Οι παραδοσιακές λιχουδιές των Χριστουγέννων
Το yellowday σου προτείνει

«Μέρες, που είναι, πρέπει να μυρίσει το σπίτι» έλεγαν γιαγιάδες και μαμάδες, καθώς πλησίαζαν τα Χριστούγεννα. Τα ταψιά γέμιζαν μελομακάρονα, κουραμπιέδες και όποια γλυκιά απόλαυση ταίριαζε στην εποχή. Oι συνταγές των γλυκών του λεγόμενου δωδεκαήμερου (από τα Χριστούγεννα ως και τα Φώτα) έρχονται από τα βάθη των χρόνων και η παρασκευή τους τηρείται σχεδόν ευλαβικά, ακόμα και σήμερα, ακόμα και από ανθρώπους που αδιαφορούν για τις παραδόσεις τον υπόλοιπο καιρό.

Μελομακάρονα

Τα μελομακάρονα – μαζί με τους κουραμπιέδες – κρατούν τα σκήπτρα των πιο γνωστών χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων. Προέρχονται πιθανότατα από την αρχαία «μακαρία» ή «μακαρωνία», αρχικά ένα μικρό κομμάτι ψωμιού που προσφερόταν μετά την κηδεία και αργότερα, στο μεσαίωνα, μία πίτα στην οποία αργότερα προστέθηκε μέλι. Φτιάχνονταν επίσης κατά την περίοδο εορτασμού του χειμερινού ηλιοστασίου, περίπου δηλαδή την εποχή που σήμερα γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα. Στην μικρά Ασία ονομάζονταν φοινίκια και το σχήμα τους έμοιαζε με αυτό των χουρμάδων. Τους φτιάχνουμε από αλεύρι, σιμιγδάλι, χυμό πορτοκαλιού και λάδι. Στη συνέχεια τους περιχύνουμε με σιρόπι μελιού, το οποίο στην αρχαιότητα συμβόλιζε την ευημερία και χρησιμοποιούταν σε διάφορες κουλτούρες για τον εξευμενισμό των δαιμόνων. Η χρήση του ελαιόλαδου τα κάνει πιο υγιεινά από τα γλυκά που περιέχουν βούτυρο, αλλά η θερμιδική τους αξία είναι εξίσου υψηλή. Παρακολούθησε το παρακάτω βίντεο και φτιάξε και εσύ τα δικά σου μελομακάρονα!

Κουραμπιέδες

Οι κουραμπιέδες είναι ο βασιλιάς των γιορτινών γλυκών! Τους φτιάχνεις και μυρίζει το σπίτι… Χριστούγεννα! Είναι το γλυκό που κάθε νοικοκυρά προσφέρει και (κρυφά) μέσα της περιμένει να ακούσει τη μαγική φράση «θέλω την συνταγή»! Η ονομασία τους – σε περίπτωση που δεν το ήξερες - είναι τούρκικη από την λέξη «kurabiye» και σημαίνει «ξηρό μπισκότο». Τους καταναλώνουμε, με το κιλό, την περίοδο των Χριστουγέννων σε όλη την Ελλάδα, αν και σε ορισμένες περιοχές τους φτιάχνουν όλο το χρόνο και σε άλλες περιπτώσεις όπως γάμους, αρραβώνες, βαφτίσεις κλπ. Φτιάχνονται από βούτυρο, αλεύρι, ζάχαρη και αμύγδαλα και αφού ψηθούν, πασπαλίζονται με πολλή άχνη ζάχαρη η οποία θυμίζει τις χιονισμένες βουνοκορφές. Εμείς ψάξαμε, φτιάξαμε, δοκιμάσαμε και σου προτείνουμε την παρακάτω συνταγή για να… σου ζητήσουν τη συνταγή!

Βασιλόπιτα

Και φτάσαμε και στην Βασίλισσα των γλυκών ή αλλιώς στη Βασιλόπιτα! Το γλυκό που συνοδεύεται από σαμπάνια και… φλουρί! Την φτιάχνει η νοικοκυρά και ο οικοδεσπότης την κόβει ονομάζοντας που πηγαίνει το κάθε κομμάτι (του σπιτιού, της Εκκλησίας, του οικοδεσπότη κλπ). Σχεδόν κάθε περιοχή της χώρας μας έχει και τη δική της βασιλόπιτα. Η Πολίτικη βασιλόπιτα είναι ένα αφράτο μυρωδάτο τσουρέκι αρωματισμένο με μαχλέπι, σε άλλες περιοχές της Ελλάδας μπορεί να είναι λεπτή σαν μπισκότο ή να μοιάζει με κέικ. Συνήθως περιέχει μπαχαρικά, φρούτα ή μαστίχα που προσθέτουν γεύση και άρωμα. Στην επιφάνειά της σχεδιάζεται ο αριθμός της νέας χρονιάς και πριν το ψήσιμο προστίθεται ένα το φλουρί (το οποίο θεωρείται πως φέρνει τύχη για τη νέα χρονιά σε όποιον «πέσει»). Εμείς βρήκαμε την παρακάτω συνταγή και σου την προτείνουμε!

Χριστόψωμo

Το Χριστόψωμο ή αλλιώς «ψωμί του Χριστού», είθισται να το φτιάχνει η νοικοκυρά την παραμονή των Χριστουγέννων. Τα ζυμαρένια κεντήδια, που κοσμούν την επιφάνεια του Χριστόψωμου, αναπαριστούν τα έθιμα και τις παραδόσεις κάθε τόπου. Στη μέση του ψωμιού υπάρχει απαραιτήτως ένας μεγάλος σταυρός από ζυμάρι και στο κέντρο του ένα άσπαστο καρύδι. Ανήμερα των Χριστουγέννων ο νοικοκύρης του σπιτιού σταυρώνει και κόβει με το μαχαίρι το γιορταστικό αυτό ψωμί. Στη συνέχεια, μοιράζει σε έλους τους καλεσμένους του! Αν θες φέτος στο γιορτινό τραπέζι να κλέψεις τις εντυπώσεις ακολούθησε την παρακάτω δοκιμασμένη συνταγή και καλή επιτυχία!

Ο μπακλαβάς

Φουσκωτός και λευκός με τα αφράτα του φύλλα και τα ασπρισμένα του αμύγδαλα ή φρέσκα φιστίκια ή ακόμα και με καρύδια, ο μπακλαβάς είναι ακαταμάχητος και λαχταριστός όλες τις εποχές του χρόνου. Δεν είναι το αμιγώς χριστουγεννιάτικο γλυκό - καθώς το κατατάσσεις στα σιροπιαστά ή ταψιού και τον συναντάς στα ζαχαροπλαστεία όλον τον χρόνο – αλλά σίγουρα θα το συναντήσεις τις γιορτές στα περισσότερα ελληνικά σπίτια. Είναι ένα γλυκό με μεγάλη ιστορία. Αν ανατρέξεις πιο παλιά,  ο μπακλαβάς εμφανίζεται στο Βυζάντιο με την ονομασία κοπτή, κοπτόν ή κοπτοπλακούντας, που προέρχεται μάλλον από τον τρόπο, που κοβόταν σε ρομβοειδή, τετράγωνα ή τρίγωνα σχήματα (πιθανόν πήρε το όνομά του από το ρομβοειδές του κόψιμο, το οποίο στα αραβικά λέγεται bakl-a-vi). Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αυτό το γλυκό είναι το αρχαίο κρητικό «γάστριν». Πολλές χώρες διεκδικούν την προέλευση του μπακλαβά, που όπως φαίνεται προέρχεται από την Δαμασκό της Συρίας. Πήρε όμως τη σημερινή του μορφή κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αποτελείται από φύλα ζύμης στρωμένα το ένα πάνω στο άλλο με μείγμα που αποτελείται συνήθως από καρύδια, ζάχαρη, και κανέλα ανάμεσά τους, ενώ το βούτυρο και το σιρόπι “ρέουν” άφθονα. Δες το παρακάτω βίντεο και φτιάξε τον πιο πετυχημένο μπακλαβά!

Δίπλες

Χριστουγεννιάτικα γλυκά δεν είναι όμως μόνο τα παραπάνω! Η Ελλάδα είναι γεμάτη γεύσεις και παραδόσεις! Μία από τις πιο νόστιμες είναι και οι δίπλες! Σίγουρα τις έχεις δοκιμάσει και μάλλον νομίζεις ότι είναι και πολύ δύσκολο να φτιαχτούν! Στην παρακάτω συνταγή θα δεις πόσο εύκολο είναι να τις φτιάξεις και να εντυπωσιάσεις! Τις φτιάχνουν ανά την Ελλάδα σε αρραβώνες, γάμους, βαφτίσεις, γεννητούρια και φυσικά τα Χριστούγεννα και η ευχή που τις συνοδεύει είναι να «διπλιάσει» η χαρά! Οι δίπλες –λέγεται ότι - προέρχονται από την Πελοπόννησο, αλλά και στην Κρήτη θα συναντήσεις την τοπική τους παραλλαγή, τα “ξεροτήγανα”. Η ζύμη διπλώνεται σε διάφορα σχήματα, τηγανίζεται σε καυτό λάδι και στο τέλος εμποτίζεται με σιρόπι και ξηρούς καρπούς ή και κανέλα. Οι δίπλες σερβίρονται συνήθως σε γάμους αλλά και την Πρωτοχρονιά. 

Όλα τα γλυκά των Χριστουγέννων στο… yellowday!

Τραγανές δίπλες που γεμίζουν το στόμα, σιροπιαστός μπακλαβάς που μοσχοβολάει βούτυρο, κατάλευκος κουραμπιές με καβουρδισμένα αμύγδαλα που σε γεμίζει άχνη, αφράτο μελομακάρονο που σε κάνει να μην μπορείς να φας μόνο ένα… είναι μόνο μερικά από τα γλυκά των Χριστουγέννων που σε βάζουν σε πειρασμό τις γιορτές! Αν σου αρέσουν τα εορταστικά γλυκά, αλλά δεν έχεις ούτε την όρεξη ούτε την “τέχνη” της ζαχαροπλαστικής, μην ανησυχείς! Το yellowday εξασφάλισε για σένα τις πιο λαχταριστές προσφορές! Ανακάλυψέ τες και καλές γιορτές!
Top