεκριμένα στο χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου θα βρεις 17 αναγνωρισμένες πίστες καταβάσεων όλων των βαθμών δυσκολίας και δύο πίστες δρόμων αντοχής (langlauf).
www.seli-ski.gr/

Έδεσσα-Βόρας Καϊμακτσαλάν
Από τα πιο δημοφιλή, ιδίως τα τελευταία χρόνια, με φανατικούς φίλους ακόμα και από τη Νότια Ελλάδα, το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν απέχει 45 χιλιόμετρα από την Έδεσσα στα σύνορα με το FYROM και διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν 5 αναβατήρες, 11 συνολικά πίστες αλλά και off-piste διαδρομές. Χάρη στο μεγάλο του υψόμετρο 2.050 έως 2.480 μέτρα το χιόνι είναι πολύ καλής ποιότητας και μεγάλης διάρκειας.
www.kaimaktsalan.gr

Πιερία-Ελατοχώρι
Βρίσκεται στα Πιέρια Όρη, 35 χιλιόμετρα από την Κατερίνη και έχει θέα προς τον Όλυμπο και τον Αλιάκμονα. Οι εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν 10 πίστες με μεγαλύτερη σε μήκος την Πολύμνια (5800 μ.) και πιο δύσκολη την Κλειώ (μαύρη), μήκους 3050 μ. Λειτουργεί επίσης πίστα για snowboard μήκους 500 μ. και μία για έλκηθρα. Οι πίστες εξυπηρετούνται από έναν εναέριο αναβατήρες, δύο συρόμενους και δυο baby lift.
www.elatohori-ski.gr

Σέρρες-Λαϊλιάς
Το χιονοδρομικό του Λαϊλιά βρίσκεται 26 χλμ από τις Σέρρες σε ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον με οξιές και πεύκα σε υψόμετρο 1600 μ.-1847 μ. Είναι αρκετά μικρό και οικονομικό. Διαθέτει 2 συρόμενους αναβατήρες, ένα baby lift και δύο πίστες διαβαθμισμένης δυσκολίας καθώς και πίστα για αρχάριους. Η φωτιζόμενη πίστα του ενδείκνυται και για νυχτερινό σκι.
www.lailias.com

Φλώρινα-Πισοδέρι
Το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας Πισοδερίου απέχει 19 χιλιόμετρα από τη Φλώρινα και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.650 μ. – 1.970 μ. Καλύπτει μία αρκετά μεγάλη έκταση που περιβάλλεται από ένα μαγευτικό τοπίο με μοναδική θέα προς τις Πρέσπες! Διαθέτει συνολικά 10 πίστες, κάποιες από τις οποίες είναι ολυμπιακών προδιαγραφών, πίστα για snowboard 2000 μ., πίστα δρόμου αντοχής και πολλούς αναβατήρες για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των σκιέρ. Η νεότερη πίστα του (Πισοδέρι) έχει μήκος 2500 μ. και εξυπηρετείται από τον νέο εναέριο αναβατήρα.
https://chionodromiko-kentro-pisoderi.business.site/

Καστοριά-Βίτσι
Μικρό αλλά άκρως απολαυστικό, για καταβάσεις ανάμεσα στις οξιές! Βρίσκεται 22 χιλιόμετρα από την Καστοριά σε υψόμετρο 1.610μ.–1.875μ και διαθέτει 3 πίστες σκι που εξυπηρετούνται από έναν αναβατήρα με πολύ μικρή όμως αναμονή, πίστα snowboard, snowpark και πίστα αρχαρίων με baby lift.

Κεντρική Ελλάδα

Αράχωβα-Παρνασσός
Ένα χιονοδρομικό που δεν χρειάζεται συστάσεις! Ο Παρνασσός είναι το μεγαλύτερο και δημοφιλέστερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες. Αποτελείται από δύο περιοχές, τα Κελλάρια και τη Φτερόλακκα και διαθέτει 21 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 10 μονοπάτια και 4 πίστες αρχαρίων με babylifts, ικανοποιώντας έτσι κάθε προτίμηση, για κάθε ηλικία και για κάθε επίπεδο. Για τους δεινούς λάτρεις της περιπέτειας υπάρχουν και αρκετές εκτός πίστας διαδρομές και ένα snow funpark (στα Κελλάρια), ενώ 4 από τις πίστες είναι πιστοποιημένες για τη διοργάνωση αγώνων! Με 16 υπερσύγχρονους αναβατήρες ο επισκέπτης έχει πρόσβαση και στις 2 πλευρές του ορεινού όγκου, Κελλάρια & Φτερόλακκα, ενώ, πλέον, παρέχεται και δυνατότητα απευθείας πρόσβασης από τη βάση των Κελλαριών στην κορυφή του Βάκχου χωρίς ενδιάμεση στάση!
www.parnassos-ski.gr 

Μέτσοβο-Ανήλιο
Το νεότερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας βρίσκεται σε υψόμετρο 1850 μέτρων, 6 χιλιόμετρα από το Μέτσοβο με εύκολη πρόσβαση μέσω της Εγνατίας Οδού και περιλαμβάνει πίστες για όλα τα επίπεδα σκιέρ και snowboarders! Διαθέτει 13 πίστες, η μία εκ των οποίων για Snowboard και 6 αναβατήρες,  έναν διθέσιο μήκους 800 μ., δύο συρόμενους και δύο baby lifts 80 μ. και 120 μ.
www.anilioadventurepark.gr

Καρπενήσι-Βελούχι
Δημοφιλής και αγαπημένος προορισμός, 10 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι και σε υψόμετρο 1840 μέτρων πάνω στις όμορφες πλαγιές του όρους Τυμφρηστού ή αλλιώς Βελούχι, αρχάριοι αλλά και προχωρημένοι σκιέρ μπορούν να απολαύσουν το αγαπημένο τους σπορ επιλέγοντας ανάμεσα σε 18 πίστες αλλά και 4 off piste διαδρομές, για τους πιο τολμηρούς. Στο κέντρο λειτουργεί επίσης οργανωμένη πίστα snowboard αλλά και μία φυσική πίστα Free Flow! Το καλύτερο είναι ότι στο yellowday μπορείς να βρεις προσφορά για το χιονοδρομικό κέντρο Βελουχίου.
www.velouxi.gr

Τρίκαλα-Περτούλι
Ένα σχετικά μικρό χιονοδρομικό κέντρο αλλά ιδιαίτερα αγαπητό σε οικογένειες και ιδανικό για αρχάριους σκιέρ. Βρίσκεται 10 χιλιόμετρα από την Ελάτη και διαθέτει 3 πίστες μέχρι μέτριας δυσκολίας και τρεις αναβατήρες, ο ένας εκ των οποίων είναι διθέσιος εναέριος. Τόσο στη βάση όσο και στην κορυφή λειτουργούν σαλέ, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει ένα ζεστό ρόφημα μέσα σε ένα μοναδικό κατάφυτο περιβάλλον.

Πήλιο-Αγριολεύκες
2 χιλιόμετρα από τα γραφικά Χάνια και σε υψόμετρο 1529 μ., το χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου προσφέρει μία ξεχωριστή εμπειρία στον επισκέπτη, αφού η κατάβαση στις πλαγιές του έχει φόντο το απέραντο γαλάζιο! Διαθέτει 6 κύριες πίστες για σκι καταβάσεων εγκεκριμένες από τη Διεθνή Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (FIS) και 1 πίστα δρόμου αντοχής (Lang-Lauf) μήκους 5 χλμ, που ξεχωρίζει για το μοναδικό φυσικό τοπίο που την περιβάλλει με οξιές, αγριόλευκες, καστανιές και θέα στο Αιγαίο. Το χιονοδρομικό του Πηλίου φημίζεται για τις εκδηλώσεις νυχτερινού σκι που διοργανώνει σε τακτά διαστήματα.
www.pelionski.gr

Πελοπόννησος

Καλάβρυτα-Χελμός 
Το δεύτερο σε προτίμηση χιονοδρομικό κέντρο για τους κατοίκους της Νότιας Ελλάδας, και το πιο κοντινό στην Αθήνα, διαθέτει 6 αναβατήρες (ο 7ος αναβατήρας, η Στύγα υπέστη εκτεταμένες ζημιές λόγω της χιονοστιβάδας που έπληξε την περιοχή στα μέσα Ιανουαρίου) και 12 πίστες όλων των βαθμών δυσκολίας, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες πίστες που υπάρχουν στην Ελλάδα, τη Νεφέλη, με μήκος 2355 μ.! Εδώ βρίσκεται και το μεγαλύτερο και πιο οργανωμένο snow park της χώρας. Το νυχτερινό σκι είναι επίσης ένας θεσμός που δεν πρέπει να χάσεις!
www.kalavrita-ski.gr

Αρκαδία-Μαίναλο
Στο κέντρο της Πελοποννήσου δεσπόζει ο ορεινός όγκος του Μαινάλου, με το χιονοδρομικό του κέντρο να βρίσκεται σε υψόμετρο 1550 μ. -1770 μ. ανάμεσα στα έλατα! Διαθέτει 3 αναβατήρες για 7 σχετικά μικρού μήκους αλλά αρκετά δύσκολες πίστες, μία εκ των οποίων μαύρη, καθώς επίσης και πάρκο για snowmobiles και πίστα για snowtubes για ατελείωτο παιχνίδι στο χιόνι!
www.mainaloski.gr

Κορινθία-Ζήρεια
Το Αθλητικό-Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από το χωριό Άνω Τρίκαλα Κορινθίας και σε απόσταση μιάμισης ώρας από το κέντρο της Αθήνας. Είναι ένα από τα νεότερα αλλά και από τα μικρότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, και αποτελείται ουσιαστικά από μία πίστα συνολικού μήκους 500 μ. ενώ διαθέτει έναν συρόμενο αναβατήρα και ένα baby lift. Λόγω του μεγέθους του, είναι ιδανικό για παιδιά και παιχνίδια με τα έλκηθρα, αλλά και για τις πρώτες καταβάσεις αρχάριων σκιέρ, ενώ διαθέτει και snowmobile για οργανωμένες διαδρομές στο οροπεδίο της Ζήρειας.
www.orosziria.gr

Αν έχεις ήδη διαλέξει σε ποιο χιονοδρομικό θα κάνεις φέτος τις δικές σου καταβάσεις, μπες στο yellowday και κλείσε τη διαμονή σου, επιλέγοντας μία από τις μοναδικές προσφορές για κάθε προορισμό!
Top