Πώς να φτιάξεις 6+1 γλυκά των Χριστουγέννων
Το yellowday σού προτείνει

«Μέρες, που είναι, πρέπει να μυρίσει το σπίτι» έλεγαν γιαγιάδες και μαμάδες, καθώς πλησίαζαν τα Χριστούγεννα. Τα ταψιά γέμιζαν μελομακάρονα, κουραμπιέδες και όποια γλυκιά απόλαυση ταίριαζε στην περιοχή και στο στιλ του κάθε σπιτικού. Κάποιες συνταγές γλυκών, του λεγόμενου δωδεκαήμερου (από τα Χριστούγεννα ως και τα Φώτα), έχουν τις ρίζες τους στα βάθη των χρόνων και της παράδοσης, ενώ κάποιες άλλε είναι πιο ξενόφερτες αλλά πλέον έχουν ενταχθεί στο εορταστικό τραπέζι. Πάμε να δούμε μαζί 7 συνταγές που θα κάνουν το σπίτι να μυρίσει Χριστούγεννα.

Μελομακάρονα

Τα μελομακάρονα – μαζί με τους κουραμπιέδες – κρατούν τα σκήπτρα των πιο γνωστών χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων. Προέρχονται πιθανότατα από την αρχαία «μακαρία» ή «μακαρωνία», αρχικά ένα μικρό κομμάτι ψωμιού που προσφερόταν μετά την κηδεία και αργότερα, στο μεσαίωνα, μία πίτα στην οποία αργότερα προστέθηκε μέλι. Φτιάχνονταν επίσης κατά την περίοδο εορτασμού του χειμερινού ηλιοστασίου, περίπου δηλαδή την εποχή που σήμερα γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα. Στην μικρά Ασία ονομάζονταν φοινίκια και το σχήμα τους έμοιαζε με αυτό των χουρμάδων. Τους φτιάχνουμε από αλεύρι, σιμιγδάλι, χυμό πορτοκαλιού και λάδι. Στη συνέχεια τους περιχύνουμε με σιρόπι μελιού, το οποίο στην αρχαιότητα συμβόλιζε την ευημερία και χρησιμοποιούταν σε διάφορες κουλτούρες για τον εξευμενισμό των δαιμόνων. Η χρήση του ελαιόλαδου τα κάνει πιο υγιεινά από τα γλυκά που περιέχουν βούτυρο, αλλά η θερμιδική τους αξία είναι εξίσου υψηλή. Στο διαδίκτυο θα βρεις πολλές συνταγές για τέλεια μελομακάρονα, αλλά εμείς σου προτείνουμε αυτήν που θα βρεις εδώ για σίγουρη επιτυχία!

Κουραμπιέδες

Οι κουραμπιέδες είναι ο βασιλιάς των γιορτινών γλυκών! Τους φτιάχνεις και μυρίζει το σπίτι… Χριστούγεννα (και βούτυρο με άχνη)! Είναι το γλυκό που κάθε νοικοκυρά προσφέρει και (κρυφά) μέσα της περιμένει να ακούσει τη μαγική φράση «θέλω την συνταγή»! Η ονομασία τους – σε περίπτωση που δεν το ήξερες - είναι τούρκικη από την λέξη «kurabiye» και σημαίνει «ξηρό μπισκότο». Τους καταναλώνουμε, με το κιλό, την περίοδο των Χριστουγέννων σε όλη την Ελλάδα, αν και σε ορισμένες περιοχές τους φτιάχνουν όλο το χρόνο και σε άλλες περιπτώσεις όπως γάμους, αρραβώνες, βαφτίσεις κλπ. Φτιάχνονται από βούτυρο, αλεύρι, ζάχαρη και καβουρδισμένα αμύγδαλα και αφού ψηθούν, πασπαλίζονται με πολλή άχνη ζάχαρη η οποία θυμίζει τις χιονισμένες βουνοκορφές. Εμείς ψάξαμε, φτιάξαμε, δοκιμάσαμε και σου προτείνουμε αυτήν τη συνταγή για να… σου ζητήσουν τη συνταγή!

Βασιλόπιτα

Και φτάσαμε και στην Βασίλισσα των γλυκών ή αλλιώς στη Βασιλόπιτα! Το γλυκό που συνοδεύεται από σαμπάνια και… φλουρί! Την φτιάχνει η νοικοκυρά και ο οικοδεσπότης την κόβει ονομάζοντας που πηγαίνει το κάθε κομμάτι (του σπιτιού, της Εκκλησίας, του οικοδεσπότη κλπ). Σχεδόν κάθε περιοχή της χώρας μας έχει και τη δική της βασιλόπιτα. Η Πολίτικη βασιλόπιτα είναι ένα αφράτο μυρωδάτο τσουρέκι αρωματισμένο με μαχλέπι, σε άλλες περιοχές της Ελλάδας μπορεί να είναι λεπτή σαν μπισκότο ή να μοιάζει με κέικ. Συνήθως περιέχει μπαχαρικά, φρούτα ή μαστίχα που προσθέτουν γεύση και άρωμα. Στην επιφάνειά της σχεδιάζεται ο αριθμός της νέας χρονιάς και πριν το ψήσιμο προστίθεται ένα το φλουρί (το οποίο θεωρείται πως φέρνει τύχη για τη νέα χρονιά σε όποιον «πέσει»). Επίσης, συνήθως σε όποιον τυχαίνει το φλουρί δίνουμε και ένα γούρι (διάλεξε το δικό σου από το yellowday). Εμείς βρήκαμε αυτήν τη συνταγή και αφού τη δοκιμάσαμε, σου την προτείνουμε!

Χριστόψωμo

Το Χριστόψωμο ή αλλιώς «ψωμί του Χριστού», είθισται να το φτιάχνει η νοικοκυρά την παραμονή των Χριστουγέννων. Τα ζυμαρένια κεντήδια, που κοσμούν την επιφάνεια του Χριστόψωμου, αναπαριστούν τα έθιμα και τις παραδόσεις κάθε τόπου. Στη μέση του ψωμιού υπάρχει απαραιτήτως ένας μεγάλος σταυρός από ζυμάρι και στο κέντρο του ένα άσπαστο καρύδι. Ανήμερα των Χριστουγέννων ο νοικοκύρης του σπιτιού σταυρώνει και κόβει με το μαχαίρι το γιορταστικό αυτό ψωμί. Στη συνέχεια, μοιράζει σε έλους τους καλεσμένους του! Αν θες φέτος στο γιορτινό τραπέζι να κλέψεις τις εντυπώσεις ακολούθησε αυτήν τη δοκιμασμένη συνταγή και καλή επιτυχία!

Ο μπακλαβάς

Φουσκωτός και λευκός με τα αφράτα του φύλλα και τα ασπρισμένα του αμύγδαλα ή φρέσκα φιστίκια ή ακόμα και με καρύδια, ο μπακλαβάς είναι ακαταμάχητος και λαχταριστός όλες τις εποχές του χρόνου. Δεν είναι το αμιγώς χριστουγεννιάτικο γλυκό - καθώς το κατατάσσεις στα σιροπιαστά ή ταψιού και τον συναντάς στα ζαχαροπλαστεία όλον τον χρόνο – αλλά σίγουρα θα το συναντήσεις τις γιορτές στα περισσότερα ελληνικά σπίτια. Είναι ένα γλυκό με μεγάλη ιστορία. Αν ανατρέξεις πιο παλιά, ο μπακλαβάς εμφανίζεται στο Βυζάντιο με την ονομασία κοπτή, κοπτόν ή κοπτοπλακούντας, που προέρχεται μάλλον από τον τρόπο, που κοβόταν σε ρομβοειδή, τετράγωνα ή τρίγωνα σχήματα (πιθανόν πήρε το όνομά του από το ρομβοειδές του κόψιμο, το οποίο στα αραβικά λέγεται bakl-a-vi). Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αυτό το γλυκό είναι το αρχαίο κρητικό «γάστριν». Πολλές χώρες διεκδικούν την προέλευση του μπακλαβά, που όπως φαίνεται προέρχεται από την Δαμασκό της Συρίας. Πήρε όμως τη σημερινή του μορφή κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αποτελείται από φύλα ζύμης στρωμένα το ένα πάνω στο άλλο με μείγμα που αποτελείται συνήθως από καρύδια, ζάχαρη, και κανέλα ανάμεσά τους, ενώ το βούτυρο και το σιρόπι “ρέουν” άφθονα. Δες αυτό το βίντεο και φτιάξε τον πιο πετυχημένο μπακλαβά!

Δίπλες

Χριστουγεννιάτικα γλυκά δεν είναι όμως μόνο τα παραπάνω! Η Ελλάδα είναι γεμάτη γεύσεις και παραδόσεις! Μία από τις πιο νόστιμες είναι και οι δίπλες! Σίγουρα τις έχεις δοκιμάσει και μάλλον νομίζεις ότι είναι και πολύ δύσκολο να φτιαχτούν! Σε αυτήν τη συνταγή θα δεις πόσο εύκολο είναι να τις φτιάξεις και να εντυπωσιάσεις! Τις φτιάχνουν ανά την Ελλάδα σε αρραβώνες, γάμους, βαφτίσεις, γεννητούρια και φυσικά τα Χριστούγεννα και η ευχή που τις συνοδεύει είναι να «διπλιάσει» η χαρά! Οι δίπλες –λέγεται ότι - προέρχονται από την Πελοπόννησο, αλλά και στην Κρήτη θα συναντήσεις την τοπική τους παραλλαγή, τα “ξεροτήγανα”. Η ζύμη διπλώνεται σε διάφορα σχήματα, τηγανίζεται σε καυτό λάδι και στο τέλος εμποτίζεται με σιρόπι και ξηρούς καρπούς ή και κανέλα. Οι δίπλες σερβίρονται συνήθως σε γάμους αλλά και την Πρωτοχρονιά.

Gingerbread

Μπορεί να νομίζεις πως το gingerbread είναι ξενόφερτο (και όντως, και εμείς έτσι νομίζαμε), αλλά τελικά η πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή για gingerbread –είτε το πιστεύεις είτε όχι - έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα το 2400 π.χ.! Μετά οι Κινέζοι εξέλιξαν τις συνταγές κατά τον 10ο αιώνα και προς το τέλος του Μεσαίωνα οι Ευρωπαίοι είχαν πλέον το δικό τους gingerbread. Στο εξωτερικό είναι από τα κατεξοχήν εορταστικά επιδόρπια – βουτήματα. Ενώ, τα τελευταία χρόνια έχουν μπει δυναμικά και στο δικό μας εορταστικό μπουφέ γλυκισμάτων τα μπισκοτόσπιτα και τα γλασσαρισμένα ginger cookies. Εύκολα, εύγευστα και παιχνιδιάρικα, με τα ευφάνταστα σχέδιά τους κάνουν νοικοκυρές αλλά και παιδιά να τα φτιάχνουν μετά μανίας! Εμείς δοκιμάσαμε κάποιες συνταγές, επιχειρήσαμε να φτιάξουμε σπιτάκια από ζάχαρη και να τα φάμε (ως άλλοι Χάνσελ & Γκρέτελ) και σου προτείνουμε αυτήν τη συνταγή για να αντέξει το σπιτάκι σου (μέχρι να το δαγκώσει κάποιος, φυσικά)!

Όλα τα γλυκά των Χριστουγέννων στο… yellowday!

Τραγανές δίπλες που γεμίζουν το στόμα, σιροπιαστός μπακλαβάς που μοσχοβολάει βούτυρο, κατάλευκος κουραμπιές με καβουρδισμένα αμύγδαλα που σε γεμίζει άχνη, αφράτο μελομακάρονο που σε κάνει να μην μπορείς να φας μόνο ένα… είναι μόνο μερικά από τα γλυκά των Χριστουγέννων που σε βάζουν σε πειρασμό τις γιορτές! Αν σου αρέσουν τα εορταστικά γλυκά, αλλά δεν έχεις ούτε την όρεξη ούτε την “τέχνη” της ζαχαροπλαστικής, μην ανησυχείς! Το yellowday εξασφάλισε για σένα τις πιο λαχταριστές προσφορές! Αν πάλι, θες να βάλεις όλο σου το τελέντο και να μυρίσει το σπίτι γιορτινές λιχουδιές, τότε πριν μπεις στην κουζίνα κάνε τα ψώνια σου με το yellowday και επωφελήσου από μοναδικές προσφορές σε Super Market.
Top